Skocz do zawartości
IGNORED

Moja nowa sieciówka, 13kg

MariuszJ

Rekomendowane odpowiedzi

>Trochę ryzykowne,

Nie, nie maja prawa strzelić. Na nich nie ma praktycznie żadnego spadku napięcia (dla 50 Hz są "zwarte") oprócz ewentualnego napiecia stałego w sieci, ktróre nigdy nie jest wieksze od 1V. Dla pewnościi daje sie równolegle do kondensatora dwie diody podłaczone w przeciwnych kierunkach.

!!!!! ;-)))

Co ciekawe, bezpiecznik ten się fajnie palił - wydawał taki fajny 50hercowy piard... Ponieważ zdarzało się raz na kilkanaście włączeń, a ja już miałem dosyć wymiany bezpieczników oraz patrz punkt 2 układ poszedł won.

Nie chcę zaśmiecać tematu ale jak by ktoś chciał mogę odsprzedać dokładnie takie same gniazda sieciowe jak ma MariuszJ.

Posiadam 10 sztuk mode odsprzedać albo 10 albo 5 sztuk za jednym zamachem bo pojedyńczo się nie opłaca.

Jak coś pisać.

• 2 tygodnie później...

Z cyklu: akcesoria dodatkowe

Sieciówka wyciszająca wg Diyaudio.com (zalecany przez Jara The One DC-killer): szereg 2 x 10000uF/25V, każdy z przeciwsobną diodą 6A.

Mimo wszystko uważam, że to dla rozwiązanie dla odważnych. Pomimo że tym razem sygnaturę w dźwięku złowić cieżko, pozostaje sprawa technicznej poprawności tego rozwiązania. Jednak trochę prądu wstecznego na tych kondensatorach bywa no i ten rezonans (ferrorezonans???) i jego bliżej nieokreślone skutki (WitekJ demonstrował mi ciekawe rzeczy - do dodatniego sprzężenia co prawda doprowadzić się nie udało, ale do jakichś tam udarów i owszem ).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W każdym razie piard który słyszałem wtedy okazjonalnie przed śmiercią bezpiecznika w GC, wydawał rezonujący z układem DC-killera transformator Gainclona. Być może kondensatory były wtedy za małe. Niemniej jakieś tam uprzedzenie jest. Pochodzi trochę i zobaczymy, w każdym razie pokusa braku brumu jest silna.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.