Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy (Pro)Tonsil a DIY - słów kilka

andios

Rekomendowane odpowiedzi

Zainteresowałem się ponownie Tonsilem, bo leżą u mnie nisko-średniotonowe CRT 130 robione dla Mission. Nie znam ich oznaczenia Tonsila, są to 13-ki z białą membraną z włókna szklanego z wklęsłą kopułką. Miałem na nich monitory z kopułka GDWK 10/80/19, robione najprawdopodobniej dla Denona. Prawdopodobnie, bo to były składaki z oryginalnych komponentów, ale bez logo i tabliczki, które kupiłem na Allegro jako produkt Hitachi. Chciałem je teraz odtworzyć, bo dopiero teraz stwierdziłem, że bardzo ładnie grały. Wszedłem więc na stronę (Pro)Tonsila, by znaleźć informację o parametrach i cenie wysokotonówki - znalazłem tylko krótką informację o cenie i podstawowych parametrach. Żadnych charakterystyk, wymiarów, zdjęć, itp. Dotyczy to też innych głośników. W ogóle mało informacji w porównaniu ze starą stroną Tonsilu.. Napisałem więc do nich w tej sprawie, wspominając o DIY.

I pierwsze zaskoczenie, otrzymałem dość szybko odpowiedź. Odpisałem. I jeszcze większe zaskoczenie – otrzymałem kolejnego maila, którego to zacytuję w całości, bo dotyczy to wszystkich zainteresowanych budową kolumn DIY.

„Dziękuję za zainteresowanie i sugestie. Oferta głośników zostanie odnowiona i poszerzona tak by rzeczy wg. mnie interesujące stały się dostępne przede wszystykim dla fanów DIY. Pod tym wzgledem mamy spore zaniedbania. Dyskusje na forach i popularność GDN13/40/2 stały się impulsem dla działań, które należało zrobić dużo wcześniej. Nowe podłogówki (wspomniane wcześniej) powstały jako rezultat dyskusji o Mite i wykorzystują sporo elementów z GDN13/40/2 (obwód magnetyczny niskotonowych) oraz GDWK10/80 (zmieniłem układ drgający i zwiększyłem indukcję w szczelinie) Efekt oceni w przyszłym tygodniu kolega Lancaster z forum. Pewnie wrażeniami się podzieli. Nowa strona wraz ze sklepem internetowy ma ruszyć 20 stycznia. Sklep jest adresowany przede wszystkim właśnie dla amatorów samodzielnego dłubania, a jest to bardzo wdzięczna grupa klientów. Należy docenić dynamizm i pasję takich odbiorców oferując głośniki zbudowane z najlepszych dostępnych w Tonsilu technologii. Rezerwy są duże i mam nadzieję jeszcze miło zaskoczyć branże audio. Pozdrawiam

Przemek Koserczyk”

Cześć

Jutro faktycznie jadę do Wrześni.

Nie wiem na ile uda sie zestawy "ocenić":)

Nie znam nic ze sprzetu towarzyszacego, ale biore swoje klony Mite, które jako tako znam;)

Najlepiej by było kolumn posluchac w standardowych warunkach do których są dedykowane.

Wrazeniami oczywiscie sie podzielę.

Pozdrawiam

Ceny głośników Tonsila nie są przecież porażające. A zazwyczaj głośniki dla DIY są droższe od produkcyjnych. Wymagać należy wiekszej powtarzalności w kolejnych seriach produkcyjnych. Dołaczana kompletów pomiarów (patrzcie jak to robi Vifa) i moze lepszego wyważenia parametrów do najpopularniejszych zastosowań.

Mam za to inne pytanie.

Jakie głośniki widzielibyście w produkcji dla amatorów?

Moje typy to GDN13/40/2 w wersji z okrągłym koszem (GDN13/40/8) oraz GDN13/50/4 (ten ma kosz ścięty wersja 16/50/6 z okrągłym koszem jest nieco za duża jak na głośnik z taką membraną) oba nie wymagają robienia podfrezowań, więc są wdzięczne dla DIY ;) Mają dość spore układy magnetyczne ale jeszcze nie przerośnięte, duży współczynnik siły Bl porównywalny z Vifami premium.

Trzynastka w wersji 7om (Re 5,7om) doskonale nadaje się do bass-reflexu. Ewentualnie wersja 8om z dodatkowym magnesem.

Szesnastce przydałoby się mniejsze Qts i nieco wieksze wychylenie przy zachowaniu pozostałych parametrów żeby poprawić jej osiągi basowe i prace w małych objętościach, a w cenie 80-90 złotych byłaby konkurencyjna z produktami Monacora czy Visatona za dwa razy większą cenę.

Nieśmiertelny GDN20/80/2 (temu tylko jakiś ładny rancik by się przydał jak w starym Visatonie z kitu VIB II).

No i może z jedna dobra kopułka i niewysilony ładniejszy tubowiec, które da się filtrować przy nieco niższych częstotliwościach niż te obecne.

Pewnie nie słyszeliście też o Tonsilowskich osiemnastkach i dwudziestkach na odlewanych koszach. A takie też były. Quasi estradowy GDN20/100 (sprzedawany na cały świat tylko nie w Polsce) i krótkie serie basowców na koszach od GDM18/80 sprzedawane w kolumnach o nazwie TL dla Conrad Elektronic. Co prawda te głośniki raczej nie zachwycą nabywców bo były dość tradycyjne (piankowe zawieszenie papierowa membrana niepowlekana) i nie epatowały wyglądem (profesjonalistom to nie potrzebne).

Hmm... cieszę się z nowych deklaracji Tonsila, gdyby jeszcze udało się opracować nowe konstrukcje ( potęcjał firmy ogromny) byłoby super. Mam na myśli wysokotonówkę oraz może dwa niskośredniotonowe (13- 15 i 18 cm) z odlewanym koszem , może z membraną kevlarową i innymi "wodotryskami". Tonsil od lat bazuje na tych samych rozwiązaniach technicznych , materiałowych i wzorniczych, psując w ten sposób sobie markę. Może już czas na zmianę, może już czas na pokazanie takim firmą jak Scan- Speak, Vifa, Seas że Tonsil też potrafi.

Pozdrawiam

A mi by się marzył powrót do korzeni.

Kosze lane z aluminium, układ magnetyczny przykręcany (albo choć nitowany) do kosza, a nie "lepiony" jak teraz...

Przydałoby się gdyby jakiegoś ciekawego szerokopasmowca wypuscili (ale nie estradowego...).

witek_z, 27 Gru 2006, 14:22

Akurat firmy które wymieniłes zwijają ostatnio żagle. Cuda materiałowe potrafią zrobic też chińczycy za 1/4 ceny europejskich wytwórców. Trudności mają w zasadzie wszyscy producenci przetworników na rynek detaliczny (jakiś czas temu praktycznie znikneła oferta Audaxa).

Tonsilowi wystarczy jeśli ich głosniki będą dobrze grały, zachowają dobrą jakość i powtarzalność przy strawnej cenie. DIY niejest rynkiem na którym mozna się wyżywić ale daje dobrą reklamę i stałego klienta.

W taki sposób bardzo długo żył z tego rynku Dynaudio i Focal lecz ich podstawowa oferta była do car audio, do sprzedaży hurtowej i do gotowych konstrukcji.

foxbat, cholercia, tylko żebyś sie nie uwziął;)

Qubric, widzialem te głosniki(z odlewanymi koszami) były chyba nawet do kupienia w cenie ok 100zł/szt - a wiec niedrogo(?) w salonie Tonsilu.

Jestem ciekaw nowej kopulki Tonsilu...

Jeżeli Tonsil zdecyduje sie na mocniejsze wejście na rynek hobbystyczny, to przydałoby sie tez kilka gotowych kitow.

Wpisujcie sie w tym wątku, im więcej pomysłów, tym myślę nie gorzej :)

Pozdrawiam

A ja jestem fanem 25cm niskotonówek do zestawów 3 drożnych,i tez bym widział 18cm średniotonówki byle tylko poprawić zewnętrzne zawieższenie na gumowe i niskotonowiec dobrze by chciał schodzić ciut niżej, był swego czasu takimodel GDN25/55/8om z wętylacją przez nabiegunnik. pięknie grały te głośniki mimo ze papier i niczym nie powlekany.

A przy GDS18/80/8om widział bym też ciut ładniejszy kosz by nie było trzeba stosować wrednych aluminiowych lub plastikowych nakładek.

Lancaster, jeszcze nie jesteś... Ale kto wie co będzie w przyszłości!?

Podobno każdy żołnierz też nosi w plecaku buławę ;)

Bodo_z, te 25/55 były również w wersjach powlekanych i raczej nadawały się do obudów zamkniętych. Za to była wersja GDM18/ z zawieszeniem z falowanego polipropylenu czy tkaniny (cos jak w Triangle).

napisał Lancaster:

"Jeżeli Tonsil zdecyduje sie na mocniejsze wejście na rynek hobbystyczny, to przydałoby sie tez kilka gotowych kitow.

Wpisujcie sie w tym wątku, im więcej pomysłów, tym myślę nie gorzej :)"

Może więc otworzyć nowy wątek na forum, albo w DIY, gdzie byłyby zamieszczane opisy kompletnych konstrukcji (kitów) opartych na głośnikach Tonsila. Zapewne wiele osób ma gotowe rozwiązania, jest także wielu forumowiczów, którzy potrafią teoretycznie obliczyć i zaproponować gotowe rozwiazanie, pomóc w połaczeniu danej kombinacji głośników, itp. Inni może to zbudują i opiszą swoje wrażenia z odsłuchów. Można zebrać w jednym miejscu dotychczasowe wpisy dotyczace głośników i konstrukcji Tonsila. Chętnie widziałbym w jednym miejscu ranking i opinie o głośnikach Tonsila. Można też wywrzeć nacisk na deklarację ProTonsila, by szybko przedstawił propozycje gotowych kitów dla DIY. Mają przecież wiedzę i sprzęt do zbudowania i przebadania takich konstrukcji. Też by mi się marzył Tonsil jako polski Visaton dla rynku DIY. Sam mam kolumny na bazie głośników i opisu Visatona z serii VIB. Aczkolwiek to porównanie już nie do końca jest dobre, bo ostatnimi czasy Visaton nie dołącza dokładnych rysunków konstrukcji skrzynek i schematów zwrotnic, jako ogólnie dostępnych na swojej stronie internetowej, jak to miało miejsce w przeszłosci ( wystarczy przejrzeć materiały archiwalne).

Jestem za rozumnym popieraniem swojego, a nie bezmyślnym myślenniem w stylu tylko Vifa i koniec.

Skoro wątek ma być natchnieniem dla (Pro)Tonsila, to może ów by spróbował stworzyć 16-18cm driver wyższych lotów na jakiejś twardej membranie, np z alu..? Włókno szklane które zastosował w np. GDN13/50/9 jest jakby tego namiastką, ale tylko namiastką. Sztywna membrana a zarazem lekka to podstawa, jakby dodać do tego silny układ magnetyczny i dobre parametry T/S nie bojąc się wypadkowej niskiej efektywności to może powstałoby coś naprawdę konkurencyjnego. A ogólnie wiadomo, że o dobrych produktach wieści rozchodzą się bardzo szybko. Tylko trzeba próbować tak jak STX...

"Skoro wątek ma być natchnieniem dla (Pro)Tonsila, to może ów by spróbował stworzyć 16-18cm driver wyższych lotów na jakiejś twardej membranie, np z alu..? "

Jestem za, bo zaczynam myśleć o dwudroznej konstrukcji Visatona- VIB 170Al, własnie na aluminiowym wooferze.

Brzmi to wszystko bardzo dobrze. Okazuje się że klony Mite mogą się okazać początkiem czegoś jeszcze ciekawszego. Lancaster daj cynk jak usłyszysz coś grającego wprawa w zamówieniach jest :) i cierpliwość też :)

Tonsil miał więcej głośników twardomembranowych na metalowych koszach od GDN13/. Były tez plecionki węglowo szklane i kevlarowe. Akurat drivery z fibergalsowymi membranami udały się Tonsilowi znakomicie wiec się trochę hamujcie z opowiadaniem o >namiastce

>>Qubric

ból jest jeden. W sklepie Tonsila można kupić ów GDN13/50/9 za 300zł ( w innych miejscach, bez zapewnienia najwyższej jakości dużo dużo taniej) Jeśli jednak pozostać przy cenie proponowanej przez Tonsila to żadnej rewelacji nikt tam nie dostrzeże, bo jest chociażby Monacor ze swoim KEP'em i to w dodatku 170mm i równie świetnych parametrach i niższej cenie. Skoro Seas może tanio wyprodukować głośniki na aluminiowej membranie (która ma więcej zalet niż z włókna szklanego) to Tonsil już nie może? Jeśli nie może to przyszłości mu po prostu nie wróżę. Owszem papierowe membrany mają wiele zalet, Tonsil całkiem dobrze je opanował (chyba) ale zawsze jest coś nie tak z tymi głośnikami - a to beznadziejne parametry T/S, barwa daleko ustępująca zachodnim producentom, wreszcie wydaje się głupia sprawa - kształt kosza, wymuszający często stosowanie staroświeckich pierścieni. Polipropylen to się nadaje IMHO na dolne pasma, na średnicy traci tyle mikroinformacji że nawet nie wypada mu startować z papierem. Jeśli spojrzeć jeszcze dokładniej w ofertę Tonsila to można zobaczyć zawieszenie piankowe - mało kto ma ochotę się w nie bawić. Cóż żeby iść z postępem, gonić konkurencję i jeszcze próbować jej "podskoczyć" trzeba wprowadzać nowe technologie - tych Tonsilowi zdecydowanie brakuje, jesteśmy milion lat świetlnych za murzynami. Wszystkiego naraz się nie da zrobić, ale czy np Tonsil musi sam wytwarzać membrany z alu? Nie może komuś tego zlecić? Upieram się przy twardomembranowcach bo IMHO one są przyszłością. Skoro nawiązałeś do katalogu produktów Tonsila ze strony Unifirmu to wskaż te głośniki które wg Ciebie mogą śmiało konkurować z zachodnimi produktami - technologią a przede wszystkim (to chyba najważniejsze) dźwiękiem. Ja znam tylko kilka i w dodatku mogę wymienić na palcach obu rąk (max) .... a ile produktów jest na stronie Unifrmu?

co to za Tonsilomania? np. stx ma 15 super hiend za 90zl a tonsil za 300? kto wygra w tej konkurencji? wiadomo. To ze tonsil dostarcza glosniki do markowych firm to zle swiadczy o tych firmach. Ale ile czasu to jeszcze potrwa? swiat a nawet w polsce nie stoja w miejscu. Ida jak burza do przodu. Wspolny rynek daje szanse naszym firma i za kilkanascie lat Polska bedzie potega audio. Ale chyba nie z Tonsilem ciagle bankrutujacym i powstajacym na nowo. Ciekawe kto zarabia na tych bankructwach? teraz jak rozumiem jest to calkowicie prywatna firma? za komuny bylem w Tonsilu i powiem wam ze wpier........ tam komunisci kupe naszej spolecznej kasy. I co teraz kolesie za frajer przejeli co najlepsze a ile na tym zarobili? A brac 300zl za takiego syfa to chyba powrot do komuny!!!

>>Senicz

chyba nie spotkałem jeszcze żadnego DIY-owca który dał by za nie 300zł. Mniej udane albo jakieś "odpadki" są tu i ówdzie sprzedawane za 65-100zł (chyba wyższa cena zależy od marży) i za ten głośnik jest to przyzwoita cena. Tyle że między nawet 100zł a 300zł jest przepaść, a patrząc z innej perspektywy (tej Twojej) między 100zł Tonsila a 90zł STX praktycznie nie ma różnicy. Teraz tylko pytanie czemu STX ma tak niską cenę, albo odwrotnie - czemu Tonsil tak wysoką? Marża, jakość?

odbiorcy ktorych stac na wydanie 300zl za srednice jest malo. A jak sa to wola kupic w tej cenie cos zachodniego chocby dayton czy podobne. Zreszta srednica z usa wychodzi duzo taniej nawet z transportem a jakosc? nadzwyczajna. Tam mimo wszystko jest zdrowy rynek i podzespoly kosztuje zgodnie z poniesionymi nakladami. To zreszta wymusza konkurencja. Co do tonsila to tworzona jest legenda uzywania go w mission i innych a to powoduje ze niewtajemniczeni placa za glosniki wiecej niz sa warte. Powodem jest niewiedza ze tonsil pewnie exportuje te glosniki za smieszne pieniadze a wPolsce sprzedaje za duze.

Ludkowie, przestańcie pier**lic bo się zaczęliście wytrząsać nie na temat :)

Saczek_XTRM - piszesz wszystko prawie dobrze tylko zupełnie na opak.

Ten Tonsil GDN13/50/9 kosztuje 175zł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Cena jest taka właśnie po to żebyś go nie kupował, bo to jest zamiennik do firmowych zestawów, a nie robiony do DIY. Jeszcze do niedawna nie był dostępny w sprzedaży detalicznej, można było dostać tylko przez serwis.

Monacor KEP kosztuje 289 złotych więc jakby >nieco< więcej i to raczej Visaton AL130 chodzi w jego klasie cenowej, a nie Tonsil.

Małe głośniki niskotonowe Tonsila nigdy nie miały problemów z barwą (chyba ci się pomyliło z Teslami).

Na średnie tony właśnie stosuje się częściej polipropyleny, które rozbijają rezonanse dzięki dużej stratności wewnętrznej materiału dzieki temu stosunkowo duzej średnicy membrana może równo przenosić dość dysokie pasmo, bo twarda tektura sprawdza się lepiej na basach (po prostu jest sztywniejsza a jej rezonans przy 3-4khz nie ma znaczenia w takim zastosowaniu). A w twardych membranach nisko-średniotonowych problem polega na skupieniu rezonansu w jak najwyższym paśmie, dlatego właśnie zwróciłem uwagę, że różnica w tym osiągu między AL130 a GDN13/50/9 jest niewielka w porównaniu z ceną.

Polipropylen jest także stosowany w membranach wielu monitorów studyjnych i to w dużych głośnikach nisko-śrdniotonowych - choćby w Genelecach, Behringerach, Alesisach i chyba też w najnowszych Yamahach. Rzadziej spotkasz plecionkę i papier (celuloza drzewna była w membranie monitora ProTonsil AS1 już chyba nieprodukowanego), a metalu nie spotkałem jeszcze w monitorach studyjnych (zapewne jest stosowany tyle że sporadycznie).

Wiec prowadzisz takie rozważania wyższości jednych świąt nad innymi i to w dodatku przy błędnych informacjach na ich temat ;)

PS: a Dayton to własnie takie Amerykańskie (a chyba raczej Chińskie) Alphardy-STXy. I taką też mają cenę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.