Skocz do zawartości
IGNORED

akustyka w pokoju ze skosem

seba15

Rekomendowane odpowiedzi

Wiatam !! mam pytanie poniewaz mam maly pokoj, ktorego sie nie da dobrze naglosnic takim sprzetem jak mam. Ale moge sie przeniesc do wiekszego pokoju ktory znajduje sie na poddaszu ale w tym pokoju jest skosny sufit. I tu pojawia sie moje pytanie jak jest z akustyka w takim pomieszczeniu ?? moze ktos juz ma naglosniony taki pokoj??

mam 2 kolumny Sony o mocy max 200 Wat i do tego amplituner Technics. sprzet teraz jest w salonie w ktorym gra tak sobie, ale chcialbym go miec w swoim pokoju i sluchac tak zeby nie przeszkadzac innym :)

https://www.audiostereo.pl/topic/30189-akustyka-w-pokoju-ze-skosem/

> seba15

Witamy na forum.

Zacząłeś niezbyt regulaminowo ;) , ale nie chcę Cię zniechęcać. Gdybyś użył wyszukiwarki, znalazłbyś parę interesujących tematów, np. ten:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

(pozostałe zostawmy jako ćwiczenie :)

A odnośnie Twojego pytania: spróbuj trochę skonkretyzować swoje wątpliwości, bo z postu niewiele wynika.

1. Co masz na myśli pisząc: "mam mały pokój, którego się nie da dobrze nagłośnić takim sprzętem, jak mam"?

Zazwyczaj większy pokój jest trudniej "nagłośnić" niż mniejszy - chyba, że inaczej rozumiemy sam termin.

2. "Sprzęt jest teraz w salonie, w którym gra tak sobie" - salon chyba nie jest tym "małym pokojem", o którym piszesz? Na czym więc opierasz swoje obecne opinie?

3. Jeżeli chciałbyś uzyskać sensowną poradę odnośnie konfiguracji na Twoim poddaszu, to musisz podać więcej informacji. Najlepiej - wkleić schematyczny planik pomieszczenia z zaznaczeniem wymiarów, położenia skosu(-ów), drzwi, okien, głównych elementów umeblowania (w linku, który podałem powyżej, możesz znaleźć przykłady).

I coś o swoich preferencjach brzmieniowych (na jakich cechach Ci zależy, co jest nie tak obecnie itp.) oraz muzycznych.

Ukryta Zawartość

hehe szukalem ale pewnie przeoczylem :) Chodzi mi o to ze sprzet jest teraz w salonie, nie jest to maly pokoj ale nie wiem czemu jest problem w nim z basem poniewaz nieprzyjemnie dudni. A moj pokoj to calkiem inny ;p ale jest za maly zeby do nieglo wlozyc takie duze kolumny. Male pomieszczenia powinno sie naglasniac chyba monitorami dlatego w moim pokoju raczej nie ma szans. Ale na poddaszu jest pokoj 5x4 tylko jest skos w dwie strony ktory by byl za kolumnami i obok lewej, tam gdzie jest skos jest sciana wysoka na 1 metr a po drugiej stronie tam gdzie nie ma 2,6m. jesli bym mial sie przenosic do tego pokoju to bym go urzodzil juz pod dzwiek czyli jakies mytlumiacze na sciany, kwiaty, dywan idt. dzieki :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> seba15

o dudniącym basie, rezonansach pomieszczenia, falach stojących itp. również znajdziesz mnóóóóstwo tematów na forum (możesz wyszukiwać wg tych haseł);

dobrze też postudiować strony typu

Ukryta Zawartość

(o ile radzisz sobie z angielskim, ewentualnie niemieckim lub francuskim), znajdziesz też tam przydatne kalkulatory do analizy akustyki pokojów.

co do Twojego poddasza: w konfiguracji, jaką narysowałeś, raczej nie zagra poprawnie, bo skos jest asymetrycznie w stosunku do kolumn (chyba? schemat nie jest dla mnie w pełni przejrzysty).

nie wciskaj też kolumn w kąt, bo to wzmaga dudnienie.

nie mam czasu rysować, ale w pierwszej kolejności bym próbował ustawienia - o ile jest możliwe oczywiście:

- kolumny na prawej ścianie, lekko bliżej drzwi niż symetrycznie, w miarę odsunięte od ściany, linia bazy nie za szeroka (2.0 - 2.3 m powinno wystarczyć),

- miejsce odsłuchu na lewej (też w miarę możliwości odsunięte od ściany).

będę offline przez weekend, ale może ktoś jeszcze coś Ci spróbuje doradzić.

Ukryta Zawartość

> seba15

o dudniącym basie, rezonansach pomieszczenia, falach stojących itp. również znajdziesz mnóóóóstwo tematów na forum (możesz wyszukiwać wg tych haseł);

dobrze też postudiować strony typu

Ukryta Zawartość

(o ile radzisz sobie z angielskim, ewentualnie niemieckim lub francuskim), znajdziesz też tam przydatne kalkulatory do analizy akustyki pokojów.

co do Twojego poddasza: w konfiguracji, jaką narysowałeś, raczej nie zagra poprawnie, bo skos jest asymetrycznie w stosunku do kolumn (chyba? schemat nie jest dla mnie w pełni przejrzysty).

nie wciskaj też kolumn w kąt, bo to wzmaga dudnienie.

nie mam czasu rysować, ale w pierwszej kolejności bym próbował ustawienia - o ile jest możliwe oczywiście:

- kolumny na prawej ścianie, lekko bliżej drzwi niż symetrycznie, w miarę odsunięte od ściany, linia bazy nie za szeroka (2.0 - 2.3 m powinno wystarczyć),

- miejsce odsłuchu na lewej (też w miarę możliwości odsunięte od ściany).

będę offline przez weekend, ale może ktoś jeszcze coś Ci spróbuje doradzić.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.