Skocz do zawartości
IGNORED

Stara poczciwa Yamaha RXV 440 czy 459 ??

krisiss

Rekomendowane odpowiedzi

krisiss

nie bądź taki

oczywiście chwale swoje bo wiem że yamaha 459 to najlepszy wybór za ampli kd do 1000zł testowałem 4 modele i ten wygrał pod względem "bogactwa dźwięku"

i zaznaczam ze była to uczciwa konkurencja te same kolumny pomieszczenie i koncert Michaela Jahra w DTS

na począdku sam niewiedziałem który kupię amplituner o chodź yamaha do najladniejszych nie należy to postawiłem na jakość dzwięku ------> oczywiście to jest "rzecz gustu" ! ! ! ! ! ! ! ! ! (o tym chyba w tej dyskusji nikt nie wspomniał)

pozdro

he, he śmieszny kowpat jestś, zaśmiecasz forum już to nie raz Ci to mówiłem, ja rozumię że nie masz żadnej wiedzy aby się na tym forum wypowiedzieć, ale jak ja się nie znam w temacie to nie piszę nic a nie tak jak TY bzdury, uznając się za wielkiego znawcę :-) oby takich mniej na forach...

Witam serdecznie.

dothan suba nie mam ale zaczne od początku.

Dzisiaj byłem w sklepie gdzie mają sporo sprzętu audio-video i porównywałem trzy rodzaje kolum z dwoma amplitunerami.

Zaczne od kolum.

Na początek poszły najtańsze ( mnie najabardziej interesowały ze względu na cenę :-) Magnaty 1000, spore kolumny, masywne z wyglądu ale bez żadnego polotu jeśli chodzi o górę a i dół nie jalepszy.

Jako drugie były podłączone JBL Baboa ( mówimy tylko o frontach w stereo, nie o zestawach 5.1 ) i grały naprawdę ładnie, dynamicznie z ładną górą i środkiem a bas naprawdę miękki ale wygląd kolumny ( jak dla mnie ) brzydki, nie dość że bardzo jasna okleina to gabaryty kolumny naprawdę brzydkie, ale dzwięk z kolumny nie porównywalny do Magnata 1000.

I na koniec Pan który to wszystko podłanczał zostawił Infinity Primus 300, i to jest właśnie to co lubie, bardzo dynamiczna kolumna z dobrym środkiem i górą a i basu nie brakuje, łądny mięciutki basik, fatk że cena tych Infinitów jest największa bo kosztują nowe prawie 2000zł ale warto.Ja je mogę kupić za 1100 zł bo jest lekko obity jeden róg, ale mnie to wogóle nie przeszkadza, jakoś się to może czymś uzupełni.Sprzedawca powiedział żebym je wzioł na próbę do domu na kilka dni ( po zadatkowaniu oczywiście ) i spokojnie posłuchał, no i tak zrobiłem.

Całe popołudnie siedziałem w domu i nie mogłem się nasłuchać jaka jest różnica w porównaniu z moimi starymi Infinity SM 112 ( mają ponad 10 lat i są dwu drożne ).

Raczej napewno tych kolumn nie oddam do sklepu.

Chciałem jeszcze posłuchać Jamo e 680, ale oni akurat jamo nie mieli i nie posłuchałem a szkoda bo może by lepiej zagrały niż Infinity ( to lepiej to już mnie do szłu doprowadza ).

Teraz drugie porównanie to amplitunery.

Jako ostatnie Infinity były sprawdzane na ampli Pioneer 516 ( taki jak ja mam ) i dyskusyjną Yamahą 459.

Możecie wierzyć, możecie nie wierzyć.

Na wyzerowanych parametrach bas i sopran, beż żadnych loudnesów i korektorów ( bo Pioneer takie ma ) Yamaha zagrała troszkę lepiej, soczyściej, dynamicznie, głośniki były jakby bliżej mnie, ALE po dodaniu basu i sopranu te różnice już zmalały, a po zapodaniu loudnesa w Pionku ( Yamaha chyba nie ma, przynajmniej nie znaleźliźmy ) to Pionek grał lepiej, może wielkiej różnicy nie było ale dynamiczniej z niższym dołem i soczystszą

górą.

Pewnie powiecie że dzwięku nie powinno się podbijać loudnesem i żadnymi korektorami ale ja taki dzwięk lubię i nic na to nie poradzę, jeśli wolicie bez żadnych "upięknień" to napewno Yamaha.

W sobotę będę miał "starą poczciwą" Yamahe 440 na kilka dni ( którą miałem kupić ) i zrobię porównanie z moim pionkiem na Infinitach. W domowych warunkach na spokojnie, przy piwku.

Po testach napewno dam znać.

To tyle w porównaniu kolumn i amplitunerów, zaznaczam że to nie jest tylko moja opinia co do wyboru kolumn i porównaniu amplituner ale i Pana który to wszystko obsługiwał, wielkie dzięki temu gościowi bo się trochę nabiegał.

Teraz zbieram na suba bo jednak w kinie go trochę brakuje.

Pozdrawiam.

Krzysztof.

Szkoda ze te ampli nie mają bi-amping - i pomyśleć że to kwestia małej zmiany oprogramowania - na pewno w tym trybie było by lepiej ...

no nic .... czekamy na relację z porównania z modelem 440 ;)

Kyle, nie mam takiej możliwości bo nie posiadam ani 459 ani 559, w wekend będę miał Yamahe 440 i z nią mogę porobić jedynie testy, ale osobiście myślę że w jakości dzwięku między tymi modelami nie ma żadnej różnicy, ale niech się wypowiedzą ludzie którzy je użytkują.

W pionku co MI się podoba ( a Yamaha tego nie ma ) to loudnes i wbudowany korektor na każdy kanał którymi można podbić dzwięk, jak ktoś taki lubi, ja osobiście lubię soczysty, dynamiczny z mocnym basem.

Krzysztof.

Korektor to dobra rzecz - nawet dla audiofila. Przypuśćmy że mamy górkę na wykresie jakiejś kolumny ( pomiar np. z AUDIO ) - dzięki korektorowi możemy ją skorygować - właściwie takie jest zamierzenie korektora a to że wiele osób podbija na kształt V to już inna sprawa ;)

no tak korektora nie ma ale zamisat laudnesa ma dużo programów dsp oddzielne dla cinema i odzielne dla muzyki u mnie najlepsze basiki są jak się włączy program SPECTACLE wtedy bas jest taki nie wiem jak by to powiedzieć "doniosły dłuższy i bardzie miekki" kurde co ja pisze :) ale jest OK

dothan, 29 Gru 2006, 16:43

>no tak korektora nie ma ale zamisat laudnesa ma dużo programów dsp oddzielne dla cinema i odzielne

>dla muzyki u mnie najlepsze basiki są jak się włączy program SPECTACLE wtedy bas jest taki nie wiem

>jak by to powiedzieć "doniosły dłuższy i bardzie miekki" kurde co ja pisze :) ale jest OK

Tak tylko że DSP odkształca dźwięk od neutralnego a korektor pozwala "uneutralniać" "nierówne" kolumny. Dla człowieka szukającego neutralnego dźwięku korektor się może przydać ... DSP ( chodzi o jako takie "efekty" ) absolutnie.

krisiss yamaha niema żadnego bzdurnego loudnes bo jak to juz próbowali Ci wytłumaczyc koledzy z forum ona po prostu tego nie potrzebuje,loudnes to taki tani chwyt na niedostatki brzmieniowe sprzętu.Brawa dla konstruktorów Pioneera za zdolnośc przewidywania.Tylko prosze,nie bierz tej wypowiedzi do siebie,pozdrawiam.

dothan, moich starych kolumn nie będę wystawiał na sprzedaż bo ile mogę za nie wziąść??? Dam je szwagierce bo ma jakieś stare altusy i tylko mi się pytała kiedy będę wymieniał kolumny bo na te stare chrapke.

Tak że zostaną w rodzinie, chociaż czy szwagierka to rodzina???

Dothan

Ja ci zmienię interpunkcję, a Ty pokaż to żonie :-)

Oczywiście, że rodzina! Ja wręcz kocham swoją szwagierke ... wspaniała linia!!

Komunikacji (i moja) podpora w negocjacjach z moją dziewczyną. Pozdrawiam.

Ty szwagierką żonę szantażujesz? ;-)

Do siego!

Słuchając rozumu....

foni

tzn wiesz ja jeszcze nie mam żony choć nieubłaganie się do tego zbliżam mam dopiero 22 lata ale siostra mojej dziewczyny (szwagierka) czasami pomoże mi wyrwać się na jakiś wypad tylko z kolegami z średniej  szkoły ( bo na uczelni to mam samych „gburów” )

jeśli ktoś ma szwagierkę to niech będzie z nią w dobrych układach.

Krisiss

A jak Twoje kolumny??

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.