Skocz do zawartości
IGNORED

Stara poczciwa Yamaha RXV 440 czy 459 ??

krisiss

Rekomendowane odpowiedzi

Jutro jadę na giełdę do Krakowa może coś kupię jak będzie okazyjnie, mam 1000zł, jeśli za te pieniądze kupię 630 lub 730 to od razu biorę, jeśli nie to będę myślał o takim modelu 596, kumpel go ma i mówi że jest to też niezły amplituner, lub w ostateczności 440.

Nowego 459 raczej nie kupię choć za tą kasę kupiłbym bez problemu i oczywiście nowy, na giełdzie, ale wszycy mi doradzają że lepiej kupić coś ze starszych modeli bo są lepsze.

jak dla mnie po prostu za stary model

w przypadku zaawansowanych trybów pracy w KD wiek ma jednak swoje znaczenie - dlatego myślałbym kupić coś od modeli x30 - ale to jest tylko moja opinia - każdy robi wg własnego uznania:)

596 stary ale jary :-), tylne kanały grają ja należy i końcówka mocy ma ręce i nogi,

oznaczenia x20, x30, x40 są stosowane od 2002r. Co do zaawansowania trybów w KD, ma wystarczające, ale lepiej poszukać czegoś z wyższych (z racji niewielkiej różnicy w cenie...), mają OSD, a to pomaga przy ustawianiu/konfiguracji poszczególnych funkcji menu.

pzdr

123... test

Witam.

Na początku dziękuję wszystkim za odpowiedzi na moje pytania.

Tyle pytałem, tyle myślałem i w końcu kupiłem.

A zacznijmy od tego...

Byłem dzisiaj na giełdzie elektronicznej w Krakowie po to aby kupić amplituner.

Zajechaliśmy z kolegą na 9.00 rano i wielkie szukanie jakiejś pożądnej starej Yamahy.

O godz. 10 już wiedziałęm że yamahy modelu 630, 730 na giełdzie nie ma więc poszedłem na stoisko gdzie mają nowy sprzęt aby posłuchać i "ewentualnie" coś wybrać.

Sprzedawca był wyrozumiały, przedstawił mi co mogę kupić do 1000zł i pewnie sami wiecie co za te pieniądze można kupić, Pioneer 516 i Yamaha 459.

Podłączył do jednego zestawu głośników, podłączył do drugiego, a ja słuchałem, słuchałem i w końcu wybrałem.

Wiecie co???

Pioner 516 !!!

Bo dużo grał lepiej od Yamahy 459 i ładniej "wyglądał"

Zapłaciłęm za niego całe 920 zł i wale do domu podłączyć do mojego zestawu ( przód Infinity, centralny i tyły Tonsil ).

Podłączyłem, wrzuciłem na sam początek radio i co..fuj... okropnie, podłączyłem dvd i wcale nie lepiej, powiem że bardzo, bardzo źle.

A dlaczego, bo płąsko, żadnej dynamiki, mały bas, sopranu też mogło by być więcej, tylko słychać środek.

Płakać mi się chciało, żona powiedziała że dla jak dla niej to jest "SUPER" ale ja wiem że to nie jest TO.

I teraz pluje sobie w brodę że mogłem się wstrzymać i kupić starą poczciwą Yamahę 630, lub wyższy model nawet dokładając parę groszy.

Ale na pocieszenie, zostaje mi to że jak bym kupiłł Yamahe 459 to może by było jeszcze gorzej.

Po całej gorącej niedzieli przyszedł czas na refleksje...czy wymienić Pioneera ( bo mam taką możliwość, dogadałem się ze sprzedawcą ) na inny amplituner ( ale jaki ??? ) czy dokupić suba żeby wzmocnić bas i dynamikę i będzie OK???

Więc proszę Was, doradzcie mi, co dalej zrobić abym miał ten basik, dynamikę że aż firany się w domu ruszją -:) , abym miał radość z słuchania.

Pozdrawiam.

Krzysztof.

Czemu piszesz że niezłą wtopa, Yamaha 459 wypadłą jeszcze gorzej, kolumny nie wiem jakiej były firmy bo o nie to było do porównywania, ważnie że obydwa ampli były sprawdzane na tym samych kolumienkach.

Tylko co dale, czy wymienić ampli ( tylko N COOOOOOOOOOOO! ) czy kupić suba Koda 1000 i będzie OK, bo tak jak pisalićście to nowych modeli Amplitunerów ( nie ważne jakiej Firmy ) to bez suba się nie obędzie.

Dopiszę jeszcze po po części mam wyrzuty sumienia że nie kupiłem starszego modelu Yamahy tak jak się nastawiałe od samego początku, po drugie to może starszy model by lepiej zgrał w stero ale nie koniecznie w KM.

Teraz zostaje mi tylko gdybanie, napewno Pioneer jest ładniejszy, ma wiele funnkcji auto kalibracje i... słaby dźwięk który można polepszyć dokupując dobrego suba, lub... zamienić ( bo mam taką możliwoć ) na inny starszy model Yamahy.

Co dalej robić??? bo sam nie wiem.

Krzysztof.

wtopa pod tym względem, że nie podoba się... (współczuję) a czy 459 by zagrała gorzej na Twoich kolumnach tego nie wiesz, na tamtych było gorzej... Jakby nie było 60% tego jak zagra elektronika zależy od KOLUMN... (odpowiedniego dopasowania, nie ma reguły...)

tak że zapakuj pionka, idź do sprzedawcy weź Yamahe (jeżeli tylko to ma w asortymencie) i jeszcze raz posłuchaj na SWOICH kolumnach, jeżeli będzie gorzej weź pionka z powrotem... (pogadaj może $$$ zwróci)

pzdr

123... test

Gwarantuję że starsze modele o których była mowa zagrały by lepiej i w Stereo i w KD!!!

Braki o których piszesz wynikają jak myśle również z braku wygrzania sprzętu - daj ampli ze 100h grania i później oceniaj - a tak wogóle to wymień /jeśli możesz/ na Yamaszkę:)

Witam.

Dzisiaj rozmawiałem ze sprzedawcą ( od razu powiem że super ludzie jako sprzedawcy ) i jeśli chodzi o wymianę to nie ma żadnego problemu, teraz czy nawet za miesiąc, ale jest pytanie na co i czy wogóle warto?

Na dzień dzisiejszy z używanych sprzętów mają Yamahe 440, to nie za wysoki model i może się okazać że jest tak samo, albo nie wiele lepiej.

Dzisiaj pożyczam od kumpla suba Koda 1000 i zobaczę czy podbiję dynamikę tym sposobem, jeśli tak to kupię ten subwofer i nie będę wymieniał amplitunera w nieskończoność.A Kode 1000 można kupić za 500zł nową a dokładając 500 zł do innego ampli może się okazać że to i tak nie to co oczekuje.

Z drugiej strony sprzedawca doradził mi żeby zrobić kalibrację tego Pioneera i to też może dużo pomóc, dlatego że amplituner sprawdza sobie podczas kalibracji różne czynniki ( impedencje głośników, moc, itp. ) i dostosuje najodpowiedniejsze wartości.Dzisiaj po pracy to sprawdzę i sprawdzę z subem.

Wieczorem opiszę jak wyszły testy.

Krzysztof.

skoro ma Y440 to weź ją na wymianę i posłuchaj...(lepiej będzie... zwłaszcza pod względem basu) jak nie będzie pasować to możesz wymienić z powrotem... to nic nie kosztuje (a sprzęt kupujesz na długie lata), co do kalibracji... fajna sprawa ale w sprzętach z wyższej półki, przy najtańszych - dodatkowy bajer, który zachęca do kupna.

pzdr

123... test

No i jestem.

Po kilku godzinach "żmudnej pracy" stwierdzam że w ten Pionek jest...kaszanaaa.

Ustawiałem automatyczną kalibrację, ręcznie i nic to nie daje, powiem tak jak nie najgorzej gra w stereo to w DD gra koszmarnie, a dlatego że w stereo można jeszcze coś podkręcić a w DD już nic tylko tak jak leci, wogóle nie słyszę tylnich głośników tak jak by ich nie było, przód gra jak by kolumny były za jakąś grubą kotarą, za to "rewelacyjnie" słychać centrala ale co mi z tego.

Nie wiem, może nie umię tego wszystkiego poustawiać, chociaż siedziałem nad tym kilka godzin, może jest dobrze poustawiane i tak ma być już sam nie wiem.

Tak jak pisałem że mogę wymienić na Yamahę 440 ( bo taką aktualnie mają z używanego sprzętu ) ale już z góry się boję że będzie tak samo a żeby wymienić sprzęt to muszę jechać do Krakowa aż 60 km.

Miałem jeszcze podłączyć suba i zobaczyć jak będzie ale kupel który go ma jest aktualnie kilka dni poza domem.

Wiem że ci sprzedawcy mają jeszcze jakiegoś Denona ale nie znam modelu ( wiem że chcą za niego 1200 zł, oczywiście starszy model używany ) ale też nie wiem czy będzie lepiej.

Poradzcie mi coś bo już sam zgupłem.

Krzysztof.

krisiss zanim wymienisz sprzęt lepiej weź porządnie przysiądź z instukcją obsługi i ustaw poprawnie wszystkie parametry, to dopiero zacznie dobrze grac...

centralny za głośno gra ? w jakim trybie ? dolby prologic II ? przełącz na stereo do muzyki a jak chcesz słuchac w prologic to przecież również powinna byc opcja do ustawiania "central widht" czy cos podobnego, która reguluje poziom głośności z centralnego w przypadku muzyki, a może słuchałeś prologic kinowego zamiast do muzyki ? wtedy gra prawie tylko centralny a fronty minimalnie...

stwierdziłeś że w DD nie grają tyły, może zły film testowałeś, w którym było mało efektów z surroundów ? to wszystko można też sobie ręcznie wyregulowac (jeśli automatyczna kalibracja nie pomogła) tzn ustawic indywidualnie poziom wzmocnienia dla każdej kolumny, możesz wzmocnic sygnal w surroundach, kalibracja to podstawowa sprawa

przy kalibracji korzystałeś z menu ekranowego amplitunera ?

a ta yamaha ? watpie żeby zagrała lepiej, w jakieś stare modele też nie ma się co pakowac, podejrzewam że masz źle wszystko poustawiane i to jest główna przyczyna niezadowolenia

jeśli chodzi o tryby prologic itp. to ja ich wogóle nie używam i dla mnie by mogło ich wogóle nie być.

Muzykę słucham TYLKO w stereo, a filmy oglądam TYLKO w takim systemie jakim są nagrane czyli DD lub DTS i to mnie najbardziej interesuje.

Jakieś opóźnienia tylnych głośników do przednich i inne bajery mnie nie interesują!!!Tryby typu cinema, sport itp. mogą dla mnie nie istnieć.

Ale z tego co w instrukcji wyczytałem i kilka godzin przesiedziałem przy ampli to w trybie DD i DTS nie możesz już nic zmienić ( czyli dać głośniej np. sourand ) nie możesz dodać ani basu ani sopranu jest po prostu wszystko na zero, to co można jeszcze źle poustawiać??? Bo ja już nie wiem.

Krzysztof.

Czytając twoje wpisy mam wrażenie że oczekujesz od KD coś w stylu "stereo" 5-kanałowego.

Głośniki tylne to głośniki efektowe i nigdy z nich nie usłyszysz nic specjalnego, centralny zawsze gra najwyraźniej bo mają tam lecieć dialogi, a próby dodawania basu w tylnych efektowych- stary - co ty wypisujesz:)

kowpat, ja cię bardzo przepraszam, ale JA nic nie pisałem żeby w tylnych podkręcić bas, Ja specjalnie tak ustawiałem aby cały bas skierować na front, poprzez np. eliminując subwofer którego nie mam, poprzez ustawienie ich jako large, poprzez ustawienie częstotliwości zwrotnicy aby niskie tony były skierowane do głośnika dużego czyli front.

Co jeszcze mogę? chyba nic.

Jeśli chodzi o dźwięki z tylnych głośników to ja wiem że są to tylko efekty ale powinny być słyszalne ( przynajmniej w moim poprzednim Philipsie było je dobrze słychać ) a w tym ampli trzeba ucho przystawić do tylnego głośnika żeby zobaczyć czy on gra.

Jeśli są ledwo słyszalne a potrzebujesz ich sporo to daj po prostu głośniej tyły- nie wydaje mi się zeby nie było takiej opcji - a jeśli nie ma - to kolejny powód by oddać to ..........

PIONEER SUKCS

A powiedzcie mi czym się różni 459 od 559 i czy jest duża różnica w jakości a powracając do wątku to już nawet rozważam nad modelem 559 i porównuje ją ze starą 440- która może być lepsza, proszę o pomoc bo wiele czasu mi nie zostało.

Krzysztof

niemożliwe żeby nie moża było wyregulowac poziomu wzmocnienia dla surroundów, przecież to jest podstawowa opcja w amplitunerze KD (kalibracja), byc może przy sygnale DD lub DTS nie możesz zmieniac żadnych opcji więc spróbuj to pozmieniac przed włączeniem filmu (wzmocnij tylne kanały, albo ustaw im w menu że są bardziej oddalone - na jedno wyjdzie)

nie napisałeś nic o tym, jak wyglądała kalibracja u Ciebie ? automatyczna/ręczna ?

i jeszcze raz zapytam, czy korzystałeś przy tym z menu ekranowego ampli (o ile ampli ma taką opcję) ?

zgadzam się z Kowpatem że tylne kanały dają jedynie "tło" i wcale często ich nie słychac jak głośno grają...

a na pocieszenie powiem, że u mnie też przy automatycznej kalibracji tylne kanały grały dosyc cicho, podbiłem głośnośc obydwu o pare decybeli :)

mam model z 2003r i wszystkie regulacje działają w efektach DD i DTS, 440 jest z 2004r i bodajże jest to ostatnia seria, gdzie te regulacje działają... (sekcja wzmacniacza jeszcze nie została okrojona tak jak w najnowszych zaczynając od modeli x50) tak że jak podkręcisz basy i wysokie w efektach KD to nawet niema co porównywać z najnowszymi modelami w których jest to wycięte (ceny nowych nie biorą się znikąd - ale coś za coś.)

jako że Y559 jest następcą Y557 poczytaj tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pzdr

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

123... test

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.