Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy (Pro)Tonsil a DIY - słów kilka

andios

Rekomendowane odpowiedzi

Ja słuchałem swego czasu Calssic TLC2 na dobrym sprzęcie i muszę przyznać, że grało to bardzo dobrze (niektórzy pewnie nie uwierzą). Co do DIY mam tylko jedną uwagę. Ten niskośreniotonowy 15cm Tonsila z włókna szklanego (biała mebrana) kosztuje ok 180 zł. Niewiele drożej mam aluminiowego Seasa 18cm z wyższym breakupem, który jest co tu dużo mówić głośnikiem lepszym. Ceny niestety są za wysokie. Np. w Stanach za 29$ można kupić aluminiowego Daytona 15cm z pierscieniami symetryzującymi rozkład pola, aluminiowym koszem, ekranowaniem.

- > Qubric

>Też moznaby pomyśleć nad reaktywacją AMS-1 w jakiejś nowej odsłonie - jakiś Mk.2 bardziej

>wyrafinowany w kształtach.

ludzie ktorzy robili w Tonsilu AMS (3 -osobowy zespol) odeszli i zalozyli swoja firme - APS, nastepcow monitorow AMS mozesz zobaczyc tutaj :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pzdr

Ukryta Zawartość

PiotrSz, to forum chyba jest dla miłośników suburban legend... A za 88 złotych można kupić STXa, w którym jest od cholery pierścieni aluminiowy kosze membrana kewlarowo weglowa... I jest nawet tańszy od podobnie zbudowanych Alphardów!

I co z tego wynika???

Jeśli mówisz o GDN13/50/9 to on kosztuje w sklepie 175 złotych. Leżaki magazynowe wyrzucają taniej, od 50 do 100 złotych. GTC 15/40 z plecioną lub polipropylenową membraną sprzedawał Conrad w Niemczech i cena z przelicznika EUR była około 190-220 złotych za sztukę.

Ja pisałem jeszcze o innym głośniku z Totemów, kosztującym miedzy 70 a 88 złotych ze wszystkimi opłatami i gwarancjami krajowymi.

Brek-up GDN13/50/9 leży w okolicach 6khz.

Patrzę na Seasa W171Al i Ex-AL za ponad 400 złotych, W151Al za prawie 440 złotych i jakoś widzę tam rezonanse w okolicach 4,5 i 5,5khz. Więc cena jakby >nieco< wyższa a rezonans tylko minimalnie niższy...

Czy może masz na myśli jakiegoś innego Seasa? W cenie z USA przeniesionego siłą woli bez ceł i kosztów transportu???

PS. Konstruktorzy AMS-1 może odeszli ale czy dostali w prezencie maszyny Tonsilu i patenty? Jeśli nie to i tak produkcje dla ich marki zrobi ProTonsil. A mnie np. jest rurka czyj będzie znaczek na obudowie.

krysias, 29 Gru 2006, 12:18

Jakie to rozwinięcie??? To zupełnie inna konstrukcja. Chyba że niskotonowy jest Tonsila, bo napisali zdanie tak finezyjnie żeby zasugerować że jest Seasa, ale żeby jednak ze zdania to nie wynikało (cwaniaczki)

To teraz pytanie... Bedą w cenie Berhinger Truth B2031? Czyli za około 1600-1700 złotych para? Dlaczego akurat tyle??? A dlaczego by nie! Skoro są tylko rozwinięciem Tonsila - prawda? :)

• 2 tygodnie później...

Sorry, że dopiero teraz.

Może się komuś przydadzą karty techniczne głosników, jakie Tonsil robił dla Mission.

Nasz dobry duch w ProTonsilu twierdzi, że prawdopodobnie częsć z nich będzie produkowana! Powiem jeszcze jedno ProTonsil polubi DIYowców!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (dzięki dobremu duchowi i Hansowi)

Ukryta Zawartość

Podłącze sie do tego wątku , czy są jeszcze gdzieś do dostania GDN 18/60?????

Ukryta Zawartość

Jaka ilosc by wchodzila w gre gdyby musieli wyprodukowac cos takiego na zamowienie???

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Napisałem ostatnio pare słow do ProTonsilu odnośnie oferty jaką mile widzieliby DIYowcy na stronie (m.in. GDN 18/60 , 18/50/1, 13/50/10, 13/40/8 - ten ostatni to 13/40/2 tylko ze z okraglym koszem), dostałem następującą odpowiedź:

"Sprawa rozkręcenia oferty głośników idzie trochę wolniej niż planowałem. W tej chwili oprócz wprowadzenia nowego zestawu (Sjesta) zajmuję się wypełnianiem treścią strony internetowej. Podstawowe wiadomości i dane powinny być dostępne w ciągu miesiąca. Ze względu na specyfikę naszej obecnej produkcji do sprzedaży luzem trafiają głośniki stosowane przez nas w zestawach. Nie opłaca się uruchamiać produkcji samych głośników tylko do sprzedaży rynkowej. Zanim więc pana propozycje będą mogły być zrealizowane muszę znaleźć dla nich stosowne miejsce w zestawach. GDN11/35 na koszu "nieokrągłym" zostanie wprowadzony do oferty w najbliższym czasie. Prócz tego będzie jeszcze głośnik GDN20/100/4 (zawieszenie gumowe, membrana papierowa rdzeń z otworem i baaardzo duże możliwości wychyłu), który znajdzie zastosowanie w subie do Sjesty. Jest jeszcze propozycja zrobienia rodziny Excelent Line z aluminiowymi koszami (do zastosowania w Omegach). Mogę powiedzieć, że pomysły na przyszłość się wykrystalizowały i w chwili obecnej jest w miarę spójna koncepcja wypracowana w Biurze Handlu i Biurze Rozwoju. Dużo zależy od powodzenia najbliższych działań. Sukces wprowadzanej obecnie Sjesty na pewno ułatwi wejście na wyższe poziomy jakościowe.

Pozdrawiam Przemek Koserczyk

Ps. Mieliśmy ostatnio wizytę przedstawicieli zacnego producenta europejskiego. Bardzo podobały im się nasze cewki głośnikowe :-) Kiedyś robiłem próby głośnika GDN13/50/7 - wytrzymał 200W."

A ciekaw jestem ile sztuk musiałbym zamówic aby jednak zdecydowali sie wyprodukowac GDN 18/60????

100

200???

tak tylko mnie to ciekawi.

może ktoś gdzieś widział jeszcze ten głośnik dostepny???

awaria, otwierasz produkcje kolumn glosnikowych :D ??

A tak na powaznie to spytaj uzytkownika AHFC , on mial kiedys troche rodzynkow Tonsila, ja sam powaznie przymierzalem sie do odkupienia od niego 18/50/1, ale pozniej trafily mi sie 13/50/9 i tak zostalo.

>hosar

jaka tam produkcja kolumn, czysta ciekawość od jakiej ilości zgodzili by sie wykonać ten głośnik na zamówienie??

a przykładowo co ma zrobic właściciel pierwszej wersji Maestro 180 jak mu padnie totalnie ten głośnik????

ma sobie z części złożyć????

o ten głośnik mi chodzi:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z ta produkcja to tak tylko zartowalem oczywiscie ;).

Z tego co sie orientuje to moze byc naprawde spory problem, ze zdobyciem teraz GDNow 18 :/, wbrew pozorom minelo juz pare ladnych latek jak skonczyli robic pierwsza serie maestro... Chyba ze zorganizowanie nowego wspolnego zamowienia na forum by cos pomoglo ;) . Wydaje mi sie jednak ze aby wznowic produkcje trzebaby zebrac wiecej chetnych niz bylo to kiedys, w pierszym zamowieniu glosnikow do totemow.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.