Skocz do zawartości
IGNORED

Cambridge audio 840 a

bardopond

Rekomendowane odpowiedzi

A wiedzą forumowicze, że pan, co to zaproektował tego CA napisał całą książkę na temat konstrukcji wzmacniaczy? Powstało mnóstwo klonów jego konstrukcji "Blameless", ten CA ma do tego dodany lipny przesuwacz punktu pracy.

• 2 miesiące później...

pozwole odświerzyć wątek o CA. wypuścili drugą wersje 840a, a jedyną zmianą jest s/n podniesiony z 83 na 95db. ale mam do kolegow pytanie o 740a. czy ktoś go słuchał, w jakim stopniu rozni się od 640v2 i 840a. a może tak samo brzmi jak 840a? czy ktoś móglby coś napisać o tym modelu w odniesieniu do nada c372. tak wiem najlepiej posłuchać, lecz mam z tym ból i kilka zdań osób które miały z nimi do czynienia bardzo by mi pomogło.

słuchałem ostatnio tego wzmaka w zestawieniu z Dynaudio Focus 220, w porównaniu z Primare I30 i Quadem brzmiało strasznie, jakoś cicho, bezbarwnie, płasko i w ogóle bez sensu, kolega który był ze mną na odsłuchu stwierdził że ten dźwięk go "denerwuje".

Wypadło tak słabo może dlatego że te kolumny są dosyć wymagające i po prostu potrzebują mocnego pieca, jak będę na odsłuchu w następną sobotę to spróbuje zestawić to z innymi kolumnami. Wrażeniami się oczywiście podzielę.

pozdrawiam

Akurat czytałem wczoraj recenzję power/pre Audiolaba. Recenzent twierdzi,że nic może poza rzeczoną Kambodżą nie jest w stanie podskoczyć Audiolabowi w podonej cenie. Jednak Kambodżę uznał za zbyt suchą.

A propo`s Audiolaba pre+power...

Przymierzałem się też do tej konfiguracji i (na szczęście) posłuchałem. W Hifidelity Online Pan W. Pacuła napisał taką typową recenzję "żeby nikomu nie podpaść", ale jak się wie co czytać między wierszami, to można wyczytać to i owo, z generalnym wydźwiękiem, że mu się nie podobało, a pre+2xmono nie podobało mu się trochę mniej.

słuchałem wersji 8000Q + 2 x 8000M na Usher v-601 i Sonus Faber (jakieś małe podstawkowce, nie pamiętam nazwy), w porównaniu do mojego Cairna 4808 i Amplifon WT-40 (oba dużo tańsze od ww. konfiguracji Audiolaba - 8000 PLN ???).

Może były nie wygrzane, może nie były nagrzane - nie wiem. Wiem, że o ile przełączanie między moim wzm. a Amplifonem wnosiło zmiany, a których można by dyskutować, o tyle Audiolab zabrzmiał na obu głośnikach jak... kupa. Mocna podbita wyższa średnica (Wg. Pacuły w wersji mono podbita jest mniej..;-), dźwięk waciany i plastikowy. Przełączenie na Amplifona to był skok o lata świetlne. Po co komuś 200W plastiku??

Tiaaa , czytałem recenzję Pacuły w Audio. Jedyne chyba co miał do zarzucenia to brak konturów na skrajach. Miałem kilka lat temu odpowiedniki TgMcLaren PA10 i 60P. I doprawdy nie mógłbym powiedzieć,że to plastykowe waty ! Preamp bardzo dobry, końcówka mniej.

>Zildijan

tylko że TagMcLaren z obecnym nowym Audiolabem ma już niestety niewiele wspólnego. Nowy Audiolab to jest chińszczyzna, opakowana w nieużywaną, a więc nie drogą markę dawnego brytyjskiego "Audiolab". I de facto jest to budżetówka, taka jaką jest NAD, nawiązująca do "audiofilii" wspomnieniami i modułową budową. No bo cena 2400 PLN za końcówkę stereo z podażą 200W... Pre+power to brzmi dumnie, szkoda że w aktualnym wykonaniu moim skromnym zdaniem nie brzmi.

CA 840 to też już jest ładnych parę tysięcy (coś chyba ponad 6 jeżeli dobrze pamiętam). W takiej cenie polecałbym się rozejrzeć za lampą. Albo najlepiej posłuchać vs lampa. Samo wyjdzie.

zildjian - ponawiam ostatnie pytanie ...

Cashlack - czy Twoim zdaniem dobrym rozwiązaniem mogło by być zakupienie C372 a za jakieś pół roku dokupienie przedwzmacniacza lampowego ??

Cashlack (dobrze ze nie lack of cash), iag czyli dalekowschodni biznesmeni maja cash,pomysl na przetrwanie-produkcja w shenzen i b szefa audiolaba na pokladzie. Spojrz na exposure,blisko bo Malezja.nb-Nad jest w rekach kanadyjskich i daje do dupy serwis dla drogich urzadzen made in usa. Biedny Talk nadal sklada w UK.I chyba juz przejada kase zarobiona na kablach.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.