Skocz do zawartości
IGNORED

Kable do paradigm do 1000zl

oliver

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Co byscie doradzili za kable glosnikowe do kolumn Paradigm i amplitunera Yamaha (nie pamietam modelu)?

Amplituner bede w najblizszym czasie wymienial na jakiegos ampa. Wiem ze kable dobiera sie nie tylko do kolumna ale i do zrodla ale w takiej jestem sytuacji ze musze kupic teraz kable a pozniej wzamaka. Wzmaka bede kupowac za okolo 3-4tys PLN.

Prosze o jakies propozycje do 1000zl - 2x2m(3m)

https://www.audiostereo.pl/topic/30441-kable-do-paradigm-do-1000zl/

Nie wiem jeszcze kiedy bede wymieniac ta Yamahe na wzmaka wiec doradzcie co w tej chwili bedzie najlepsze do polaczenia paradigm monitor 3 z ta yamaha - najwyzej sie pozniej wymieni kable jak sie zmieni Yamahe na cos innego....

Dlaczego chce wymienic? Bo mam zwykle ekranowane kable, kupowalem 6 lat temu za 5zl metr i czos zaczelo sie dziac chyba ze stykami bo jedna kolumna grala ciszej a druga normalnie - jak wynamiczniej przekrecilem potencjometr to zaczynala prawidlowo grac a pozniej to yamaha calkiem sie wylanczala po kilku sekundach od wlaczenia. Zmienilem kable lewy na prawy i prawy na lewy i jest ok - wiem - moze wystarczyloby jeszcze raz dobrze zalutowac koncowki ale chce miec juz cos porzadnego....

Nie wiem kiedy bede wymieniac Yamahe moze za pol roku moze za rok ale nie chce czekac z zakupem kabli na wymiane tej Yamah`y wiec jak mozecie to podpowiedzcie co nie bedzie przerostem jakosci nad cena do tej Yamahy - niech beda bardzo dobre ale nie za dobre - skoro 1000zl to za duzo jak na taki sprzet to juz wiecie ze mnie kasa nie ogranicza ale tez nie chce wyrzucac jej w bloto.

Doradzcie cos sensownego.

Yamaha to 496 model....

Bede wdzieczny za pomoc...

To jak wróżenie z fusów. Nie da się doradzić kabli do nie znanego zestawu. Odłóż sobie leiej tą kasę, a kable dobieraj jak zmienisz. A na razie do Twojej Yamaszki kup kable ok 10 zł/m z miedzi OFC

nie bądź naiwny - 1000zł na kable (szczególnie do taniej elektroniki) to zwykła głupota - zmiany które wniosą będą tak małe, że znacznie lepiej zrobisz inwestując te 1000zł we wzmacniacz lub CD

Skoro wpływa to pozytywnie choć by na samopoczucie to coś w tym jest. Nawet jeżeli ( w co nie wierzę, bo słyszę, albo wydaje mi się, że słyszę różnice ) jest to tylko efekt placebo.

Panie skopek

Pan to w ogóle kiedys porównywał wpływ kabli głosnikówych i ich budowy na dzwięk ???

Bo obawiam sie ze nie skoro wypisuje Pan takie głupoty .

Wystarczy miec troche oleju w głowie i wiedzy na poziomie szkoły sredniej żeby juz na podstawie busowy i uzytego materiału ( nie wspominam o czystosci przewodnika ) wiedziec jak bęa grały ..

Velum ;-) ?

a tak serio to kablami nie wprowadzisz takich zmian jak oczekujesz - te kolumny (Monitor V3) tak grają - w przypadku wyższych modeli 9 lub 11 średnica jest i to nawet trochę za dużo ale da się to stłumić

Obserwuje tę dyskusje i w dalszym ciagu nie wiem jakie,oliver ma głosniki .

Przeciez inne kable założymy do Monitor 3 a inne do monitor 7 (chociażby ze względu możliwość podwójnego drutowania )

Jeśli to są głośniki które mają takie możliwosci ,to trzeba to wykorzystać .

Więc proszę o podanie konkretnego modelu wtedy pomogę .

Panie kerikawon

Jeżeli przykładowo jakieś studio nagraniowe nie stosuje kabli za n zł to dlaczego słuchacz miałby stosować kable za bagatelne sumy. Czyżby sami muzycy czy też artyści nie mieli słuchu? Chodziło mi po prostu o to, że nie opłaca się pakować tyle kasy w kable, lepiej wydać tą kasę na inne elementy swojego zestawu lub poprawić akustykę pomieszczenia bo to ma bardzo duży wpływ na dźwięk. Poza tym kto wie ile wynosi koszt produkcji takiego drogiego kabla? Raczej większość tych złotówek przyczepia się do kabli po wyjściu z fabryki :P

No właśnie Panie skopek, Jak Pan myśli dlaczego niektóre znakomite studia nagraniowe uzywaja kabli XLO na ten przykład a nie innych tańszych i tak chołubionych na tym forum kabli .Bo jest kurcze róznica w brzmieniu i w jakosci przekazywanego sygnału !!!!!A nie dlatego że można wiecej odpisaż od podatku .

Pozdrawiam .

Ludzie , dzwięk jest tak samo dyskryminowany przez budowę sprzetu jak i budowe kabli połaczenoiwych ...więc o czym tu dyskutować.A jesli ktos tego nie słyszy to znaczy ze nie powinien sie zajmować działką audio.

zapraszam niedowiarków do Pana Waldka do salonu Polpaku na bemowie lub do pana Filipa z TYCH lub pana Daniela z Katowic lub Dominika z kalisza ,oni wam udowodnią waszymi rękami i kablami ,bez sztuczek i wizji -czyste zywe słuchanie ,reszta to podręcznik technika mechanika częsc dotycząca materiałoznawstwa )))) i troche wiedzy o budowie kabli sygnałowych ......

Jak zwykle pozdrawiam wszytkie Drewniane USZY a najbardziej "w kamil'

bo rozbawia mnie do łez.....

Może kiedyś spróbuje porównać kable jak będę posiadał lepszy sprzęt ale teraz mi to jest niepotrzebne bo i tak dla zakupu kabli bym musiał wybudować nowy dom ze specjalnym pokojem odsłuchowym jeżeli kable naprawdę mają ogromny wpływ na dźwięk. Kerikawon rozumie twoje podejście do kabli ale jakoś do mnie to na razie nie przemawia. Każdy ma wypracowane swoje zdanie na jakiś temat i ja to szanuje. Ślepy test to na pewno dobry pomysł z tym, że wszystkich uczestników testu należało by zabrać do pokoju, w którym jeszcze nigdy nie byli wcześniej i zawiązać im opaski na oczy :D

wkamil>>>

Sądząc po twoim sprzęcie to chyba nie stosujesz kabli z elektronika za 3zł ze szpuli. Można usłyszeć różnicę w basie pomiędzy kablem za 2zł 1mm2 i kablem za 15zł 2,5mm2 nawet przy budżetowym sprzęcie ale bez przesady jest wywalać tysiące złociszy na kable, które zrobili skośnookie kawasaki :P :P

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.