Skocz do zawartości
IGNORED

Co na początek zmienić w AKAI CD55

morginson

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chcę zabrać się za tunning swojego CDka, w zasadzie nie bardzo się na tym znam, tylko co wyczytalem z postów. Na początek chciałem zmienić wszystkie kondensatory i op ampa. Prawie wszystkie kodensatory na płytce to Jamicony i Luxcony, więc wymiana raczej nie zaszkodzi. Celuję w Panasonic FC bądź Nippon, ponieważ są tanie i dobre, a ja na początek chcę zrobić modyfikację tanim kosztem no i dopiero zaczynam zabawę. Z tym, że teraz pytania:

1) Czy wszędzie wrzucić Panasonic czy może w zasilaniu jakieś inne. Ten 3300uF w zasilaniu to chemicon.

2) Co z resztą kondensatorów (tantalowe, ceramiczne itd.)? Myślałem o wymianie na mkt wimy.

3) Co z kondensatorami przy wyjściach RCA, mogę je wywalić?

Niestety nie mam serwisówki, ale może miał ktoś do czynienia z tym modelem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-14015-100000829 1170308167_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zapomniałem dodać, że zakupiłem na początek na allegro dwa OP275, jak tylko dojdą to je wstawie. Teraz siedzą RC 4558

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To ja z grubej rury zacznę;-)

Jeżeli pytasz co zmienić to podpowiem - zmień cedeka:-(

Miałem tego AKAI, mizerota napęd , mizerota budowa - plastic is fantastic. Na allegro do kupienia za +/-60 zł.

Jest parę rozwiązań:

1. Kupić coś innego (psilips, sony) i w tym grzebać bo ten cedek niestety nie jest tego wart. Strata pieniędzy.

2. Grzebać jeśli masz zapędy hobbystyczne. Ale i tak nie warto.

3. Jedyne rozwiązanie które pomaga temu cedekowi to wstawić przetwornik Stelmacha- on jedyny pomaga a zawsze jak dozbierasz kaskę możesz wyciągnąć go z Akai i przełożyć do nowego.

Nie warto grzebać w CD-55, 57 jest mechanicznie o niebo lepsza.

A nie mówilem ... oficjalnie polecam SONY CDP-710. BDB zasilanie, tani a w miare dobry laserek, TDA1541 DAC... jest co wymieniać. Co wiecej ni jestem pewny ale chyba w 710siatce mozna zrobić NOSa. Plastiś is fantastiś ale CDP po tunningu podobno nie wiele odstaje od 227 po tunningu.

No coż, mimo wszystko z ciekawości włoże jakieś drobne grosze choćby w wymianę kondów i op. Od czegoś trzeba zacząć, ale zacznę rozglądać się za czymś lepszym.

Zaraz, czy ten cd ma dwa daki pcm56?

Ogólnie zgadzam się z Kolegami. Warto pobawić się w Pilipsy i Soniacze, ale jeśli nie masz doświadczenia albo z elektroniką tak średnio kochacie to moze warto niewielkim nakładem kosztów na tym cedeku zdobyć trochę doświadczenia ?

pozdr

Chciałbym zmienić kondensatory elektrolityczne na lepsze. Wyjdźie mnie to w granicach 30zł no i pozostałe kondensatory ceramiczne, tantalowe na MKT WIMY. Mają malutkie wartości rzedu pF więc będzie to kosztowało do 10zł. No i gniazda RCA standardowo bo orygnalne są koszmarne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.