Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z magnesem w CD

cufktishsips

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

odziedziczyłem w spadku odtwarzacz Marantz CD-43 i mam z nim problem...

Wygląda to tak jakby magnes w CD przy krążku dociskającym płytę działał ze zbyt dużą siłą...

Objawia to się tym, że płyty nie chcą ruszyć dopóki nie podniesie się tego krążka w chwilę po naciśnięciu Play.

Kiedy już ruszy można puścić krążek, ale dociska on płytę z taką siłą, że kręci się ona minimalnie za wolno (co słychać) - słychać także hałas powstający przy ocieraniu krążka o tackę.

Poza tym jest też mniejszy problem z wysuwaniem się tacki, która nie ma siły przeciwstawić się magnesowi...

A może chodzi o to, że biegunowość magnesu powinna się zmieniać a się nie zmienia?

Proszę o pomoc :-)

https://www.audiostereo.pl/topic/30268-problem-z-magnesem-w-cd/

Witam, raczej wątpię by powodował to ten magnes. Skoro słyszysz tarcie to prawdopodobnie płyta ociera się o tackę.

sprawdź czy podczas zamykania szuflady sam koszyk z laserem (i silniczkiem) podnosi się na wystarczającą wysokość - prawdopodobnie to jest przyczyną.

Już się do niego dobierałem ale na mój gust to wygląda w porządku.

Przeczyściłem go nieco, posprawdzałem czy prowadnice są czyste i czy nic

tam nie siedzi. Wydaje mi się, że od strony mechanicznej jest ok...

czy po zamknięciu tacki jest odpowiednia szczelina pomiędzy CD a samą tacką ?

tak na oko to około 2-3mm. czy gumki na których zamocowany jest koszyk (laser , sliniczek etc) są ok może jakaś jest zerwana lub źle zamocowana ?

Gumki na których się trzyma koszyk są dobrze zamocowane.

A co do szczeliny pomiędzy płytą a tacką to praaaawie na pewno nie,

jestem teraz w pracy i nie mogę sprawdzić, ale o ile dobrze pamiętam,

to po zamknięciu tacki płyta jest dociskana przez krążek (w dół ciągnie go magnes).

Napęd cdm12.1 Może wyrobił się silniczek, sprawdź czy krążek pod CD nie ma luzu. Jakby co, napęd jest tani a wymiana bardzo łatwa.

Swoją drogą to CD może zwalniać jak stare magnetofony? Powinien raczej zgubić ścieżkę chyba...

Korekta:

płyta znajduje się 2-3mm nad tacką.

Mam takie pytanie czy w trybie serwisowym P 02 bez płyty, krążek na którym normalnie leży płyta obraca się?

U mnie to wygląda tak, że krażek od płyty po schowaniu tacki łapie tak mocno krążek dociskający, że silnik nie ma siły wystartować...

Miałem ten sam problem z moim "Akai CD 55". Wiem napewno że przyczyną blokującej się tacki jest zużyty pasek napędowy w mechniźmie transportu tacki. Może też być dobry ten pasek, lecz zabrudzony smarem którym zostały nasmarowane sąsiednie zębatki.

Solved!

Dziękuję wszystkim za inspirację :-)

Chodziło o to:

trzpień zaznaczony na zdjęciu był lekko wysunięty, dopiero teraz talerzyk obraca się bez oporów...

Ktoś wie jak ten trzpień się trzyma? Co zrobić żeby się nie wysuwał?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.