Skocz do zawartości
IGNORED

DAC z odbiornikiem STA120 - pomóżcie :-)

kwierzyk

Rekomendowane odpowiedzi

WOW nie złe. Ja nie widzę najmniejszego sensu istnienia takiego trybu. Po co komu zegary bez danych! No chyba że ta kość ma służyć za jakiś synchronizator/generator, np AD1896 żeby nadpróbkować do 192kHz musi działać jako slave i skądś te zegary trzeba wziąć. No tylko skąd w takim przypadku dane?

Gdyby nie to że nie mam najmniejszej ochoty na wlutowywanie tak małego układu (tzn albo zdemolowanie płytki, albo szukanie kogoś z hotairem) to bym się nad tym nowym DIRem zastanowił. Na razie dałem "ogłoszenie" w wątku Potrzebuję... o kwarc 11.2896. Zobaczę z tym w wolnym czasie może będzie lepiej.

Z tego

"If CKSEL (pin 28) is connected to UNLOCK (pin 27), which indicates the S/PDIF decoding status and the PLL2

lock-state, the system clock source can be selected automatically when the S/PDIF signal is active and the bit

rate is detected."

wynika że zrobili jakby taki mute jak nie ma sygnału. No a clocki muszą być generowane zawsze stąd ten tryb z oscylatorem, gdzieś w nocie jakiegoś DAC czytałem że on clocki musi mieć zawsze.

Może my (i przedewszystkim autor artykułu w EP) źle zroumieliśmy z tymi trybami, wcale nie chodzi o to że sobie można wybrać albo PLL albo oscylator, tylko jak jest sygnał SPDIF to musi być PLL a jak nie ma to może być oscylator żeby jednak te clocki zostały. No ale autor z EP brnie w swojej wersji dalej, bo jeszcze chyba ze dwa DACi w EP zrobił, albo DACa i coś innego z tym DIRem i zawsze pisze to samo.

Tryt, dziękuję za pomoc ;-) Może i jestem trochę początkujący, ale od kogoś trzeba się tego nauczyć, tak jak Ty i wiele innych osób uczyło się od innych :-) Na dniach postaram się ujarzmić nieco lepiej Eagle Schematic i stworzyć jakiś schemat. Myślę, że sobie poradzę jakoś z tym i wrzucę tutaj na forum. A układ resetujący zamówię sobie jutro.

Aha, czy z tymi 0 i 1 logicznymi tak samo jest w AD1854 ? (myślę, że tak ale wole się upewnić, nie ma to jak 100% pewności)

To fajnie że mogłem pomóc, chociaż zawsze byłem przekonany że mój talent pedagogiczny jest zerowy;)

Tak, w AD1854 jest tak samoi w praktycznie każdym układzie na który się możesz natknąć. I jeszcze jedna rzecz. Są wejścia aktywne stanem wysokim i niskim. Może trochę to źle nazwałem ale np. masz pin podpisany RESET, to on jest aktywny stanem wysokim czyli jak podasz na niego 1 to układ się zresetuje, ale może być (w innym układzie) też wejście podpisane /RESET (na schematach jest to zaznaczone poprzez poziomą kreskę nad całym napisem RESET, tak jak się pisze to się nie da tej kreski więc jest /) i to jest wejście aktywne stanem niskim czyli jak podasz 0 to układ się zresetuje. Oczywiście reset jest tylko dla przykładu, aktywne niskim stanem mogą być różne wejścia. To tak żebyś się nie zdziwił jak zobaczysz krechę nadnazwą jakiegoś pinu.

Eagle - dobry wybór, sam go używam, Protel jest dla mnie za "duży", no i Eagla można mieć legalnie.

tomek_j->

>nikt nie jest doskonały ... :-))))

Tak się teraz zastonowiłem czy to Ty nie jesteś autorem tego kitu;) Bo imię i pierwsza litera nazwiska się zgadza...

Tutaj reset jest robiony w ogóle inaczej poprzez M0=M1=M2=M3=1, a to co napisałem to była tak ogólnie żebyś wiedział. Ten układ Maxima czy raczej Dallasa na krótką chwilę po włączeniu czy zaniku i powrocie napięcia ma na wyjściu 1 a zaraz potem 0. Dla I2S ma być M1=1 reszta M to 0. Czyli dajemy M1 do VD+ a resztę do tego DS. I po włączeniu mamy na wszystkich M 1 i ten ST jest resetowany a po chwili (chyba 200ms - jest o tym w nocie tego DS) mamy M1=1 a M0=M2=M3=0 czyli ST ustawiony na I2S.

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Doszedłem już do ładu z tym DIR1703. Kwarc 11.2896 pomógł, ale najwięcej dało podpięcie do Grundiga CD 303. Wyraźnie ten DIR się nie lubi z komputerowymi CD-ROMami. Sprawdzałem 3 różne od zabytkowego 2x do też w miarę starego 32x i na każdym były stuki a na Grundigu nie ma.....

• 2 miesiące później...

Kiepsko. Ghost jak masz czas się bawić to prześlę Ci układ STA120 i możesz coś zaprojektować jakiś DAC np jeśli masz układ AD1866 lub AD 1854, bo ja nie bardzo mogę i nie bardzo mi to też idzie ;)

ghost666, 29 Mar 2007, 16:46

>i jak?

normalnie, układ działa bez problemów. Aplikacja z pdf producenta. STA120 jes zdecydowanie mniej kapryśny od DIR1703, ale i konstrukcja jest mniej awangardowa.

A jaki jest problem z tym układem?

Po prostu mam te kostki na stanie i zastanawiam się czy warto je wykorzystać, czy też może nie ma sensu "bawić się" w ten receiver. Narazie myśle o zrobieniu samego Konwertera S/PDIF I2S, a potem pobawić się z dobraniem DACa - może AD1955? Chociaż czytałem w innym wątku że kapryśne to to i trzeba go dziwnie ustawiać do odbioru różnych danych...

ghost666, 30 Mar 2007, 10:42

>Po prostu mam te kostki na stanie i zastanawiam się czy warto je wykorzystać, czy też może nie ma

>sensu "bawić się" w ten receiver. Narazie myśle o zrobieniu samego Konwertera S/PDIF I2S, a

>potem pobawić się z dobraniem DACa - może AD1955? Chociaż czytałem w innym wątku że kapryśne to to i

>trzeba go dziwnie ustawiać do odbioru różnych dany

Odbiornik jak odbiornik. Ustawianie formatów jest proste: ustawia się je stanami na wejściach. STA120 ma ważną zaletę: port PCM może pracować w trybie slave, co znacznie ułatwia stosowanie zewnętrznego zegra.

Nie słayszałem zeby były kapryśne. Kazdy odbiornik S/PDIF ma wbudowany układ pętli PLL. ten układ musi być zasilany "czystym" napięciem analogowym względem masy analogowej. Zazwyczaj problemy z odbiornikami ( niezlaeżnie od typu), to wynik złego zasilania.

No nie wiem co z tego wyjdzie... pomyślałem że skoro już STA120 ma możność podłączenia uC, skoro AD1955 też ma taką możliwość, a nawet i konieczność do dowolnego ustawienia trybu pracy i skoro oba te układy mam na stanie, to może pokusze sie o ATmega16 (?) do ich sterowania? Nóżek starczy jeszcze na LCD jakiś i bedzie cacy...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.