Skocz do zawartości
IGNORED

Frezy pod kanciaste kosze- jak?

Piotreq23

Rekomendowane odpowiedzi

=>saczek_XTRM, 4 Sty 2007, 09:09

policz sobie jaka drogę robi frez w materiale przy posuwie 0,02mm/ząb a jaką przy 0,08 mm/ząb,pamiętaj kontakt z materiałem ściera, która to wielkość zapewnia najwyższe parametry jeśli chodzi o jakość frezowanej płaszczyzny.Ty jesteś chyba zwolennikiem ściubienia a tu chodzi żeby była dobra jakość i w miarę szybko zrobione, to się dzisiaj modnie nazywa Produktywnością -łatwiej nam się wciska kit używając tego niezbyt często używanego słowa n.p. sprzedając nam te same stare klocki.

Przy zbyt dużych prędkościach materiał zaczyna być dla krawędzi tnącej twardszy. Kiedyś widziałem taką szlifierkę narzędziową (koordynatkę-współrzędnoścoiwą) o obrotach 150'000 obr/min w uchwycie był zamocowany kawałek papieru i tym miękkim kawałkiem była przecinana stal .Saczek zrozumiałeś analogię ? czy mam Ci tłumaczyć o strumieniowym cięciu materiałów czystą wodą przy ciśnieniu 4000 at (wolę stare jednostki takie jak n.p. KM co to Wam coś mówi że auto ma 100KW)

pozdr

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

>>Rafaell, 4 Sty 2007, 11:30

zrozumiałem, tyle że my tutaj chyba nie zajmujemy się wydajnością? bo po co to komu przy pracach DIY? Ja przez DIY rozumiem pośrednio wyroby jednostkowe, więc głównie zależy nam na jakości a nie wydajności i kosztach. Tak nawiasem mówiąc to wątpię, żeby ktokolwiek z tego działu przeliczał (nawet mając odpowiednie dane) jaką prędkość i posuw narzędzia zastosować. Po prostu ustawia się obroty i testuje na 1 kawałku, jak nie wychodzi to się zmienia obroty, etc.

saczek_XTRM, 4 Sty 2007, 13:18

Ja zauważyłem że tu na forum są osoby co machają rocznie 20 i więcej zestawów rocznie także jest to czasem raczej DIY produkcyjny :)

Jeśli chcesz sobie najpierw na próbach stępić freza a póżniej być wkurzony że właściwa robota Ci nie wychodzi to rób tak dalej Mógłbym tyle nie pisać niech każdy płaci frycowe i uczy sie na swoich błedach ale nie jestem świnia i sądzę że ja też uczę się od innych dobrej roboty (plew,brylowania i samozachwytu też tu jest dużo) .Jeśli coś mam robić to wolę to zrobić dobrze lub wcale-tak już mam i tak już jestem wychowany z domu

pozdr

Rafaell

Rafaell, 4 Sty 2007, 13:40

>Jeśli chcesz sobie najpierw na próbach stępić freza a póżniej być wkurzony że właściwa robota Ci nie

>wychodzi to rób tak dalej Mógłbym tyle nie pisać niech każdy płaci frycowe i uczy sie na swoich

>błedach ale nie jestem świnia i sądzę że ja też uczę się od innych dobrej roboty (plew,brylowania i

>samozachwytu też tu jest dużo) .Jeśli coś mam robić to wolę to zrobić dobrze lub wcale-tak już mam

>i tak już jestem wychowany z domu

dzięki wielkie za porady

właśnie o to mi chodzi że z moją frezarką dostałem jeden frez palcowy nadający sie do frezowania pod kosze

skoro tego nigdy nie robiłem to pewnie zużyję go na próby a do właściwej roboty będe musiał kupić nowy..

apropo kupna nowego to czy jest sens inwestować w frezy cztero ostrzowe?

=>Sds12, 7 Sty 2007, 19:48

Frezy do frezarek ręcznych obrabiajace materiały drewnopodobne są przeważnie jedno lub dwuostrzowe, tak że czteroostrzowe są raczej napewno do metalu i oczywiście na dużo niższe obroty i nie należy ich kupować bo zaraz będzie po nich (za wysokie predkości skrawania,obróbka udarowa-zapiaszczenie materiału).

pozdr

Rafaell

ok wielkie dzięki za wpisy...

to rozwiałeś wszelkie wątpliwości początkującego

jutro od rana grzeje frezarkę co będzie to będzie...

mam jeszcze jedną sprawę ale nie w temacie więc spojżyj łaskawie na PW.

jeszcze raz wielkie dzięki i pozdrawiam

• 5 tygodni później...

Rafaell... podziwiam twoja wiedze na temat obrobki materialow , narzedzi :)

Mam pytanie.

Ktora frezarke wybralbys z allegro w cenie do okolo 600zl?

Nie powiem zebym uzywal profesjonalnie frezarki. Czy wystaczy mi tania Einhella czy dolozyc i kupic Makite lub dewalta?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

szukam zakładu obróbki drewna z maszynami CNC w poznaniu. zna ktoś może namiary?

mam ok 100 takich samych elementów (ok 40x4x2,5 cm) do wykonania z drewna iglastego. ewentualnie może być gdzieś dalej, tylko tak by mnie transport nie kosztował więcej niż materiał i robocizna ;).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.