Skocz do zawartości
IGNORED

Tani odpowiednik Bandora

Gość Cadam

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiedzialem ze Russel z Mcintosha tak lubi linear array:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość cadam

(Konto usunięte)

Jacek_zagaja jeśi masz pod ręką pomiary SPH-30X/4 z K+T 6/04 to czy mógłbyś spojrzeć na wykres odpowiedzi na skok napięcia i napisać czy ten głośnik nadaje się do kolumny transient perfect (moim zdaniem raczej nie)?

Re: jacek_zagaja, 23 Sty 2007, 10:09

>Nie wiedzialem ze Russel z Mcintosha tak lubi linear array:

Ukryta Zawartość

firma McIntosh zawsze mocno preferowała to rozwiązanie, mozna powiedzieć, że jest jednym z klasyków

wszystko jest dokładnie opisane tu:

Ukryta Zawartość

ale musze przyznać, że tej konstrukcji DIY Russella nie znam - dzięki za link!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ps.

@Jacek Zagaja

oops - to nie DIY! to już oferta komercyjna!

zauważ, że potwierdza się to co zawsze tu mówię - bez aktywnej korekcji i to analogowej w przypadku takich konstrukcji "ani rusz":

Ukryta Zawartość

nota bene małe Monacory świetnie by się nadały do takiej kolumny

z tego co widzę Roger olał także "power tapering" itp. rozwiązania (IMHO słusznie) a także poszedł na "one-way" czyli coś co nie przeszłoby w dużej komercyjnej formie jak McIntosh choć jest po prostu LEPSZE

to co zaproponował Roger to coś zupełnie w stylu "The Kuze":

Ukryta Zawartość

tylko z własnym equalizerem (Kuzma użył prowizorycznie zwykłego, komercyjnego korektora graficznego)

upadnę na kolana przed forumowiczem, który zrobi coś takiego u nas w kraju

pzdr.

Paweł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Re: cadam, 22 Sty 2007, 10:30

>Co sądzicię o trzeciej harmonicznej w okolicach 8kHz w wersji ośmioomowej?

ja sądzę, że jest nieproblematyczna, mogłaby zmartwić jedynie nietoperza ;-)

Re: krisabc, 22 Sty 2007, 11:01

>Zeskanowałem jeszcze jedne pomiary SPH-30X/4 z K+T 6/04

>Pliki (2) do pobrania z:

jesteś NIEOCENIONY!!!

wygląda na to, ze SPH-30X/4 to DOSKONAŁE głośniki z małym mechanicznym problemem @2

Gość cadam

(Konto usunięte)

>ja sądzę, że jest nieproblematyczna, mogłaby zmartwić jedynie nietoperza ;-)

To znaczy, że ten pik na wykresie pochodzi od częstości 2660kHz?

Może kotoś byłby tak miły i napisał krótki kurs (dla mniej wtajemniczonych) czytania wykresów zniekształceń nieliniowych, wodospadów, fazowych.

Cadam - dlaczego uwazasz ze nie moze byc transient perfect. Kazdz glosnik ktory ma pojedynczy impus w ksztacie +- trojkata jest transient perfect. Jego pochodna (impuls) powinna miec wysoki glowny pik i mniejszy w przeciwfazie z z jak najgladszym asymptotycznym spadkiem do zera. JXR6 ma np drugie przejscie przez zero totez wymaga equalizacji.

Re: cadam, 23 Sty 2007, 12:28

>>ja sądzę, że jest nieproblematyczna, mogłaby zmartwić jedynie nietoperza ;-)

>

>To znaczy, że ten pik na wykresie pochodzi od częstości 2660kHz?

nie mam tego przed oczami, ale IMHO jeśli na wykresie 3 harmonicznej (gdzie na osi "y" są procenty) jest pik na 8 kHz to znaczy, że dane urządzenie silniej zniekształca sinusoidę 8 kHz to jest dla sygnału 8 kHz wytwarza więcej określonej procentowo zawartości trzeciej harmonicznej, co widać na oscyloskopie ale wyjąwszy drastyczne poziomy usłyszec to może nietoperz bo trzecia harmoniczna dla 8 kHz to 24 kHz

także trzeba zrobić razy trzy a nie dzielić przez trzy

chyba, że ja nie umiem czytać takich wykresów czego nie można wykluczyć bo studiów w tych sprawach nie kończyłem (mam wyższe humanistyczne) ;-)

>Może kotoś byłby tak miły i napisał krótki kurs (dla mniej wtajemniczonych) czytania wykresów

>zniekształceń nieliniowych, wodospadów, fazowych.

poprośmy Jacka o taki kurs - on jest bardziej "techniczny" ode mnie :-)

Re: cadam, 23 Sty 2007, 12:37

>>Cadam - dlaczego uwazasz ze nie moze byc transient perfect

>

>bo na wykresie odpowiedzi na skok jest duża zapadłość

ale wyjąwszy wąskie zapadłości zachowuje się jak należy tj. opada równo i szybko w funkcji czasu czego nie mozna powiedzieć o kolumnach które nie są transient perfect tj. wielodrożnych burczybasach z dużymi (mid)wooferami i typowymi filtrami zwrotnic

tak właśnie wygląda real world "transient perfect"

lepiej to tylko Quad ESL albo JXR6, chyba

Cadam - zmiana cisnienia (zapaniecie) na step response (0,4ms) odpowiada czestotliwosci ~1000/0,4=2500Hz. Gladki spadek krzywej == rownoenergetyczne widmo transmitancji czestotliwosciowej.

Jestem zdania ze podobnie jak w przypadku obrazowania szukamy przetwornika ktorego widmo mozna ksztaltowac prosta transformacja liniowa na sposob elektryczny lub cyfrowy. Dla przykladu majac do dyspozycji kamere cyfrowa typu Canon 300D moge latwo wyliczyc macierz 3x3 przeksztalcenia przestrzeni barwnej kamery do przestrzeni umownej naszego wzroku. Dziala to nadzwyczaj efektywnie. Nie moge natomiast tego latwo zrobic z blona negatywowa. Podobnie jest z audio gdyz statystyka pokazuje ze np. znieksztalcenia nieliniowe nie sa specjalnie rejestrowane przez sluchaczy. Ksztaltowanie transmitancji glosnika jest tez oczywiscie sztuka sama w sobie.

Graaf - nie jestem niestety na tyle doswiadczony aby rzeczowo wypowiadac sie na temat pomiarow w audio. Moze Misomor bylby tutaj kompetentniejszy?

Za kilka tygodni bede robic proby z cyfrowymi oscyloskopami. Moj ma tez generator sygnalu totez impuls bede mierzyc bezposrednio bez uzycia karty dzwiekowej. Rozdzielczosc rzedu 1 mikrosekundy. Nie mam tylko mikrofonu elektrostatycznego 1/8" aby rozszerzyc zakres pomiaru ponad 20 kHz. Moze uda mi sie tez nabyc tube 400Hz Tractrix z kompozytu 10mm.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.