Skocz do zawartości
IGNORED

Frezy pod kanciaste kosze- jak?

Piotreq23

Rekomendowane odpowiedzi

Nie pamiętam jak to jest liczone , ja wycinam różne ilości i wszystko na CNC. Mowił mi gość ,że to jakoś posuw maszyna przelicza , ale za cholere sobię teraz nie przypomne. Dla przykładu wklejam zdjęcie. Są tam przegrody jakie wycinałem oraz przednia ścianka 3xmdf zapłaciłem za to w sumie ok. 150pln oczywiście za pare.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-10226-100000639 1170308453_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Swego czasu sprzedawałem frezy różnych firm stolarniom i mogę ogólnie powiedzieć że w jakości między tymi 3 firmami nie ma specjalnej różnicy

1.Festo Niemcy dla nich frezy robi firma Leuco stąd są najdroższe ktoś po drodze musi zarobić :)

2.Dimar Izrael dobra cena bardzo dobra jakość,zwracać uwagę przy kupnie mają dwie line produktów (kupione firmy WPW i Wodpecker) jedna dla amatorów tańsza-gorszej jakości płytki mniej węglika, druga profesjonalna więcej węglika twarde niekruszące się wegliki.(większość produkcji na rynek anglosaski proszę pytać o metryczne uchwyty czasem można dostać to samo tylko z uchwytem calowym !)

3.CMT włoska firma przyzwoite frezy,teflon na nich to trochę buzera, narzędzie ma rzekomo nieobklejać się żywicą w praktyce nie jest tak różowo.

Niestety aktualnie nie mamy dobrych frezów palcowych produkcji krajowej (szczególnie weglik) większość to kooperacja z zewnętrznymi firmami a dodawane jest tylko logo producenta.

Przy kupnie frezarki obojętnie jakiej firmy mimo że Festo i Makitę postawił bym na jednakowym poziomie trwałości-frezarkowy high end (ta pierwsza ma większe oprzyżądowanie ale jest znacznie droższa niż Makita wybór zależy od zasobów pieniężnych) Bardzo ważna jest średnica freza którego można wsadzić do frezarki są trzy typowe metryczne średnice 6,8,12 mm ze względu na sztywność a co za tym idzie trwałość freza polecam frezarkę i frezy na średnicę 12 mm niestety w momencie kupna to jest odczuwalne(przeważnie 1600-i więcej wat) ale w momencie eksploatacji znacznie tańsze.

Dość trwałe i z dobrą relacją cena trwałość sa Hiszpańskie elektronarzędzia firmy Virutex n.p. oprócz frezarek górnowrzecionowych mają dość tanią lamelownicę (połączenie na płytki Lamello) i inne elektronarzedzia, jeśli chodzi o trwałość lamelownicy Makita ma trwalszą bo z żeliwa a nie z aluminium część suwającą się ale to jest istotne przy masowej produkcji.

Frezarki o mocy powyżej 1600W mogą się przydać przy pracy frezami diamentowymi które sa coraz tańsze nawet od ok 150 zł (za 250 zł jest już przyzwoita jakość) ,są bardzo trwałe.Frez na uchwyt 12mm jest wtedy przeważnie jednopiórowy w,g.mnie zapewnia to najlepszą jakość powierzchni (poza tym przy tym uchwycie nie robią dwu i trzy piórowych które są do obrabiarek CNC).Najciekawsze jest to że będąc po stolarniach widziałem frezy z zupełnie zaokrągloną krawędzią skrawającą rzędu 1 mm i takimi tępymi frezami jeszcze się stolarze męczyli (stępienie ostrza nie powinno być większe niż 0,2 mm ! zarówno w frezach węglikowych jak i diamentowych ).Frezy diamentowe można ostrzyć od 2 do4 ostrzeń(dla tej wielkości freza)kosztuje to ok 100zł czyli nie za tanio.Trwałość freza diamentowego jest wyższa od weglikowego tak o ok 30 razy,jeśli ktoś podaje że dużo więcej to pewnie frez musi być tak mocno stępiony jak wyzej.

Przy frezarkach górnowrzecionowych innych firm zwracać uwagę czy w tak ogólnie prymitywnej konstrukcji (wirnik i dwa łożyska) nie zrobiono oszczędności i obejmy łożysk są z plastiku .Frezarka dłużej popracuje gdy łożyska są osadzone w aluminium -lepsze tłumienie drgań -niższe zużycie łożysk,szczotek komutatora no i oczywiście dłuższa praca freza i lepsza jakość wyrobu.Dochodzi jeszcze aspekt BHP przy pracy w lipnych frezarkach sa duże wibracje co wpływa na ręce pracującego (choroba wibracyjna polega między innymi na tym że mięśnie przestają się trzymać układu kostnego)

Przy dawaniu frezów do ostrzenia pytać czy mają wyważarkę i żadać każdorazowo wyważania żadać wydruku z wyważarki powinno być mniej niż 2[gm] ,bardzo mało ostrzalni ma taką wyważarkę (koszt ok 20000-50000zł) Wyważaniem uzyskujemy spokojniejszą pracę frezarki, dłuższą żywotność freza ,łożysk, szczotek no i zdrowszą i bezpieczniejszą pracę.

pozdr

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

marko3T,

no nieźle sie cenia, wiem że jestes z myslenic i zapewne tam znalazłeś frezarke CNC ale może jednak w Krakowie??? jakby to był Kraków to prosiłbym o jakieś namiary jeśli można.

dzięki Rafaell! jak tak dalej pójdzie to będzie chyba najbardziej merytoryczny wątek na tym forum.

no to jeszcze jedno pytanie. moja frezarka będzie na 8mm frezy. gdzie można takowe nabyć? Dimar, CMT, Festo jak pisał Rafaell wchodzą w rachubę. i czym jeszcz się kierować przy wyborze? jeżeli wydam już kilkaset złotych na frezy to chciałbym dokonać naprawdę dobrego zakupu. będę chciał frezować drewno, mdf, wiórówkę i pewnie też jakieś elementy z aluminium.

Świetna pomoc Rafaello ale ceny tych frezarek (firma virutex) też nie napawają optymizmem 800 zl za najtańszą?

A co byście polecili z segmentu budżetowego tak do 300 zł max?

Ja osobiście myślałem o boshu lub ostatno tanich black and deckerach.

Ja myślę że z tymi frezami też nie ma co przesadzać. Mowa caly czas o robieniu jednej, no kilku par kolumn, a nie masowej produkcj mebli itp. Stówa za frez to chyba max. Np firma n-pol.

=>marsel, 1 Sty 2007, 23:35

Boscha i Blask&Deckera (De Walt,ELU) unikaj jak ognia jedna i druga firma zeszła na psy ta pierwsza do perfekcji opracowała trwałość podzespołów ,wytrzyma Ci do końca gwarancji a pózniej kupuj nową, serwis b drogi. ELU i DeWalt zanim ją wykupił Black Decker była Bardzo dobra (wszystko w metalu) ale droga a teraz to tylko plastik i Logo używane przez Black Deckera chociaż nawet to w tych grupach kapitałowych mało kto sie wyzna kto jest teraz właścicielem.

Także na myśleniu pozostań.

Przy zakupie patrz jak to chodzi najlepiej w dużym markecie włącz obroty na maksa i porównaj podobne frezarki różnych firm i ta najcichsza i z najmniejszymi drganiami powinna być teoretycznie najlepsza-mechanicznie,co do trwałości materiałów zastosowanych to tutaj przy limicie do 300zł naprawdę decyduje przypadek.

Zwróć też uwagę że te frezarki nie mają takiego oprzyżądowania a nawet nie mają żadnego.Możesz temu częściowo zapobiec kupując frezy (droższe) z łożyskami i robiąc otwory, lub proste krawędzie w.g. kopiału po którym łożysko freza będzie prowadzone.

Zawsze obowiązuje przy narzędziach taka zasada czym mniej dokładne narzędzie tym więcej czasu będziesz musiał poświęcić na wykonanie tego samego wyrobu w tej samej dokładności i jakości (czasem krew Cię zaleje nawet możesz mieć kłopoty z ustawieniem kąta prostego! ) Dla tego dobre narzędzia tyle kosztują bo oszczędzają twój czas i twoje życie . Nawet najlepiej z frezarek oprzyżądowana Festo też nie jest tak precyzyjna w porównaniu z maszynami stacjonarnymi to też musisz zapamiętać ( Festo jest dla drobnych rzemieślników) .Nawet w maszynach profesjonalnych za 70'000-1'500'000zł i więcej też są knoty i na tym trzeba się znać.Przez głupi zakup lub póżniej kiepski albo zadrogi serwis można pójść z torbami, ciesz się że masz tylko taki mały problem

pozdr

Rafaell

=>saczek_XTRM, 1 Sty 2007, 23:56

Sandvik to potężna grupa kapitałowa obsługująca głownie przemysł metalowy w narzędzia skrawające (na targach metalowych w Polsce zawsze mają jedno z większych stoisk) także frezy wiertła noże tokarskie itd itp,robią przy okazji płytki z weglika spiekanego (w europie jest 4 liczących się producentów HM, Sandvik jest blisko tej czołowki) Polecam do DIY ich piły do cięcia z bimetalu są bardzo dobrej jakości

pozdr

Rafaell

O kurcze dzięki za ostrzeżenie nie wiedzialem że na ryku narzędzi taki syf się zrobił.

No to teraz wycieczka do hiper super marketu i .... męczenie gostka ktory będzie mi wciskał tego bosha albo namawial na coś o kosmicznych cenach.

Ech.. kocham DIY...

Chociaż z drugiej strony produkty typu topex czy tym podobne fajnie się używa jeśli są na gwarancji, wymieniaja od ręki. Kiedyś kupiłem szlifierkę kątową odpaliłem , pochodziła 5 min. zabrałem spowrotem do sklepu a gość się tylko uśmiechną przyniósł nową i powiedzał że to normalka.

Tylko szkoda nerwów ...

awaria

Nie wiem gdzie w Krakowie można korzystać z CNC , ale na pewno jest sporo takich punktów, w samych Myslenicach są dwa. Trzeba będzie szukać , a może podpytaj Henryka.

>marko3T,

ok, poszukam , mam co nieco do frezowania nie zwiazanego z audio ale w mdfie, ale najpierw musze porozmawiac sobie z gosciem obsugujacym taka maszyne i majacym doswiadczenie w frezowaniu mdfu.

=>awaria, 1 Sty 2007, 23:27

Tak się składa że większość jest poza Krakowem (tańsza siła robocza,niższe ceny najmu) dzięki temu też są tansi można się targować ,jak trzeba to dowiozą wykonane elementy, zamówienie można wysłać faxem chyba mailem też.

Frezarkę CNC mają n.p. firma Ryś w Krzywaczce,Belmeb w Izdebniku-Bierutowice 542 tel 012 2733092

pozdr

Rafaell

ja używam narzędzi Skil - wiertarkęm szlifierkę oscylacyjną i szlifierkę kątową i muszę powiedzieć że to dobra firma. Jak do tej pory żadnych problemów. Ktoś tu wcześnirj wspomniał o de Walt - jakieś 2 lata temu miałem styczność z elektronarzędziami tej firmy (głownie piłami elektrycznymi) i zniszczyć ten sprzęt (na budowie nikt o niego nie dbał) było bardzo ciężko - praktycznie nie do zajechania!

Dzisiaj będę w Obi i Castoramie w Opolu, to przetestuję kilka frezarek pod względem głośności i drgań- ciekawe co będzie the best do 350zł

Nie wiedziałem też, że Skil powstał w 1924r w USA :) Może kooperacja z Boschem nie wpłynęła negatywnie na jakość tej firmie.

Skil 1830 za 269zł (allegro)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zwracaj uwagę też na to żeby miały regulację obrotów i najlepiej szukać tych z najwyższą możliwą.

Zrób jeszcze jeden test, obroty na max i próbują ją lekko przekręcać. Ja odniosłem wrażenie ,że nie które maja podawane zawyżone obroty.

=>Piotreq23, 2 Sty 2007, 10:09

>Rafaell > jakie jest twoje zdanie o marce Skil? Frezarki mają tańsze od Boscha i jakiś czas temu

>kupiłem wiertarkę z tej firmy i chodzi nie najgorzej.

To trochę dziwne bo to ta sama grupa kapitałowa,może jeszcze nie zdążyli spieprzyć tej marki " ale nie bój nie bój wyłączą " (cyt.z Misia)

pozdr

Rafaell

marko3T, 2 Sty 2007, 11:54

>Też nie wiedziałem ,że Belmeb ma CNC. Mam nadzieje ,że potrafią ją dobrze wykorzystać , bo z

>cięciem mdf to różnie u nich bywa.

Jak mnie cieszą takie informacje ,polecam cięcie i oklejanie na maszynach CNC w konkurencyjnej firmie Drewit ul Bociana 6 w Krakowie.

Raz zrobić coś bardzo dobrze to nie sztuka tylko sztuką jest za każdym razem nie schodzić z wyznaczonego sobie poziomu.

pozdr

Rafaell

dobra jest pytanie odnośnie CNC (nigdy nie byłem w takim zakładzie któremu chciałoby się rzeźbić w MDFie dla pojedyńczej sztuki, co innego masowo). Czy w takim zakładzie obrabiarka jest pod każde zamówienie programowana na nowo? bo przecież CNC działą na zasadzie softu...

> Ja odniosłem wrażenie ,że nie

>które maja podawane zawyżone obroty.

mają po prostu inaczej nawinięte uzwojenia stojana,czyli charakteryzują się tańszą konstrukcją ale także niższym momentem obrotowym.Dawniej producenci podawali moc oddawaną ,a nie pobieraną tak jak jest teraz.

Co do regulatorów obrotów to niestety te lepsze mają napięciowo prądowe regulatory z zabezpieczeniem termicznym,także ciężko coś zepsuć,ponadto na niższych obrotach nie spada im moc ( i obroty) te z niższej półki niestety mają uproszczone regulatory czyli podobnie jak wkolumnach :D

pozdr

Rafaell

=>saczek_XTRM, 2 Sty 2007, 13:41

>dobra jest pytanie odnośnie CNC (nigdy nie byłem w takim zakładzie któremu chciałoby się rzeźbić w

>MDFie dla pojedyńczej sztuki, co innego masowo). Czy w takim zakładzie obrabiarka jest pod każde

>zamówienie programowana na nowo? bo przecież CNC działą na zasadzie softu...

No właśnie ja do czynienia z obrabiarkami CNC miałem już w 1979 roku czyli 28 lat temu i dużo się w tej kwestii poprawiło.

Niektóre obrabiarki mają już oprogramowanie tzw intujcyjne ,nie trzeba już przeliczać n.p. interpolacji i podobnych bzdur,są tzw gotowce dla danej branży (tu głownie meblówka)maszyna przelicza nawet tzw. kursy kolizyjne.Pracownik może nawet przy maszynie szybko wklepać rysunek i zadane parametry.dawniej to była robota tylko dla technologa-programisty.Także nawet zaczyna się opłacać wykonywać pojedyńcze sztuki.Soft jest bardzo ważny.W kraju sporo pracuje używanych 10 letnich obrabiarek z Niemiec taki jest czas amortyzacji tego typu maszyny.Chociaż te 10 letnie sa lepsze niż te nowe ,robione jako nienaprawialne i odchudzone, każdy chce zarobić

Pozdr

Rafaell

marko3T, 2 Sty 2007, 13:55

>Bosch nadal podaje moc oddawaną.

no ale nie masz go jak z inną firmą porównać ! inne nie podają

pozdr.

Rafaell Ty to zawsze coś kombinujesz;-)

Ja przymierzam sie właśnie do zakupu frezarki boscha POF 1300 myśle ,że dla mnie będzie OK , a wycinanie pod kosze głosników i tak będe zlecał na CNC.

=>marko3T, 2 Sty 2007, 14:08

>Ja przymierzam sie właśnie do zakupu frezarki boscha POF 1300 myśle ,że dla mnie będzie OK , a

>wycinanie pod kosze głosników i tak będe zlecał na CNC.

to kup przynajmniej do niej listwę prowadzącą

Może się jeszcze zastanów nad Metabo trochę też zeszli z tonu ale mają sporo z oprzyrządowania do frezarek n.p. mają szablon do łączenia na wczepy-rewelacyjnie mocne i bardzo estetyczne (nie widać łaczenia-jaskółczy ogon) jakbyś chciał robić obudowy z litego drewna.Jest też szablon do wiercenia pod kołki jeśli znasz tą technologię ;)

pozdr

Rafaell

Informuję że od ponad pięciu lat nie handluję ani elektronarzędziami ani frezami palcowymi jakiekolwiek podejrzenia o stronniczości proszę uważać za bezzasadne,zajmuję się tylko doradztwem odnośnie know-how i high tecem

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.