Skocz do zawartości
IGNORED

Bufor lampowy

marcinw899

Rekomendowane odpowiedzi

darkul

co do lampek to wlasnie zabieram sie za Twoj strary projekt. cos bys dzis zmienil czy robic jak ze schematu ??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pozdr. i smacznej kolacji

Ukryta Zawartość

Bartx

Z jakimi mosami chcesz to pędzić ?

W hybrydziakach świetnie spisują się Toschiby , maja niskie progi właczanią

Zamiast pcc88 daj 6n1p.

Zwiększ rez.biasu ,daj 2...4 szt 1n4148 i zamiast w szereg daj z nimi równolegle helitrim biasu 5k.

Mozesz tez 1n4148 dac pojedyńczo lub parami na kazdy biegun polaryzacji i wchodzic sygnałem z zarówek pomiedzy nimi. Przy wyzszych wartościach rez polaryzujacych mozesz dac kondzior sygnałowy o wartości nmp.1uF... pamietaj tylko o zapasie wartości napięc zasilajacych dla danych podzespołów.

to ma byc model eksperymentalny. zostalo mi sporo irfp240 i 9140 . mam ze starych zapasow z 20 szt E88CC tasli i inneych troche ruskich moze i 6n1p z 10 szt 6SL7 . chce to poskladac z tego co mam i zobaczyc jak dzwieczy. jak mi sie spodoba bede robil na cacy..:)).

dzieki za podpwiedz.

spadam swietowac........

w tej chwili mam tylko jedno pytanie :)

wiem jak sie montuje przełączniki z 2 pinami, ale nie z 3

Ukryta Zawartość

jak taki przełącznik wmontować w obwód zasilający?

Ukryta Zawartość

>Marcin

Osobiście unikam tych przełaczników jak gnia, jeżeli juz to tylko oryginalne f-mu Amphenol [Mexico] !

Tu w żarówkach masz do czynienia z wysokimi V !

Lepiej kup z izolowanym heblem..tym bardziej że jak widze jestes jeszcze ziueloniutkim amatorem kwaśnych jabłuszek.

Ukryta Zawartość

a taki?

pstryczek mam wmontować między 230 v a 12 v trafo? czy pomiędzy 12v trafo a płytkę drukowaną?

sorki za takie pytania ale nie chce sobie sknocić 1 poważnej konstrukcji

Ukryta Zawartość

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

prosiłbym na tym obrazku mi to zanaczyc :D

w jakiej kolejności sie powinno włączać? (najpierw ten na 230v a potem ten na anodzie)?

post-8444-100001055 1170307844_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Masz tak:

Wtyczka sieciowa ..... w jedna żyłe instalujesz włacznik sieciowy [ zaizoluj solidnie łączówki ! ] ... transformator [ uzwojenie pierwotne [ nie pomyl ,abys tzw.przekłładni nie zrobił ! ].

Z trafa wchodzisz w druk kabelkami z uzwojenia wtórnego.

Na rysunku gdzie postawiłem kropke [ czarną ] w szereg daj drugi pstryczek do napięcia anaodowego ! Zaizoluj tez.

Powodzenia.

Teraz kumasz ?

Naprawdę jesteś KOZAK ! Na twoje szczęście anodowe nie jest z zakresu pow. 150 V.

Ale wszystko przed tobą.

Lepiej sie zaopatrz w knigę o podstawach elektroniki , SERIO !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W pełnym tego słowa znaczeniu samo napięcie anodowe [ jego wysokość jaskółki nie czyni ] e88cc od min.250 V dc.

Tu jak zwykle też mamy do czynienia z kompromisem , albo bardzo wysokie napięcie albo prądy pracy.

Wszystko zależy od tego czy żarówka siedzi w stopniu wzmocnienia dużego, średniego czy jedności lub zbliżonym do jedności czyli wtórnika [output buffer].

Wiele lampusów cierpi na problem z wysterowalnośćią odbiorników o imp-edancji pon.47 kOhm !

Często ładnie grający pre lampowy staje dęba przy współpracy z końcówka np. o imp.wej 22kOhm a wiemy przecież ze jest trochę klamotów o imp.pon np.10 kOhm...lampa wtedy zdycha i gra bez sensu.

Owszem można zastosować wtedy trafol ale niema róży bez kolców ... te są albo drogie i nie złe albo tanie i kiepskie.

Panie Kulesza! jak Pan sie nie zna na czyms to niech Pan sie na ten temat nie wypowiada. A szczegolnie na temat lamp. Bo widze ze Pan sie nie zna na tym calkowicie. Niech Pan sie troche zdyscyplinuje. Wiekszos czytajacych nie jest w stanie ocenic rzeczywistej Pana wiedzy wiec laskawie niech Pan sie powstrzymuje przed sianie niedorzecznosci. A szczegolnie o napieciach anodowych lamp. Ich punktow pracy i podobnych.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.