Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny DIY o wysokiej efektywności

arturp

Rekomendowane odpowiedzi

to jak w koncu jest? czuc ta róznice czy nie? , ja mam równolegle na Seasie H566 MKP czeskie zeby zmienić na extremy musi byc wyrazny powód, z tego co wiem to nawet w najdrozszych konstrukcja nie stosuje sie drogich kondziow równolegle do Srednio-niskotonowca

ArturP

to oczym mówisz w SS to w Seasie 21cm plus wiekrza dynamika i czytelnośc na basie, niska srednica nie do pobicia

poz.

yolaos, 8 Gru 2006, 11:48

>>to o czym mówisz w SS to w Seasie 21cm plus wiekrza dynamika i czytelnośc na basie, niska srednica

nie do pobicia

...there is no spoon...

Pierwsze pomiary Fostexa. Skrzynia testowa o ściance szerokości 20 cm .

Dziura ponizej 500Hz to skutek działania otworu w obudowie. Pomiary z 10 cm ( ostatni ) uwidaczniają ,że tego problemu nie ma .

Dziura koło 2,2kHz nie do zniwelowania za to górki koło 3,5 i 5 kHz moża przytępic filtrem- schemat załączony.

Jak widac stosowanie pułapki na górki nie spowodowało zmniejszenia efektywności głosnika a nawet lekkie podbicie ( 1db ) poniżej 1kHz .

Czerwony to pomiar bez filtra a czarny z filtrem .

Skutek ,,soniczny " działania filtra jest taki ,że dźwięk sie nieco ociepla i znika nienaturalna ,,poświata" na wyższej średnicy będąca czasem agresywna. Z drugiej strony cierpi nieco dynamika i sugestywność przekazu .

Z fitrem to +/- 2dB ( ! ) z wyjątkiem dołka 2,2khz co jest zaskakująco dobrym wynikiem jak na średniej klasy szerokopasmowce . Bez filtra tez byłoby nieżle tylko te wąskopasmowe górki psują ładny obrazek i wychodzi +/-4dB ;p

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3970-100001898 1170306545_thumb.JPG

post-3970-100001899 1170306544_thumb.GIF

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

• 1 miesiąc później...

Temat dawno przyzdechł ale ja nie :D

Kupiłem przetworniki :

Eminence Beta 8 - 8 calowy woofer

Beyma T2030 - tweeter aluminiowy

w sumie , po negocjacjach kosztowały mnie około 700 PLN z transportem .

Obudowa z MDF - nie najpiekniejsze proporcje ale miały byc podobne do WLM ( tylko po co ? nie pamietam )

Ukryta Zawartość

post-3970-100009292 1170310479_thumb.JPG

post-3970-100009293 1170310477_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

A teraz wyglądają tak .

Rozgrzewają się do pomiarów i graja na zwrotnicy zestrojonej na szybko ,, na ucho " .

Jutro pierwsze pomiary i zwrotniczka .

Ale juz dzisiaj mozna cos powiedzieć :

- brak basu poniżej 70Hz

- niebywała efektywność ( chociaz wydaje mi się ,że T2030 ma niższą niz Eminence i tu lekko brak góry )

- świetna czytelność średnicy i zaskakująco dobra barwa

No ale wreszcie coś co zagra z lampą ! Alez te głosniki ,, chca grać " - żadnego spowolnienia , smęcenia . Tempo i bezpośredniość .

PS

Własnie przyszła sąsiadka z pretensjami ,że za głośno i juz po 22 ! Pierwszy raz od 10 lat ! No , moja droga , teraz będziemy sie widywać częściej ;p

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

no właśnie...;)

ponieważ nie stac mnie na 3 dr na skanach, wyszło z liczenia kalkulatorem zdecydowałem się iść w odgrody, i tak fostex magazyniera ze wstęgą zagrał lepiej o 2 klasy od proacków heh więc chyba coś w ten deseń.. chcę kupić tego najnowszego Fostexa 206ES-R i zbudować F3... ma szanse to zagrać i to małym kosztem.. basik będzie nie tak wielki ale to że gra kontrabas bedzie słychać pewnie ;D

no można.. ale imniej w sygnale tym lepiej ;) fostex miał taką spójność i szczegóły... i góra od 8-10khz ze wstęgi... to może być to, na razie dla mnie raczej musi

Stroja się . Eminence 8 nie jest tak liniowy jak pokazują wykresy i pomiary producenta i klang&ton ( duża góra w okolicy 700Hz - bez pułapki nie da rady ) ale T2030 Beymy to pełne zaskoczenie . No ale to jeszcze potrwa .

PS

Dzisiaj byłem robic pomiary kolumienek u kubedesa . Jak mówi właściel - te głośniki ,, są śpiewne "

,,Agnus Dei " S.Barbera z płyty testowej Linn'a zabrzmiał wspaniale . Żałuję że moja lampka tego nie ruszy ;/

...there is no spoon...

Do wczorajszego wieczora udało mi sie zrobić tyle . Jak widac poniżej cz. podziału brak zgodności fazowej - cisnienia sie odejmują ;/.

Charakterystyki mają bardzo ostre spadki ale to filtr 2 rzędu dla woofera i 3 rzedu dla tweetera.

Na pomiarze woofera widac górke w okolicy 700Hz i doły po jej obydwu stronach ( tak to zwykle bywa ). Ta góra jest juz zniwelowana około 2dB przez pułapke RLC ale dalsze jej tłumienie do wyrównania z poziomem 300Hz powoduje ,że dziury w jej sąsiedztwie mają po 6dB .

Gra to juz nieźle ale ciągle słychać ,że woofer i tweeter to dwa oddzielne przetworniki a nie jeden zgrany układ.

Może filtr seryjny poćwiczę ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Po Fostexach przyszedł czas na Eminency + Beymy . Niełatwo zgrać te głosniki ale poszedłem na kompromisy poniewaz tym razem priorytetem nie była idealna ,, naturalność " dźwieku a raczej spektakularność w granicach dobrzego brzmienia. Zwrotnice leżą na podłodze i obudowa niepofornirowana ale to juz kosmetyka .

Jak to gra ? - jak dobry monitor o zaje... stej efektywności . Mój Dared daje 6W na lampkach 300B i głosno jest juz gdy potencjometr sięga godziny 10 . na revelatorach scan speaka musiało być na 13 - blisko przesterowania .

- basu nie ma poniżej 70Hz ale kontrabas jest OK i dźwiek nie jest osuszony . Bas to raczej kopnięcia niz mruczenie , Brak najniższego basu nie powoduje dyskomfortu chociaz czasem brakuje mi masy w tym zakresie .

- bardzo szybkie granie , nic się nie ciągnie

- faktycznie z wysokoefektywnych głośników słychać więcej niz z typowych o efektywności 84-88 dB, szczególnie w średnicy - to mnie szczerze zaskoczyło i ucieszyło bo lubię detaliki i jak ,,się dzieje "

- góra jest soczysta ale wycofana najwyższa partia powyżej 10kHz powoduje ,że blachom brak blasku/ niestety sybilanty czasem syczą ale w granicach bólu ;p

- średnica to popis tych głośników - wszystko co nagrano na płycie jest słyszalne i to podane kulturalnie bez nachalnego eksponowania detali , wokale ciepłe i obecne ( pierwszy raz słyszę nowe dźwięki na większości moich CD ! )

- kierunkowe ze względu na tubke tweetera i przestrzeń zależy od punktu odsłuchu ale lokalizacja dobra , separacja tez tylko może brak głębi , ogólnie raczej gra między głosnikami ale wiele zależy od nagrania

- bardzo fajna obecność i namacalność wokalistów i instrumentów

Teraz sie grzeja ale juz słychac ,że to dobra muzyka .

...there is no spoon...

Jesli ktoś szuka głośników do słabej lamki lub First Watt itp to proszę - załaczam schemat zwrotnicy. Ścianka przednia na 23,5 cm szerokości na 48,5cm wysokości , pojemnośc obudowy 20 litrów , małe wytłumienie , tuba BR ośrednicy 82mm ma długośc 10 cm i powinna byc skierowana do przodu . Głośniki ustawione na osi ścianki ( jak widac na zdjęciu ). Koszt budowy około 1kPLN .

PS

Tych głośników nie mozna oszukać słaba elektroniką czy kablami - wszystko słychać jak na dłoni.

Ukryta Zawartość

post-3970-100009122 1170310745_thumb.JPG

post-3970-100009123 1170310743_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

A to zalezy co kto lubi . Ja wolę jak wokalistka jest w w moim pokoju a nie u sąsiada , szczególnie jak ładna :D

A serio to wszystko jest OK tylko w odniesieniu do wartości bezwzględnych mogłoby być lepiej. Znasz namacalność z Fostexów to pomysl ,że tu jest tak samo ... tylko lepiej . Wpadnij , posłuchaj .

...there is no spoon...

No i byliśmy u Artura, słuchaliśmy jego najnowszych pudełek :D.

Do tego, co Artur wyżej napisał dodam tylko tyle, że brzmienie zestawu jest żywiołowe i energetyczne. Moje uznanie, wyszły takie WLM-y bez okleiny.

W zasadzie moge śmiało powiedziec, ze to co słyszłem było najlepszym brzmieniem jakie u Artura słyszałem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.