Skocz do zawartości
IGNORED

Tani odpowiednik Bandora

Gość Cadam

Rekomendowane odpowiedzi

cadam, orientujesz się może gdzie kupić kilknastokrotnie tańszy zamiennik Ravena R2 ?

Najlepiej w Poznaniu na Ratajach ? :)

A tak serio, to kiedyś już rozmawialiśmy o tym w jakimś wątku i wyszlo na to, ze tańsze sa Tang Band, ale czy można je porownać do Bandora to nie wiem, bo zadnych nie słyszałem.

Jeżeli chcesz bardzo tanio, to moze jakaś mała Tesla na początek?

Pozdrawiam

A nie moglbys sprobowac z Monacorem SPH30?

Albo tym:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Niestety nikt z moich znajomych tu w Niemczech nie ma K+T. Najlepiej kup najlepszy na jaki Ciebie stac posilkujac sie informacjami z diyaudio.com. Bandor/Jordan oba sa przetwornikami ktore maja swietne wysokie tony (spokojnie konkuruja tu z tradycyjnymi kopulkami ktore sa zanadto wytlumione) w porownaniu do innych FR i duza zdolnosc rozdzielcza. Bandor w odroznieniu od Jordana uzywa grubszej folii przeto ma ladniejsze wykresy ale mniejsza efektywnosc. Kazdy szerokopasmowiec bedzie transient perfect. Ja uzywam Jordana i jestem bardzo zadowolony. Dzwiek jest taki jak z hiendowych elektrostatow. Potrzebuje tylko sekcji niskotonowej zeby nie meczyc maluchow. Nikt jeszcze nie zrobil do nich poprawnej tuby i ja chce pojsc ta droga. Falowody daja bardzo muzykalny przekaz i mniejsze wychylenie membrany na basie przeto staje sie on bardzo precyzyjny.

juz pisalem ze optymalnie dla 42 stx to uklad tandemu/isobaric. 42cm to prawie tyle co dwa 30cm a wiec potega basu bedzie zapewniona z racji duzej powierzchni membrany a liniowosc zapewni uklad tandemu. Za naprawde male pieniadze dostaje sie super naped. W wiekszej obudowie calosc schodzi bez problemu do 20hz.

uzyj ftp np. "total comander" wejdz na ftp i wpisz adres serwera nastepnie nizej klang 2 razy i juz mozesz otwierac sesje oczywiscie sesje nazwij np. 1. Jak bedziesz mial klopoty to przesle ci poczta.

==> henrykpiątek

Z przegladarki tez działa, wpisujesz ftp.syspab.eu (bez http://) pojawia się okienko w pole:

uzytkownik - wpisujesz - klang

hasło - wpisujesz - klang

i zobaczysz zawartość katalogu.

Jest jeszcze jeden ciekawy sposob montazu JX92S. W Hobby-Hifi 5/2001 jest artykul o Hiendowych kolumnach dookolnych opartych na JX92S. Sprawa jest bardzo prosta - montuje sie elipsoide obrotowa nad glosnikiem ktory jest skierowany do gory. Mozna tez na sredniej wysokosci instrumentow muzycznych zainstalwac izobaryczny subwoofer np

===> jacek_zagaja

>Ja uzywam Jordana i jestem bardzo zadowolony. Dzwiek jest taki jak z hiendowych

>elektrostatow. Potrzebuje tylko sekcji niskotonowej zeby nie meczyc maluchow. Nikt jeszcze nie

>zrobil do nich poprawnej tuby i ja chce pojsc ta droga. Falowody daja bardzo muzykalny przekaz i

>mniejsze wychylenie membrany na basie przeto staje sie on bardzo precyzyjny.

Zobacz tu

Ukryta Zawartość

Jest do pobrania cały artykuł o JORDAN Horn

Ukryta Zawartość

===> graaf

Tak to wygląda

Ukryta Zawartość

chyba był też podobny projekt Visatona (na ich przetwornikach)

Ukryta Zawartość

Re: krisabc, 21 Sty 2007, 15:13

>Zobacz tu

>

Ukryta Zawartość

>Jest do pobrania cały artykuł o JORDAN Horn

Jackowi chodzi o front-loaded horn (dlatego pisze "falowód") a tamte plany to back-loaded horn

Ukryta Zawartość

Re: krisabc, 21 Sty 2007, 15:17

>===> graaf

>Tak to wygląda

>

Ukryta Zawartość

>chyba był też podobny projekt Visatona (na ich przetwornikach)

dzięki!

tak - był i jest fizycznie podobny Visaton model "Fontana"

pozdrawiam!

graaf

Ukryta Zawartość

skuteczność 82dB (!) i pasmo do 20kHz, chyba przy -10dB... ;)

Słuchałem Beolab 5 z podobnym rozwiązaniem. Najlepszy 360 tweeter słyszałem z MBL. A widziałem ktoś sprzedawał na ebay same moduły wysokotonowe MBL, teraz nie widzę w ofercie czegoś takiego.

Elac grzybki myślę mają potencjał, trzeba by pewnie trochę upgradować ...

Są jeszcze fostexy sigma jako coś w stylu tweetera bandora, no ale tu jest jakaś cienka bibuła więc brzmienie z innej szkoły

Dokladnie tak - bez wzgledu na wyniki chce sprobowac tuby frontowej dla JXR6. Nie ma sensu kopiowac istniejacych rozwiazan. To co Tadek oficjalnie zamiescil na stronie jest wystarczajace i optymalne. Jezli odgroda z jakis wzgledow ma byc waska to trzeba zainstalowac filc lub cos podobnego wokol JXR6 gdyz jest czuly na wszystko co przed nim (w tym baffle step). Oficjalnie nikt poza Bertem Doppenbergiem nie probowal tub do JXR6 ale tez nikt poza gola tuba nic przewaznie nie instaluje a przeciez profil predkosci fali musi byc wlasciwy na wejsciu. Tak sobie mysle ze ciekawostka jest ze Geddes zastosowal w Summie przetwornik 1" (B&C DE25) z foli mylarowej (patrz elektrostaty) - na wykresach SPL widac ladne liniowe pasmo. Tytanowe maja wyrazny pik kolo 10-16kHz i sa duzo drozsze. Z jego badan statystycznych wynika ze grupa badana nie rozroznila znieksztalcen nieliniowych wraz ze wzrostem SPL roznych typow przetwornikow ale roznice w samym SPL tak.

Musze przyznac ze nigdy nie mialem tak transparentnego przetwornika jak JXR6. Panowie warto zaoszczedzic na tego malucha o ile nie bedziecie zmuszac go do duzego wysilku. Lepiej odciac go lagodnie od 250-300Hz.

Re: americano, 21 Sty 2007, 19:38

>skuteczność 82dB (!) i pasmo do 20kHz, chyba przy -10dB... ;)

łeh łeh łeh, doprawdy uśmiałem się do łez

zamiast ignorancko i "dowcipnie" pisać "chyba przy -10dB" mógłbyś po prostu zapoznać się z wynikami niezależnych pomiarów JX92s, linki były wiele razy wklejane na forum...

skorzystaj z wyszukiwarki - to chyba nie nadmierny problem...

a JX92 ma nominalnie 89 dB z wata, 82 dB to maja te kolumny z powodu zastosowanych filtrow

nata bene jest to rozwiazanie dalekie od optymalnego

ps.

>nata bene jest to rozwiazanie dalekie od optymalnego

mam na myśli takie "kolumnowe" burczybasy z głośnikiem na jednym końcu długiej na prawie metr "piszczały" ;-)

tego rodzaju rozwiązanie jest do zaakceptowania tylko gdy "piszczała" jest zamknięta i solidnie wytlumiona - tak zrobił Siegfried Linkwitz w projekcie "Pluto"

i ciekawe dlaczego piszą "zwei-wege" chociaż nigdzie w schematach nie widać tweetera?

przynajmniej nazwa jest fajna!!! ROUNDABOUT :-)

pozdrawiam wszystkich YES-fanów!

graaf

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.