Skocz do zawartości
IGNORED

KD out, co w zamian do stereo?

zesel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jest to mój pierwszy wpis, mam nadzieję, że koledzy pomogą mi w rozwiązaniu problemu. Sprzęt, który posiadam miał zaspokoić moje oczekiwania jeżeli chodzi o słuchanie muzyki i korzystanie z KD. Potrzeby rodzinne z KD zostały zaspokojone, natomiast słuchanie muzyki nie spełniło moich oczekiwań. Przede wszystkich przy odsłuchu na skali wzmocnienia do -10 sprzęt gra czysto (skala od -70 do +6), dalej w kierunku + głosniki niskotonowe zaczynają ostro się dusić (średnica 16 cm). Brakuje mi też natężenia dźwięku ( niskie tony odczuwalne na klatce piersiowej?) Pomieszczenie do słuchania to prostokąt 4 x 8 w domu jednorodzinnym. Zastanawiam się czy wystarczy w tym wypadku zmienić kolumny, chociaż skłaniam się w kierunku zakupu używanego sprzętu wyłącznie do słuchania muzyki, np. wzmak stereo i kolumny na początek, później dobre CD. Poczytałem trochę na forum i kupiłem już gramofon Duala 714Q i muszę go do czegoś podpiąć?! Środki na wzmaka i kolumny to 1.000-1.500 zł? Zastanawiałem się na Marantzem z serii PM 30, 40, 53 i Jamo e680 ale nie wiem czy to dobry kierunek i czy ten zestaw spełni moje oczekiwania?

https://www.audiostereo.pl/topic/30035-kd-out-co-w-zamian-do-stereo/

pogódz jedno i drugie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

gonarek - dziękuję za podsuniecie tematu, przemyślę i poczytam jeszcze. Moim zdaniem pozostaje jednak problem z klumnami. Wydaje mi się , że są za słabe, świadczy o tym zatykanie sie głośników niskotonowych przy sporym zapasie mocy wzmacniacza. Co będzie się działo gdy dostawię drugi - może mocniejszy - wzmacniacz stereo?

to nie kolumny sie zatykaja tylko wzmacniacz wlasnie. w tym amplitunerze (podobnie zreszta jak w innych tego typun urzadzeniach) zapas mocy istnieje tylko w tabelce z danycmi tech. (tzw. papierowe waty - pobozne zyczenia dzialu marketingu producenta). po zasilaczu wielkosci zapalniczki nie mozna oczekiwac zadnych cudow w dziedzinie basu i dynamiki. sprobuj pozyczyc na probe jakis wzmak stereo np. NAD 370 albo 372 to sam zobaczysz w czym rzecz.

a jeszcze jedno - nie myl wychylenia potencjometru z zapsaem mocy. pelna moc nie oznacza wychylenia potencjometru do oporu. najczesciej pelne wysterowanie wzmacniacz osiaga juz w okolicach godz 12, a dalej to juz tylko clipping i ryzyko spalenia gwizdkow.

Gonarek

Link powyżej nie wyjaśnił moich obaw ale chyba na więcej nie mogę liczyć. Pozostaje mi tani ampl z wyjściem pre a do niego porzadny wzmak stereo który raz posłuzy jako wzmak a raz jako końcowka.

tobi polecam sprawdzic kolumny ze zwykłym wzmakiem stereo, wtedy wyjaśni się czy wina leży po stronie koumn czy jednak koncówek mocy.

pozdrawiam

Placek, tak przy okazji robiles juz jakies konkretne odsluchy, porownania itd.? Na jaki wzmak sie ostatecznie zdecydowales? Pytam z ciekawosci, bo jakos nie za bardzo chce mi sie wierzyc, ze integra za 2kzl zagrala lepiej niz koncowka za te same pieniadze, nawet jesli pre to tylko ampli KD.

Konkretne porównanie to u mnie jak na razie posiadany ampl Harmana 235 denon 4306 oraz pma 1500AE.

Oba ample odpadły w przedbiegach choć przyznaję że dynamika u Harmana była lepsza w stereo.

Mimo ze górna półka ampl Denona stała obok pma1500 to po przełaczeniu sceny było 2xwięcej wszystko sie poszerzyło, bas jego rozciagnięcie i zakres. Czuc było głebię ale był dość konturowy tzn miał jakby formy w których się trzymał , nie wyczułem tego mięska. Dlatego zastanawiam się teraz czy np hybryda spełni moje oczekiwania np. jolida 1501rc albo Opera100.Niestety nie miałem ich okazji posłuchac jak również żadnych końcówek.

Sugerujesz że końcówka podpieta do amplitunera wydobędzie tą głebię i pozwoli odkryć zakresy których ampltunerom brakuje?/ ja boje się że dostane kopa przy głośnym słuchaniu a gdy wieczorkiem odpale sprzet to słuchając cicho dalej będzie tak samo czyli bez pełnego pasma....

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.