Skocz do zawartości
IGNORED

pioneer 1015 jak ustawić

kmc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, nie ukrywam, że już gubie się trochę, więc postanowiłem zapytać, ale po kolei:

są głośniki o takich pasmach przenoszenie:

fronty - 41-25000

center - 72-22500

tyły - 63-22500

sub - 29-200

oraz ampli Pioneer VSX 1015. Zestaw posiadam już czas jakiś, ale może jednak można coś polepszyć. Oczywiście RTFM (przeczytałem instrukcję) wykonałem, nadal jednak nie wiem wszystkiego. Zdaję sobie sprawę, że rozmawiamy teoretycznie i niech tak pozostanie.

Pytanie brzmi: jak poustawiać w menu ampli głośniki - large/small a jak odciecie (oraz sub on/plus) żeby teoretycznie było to bliskie idealu.

System autokalibracji ustawia wszystko na large, odcięcie na 80Hz, a suba na on. Czy nie lepiej bedzie sub na 40 HZ oraz plus? a tyły i center na small?

Wiem, że odciecie z automatu pomija ustawienie w subie. Ustawienie suba na plus sprawia, że sub gra razem z frontami. Nie wiem od jakiego pasma są przekierowywane niskie do suba, przy ustawieniu głośnika na small. Czy od odcięcia, czy wyżej. Manual milczy na ten temat.

Chcę osiągnąć efekt, że sub jest uzupełnieniem a nie duplikuje głośniki.

Mam nadzieję, że napisałem zrozumiale :-)

pozdrawiam, życząc przy okazji super nowego roku

https://www.audiostereo.pl/topic/30511-pioneer-1015-jak-ustawi%C4%87/

Ja bym na kolumny ( satelity tylne też ) ustawił Large , a sub bym ciął niżej niż 80hz ( 60 - 70 ) - po audiofilsku to się tnie nawet i na 40 Hz ale nie przesadzajmy bo to KD ;)

ps. wg. chyba normy THX niby cięcie powinno być na 80 ale ja mimo to radzę nieco niżej

ps. minus takiego ustawienia to większe obciążenie ampli - teoretycznie gdyby ampli był doskonały to jestem pewien że niskie odcięcie zaowocuje lepszym dźwiękiem ale w praktyce to już trzeba samemu sprawdzić czy dociążony ampli sobie radzi

ok, co do THX to mam go gleboko w powarzaniu, bo do niego trzeba mieć dedykowane głośniki, ale rzeczywiście cięcie jest na 80Hz. Teraz tylko pytanie, czy sub w menu na plus? czy tylko ON.

Głośniki raczej rzadko chodzą na pełnej mocy, wiec ampli jakna razie sobie radzi

witam

ustaw wszystko na Large, to nie obciąży zbytnio ampli bo to jest raczej umowne ustawienie (takie niskie pasmo przenoszenia podane na surroundy i centralny zdarze się bardzo rzadko)

suba nie polecam ustawiac na 40hz, ewentualnie tylko do muzyki... w kinie lepiej spisze się jak będzie odcięty ciut wyżej - 50-60hz (u mnie niestety mam przeskok w regulacji z 40hz na 60hz, a pewnie ok 50hz byłoby idealnie)

odnośnie pytania - przy ustawieniu głośników na "small" ampli tnie wszystkie sygnały poniżej częstotliwości odcięcia i przekazuje je na suba

przyznam się szczerze, że nawet nie wiedziałem, że tony niskie bardziej obciązają ampli.

No cóż u mnie jak się okazuje mogę odciąć na 50-80-100-150-200Hz czyli "ni huhu" zgody z moimi kolumnami. Jedyne sensowne w zwiazku z tym rozwiazanie to ustawić center i tyły na small i ciąć na 80 :-( ew. tak jak piszesz wsio na large, a suba do kina na 80, zaś do muzyki na 50. Już w niezbyt tanim modelu ampli, mogli zrobić skok co 10.

Dziekuję bardz i pozdrawiam

przecież napisałeś w 1 poście że ampli ustawił odcięcie na 80hz więc coś chyba pomieszałeś (z tymi częstotliwościami 50-100-150...)

przy kolumnach jakie posiadasz powinieneś ustawic wszystko na Large

system autokalibracji (ten ze śmiesznym mikrofonem) tak ustawił na 80. Częstotliwości które podałem, to wszystkie możliwości manualnego ustawienia. Założyłem jednak, że można jednak poprawić maszynę :-) widzę jednak, że chyba nie bardzo. Czyli niech zostaje tak jak jest.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.