Skocz do zawartości
IGNORED

Szukam wzmacniacza do 1500 (yamah, denon

bahlazamon

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

JarlBjorn dobre pytanie:):):) Genralizacja na tym forum czesto sie zdarza. A miekko gra nie tylko Accuphase z japonskich klockow (choc ma chyba najwieksza klase - moim zdaniem). Widac ze kolega nie sluchal ani starego Pioneera z serii Reference ani Soniaka z serii ES. Ani jeden ani drugi nie gra ostro.

witam, to znowu ja.

Ponieważ nie chcę zakłądać nowego wątku zadam to pytanie tutaj. Odrzucając troszkę brak zgrania wzmaka z kolumnami (będzie modyfikacja albo zamiana na coś ze starej serii Tannoya M2, powinno pomóc i ocieplić) denonik dośc mocno obnażył wady mojego cdka philips 751 - jego ostrość i suchość. Specjalnie posłuchałem dla porównania muzyki z wyjścia słuchawkowego w CD i było jeszcze gorzej i jeszcze bardziej sucho. Generalnie muzyka ze wzmaka, choć przy pozostałych komponentach może nie jest w stanie w pełni rozwinąc skrzydeł jest naprawdę świetna, teraz wreszcie obcuję z żywym dźwiękiem a nie czymś płynącym z pudełka. Tak się zastanawiać zacząłem nad zmianą źródła. Przecież w granicach 300-350 zł ( a mój cd jest pewnie dużo mnie wart) na pewno mozna znaleźć coś lepszego (czywiście mowa o używanych ), z dokładniejszą budową sceny i ciepłą, soczystą barwą. Może ktoś coś doradzi (jesli jeszcze się nie znudził;)),w którą stronę szukać ?

Jak na razie może będe miał możliwośc posłuchania u siebie Harmana HD 710, ale chce się dowiedzieć dużo więcej.

pozdrawiam wszystkich cierpliwych

może ktoś życzliwy się jeszcze znajdzie?

nie chcę buszować po ciemku, a tym bardziej w przypadku uzywanego sprzętu, gdzie nie zawsze mam mozliwość odsłuchów.

A może jednak nowy watek założyć, gdyż ten się jednoznacznie kojarzy...

witaj bahlazamon!!!!!

jestem użytkownikiem wzmaka pma 1500.

odsłuchuję go na avance'ach 503 przy pomocy denona dvd 1600 (starszy model)

i powiem,że nie występuje u mnie nic z tego co piszesz. Dzwięk jest bardzo miękki,dynamiczny i spokojny

ale z jakim wykopem.Nawet chętnie słucham radia na tunerze (oczwywiście też denona:)

Kabelki mam budżetowe,w granicach 50 pln za metr (specjalnie nie piszę jakiej firmy są aby nie mieszać w myślach!:)

I wydaje mi się,że problem tkwi bardziej w tannoyach niż we wzmaku.Ten nowy pma 1500 chodzi

odmiennie od starszej serii-bardziej miękko i przyjeknie.Może dlatego że jest składany w Kraju Kwitnącej Wiśni????

A wyostrzenie wysokich,jest tam takie pokrętełko-treble:))i wszystko jasne.

avance są bardzo miękkie i dynamiczne,może ich złączenie daje tak dobre rezultaty.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Ależ ja jestem przekonany, że to nie wina wzmaka jak tu niektórzy piszą, poza tym jeszcze się 'wygrzewa':) Tutaj jest kwestia zgrania z kolumnami i niestety niezbyt dobrego źródła jednak. Dlatego na temat CD-ka zacząłem pisać, bo żywię nadzieję, że mogłoby to troszkę zmienić. Co do pokrętła treble to i owszem bawiłem się nim, jednak efekt jest taki, że wysokie są obcinane ( i słusznie) ale nie tracą nic ze swojej ostrości. Poza tym zaczynają brzmieć jak zza kurtyny, a to raczej nie rozwiązuje sprawy;)

Na razie CD, jeśli się da, a w późniejszym czasie kombinacja z kolumnami, gdyż uważam, że można w nich dużo zmienić na lepsze, taki jest plan:) aczkolwiek jak wszystko u mnie, może się zawsze zmienić;)

U mnie 1500AE gra w taki sposób, że jesli w nagraniu jest szum to on to wyraźnie ukaże. Wyostrzenia nie stwierdziłem, jedynie tą przejrzystość w paśmie które odtwarza kopułka a która często obraca sie przeciwko słuchaczowi. Po prostu niech tylko nagranie będzie troche "przybrudzone" jakims szumem to zaraz to słychać.

Ja chciałem tego wiec mi to nie przeszkadza, ale jak bym miał kiepskie źródło to chyba faktycznie było by nieciekawie...

sorki za poprzedni wpis, coś mi się nacisnęło przez przypadek.

Chyba powoli się ten Denon zaczyna 'dogrzewać' bo jakoś odrobinę milej się robi, poza tym wyjąłem gąbki z bass refleksów i też ciupinkę cieplej (albo się mi już zdaje;)). Kwestia źródła cały czas jest aktualna, gdyż ten philips ma spore braki w stosunku do reszty. Czy do 300-350 zł można coś lepszego kupić, co się ładniej z moim denonkiem zgra???

Na razie testuję HD 710, ale nie odczułem większych zmian (załatwiłem go dopiero dzisiaj). In minus jest to, że kiepsko czyta CD-R, a jak już przeczyta to często się zdarza, że one charczą. Jeśli to nie jest wina egzemplarza to raczej dyskfalifikuje go ten fakt.

doradźcie coś ze źródełkiem, proszę.

pozdrawiam wszystkich biorących udział w tej dyskusji:)

u mnie też się trochę zmiękczył po wygrzaniu (ok. 1 miesiąc). Pierwsze wrażenie też miałem podobne, ale się poprawiło. Z nowych klocków w cenie +/- ok. 2.400 chyba nikt nie wymienił nic lepszego.

Gość

(Konto usunięte)

Jaka generalizacja? Przecież napisałem "przynajmniej te co słuchałem", więc raczej nie ma tu mowy o generalizowaniu. Jestem daleki od takich dziwnych sądów, ponieważ w moim mniemaniu nie posiadam aż takiej wiedzy. Te wzmacniacze japońskie, które dane mi było słuchać grały właśnie ostro i surowo. Może zwyczajnie tak trafiałem. Mam nadzieję, że będe miał jeszcze okazję zweryfikować swoją opinię.

A z ciepłych CD z mojego niewielkiego doświadczenia mogę polecić NAD'a (miałem Yamahę CDX-480, Technics SL-PG590, Pioneer PD-S 703, NAD 512, jakiś Denon-już nie pamiętam). NAD grał według mnie najcieplej z tego zestawinia i był bardzo przyjemny w odbiorze.

Pozdrawiam...

bahlazamon--> Myślę że 1500AE potrzebuje do "ciepłego grania" kolumn które maja kompensacje baflle step. Bo Denon sam od siebie nic nie dodaje do średniego basu :)

Można by powiedzieć że jeśli puścić na Denonie różowy szum, to on jest bardziej biały niż brązowy. Ewentualnie można powiedzieć że jest właśnie różowy, tylko ludzie tego nie doceniają :)))

bahlazamon-->

i co, wygrzał się? jeśli nadal jest tak samo to jesteś skazany na szukanie ciepło grającego źródła (HK zdecydowanie) i / lub kombinowanie z kablami (vdh - ale może się to odbyć kosztem dynamiki basu, co w rocku wg mnie nie jest porządane, albo jakiś inny kabel). więc niestety żeby skorygować denona trzeba wydać trochę więcej niż planujesz. może jakiś HK 750 w dobrej kondycji? a jeśli nadal będzie za ostro to kombinować z kablami...

a denony 350 i 250SE wcale nie grają ostro;) ale możliwe że to wyjątek.

Jest coraz lepiej. Zrobiło się trochę milej dla ucha. Co do źródła to właśnie zastanawiałem się nad HD 750, gdyż widzę, że można go trafić w neizłej cenie. Niestety nie mam możliwości odsłuchu. Słuchałem HD710 i w porównaniu z moim philipsem wielkich zmian nie odczułem. Jedyna róznica jaką usłyszałem, to to, że wysokie, choć obecne wszem i wobec są jakby mniej ostre, bardziej zaokrąglone co sprawia, że słuchanie staje się przyjemniejsze. Poza tym, bas, scena, przestrzeń - tak samo. HD 750, to chyba już krok naprzód w stosunku do tego modelu oraz mojego obecnego 'filipsiaka'. Mam rację?

Poza tym, zdecyduję się najprawdopodobniej na fachowe 'ulepszanie' kolumn, gdyż to powinno również, jeśli nie bardziej nawet, pomóc, a wiem, że można z tych Fusion 2 wyciągnąć wiele dobrego:)

Źródło jednak, jako podstawa przetwarzania dźwięku musi w ten czy inny sposób ulec zmianie, bądź modyfikacji.

bahlazamon, 22 Sty 2007, 12:46

>Poza tym, zdecyduję się najprawdopodobniej na fachowe 'ulepszanie' kolumn, gdyż to powinno również,

>jeśli nie bardziej nawet, pomóc, a wiem, że można z tych Fusion 2 wyciągnąć wiele dobrego:)

>Źródło jednak, jako podstawa przetwarzania dźwięku musi w ten czy inny sposób ulec zmianie, bądź

>modyfikacji.

Jeśli sie zdecydowałeś na McGyvera to uważaj, bo MG lubi podbijać górę :)))

Kupno nowego CD sprawi tylko tyle, że będziesz miał "górę" lepszej jakości ale nie będzie jej mniej. Daj na chwilę gałę regulacji treble max do tyłu i bass trochę do przodu. Jeśli Ci sie spodoba to chyba kupiłeś nie ten wzmak :))

Pozatym powiedz nam czy masz wytłumiony pokój. Może masz po prostu pogłos pokoju ?

Sprawdz też fazę we wtyczkach. Wsadz do wtyczki próbnik i zobacz czy świeci w tej samej dzurce :))

bahlazamon

Ewentualnie kup cos takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z tąd:

Ukryta Zawartość

:))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przede wszystkim jak już się zdecyduję, to z pewnością przekażę potencjalnemu 'tuningowcowi' moje prefernecje co do finalnego brzmienia kolumn, więc nie sądzę aby coś było podbite.

Niestety mój pokój kompletnie nie jest wytłumiony, bo nie mam takich warunków (nawet na standy ciężko mi miejsce znaleźć, więc póki co ich nie mam, ale będą:)). Jak w przyszłości się wyprowadzę to z pewnośćią pod tym kątem zacznę umeblowanie;)

Co do proponowanego DAC - za drogi jak na mój dzisiejszy budżet, ale wart zastanowienia.

Po głowie mi chodzi trochę HD 750 bo jest w dobrej cenie na allegro teraz i DCD 1400 po modyfikacji za 180 zeta, ale jak widzę już ktoś go sprzątnął, więc jeden problem z głowy;)

HD750 powinien poprawić sytuację. jednak źródło nie jest bez znaczenia;) wspominam go jako ciepłego i z delikatną górą właśnie. co do 710 to nie mogę się wypowiedzieć. w każdym razie różnica między philipsem a 750 powinna być łatwo zauważalna. 750 to naprawdę przyzwoite źródło w swojej klasie.

a poza tym, może kable głośnikowe ze srebra? mój znajomy ma jakieś niedrogie "ukraińskie", nie wiem gdzie je znalazł, ale miałem pożyczone i efekt był zdecydowanie łagodzący;)

a w ogóle... może po prostu się przyzwyczaisz? :))

bahlazamon, 22 Sty 2007, 20:04

>Przede wszystkim jak już się zdecyduję, to z pewnością przekażę potencjalnemu 'tuningowcowi' moje

>prefernecje co do finalnego brzmienia kolumn, więc nie sądzę aby coś było podbite.

Uszy ludzkie sie różnią.... :) MG twierdzi że nie podbija wysokich czestotliwości :)

>Niestety mój pokój kompletnie nie jest wytłumiony, bo nie mam takich warunków (nawet na standy

>ciężko mi miejsce znaleźć, więc póki co ich nie mam, ale będą:)). Jak w przyszłości się wyprowadzę

>to z pewnośćią pod tym kątem zacznę umeblowanie;)

Hmm... to jak duży jest Twój pokój ??? Ja gram w 11m2 i nie wyobrażam sobie słuchania muzy w takim pokoju, bez właściwej adaptacji akustycznej. Klaśnij w ręce i posłuchaj czy masz echo :))))

>Co do proponowanego DAC - za drogi jak na mój dzisiejszy budżet, ale wart zastanowienia.

Ta cena która tam jest podana nic nie znaczy. To kosztuje dużo mniej w przypadku zamówienia z Chin. Może ktoś ma do odsprzedaia jakiegoś NOS DACa ? Takie przetworniki podobno mają wycofana górę - może pomoże Tobie, jeśli nie planujesz właściwej adaptacji akustycznej.

Mój pokój ma ok. 12 m2. Echa nie ma, ale jest klasycznie zagracony (tu się wychowałem i sporo jeszcze z tamtego okresu zostało) Może zanim się wyprowadzę zrobię generalny remont, wtedy na pewno zaadaptuję go lepiej pod kątem muzycznym.

Co do dźwięku wzmaka, to po pierwsze chyba osiąga już swój poziom, a po drugie też się przyzwyczajam i mogę stwierdzić jedno. Tu nawet nie chodzi o wycofanie góry, co uczynienie jej mniej ostrą. Więcej plastyczności, wybrzmienia i niejakiego 'zaokrąglenia' załatwiłoby sprawę. Po wyjęciu gąbek z bass refleksów zrobiło się ciut cieplej. Sybilanty chcę załatwić właśnie za pomocą głośników, ale żywię nadzieję, że lepsze źródło uczyniłoby dźwięk bardziej naturalnym i milszym dla ucha.

>adam-wwa, czyli ten HD mógłby się sprawdzić ? Co do srebra to słyszałem ,że wręcz wyostrza wysokie, ale nie miałem okazji samemu się przekonać.

>>adam-wwa, czyli ten HD mógłby się sprawdzić ? Co do srebra to słyszałem ,że wręcz wyostrza wysokie,

>ale nie miałem okazji samemu się przekonać.

trudno mi powiedzieć jak sprawdzi się w Twoim systemie. miałem go z ciekawości przez miesiąc w swoim i byłem zadowolony. jednak niski zakres częstotliwości jest nieco podbity, a bas ma tendencje do wleczenia się (por. z marantzem 6000 ose, który też mistrzem prędkości nie jest). jak lubisz rocka to może być wg mnie irytujące. ale to już kwestia preferencji brzmieniowych.

a może nie jest tak źle? może warto sobie na razie odpuścić, bo wyjdzie na to że musisz wydać 2000 pln.

jak masz okazje przetestować HK to spróbuj. w ciemno bym nie kupował, chyba że tanio - zawsze można odsprzedać bez ryzyka straty.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.