Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny DIY o wysokiej efektywności

arturp

Rekomendowane odpowiedzi

byłem, słuchałem ale dość kadzenia... ;D dużo pracy wymagają jeszcze te eminency i spółka, niestety relevatorki wypadły miodzio ;D albo i stety... takie moje zdanie

Mozna się zachłysnąć dynamiką i tzw. kopem , ale z czasem przychodzi refleksja ,że czegoś jednak brakuje.

Myśle ,że arturp wróci do scanów i seasów , a te wysoko efektywne potraktuje jako eksperyment.

Jeżeli coś gra jak WLM to raczej nie moja bajka , bo dla mnie WLM to jedno z gorszych brzmień jakie słyszałem.

Nie miej mi arturp za złe tego co tu napisałem.

Pzdr.

Ocena brzmienia jest tak odmienna poniewaz wynika z odmiennych oczekiwań i preferencji .

Ja juz nie wiem co to znaczy ,, gra dobrze" lub , nie gra " i w zasadzie świadomnośc tego ,że nie ma głosników czy elektroniki , które podobają sie wszystkim pod każdym względem jest najważniejszym aspektem projektowania/budowania zestawów urządzeń audio .

Nie ma się co czarować - te zabawki to zawsze kompromisy i zależy co kto akceptuje jako odstepstwo od swoich oczekiwań .W przypadku głosników na Eminence Beta8 i Beyma T2030 priorytetem było uzyskanie wysokiej efektywności i 8 omowej impedancji . Poświęciłem w zamian bas , neutralność brzmienia a nawet charakterystyke fazową . To co wyszło przy okazji to fajna szeroka scena, b.dobra namacalnośc i otwartość średnicy , szybkość i niezłe barwy .

Czy to jest TO ? Nie , ale nie znam ideału . Revelatory maja dynamikę , piękna góre i jeszcze lepszy bas ale są ciemne na średnicy. Seasy Excel maja piękna góre i detaliczna ,barwną i nasyconą średnicę ale słabą dynamike i mizerny bas. Fostexy są szybkie , detaliczne , maja ciekawą przestrzeń i plastycznośc przekazu ale brak im skrajów pasma a barwy sa suche i papierowe no i bez zwrotnicy to jazgot . Węglówki Scana , Vify ... itd

Z tego eksperymentu wyłania sie jeden zaskakujący wniosek - wysoka efektywność daje lepszą czytelność/ detaliczność średnicy .

PS

Lubię te głośniki , słucham ich z przyjemnością ale myśle juz o następnych :)

...there is no spoon...

Nie wiem, czy Revelatory były miodzio, miały na pewno niesamowitą przestrzeń i niezły bas, nawet z tak słabowitej lampki grało to. Jednak określenie miodzio raczej podchodzi mi pod średnice, a ta nie była miodzio :/

Witam

A mnie się tam WLMy bardzo podobały i uważam, że był to jeden z lepszych dzwięków na AS ..., no i teraz refleksja: w pewnym momencie dochodzi się z tym całym bałaganem do miejsca w którym liczą się preferencje słuchającego - jednemu podoba się jak jest więcej wysokich, drugiemu jak niskich a trzeciemu jak całe pasmo gra równo . Niestety WLMy są poza zasięgiem większości z nas, może ten projekt będzie jakąś alternatywą, szkoda że tak daleko, chciałoby sie posłuchać :-)

O gustach się nie dyskutuje jeżeli komuś takie brzmienie się podoba, jak prezentuje wspomniany WLM to OK.

Ja WLM nie słuchałem na AS , tylko w salonie StudioPro. A kwoty jakie sobie ta manufaktura życzy za swoje brzmienie dla mnie są mocno naciągane.

Jako ,że jesteśmy w zakładce DIY to szybko można przeanalizować realne koszty zbudowania np. najtańszej podłogówki WLM'a. Myślę ,że 2tyś pln wystarczy.

magazynier, 29 Sty 2007, 08:16

>Do tego, co Artur wyżej napisał dodam tylko tyle, że brzmienie zestawu jest żywiołowe i

>energetyczne. Moje uznanie, wyszły takie WLM-y bez okleiny.

Chętnie bym je okleił.

>W zasadzie moge śmiało powiedziec, ze to co słyszłem było najlepszym brzmieniem jakie u Artura

>słyszałem.

Poza tym gratuluje udanej kopii brzmienia WLM, których to brzmienie też mi się podoba. A może by tak dołożyć jeszcze te 15" i rozszyfrować konstrukcję PAC'a?

Ja słuchałem WLM Diva przez 10 sek podłączonych do wzmacniacza lampowego , który sie wygrzewał - więc było tragicznie i nic nie moge powiedzieć . Na dodatek Divy sa na innym głośniku .

A co do PAC'a to ktos mi powiedział ,że góra z Beymy T2030 jest lepsza ( ! ) .

henryk

Dzięki za propozycje oklejenia ale twoja praca jest wysoko oceniana i musi odpowiednio kosztować , do tego transport Warszawa/Kraków itd. Poforniruję sam, nie będzie tak estetycznie ale zaoszczędzone pieniądze przeznacze na inne głośniki .

...there is no spoon...

>>Arturp

WLM Dive gra beznadziejnie nawet po wygrzaniu, niestety. Bas to porażka, reszta bym powiedział taka sobie. Zdecydowanie dużo lepsze są WLM Gran Viola, ale tam obudowa jest już zamknięta! Gra przede wszystkim bardziej bezpośrednio i z większą ilością przestrzeni. Barwowo są bardzo podobne, tyle że Gran Viola ma bardziej wypchaną średnicą, ale to akurat do tego zestawu pasuje.

Ja tam pomyślalbym raczej o czymś na dół, jakieś 15" powinno załatwić sprawe :/

Fornir i lakier to rzecz o drugorzędnym znaczeniu, poza tym Artur jak sie przyłoży, to te głośniki wyglądają :)

>>magazynier, 30 Sty 2007, 08:54

>Ja tam pomyślalbym raczej o czymś na dół, jakieś 15" powinno załatwić sprawe :/

Może, ale najprędzej razem z oddzielnym zasileniem olbrzyma inaczej nie uwierzę. Ma coś takiego buble_corp, ale mimo wielkości tego glośnika basu ani nie ma za wiele, ani ni słychać kopa. Prawdopodobnie za słaby ma wzmacniacz do tego kolosa, bo to aż niemożliwe. O ile słychać że z glośnika wydobywa się niski bas (ucho przy membranie) o tyle w pokoju nic takiego nie stwierdzono.

>saczek

WLM Gran V... nie słyszałem , ale to że Dive gra kiepsko to raczej nie jest wina typu obudowy. Takie głośniki jak stosuje WLM dobrze właśnie powinny się sprawdzać w B-R.

arturp, 30 Sty 2007, 08:36

>Dzięki za propozycje oklejenia ale twoja praca jest wysoko oceniana i musi odpowiednio kosztować ,

>do tego transport Warszawa/Kraków itd. Poforniruję sam, nie będzie tak estetycznie ale zaoszczędzone

>pieniądze przeznacze na inne głośniki .

Nie ma sprawy, żartowałem.

Jak to mówią z g... bicza nie ukręcisz. Liczba nie równa się jakość. Lepiej kupić jeden dobry driver niż się bujać z 6 i do tego dumać jak je podzielić na drogi.

>>mag

ja bym najpierw spröbowal podlaczyc sam wzmacniacz do 1 drivera i zobaczyl co sie bedzie dziac. Jak bedzie bas to problem lezy w elektronice, jak nie to w glosniku. (te Eminency sa 8R?)

-> saczek_XTRM,magazynier

Zrobiłem filtr drugiego rzędu na Eminence'y tzn. głośniki połączone równolegle i filtrowane cewką 10mH i kondensatorem 100uF. Gra to zdecydowanie lepiej, niż cięte I rzędem.

to może mieć wysoką efektywność:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wykorzystuje takie głośniki:

Ukryta Zawartość

korektor można na początek wykorzystać gotowy studyjny, 31-torowy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

powyższy projekt jest autorstwa Rogera Russella, który przez 25 lat był Director of Acoustic Research at McIntosh Laboratory Inc.

tu jest jego strona:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a tu pisze jak doszedł do swojej obecnej propozycji:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

yolaos, 5 Lut 2007, 16:55

>Czy któś miał stycznośc z tymi głosnikami ??? Parametry producenta wydają się być

>bajeczne.http://www.supravox.fr/

Łukasz Fikus bardzo, bardzo je chwali.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

alnico to dobra rzecz, ale żaden pojedynczy Supravox nie zagra tak jak te przykładowe 24 Vify 9 BGS 119 na kanał z projektu Russella

to fizycznie niemożliwe. kropka

a Supravoxy Alnico to już koszty porównywalne do takiej line array

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.