Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz do VA Mozart ?

kazik

Rekomendowane odpowiedzi

Hmm chyba to dobry pomysł. A może jeszcze zmienię koncepcję, bo umówiłem się na odsłuch A3.2 i primare na 2h i nie wiem czy nie za krótko. Przy wyborze głośników słuchałem zwykle 1,5-2h jednej kombinacji i moja płytka testowa też nie jest krótka - chyba 80 min. Pamiętam, że z MF A3 po kilku utworach zrobiło się lepiej. Chyba posłucham narazie tylko jednego.

Swoją drogą, sklep otwarty do 19 to ogromna zaleta

Ja mam Primare A20 mk. III. Jego wadą jest to, że się wolno rozgrzewa. W Audioklanie kiedyś podłączyli mi go całkiem zimnego jako pierwszego. potem słuchałem Rotela 02 i nie miałem wrażenia istotnej zmiany jakościowej póki nie włączyłem z powrotem Primare.

W domu mam wrażenie, że robi się ok dopiero po około godzinie słuchania z umiarkowaną głośnością. Może postanie na stand-by też mu trochę pomaga?

Natomiast polityka cenowa Audioklanu jest taka, że teraz Musical jest w przyzwoitej cenie, a Primare I20 jest dość drogi w porównaniu do cen A20 mk III. ze stycznia. Nie zdziwiłbym się gdyby Audioklan za pół roku znowu postawił ceny na głowie.

-> Zbig

Na moim stoi napisane mk. III (na naklepce z tyłu). Myślę, że Primare ze względów marketingowych mogło szybko zmienić literkę, żeby wyszło, że jest to nowy model, albo żeby oznaczać tak I-ntegry w odróżnieniu od A-mplifierów (tylko co z A.30.1?).

Wyłączam swoje urządzenia wyłącznikiem na dole obudowy kiedy wyjeżdżam na wczasy. Na stand-by (czerwona dioda) trzymam na ogół w tygodniu, a w weekendy nie wyłączam w ogóle.

Sprzedali po cenie promocyjnej. Sprawdzę numer w domu jak nie zapomnę.

Kupowałem pod koniec tej promocji (miałem w domu na weekend, odniosłem, posłuchałem czegoś innego, wróciłem do sklepu i kupiłem), ale trochę się najeździłem. Kiedy przyjechałem na Andersa z gotówką to okazało się, że wzmacniacze właśnie się skończyły (ktoś kupił ostatniego po moim telefonie poprzedniego dnia). Sprzedawca zadzwonił na Nowogrodzką i tam odebrałem sprzęt. A propos, funkcja magazynierów do wydawania sprzętu to zajęcie odpowiednie dla tych przemiłych i życzliwych panów z Nowogrodzkiej.

Jeżeli to było w pierwszych dniach stycznia, to mogłem być ja. Mój nie ma żadnej nalepki. Jak minie rok, to otworzę pokrywę i porównam z rozbieranymi zdjeciami z testów.

->Jarzabek - czytalem w dziale opinie Twoja recenzje Esy Vivace. Musze przyznac, ze zgadza sie w 100% z moimi wrazeniami. Czy Twoj Primare gra wlasnie z Vivace? Slyszales takie polaczenie? Moze pokusilbys sie o recenzje Primare I20?

-> Mik

Co do recenzji wzmacniacza, to zbieram siły.

Vivace są fajne, ale mnie do duetu z Primare raczej mi nie pasowały. Dlatego u mnie Vivace grały z Primare tylko - zgodnie z planem - przejściowo tj. przez kilka miesięcy. Do Primare moim zdaniem należy dobierać raczej kolumny o bardziej nasyconych barwach, bez takiej nerwowości i ożywienia, które mają w sobie Vivace. Zbig ma Primare w super zestawieniu z monitorami, ja mam dużo większy pokój i kolumny podłogowe.

Vivace mogą się natomiast sprawdzić z czymś cieplejszym niż Primare, byle bez rozlazłego basu. Słuchałem ich dwa razy ze wzmacniaczem Thule (w różnych pomieszczeniach, różne wzmacniacze, ale w podobnych cenach) i moim zdaniem taka para to strzał w dziesiątkę. Zwłaszcza Tracy Chapman brzmiała rewelacyjnie, ale i kiedy dało się czadu, to było nieźle. Polecam sklep na Kopernika w Warszawie, gdzie takiego zestawienia można chyba posłuchać.

A żeby nie być całkiem off topic, to szukając kolumn słuchałem VA Mozartów z Primare (gdzieś tam powinien być wątek z moimi wrażeniami z odsłuchów, więc nie będę się powtarzał).

Apropos tematu:

Słuchałem A3.2 i po prostu pięknie. A pomieszczenie.. na początku wszystko brzmi obco (bardzo wytłumione), po 4 kawałkach już normalnie, a po 8 rewelacja. Ta głębia - w domu tego nie mam. Chyba jednak tutaj wcale nie można przedobrzyć. Do tego efetku spowolnienia chyba się można przyzwyczaić (?)

Primare w przyszłym tygodniu, ale panowie upierają się na A30 a to już ponad 7000 - raczej nie. Którego będę słuchał jeszcze nie wiem.

• 2 tygodnie później...

Dzięki dla "pw" za opinię, którymi się powymienialiśmy.

W zeszłym tyg. oddałem ECI-3 i krótko wrażenia. Duży kloc i czuć jego moc. Wzmacniacz gra czysto i poprawnie w całości, niezależnie od ustawionego poziomu głośności (!). Sąsiedzi mieli chyba ciężko, bo tak głośno jeszcze nigdy nie słuchałem, a ciągle kusiło żeby jeszcze (na szczęście nie miałem pilota). Słuchałem max. godz 12 i nie zauważyłem żadnego pogorszenia dźwięku. Co ważniejsze, nie tylko dźwięk się nie pogarsza, ale wzmacniacz gra tak samo niezależnie od głośności, "równowaga tonalna" jakby się nie zmienia. Piszę o tym, bo to najbardziej przyciąga uwagę w ECI-3.

Poza tym gra porządnie. Nie zachwyca fajerwerkami po włączeniu, po prostu porządnie. Gdyby nie ta cena (6000 używany z komisu) i to, że chcę jeszcze posłuchać więcej to kto wie, może już by został.

Jeszcze na jedną rzecz będę zwracał uwagę. Gdy słuchałem Mozartów w sklepie, słyszałem ten efekt "klimatu nagrania" (aury?). Może głupio brzmi, ale na pewno się nie myliłem, może to akustyka sali? Cokolwiek to jest, nie mam tego w domu i nie wiem, czy to wina bardziej pomieszczenia czy bardziej wzmacniacza.

Wyjeżdżam, więc dopiero gdzieś za 2 tyg. poszukam, w tym czasie oczekuję tu wielu nowych propozycji :) W kolejce czekają już thule 150 i a3.2 do posłuchania w domu, może uda mi się posłuchać coplanda csa-28 (mam plan:) i jeszcze kilku systemów.

Jeżeli chodzi ci o ECI-3 to owszem za drogo. Odsłuchiwałem bardziej po to, żeby zorientować się jaki dźwięk mają Electrocompaniety, bo polecano mi ECI-2, a ECI3 to jedyne co dało się złapać do posłuchania.

• 2 miesiące później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.