Skocz do zawartości
IGNORED

Małe, improwizujące składy

pavbaranov

Rekomendowane odpowiedzi

ABs>

hat(now)ART z hatOLOGY nie mają nic wspólnego, jeśli chodzi o muzykę prezentowaną na tych "podlabelach".

Obecnie w firmie hat hut są trzy serie wydawnicze:

hatOLOGY, która prezentuje muzykę improwizowaną, głównie jazzową, bądź przynajmniej graną przez muzyków związanych z jazzem, lub mającą tu inspiracje. W części katalog odpowiada dawnemu hat ART 4xxx tak pod względem tytułów, jak i materiału stylistycznego.

hat(now)ART - to głównie muzyka "współczesna", awangarda i generalnie muzyka, która się wywodzi z kręgu kompozytorów. Tutaj przede wszystkim są "kompozycje" ;) Jeśli dobrze pamiętam, to ta seria mniej więcej odpowiada dawnej serii 6 bądź 8xxx (generalnie "białe" okładki).

hatNOIR - to eksperymenty.

Prawdopodobnie chodziło Ci o porównanie pomiędzy hatOLOGY a hat ART 4xxx. Różnice, pomijając zewnętrzne są bądź bywają następujące:

1. hatOLOGY chwali się najczęściej, że jest to materiał po remasteringu.

2. często materiał zawiera jakieś bonusy, w skrajnym przypadku jest to dodatkowa, pełna płyta (Myra Melford).

I to w zasadzie tyle.

>pavbaranov

jak zwykle dzieki :-)

Szukajac na szybko "New Dance !" - zerknalem na gigant.pl, a tam sa dwa wydania tej plyty(nawet inne numery katalogowe), cos sie chyba im pomieszalo...

ABs>

New Dance, to płyta o nr hatOLOGY 565. Płyta hat(now)ART o nr 6065 nie istnieje. Natomiast poprzednie, czyli jako hatART wydanie New Dance nosiło nr 6065. Niestety nie wiem, czy czymś, oprócz okładki się różnią.

Jeśli chcesz kupić w dobrej cenie (a w ogóle warto kupić), to jednak... zobacz na to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (jest tam link: wystaw ponownie, może się uda). Nadto, haty są zwykle bardzo tanie w okresie letnim, na wyprzedażach, tyle, że nie w Polsce (choć i tu bywały tanie).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chciałbym polecić mały improwizujący składzik z wydawinictwa CIMP181

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

->ABs

Anthony Ortega "New Dance" i "Scattered Clouds" znajdziesz po 4,99 EUR na www.zweitausendeins.de

I jeszcze trochę innych wartych zastanowienia tytułów z hatOLOGY. Opłata za przesyłkę jest stała i skłania do większych zakupów.

Pytanie do Pavbaranov,ale tez do innych forumowiczów.

Pytanie dotyczy nastepujacych płyt:

J.Lyons/A.Cyrille"Something in return","Nuba","Burnt offering"

G.Spearman "Smokehouse","Mystery project".

Które ewenualnie wybrac?

wojciech iwaszczukiewicz>

Muszę Cię zmartwić, bo przynajmniej ja się na niewiele zdam w odpowiedzi na to pytanie.

Lyons z Cyrillem znam Burnt Offering. Dobre i tyle. Wyczerpało mi jednak potrzebę posiadania innych płyt tego duetu.

Spearman - cóż, powiedziałbym brać wszystko jak leci, tyle, że... na Mystery project jest sobie instrumencik, którego brzmienia nie lubię Yamaha DX-7;) Za to Smokehouse, to już prawie doskonały jak dla mnie skład. Niestety nie mam tej płyty jeszcze, może gdzieś za 2 tygodnie coś powiem.

Ostatnio wpadły mi w ręce ( z Rubikonu) dwie płyty trębacza,którego wcześniej nie znałem.Mam na myśli płyty " Billy Dixon in Italy" vol1&2 z 1980r.Bardzo nowoczesna,przestrzenna muzyka.Całkowite zaskoczenie.

W następnej kolejności Lyons i Spearman.W drodze Nicole Mitchell i Frequerency.

Dzisiaj odebrałem przesyłkę z Multikulti,a w niej dwie kapitalne płyty.Pierwsza to "Frequency" flecistki Nicole Mitchell,druga to chyba najnowsza propozycja Freda Andersona i Hamida Draka.Obie pozycje z nieznanej mi kanadyjskiej wytwórni Thrill.

Pierwsza płyta nagrana w składzie E.Wilkerson sax,N.Mitchell flety,H.Bankhead bass i cello oraz A.Ra perk i kalimba.Album będący kontynuacją muzyki spod znaku chicagowskiego AACM oraz Art Ensemble of Chicago,muzyki chicagowskich loftów,World Music i muzyki ze wschodniej Afryki.Muzyka szorstka, z niespieszną narracją,transowa,porywająca.

Płyta Freda Andersona i Hamida Draka nagrana z towarzyszeniem Jeffa Parkera git,Harrisona Bankheada bas i cello Josha Abramsa bas.I tu małe zaskoczenie, płyta sytuująca się bliżej środkowego nurtu jazzu,mainstreamu!

W porównaniu z poprzednimi dokonaniami Andersona z Drakiem i W.Parkerem muzyka bardziej swingująca.

Kapitalna sekcja Drake/Banghead( podobnie jak na Timeless),świetny Jeff Parker na gitarze.No i wielki Fred snujący niespiesznie swoje muzyczne opowieści z mądrością starego człowieka,który już niczego nie musi udowadniać,nie musi się ścigać,który już znalazł muzycznego Graala!A gra Hamida to absolutne szczyty!Po prostu rzuca na kolana!

Dwie kapitalne płyty!

Bill Dixon, to w ogóle dość zapomniany, niestety, w IV RK muzyk. A szkoda. Posłuchaj też przy okazji tej płyty:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - myślę, że będzie dużym zaskoczeniem.

Aha, ta kanadyjska wytwórnia to nie jest czasem Thrill Jockey ??

Ukryta Zawartość

Wojtek, pewnie dlatego mało Ci znana, bo stosunkowo niewiele płyt jazzowych w jej katalogu jest. Zobacz sobie na spis artystów:

Ukryta Zawartość

Kiedyś - dla mnie - odkryciem były nagrania Chicago Underground. Tobie powinna się natomiast spodobać ta płyta:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) index.html?id=10065

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Thrill Jockey to bardzo mocna ostoja postrocka (Tortoise, Isotope 217, The Sea&cake) i ambitnej elektroniki (Mouse on Mars, Microstoria).

Z bardziej jazzowych płyt to znam tylko produkcję giatrzysty Jeffa Parkera "Relatives", którą to płytkę polecam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nigdzie ;) Nakład jest wyczerpany i nie wiadomo czy i kiedy będzie wznowienie. Może jakiś ebay/allegro. Może też jest w jakimś innym sklepie internetowym. Musisz przeglądnąć. Ja mogę jedynie sprawdzić krakowskie sklepy, a w zasadzie to jedynie rynkowy empik i jeszcze taki jeden sklepik. W Rubikonie chyba nie ma, ale możesz pogadać z Jarkiem, że jeśli by się pojawiła to żeby Ci odłożył. Tanio nie będzie.

wojciech iwaszczukiewicz, 17 Maj 2007, 21:58

>>Pavbaranov

>

>Jarek nie ma.

Czy chodzi o ta pozycje?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

odpowiem za Wojtka - tak ;)

BTW: Polecam wszystkie bodaj 4 oficjalne płyty TESTu. Są doskonałe (oprócz AUM Fidelity, także Eremite (wyczerpane), Ecstatic Peace i Ramwong - wszystkie b. trudno dostępne). Muszę sprawdzić, bo wydaje mi się, że mam jeszcze jedno wydanie na No Label. W sieci zaś - jak ktoś pogrzebie - jest koncert w RealAudio z 2005. Wspaniały i kompletnie inny od muzyki, do której nas do tej pory TEST przyzwyczaił.

pavbaranov, 18 Maj 2007, 10:41

>odpowiem za Wojtka - tak ;)

>BTW: Polecam wszystkie bodaj 4 oficjalne płyty TESTu. Są doskonałe (oprócz AUM Fidelity, także

>Eremite (wyczerpane), Ecstatic Peace i Ramwong - wszystkie b. trudno dostępne). Muszę sprawdzić, bo

>wydaje mi się, że mam jeszcze jedno wydanie na No Label. W sieci zaś - jak ktoś pogrzebie - jest

>koncert w RealAudio z 2005. Wspaniały i kompletnie inny od muzyki, do której nas do tej pory TEST

>przyzwyczaił.

Jestem szczęsliwym posiadaczem TESTu na AUM, można to wyszperać mnie się udało:))

Pytanie do Pavbaranov ale i do wszystkich Forumowiczów.Napiszcie choć kilka zdań dotyczących sylwetki Anthony Ortegi.Właśnie dotarła do mnie jego płyta New Dance ( znakomita!).W swoich materiałach żródłowych nie znalazłem nic na jego temat.

wojciech iwaszczukiewicz, 21 Maj 2007, 15:12

>Pytanie do Pavbaranov ale i do wszystkich Forumowiczów.Napiszcie choć kilka zdań dotyczących

>sylwetki Anthony Ortegi.Właśnie dotarła do mnie jego płyta New Dance ( znakomita!).W swoich

>materiałach żródłowych nie znalazłem nic na jego temat.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wojtku, a co chciałbyś wiedzieć? Postać stara jak świat. Przynajmniej free jazzu. Niestety bardzo słabo znana. Osobiście znam jego bodaj 3 płyty. Wszystkie godne polecenia, jeśli ktoś lubi takie ornettowskie granie. Ja lubię, więce mi się podoba. Płyty z Huta można brać w ciemno, mają tę zaletę, że są dostępne, a jeśli kupi się je nie w Polsce, są nadto (lub niebawem będą) bardzo tanie.

Myślałem o paru zdaniach o jego drodze twórczej.Jak zaczynał,z kim grał i nagrywał.Jakie przechodził zmiany stylistyczne?

Czemu Cię nie było na koncercie H.Robertson Project?

Pytanie do wszystkowiedzących forumowiczów.Podobno w czerwcu 2007r Anthony Braxton ma zagrać z Cecilem Taylorem w londyńskim Royal Albert Hall.Tylko kiedy?

Sun 8 July: Cecil Taylor Quartet featuring Anthony Braxton, Royal Festival Hall

Mon 9 July: Ornette Coleman Quartet, Royal Festival Hall

Zachęcony Waszymi wpisami o płycie Ortegi nabyłem ją jakis czas temu na allegro i muszę przyznać ,ze pierwsze wrażenie było delikatnie mówiąc średnie. W zasadzie to mój pierwszy kontakt z taką muzyką (no może drugi) i łatwo nie było. Ale ma ta płyta w sobie coś takiego, że pomimo tego ,ze mnie odrzuciła przy pierwszym słuchaniu to chciałem do niej wrócic i dalej się "katować". Dziś uważam ,ze to genialna muzyka, i zastanawiam się dlaczego na początku była taka nieprzystępna i chaotyczna.....

Chyba muszę jeszcze przyjrzeć sie pozycją , które polecacie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.