Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny DIY o wysokiej efektywności

arturp

Rekomendowane odpowiedzi

Pozdrawiam wszystkich posiadaczy słabowitych wzmacniaczy lampowych , first wattów , gain clonów , zenów itd .

Jeżeli macie dośc leniwego dźwieku jaki dobywa sie z waszych głośników i rośnie w was ochota na zbudowanie zestawów głosnikowych o gorącym temperamencie i wulkanicznej dynamice to zapraszam do współpracy i wypowiedzi w tym wątku .

Celem jest zbudowanie głosników :

1. o wysokiej efektywności rzędu min 92 dB a najchętniej powyżej 100dB

2. o niewygórowanej cenie - przetworniki max . 2kPLN

3. impedancji znamionowo 8 omowej ( ale nie koniecznie )

4. o brzmieniu w pełni zrównoważonym , bez powaznych ( cokolwiek przez to rozumiemy ) nierówności charakterystyki oraz ograniczeń skrajów pasma

Nie chce aby stał się to wątek teoretyczny ( ja wątek o bezkompromisowych kolumnach ) tylko aby wynik naszych rozważań był materialny . W tym celu deklaruję zbudowanie układu na szerokopasmowym Fostex FE166E i zamieszczenie pełnej dokumentacji ( zdjęcia , pomiary , kosztorys , opinie z odsłuchów )

Ale szerokopasmowy bez filtra to nic oryginalnego ! Z pewnością wiecie o czymś ciekawszym ;p

...there is no spoon...

Na początek mała prowokacja - Living Voice Auditorium Avatar

Kolumny zbudowane na tanich Vifach C17 w wersji WH oraz tweeterze Scan Speaka 9500.

Moim zdaniem najpiekniejsze głosniki o klasycznym , prostym wyglądzie .

Plusy :

- łatwo zbudować - prosta obudowa, prosta do zaprojektowania zwrotnica , ,,łatwe" przetworniki

- niski koszt zbudowania , bo niedrogie przetworniki - w sumie około 2kPLN

- gładki dżwięk bez naleciałości szerokopasmowców i organiczeń basu oraz góry

Minusy

- niska efektywność ( producent Living Voice ) podaje ,że efektywnośc to 94 dB ale to nie jest moim zdaniem mozliwe bo tweeter ma 91 dB i raczej nie jest podkręcony .

- bas w obudowie br nie każdemu może odpowiadać

- moga byc trudności z kupieniem C17WH

- niska impedancja , producent podaje ,ze to 6 omów ( moze zastosował modyfikowane woofery ) ale stosując dostepne w sprzedaży głosniki C 17 trzeba sie liczyć ze spadkami do około 3 omów .

- mizerna detaliczość , mikrodynamika i namacalnośc ( w stosunku do szerokopasmowca ) na skutek stosowania pasywnej zwrotnicy

A może ktoś zna 18 cm woofery o wysokiej efektywności , które mogłyby zastąpić Vify ?

...there is no spoon...

Prosty sposób na zamieszczanie fotografii w dobrej jakości

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Po pojawieniu sie okna naciskamy Przegladaj... i podajemy zdjęcie które chcemy zamieścić (jedno zdjęcie max 1,5MB).

Czekamy aż się załaduje, pojawia sie strona z wieloma linkami, nas interesuje ten z okienka z opisem obok Show image to friends.

Wklejamy ten link do naszego forum i juz.

Ukryta Zawartość

Myślę, że efektywność 100dB to przesada, będą wychodziły szumy własne np.kabli. Proponuje 88-92 do max95dB. Ważne, w miarę płaską charakterystykę impedancji. Raczej dwudrożne kolumny 8 om i monitory, ale nie koniecznie. Wzmacniacze o jakich myślę to Amini, A3 i 6c33se. To takie moje uwagi.

A66, 26 Lis 2006, 17:05

89dB mam teraz i nie jest to dynamiczna muzyka .

Napisałeś ciekawą rzecz , z której nie zdawałem sobie sprawy , ze przy 100 dB >> będą wychodziły szumy własne np.kabli

...there is no spoon...

Witam

Ciekawy temat....

Mialem niedawno okazje sluchac kolumn DIY ,ktore spelniaja kryteria tematu niniejszego watku

Niestety nie moglem zrobic zdjec

Koncepcja podobna do wspomnianych LivingVoice Ciekawostka sa zastosowane glosniki Jako niskotonowe pracowaly

glosniki:

Davis 19MP 6R

Ukryta Zawartość

a jako wysokotonowka Triangle TZ 2600 B

Ukryta Zawartość

Sluchalem tego z wzmacniaczem SE ( rowniez DIY) na EL34 i ECC88 Transformator Tango(ponoc calkiem dobry)

Wrazenia odsluchowe bardzo pozytywne - dynamika , barwa scena na bardzo dobrym poziomie

Konstruktor kolumn twierdzi ze efektywnosc to 95dB/4Ohm Wzmacniacz dysponuje moca okolo 5W Nie bylo problemow z uzyskaniem realistycznego natezenia dzwieku w pomieszczeniu okolo 25m2

Koszt glosnikow to okolo 2700 zl

A tak offtopic

Zastanawia mnie stosunkowo mala(delikatnie mowiac...) popularnosc francuskich glosnikow takich jak wlasnie Davis , Triangle czy Athom Ktos odpowie?

Pozdrawiam

Snape

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może to będzie mały off topic, ale co tam.

Czy głośnik o dużej efektywności będzie miał niskie zejście? Z tego co dowiedziałem się z forum to jest raczej trudne do pogodzenia (wchodzimy w estradówki).

Może lepiej przeznaczyć środki na bi-amping, zwłaszcza w połączeniu z aktynym podziałem pasma przed wzmacniaczami, tak by nie tracić mocy w zwrotnicy? Mozna próbować nawet prostym układem RC w wersji pasywnej ale przed stopniem mocy.

Snape, 26 Lis 2006, 18:32

To prawda , Francuzi robia ciekawe głosniki mogące pasować do koncepcji głosnika wysokoefektywnego np taki 16 GKLV 6M o ofektywności 95 dB! Może pracować solo z tweeterem i po filtrowaniu będzie pewnie około 93dB.

Problemem jest wysoki Fs oraz cena , w Niemczech 200EUR sztuka .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Molibden, 26 Lis 2006, 22:31

Aktywne filtrowanie to większy koszt niz pasywne i nie wiem czy nie większe zniekształcenia oraz wpływ na dźwiek . pamiętajmy ,że te wątłem wzmacniacze budowane sa własnie ze względu na ich walory dźwiękowe , które zostaną utracone w filtrze aktywnym.

A co do wysokiego Fs to masz absolutną racje czego przykładem jest Davis opisany wyżej .W estradówkach z zasady wysokie SPL to wysoki Fs . Można oczywiście szukac głośników z wiekszą membraną ale to oznacza utratę czytelności na średnicy .

...there is no spoon...

zaległy obrazek Living Voice

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Cze

Ja rowniez od jakiegos czasu mysle o wysoko efektywnych kolumnach do mojej slabowitej lampy Z relatywnie tanich oraz latwo dostepnych glosnikow wydaje mi sie ze warte zainteresowania (choc pisze to czysto teoretycznie, sorry arurp:() sa glosniki Monacor SPH 176 Robiac na nich kolumny w konfiguracji MTM w ukladzie dwudroznym (cos na ksztalt LV) mozna z nich wycisnac tak sadze ok 91-92dB skutecznosci Ponizej zamieszczam link do jego pomiarow i opisu producenta

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam, Janek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

SPH 176 to głosnik na tyle ciekawy ,że nawety Troels Gravesen ( chyba najbardziej płodny budowniczy kolumn w cieci ) planuje się nim zająć .

Ukryta Zawartość

Ja jestem sceptyczny co do wartości podawanych przez ,Monacora więc dobrze ,że zamieściłeć pomiary z Klang&Ton .

Faktycznie ten głośnik pasuje do koncepcji układu D'Appolito - jest tani , ma całkiem gładką charakterystykę , godziwe Fs ( Monacor podaje 39 a K&T 52 ! ) i niezłe SPL . trzeba jednak pamiętac ,że po przefiltrowaniu te woofery będa miały razem około 90dB i to moze byc nieco za mało a na dodatek impedancja spadnie poniżej 4 omów i Pass'y tego ,,nie zmogą" .

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

- > arturp

Myslalem ze z duetu Monacorow wycisniesz te 91dB Ale mysle ze wiesz lepiej jednak ja jestem teoretyk a Ty praktyk nie da sie ukryc:) Aha jeszcze jeden link gdzie borysgo2 z Naszego forum pomierzyl te Monacory On uzyskal troche lepsze Fs

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Pozdro, Janek

Ukryta Zawartość

wszytkich posiadaczy słabych wzmacniaczy zapraszam do siebie

bez dużego pudła można zapomnieć o duzej efektywnosci, wielkie magnesy w głosnikach wcale nie ułatwiają pracy słabym wzmacniaczą i ostatnie lampa uwielbia duze membrany

poz.

w charakterystyce SPL muszą być uwzględnione rezonanse skrzynki tzw "pseudo basy" aby takie zjawisko zachodzilo nie moga być one grube co oczywiscie lezy w sprzecznosci filozofii budowania kolumn wielu firm, dla przykładu podam Triangle których przednia scianka jest przerazająco cieńka Model ZEFIR jednak łatwośc rozpedzenia tej kolumny jest niezaprzeczalna oczywiscie to też zasługa filtrów pierwszego rzedu i wysokoskutecznych przetforników.

W wysokoskutecznych kolumnach nie tylko chodzi o i ch wysterowanie ale predkość reagowania na impuls

druga sprzecznośc to idea wąskiej kolumny, tu nie ma prawa bytu, przez powierzchnie przedniej ścianki ktora też promieniuje oraz fale stojące które są łatwiej wygaszane w szerokiej płaskiej kolumnie niż wąskiej głębokiej

poz

a co to za wooferki?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cze

- > arturp

Calkiem spora efektywnosc maja tez glosniki Beymy 5M60/P aczkolwiek nie wiem na ile wiarygodne parametry podaje producent One tez mysle ze moglyby sie nadac na monitory w konfiguracji MTM w ukladzie dwudroznym ale cienko u nich z Fs Wyjdzie cos raczej bez basiku...

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.