Skocz do zawartości
IGNORED

Prosty amp dużej mocy.

darkul

Rekomendowane odpowiedzi

Ładnych kilka lat temu popełniłem taki oto klamot.

Prosty , nie grymaśny , można go zdziergać na zwykłych rezystorkach 1% , elementy łatwo dostępne.

Scalak można zaaplikować OPA551 [ opcjonalnie OPA552/453 ] w TME sa tanie, MPSA po 25 gr , jedynie fety sa po ok.40 ZŁ/szt. Amplituda wyjściowa stopnia sterującego może wydać ok. 95 V p-p. Przy napięciu zasilania rzędu +/- 60V DC trzeba zastosowac stabilizatorki wysokonapięciowe lub co jest łatwiejsze zenery.

Prąd spoczynkowy można nastawić do ok.300mA ale w tedy 1N4148 powinny byc termicznie sprzężone z obudowami fetów.. przy dwóch 1N4148 [ po jednej na biegun ] bias max ok 80 mA co w zasadzie wystarczy i niema konieczności instalowania na fetach.

Brzmienie wzmaka jest synergiczne i zrównoważone , ma tzw.kopa.

Wzmak działa z kopyta bez żadnych fanaberii.... można go wykonać na pająku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/30324-prosty-amp-du%C5%BCej-mocy/

Dowcip polega na tym ze OP-AMp w tym układzie może byc zasilany znacznie niższym napięciem niz np.+/- 15VDC !

Wzmocnienie amplitudy odwalają T1 i T2 [wtórnik], owszem im scalak będzie mógł być zasilany wyższym napięciem tym możemy mniej obciążac T1... wiadomo G/GBW...kompromis.

OPA551..2 +/-30 VDC , OPA452 i 453 +/- 40 VDC.

Co do stabilizacji mamy TL783 , stabilizuje do 125 Vout i jest tani ,Iout max 0.7 A.

>Lancaster

Hm... gra inaczej, to na pewno.

Jest bardziej ... rock'owy, ale i na klasyce ma swoje plusy.

Drakula jest wzmakiem o innym brzmieniu [ sami wiecie ,ilu dłubaczy tyle efektów ].

Opracowanych wzmacniaczy , preampów itd mam sporo ... w wiekszości sa debilnie proste, takie lubię.

A czy TL nadaje siędo stablilzowania napięcia z głównych zasilaczy wzmacniacza dla przedwzmacniaczy ?? Zbicie z +-50V na +-12V w moim przyladku to duża różnica, czy taki stab się nie usmaży ??

TL783 to dodatni stabilizator , więc dla zasilania +/- musisz popędzic oddzielny zasilacz ze sztuczna masą.

W stabilizatorach liczy sie mx napięcie in progowe i Ptot z uwzględnieniem Iout przy danym napięciu nastawionym.

>LtBrie

Można ... tylko że 2SK1058/1530 i 2SJ162/201 są pod pewnymi wzgledami lepsze od IRFP... wszystko zależy od wielu czynników, w tym i kosztów. Toshiby maja bardzo niskie progi otwarcia... to jest bardzo duży plus.

Od biedy można i tak zrobić.... mozna w szereg dac rez po 330 Ohm... czyli zastosowanie zenerów jako elementy spadku napięcia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>wowo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

darkul wg mnie wzmacniacz bardzo mało oryginalny. duzo ostatnio takich schematów krazy po necie. pan SS robił podobnie, wydaje mi się że Twój wzmak zagra lepiej a Tylko datego iż zastosujesz układy i części maxymalne wypasione. Więc wg mnie nie ejst no nowośc:)

Dzięki drakul :)

Rozwiazałeś mój problem. Ile kosztuje ten TL ?? Ppoprostu nie bardzo mam miejsce w swoim wzmacniaczu żeby wstawić 2 zasilacze dla L i R kanału pre, więc chciałem się podpiąć pod główne zasialcze choć jak cholera mnie to gnębi.

>dj zibi

Nie bardzo kumam co masz na myśli pisząc WYPASIONE ?

Finałowy koszt jest stosunkowo niski.

Wzmak operacyjny może byc np. popularny i nadal bardzo dobry OPA604 lub od razu OPA2604 [ zawsze to o te trzy Zł mniej, he,he...

Dajesz fety IRF540 [ z najwyższej grupy ] i IRF5210 do pary, koszt sumaryczny nie więcej jak 10 ZŁ za parę.

MPSA zostawiłbym są dobre.

Zasilasz wszystko +/- 30 VDC przeliczasz wartości klamotów polaryzacji i jazda.

Z +/- 30 VDC uzyskasz około 45...55 W/8 Ohm.

W tym przypadku spory wpływ na brzmienie ma sam op-amp..i opa604 spisuje sie tu dobrze.

Brzmieniem wzmak ten przypomina końcówki Brystona.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.