Skocz do zawartości
IGNORED

Listwa zasilajaca Sonus Oliva

bemol

Rekomendowane odpowiedzi

r@ntz, 10 Sty 2007, 08:47

Listwy kupiłem do kompów (już działają). /BTW w gdańskim MM ceny są nieco niższe na l. B. niż w olsztyńskim - wczoraj byłem to widziałem./

* * *

Jeśli listwa B. okaże się - do zastosowań audio - lepsza od mojej obecnej /do zestawu audio (tylko pre + cedek) używam starego ACAR'a z wymienionym na ekranowany, krótkim kablem zasilającym/, nie widzę powodów bym nie miał zrobić zamiany.

Jak pisałem, B. charakteryzują się b. dobrymi parametrami elektrycznymi - ZABEZPIECZAJĄCYMI na tle konkurencji. Po prostu są THE BEST bez względu na to czy to się tu komu podoba czy nie. (Przekonania można mieć, w grupie interesów być (albo nie). Ja patrzyłem na parametry i solidność wykonania - a te są BEZKONKURENCYJNE w tej cenie, utrzymuję.)

Jak na czyjąś wyobraźnię jedynie mocno działa wygląd listwy, niech kupi sobie np. listwę PAL'a (cena !!!) albo F.

SPRAWDŹ "B." SAM to będziesz wiedział o czy piszę. Na opakowaniach tych listew wszystko jest... (No, prawie, bo miejsc zatrzasków obudowy nie ujawnili. /Znajdzie się sposób zobaczyć bez otwierania./

* * *

Dobre kompy trochę kosztują więc - uważam - należy im się DOBRE filtrowanie śmieci z sieci i możliwie dobre zabezpieczenie...

A komp to nie zestaw audio..., nie o dźwięk z niego chodzi.

dzarro, 10 Sty 2007, 09:42

Czyli że jak ? -Tylko solidnie zbudowany wielogniazdowy rozgałęziacz bez żadnych filtrów i bez układów zabezpieczających, tak ?

* * *

A co sądzicie o filtrach Audiograde ? Zydelku, Ty chyba je miałeś ?

Pozostaje jeszcze pytanie czy te parametry nie są tylko "papierowe", tak jak moc niektórych wzmacniaczy lub 8-ohmowa impedancja niektórych kolumn. Ostanio wybierając LCD-eka przy zakupie kompa nastawiłem się na produkty iiyama sugerując się ich parametrami(odświeżanie 2ms, kontrast 1:700), testy w prasie wykazały natomiast, że odświeżanie jest zawyżone i nie dobiega od standartu, w końcu i tak kupiłem monitor tej firmy ale z innej serii ze standartowym 8 ms, ogólnie poziom obrazu i wykonania jest b. dobry, ale - podobnie jak w audio -tego rodzaju historie uczą dystansu do parametrów podawanych przez producenta.

>>> zwykłybanan

"A kable sieciowe od Pana Witka ktos stosuje?"

Ja miałem jakiś czas jego kabel z grubej licy srebrnej, z filtrem ferrytowym. Porównywałem z sieciówkami jak w

"o mnie". Ten kabel daje dzwięk b. szybki i rozjaśniony, pojawia sie dużo powietrza. Jeżeli ktoś ma lekko zamulony system to ok, ale u mnie było za jasno. Kabel porządnie wykonany, dość sztywny i uważam, że atrakcyjny cenowo.

Pszczyna, 11 Sty 2007, 12:33

>A co do listwy SONUSOLIV-Y, Zeby się nie okazała puszką pandory jak listwa PAL-A :) :) :)

Nie wiem, co masz na myśłi, że listwa PAL okazała się puszką Pandory? Cena?

Wiem że Listwa SO bardzo dobrze sprawuje się w wsystemi (o dźwięku już pisałem) i szczerze mogę ją zarekomendować.

dzarro, 11 Sty 2007, 10:15

Generalnie - masz rację - ZAWSZE trzeba mieć dystans, nawet do Mercedesa.

* * *

Mój nowy monitor (Samsung SyncMaster 940MW) ma ponoć wg danych producenta czas reakcji matrycy 8ms, a wg benchmarka aż 15 ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Mnie to nie przeszkadza, bo monitor jest super-hiper-extra-bomba i za te pieniądze ni ema konkurencji (!) /jeszcze ;-) /. Nie widzę by smużył (nie gram w gry). Jakość obrazu rewelacyjna (do czego Samsung już mnie przyzwyczaił). Do tego wbudowany precyzyjny tuner tv (łatwo i precyzyjnie się sam dostroja). Regulacja głośności (2x3W głośniki) bez zarzutu, czy to z efektownego i przyjemnego w użyciu pilota, czy to ręczna, z dyskretnie umieszczonych na monitorze przycisków. (Czyli jednak można sklecić coś sensownego za rozsądne pieniądze..., co się chyba każdemu generalnie podoba.)

* * *

Obejrzyj w sklepie listwy B., a - myślę - Twoje wątpliwości będą mniejsze ;-)

Jednak po przeglądnięciu od cholery listew (wstyd się przyznać ilu), jedynie B. uznałem za sensowne (choć nie podoba mi się jej kobylastość, brakuje też papierowego szablonu do mocowania jej do ściany (zrobiłem sobie łatwo, tylko po co to ja (nabywca) mam się trudzić ?) - inni producenci mieli lepsze pomysły - np. Acar i to, że gniazda są ustawione ukośnie... (daruję sobie tłumaczenie czemu to przydatne).

Z tych ograniczeń zdawałem sobie sprawę już w momencie zakupu i pogodziłem się. Trudno - ideał to to nie jest, można było zaprojektować je lepiej (czyt. mądrzej).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pszczyna, 11 Sty 2007, 12:29

Oczywiście. W wakacje ub.r. obejrzałem je sobie dokładnie (najwyższe 2 modele). Chcesz znać moją opinię ?- Tandetna, taniutka obudowa, bolce - chwyć za jeden i poruszaj - gibią się wszystkie,a tego nie lubię. Może to świadczyć np. o cienkich blaszkach w środku...

Nie obraź się ale wg mnie taki lepszy szmelc. (IMHO).

Zresztą porównaj sobie B. i L. bezpośrednio, organoleptycznie. Grubość przewodu zasilającego też weź pod uwagę.

* * *

Nie chce już pisać i zachwalać listwy B., bo zaraz będzie, że mam w tym interes ;-) /g... prawda ale są tu tacy co wiedzą lepiej ode mnie;-)/

Pozdrawiam.

Zamówiłem listwe Sonus Oliva jak przyjdzie paczka to porównam ją do mojego zwykłego przedłurzaczas za 5zł :) i napisze o swych wrażeniach. No i jeszcze ten IC wypasiony .

andrea29, 10 Sty 2007, 23:35

>A co sądzicie o filtrach Audiograde ? Zydelku, Ty chyba je miałeś ?

Owszem miałem i mam nadal, choć leży z powodu, że nie widzę (nie słyszę) sensu stosowania. Filtr jest układem zamknietym w puszcze (pudełku) ze sklepu z częściami za 3zł. Sam filtr na płytce dostępny w sieci kosztuje niecałe 10zł. Gniazdo IEC, kabel i wtyk prądowy 10zł, wtyk IEC 12zł, czyli razem=35zł. Cena filtra Audiograde wynosiła kiedyś kilka stówek czyli za montaż części do kupy marża wynosiła X 10. W tym było oczywiście utrzymanie warsztatu, podatki, Zus itd. Jak nie patrząc pomysł był wyborny i celująco trafiał / trafia do ostrych jasno i niemuzykalnie grających zestawów. Usztucznia brzmienie w sposób bardzo elegancki. Dodaje wypełnienia, ucina coś z górnej średnicy i góry powodując, że odbiera się brzmienie pełniejszym z większą obfitością basu. Za tym idą wady takie jak: spowolnienie, utrata sprężystości i czytelności basu. Brzmienie staje sie rozdmuchaną plamą a nie sceną budowaną precyzyjną lokalizacją. Tak więc coś za coś. Warto spradzić w własnym systemie, gdyż taka prezentacja moze się komuś bardziej podobać od precyzyjnej ale z naleciałościami technicznymi. W systemach o brzmieniu analogowym i precyzyjnym jednocześnie filr wyłącznie zepsuje brzmienie (zamuli). Na koniec nie wiem na ile płytka w moim filtrze jest autentyczna- ale znajduje się na niej napis audiograde, który został wytrawiony na płytce- całość, czyli części, topologia i konstrukcja jest identyczna jak na stronie w katalogu SME za niecałe 10zł. Tak więc istnieje prawdopodobieństwo, że Audiograde płytki wykonywał (wykonywano mu) na jego zamówienie wg. projektu, który nie był Jego myślą twórczo-konstruktorską. Tak czy inaczej, szkoda że nie istenieje już jako firma, bo widać, że miał "chłop" głowę jak i co wykorzystywać. Pomysł przedni do poprawy tanich urządzeń (brzmienia).

Pozdr.

Zydelek, 11 Sty 2007, 21:55

Najbliższy wt, śr. lub czw. będę nocował w Białym. To może wpadnę z l. B., a Ty mi wypożyczysz filtry A. - ok. ?

Mogę zabrać 2-3 analogi, bo kupiłem i jeno u mnie leżą. /Jazz oczywiście./

No i porównalibyśmy jak listwy "wypadają". Co Ty na to ?

Pozdrawiam.

a moze takie cos...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Życie niestety nas doświadcza i to okrutnie , wciska się nam produkty -produktopodobne[chleb-o ile można go tak nazwać -ile w nim dodatków,różnego rodzaju spulchniaczy i emulgatorów?powinien być to produkt chlebopodobny ECT.wędliny,itp.wyroby].

Generalnie produkt jaki by nie był ma być zgodny z deklaracją producęta, a nie że płacimy za towar super-hiper jakości a w rezultacie dostajemy trociny i styropian, w ten sposób jesteśmy ładowani w KAKAOO bez mydła!!!!!!! AAAAŁŁŁŁŁŁŁAAAAAAA

Nie inaczej sprawy się mają do biur i urzędów --bez karabinu i granatu nie podchodz /bo potęcjalny petent to wróg!!!!!

Rasumując bądzmy konsekwentni i nie dajmy się nabijać w butelkę --MUSIAŁEM ULAĆ TROCHĘ ŻÓŁCI

Wszystko jedno liczy się człowiek:):), najlepiej jak przybędziesz bez auta:)

Własnie odpaliłem swoją listwę do monobloków- zero filtrów, duży przekrój litego druta i przemysłowe gniazda prądowe. Teraz się "grzeje" a potem odsłuch.

No to sobie porównałem ;)

Wniosek: Nie wiem czy listwa p. A. W. w ogóle chroni sprzęt przed zakłóceniami z sieci i przepięciami jak to mają za zadanie czynić listwy "sklepowe". Chyba niestety nie chroni :(

Z punktu widzenia audiofila, listwa p. A.W. jest bez zarzutu. (Zwyciężyła w konfrontacji z podstawowym modelem BELKINowskiej.

Nie dosłuchałem się też, by np. zaburzała równowagę tonalną, jak to w moim systemie czyniła listwa SUPRY (nie przeczę, że efektownie :)

U zydelka specjalnie nasłuchiwałem co z tym aspektem ale nic złego się nie działo. Czyli audiofilsko to b. dobra listwa. Czuć było wybrzmiewanie dźwięków do końca, a nie przedwcześnie wygaszanie), powietrze, nieskrępowaną dynamikę, mikrodetale i w ogóle właściwą (wiarygodną) skalę wszystkiego. Moje uszy nie dosłuchały się żadnych oznak kompresji dźwięku. Wszystko jak najbardziej ok.

Z BELKINEm nie było najgorzej ale słyszalnie listwa zduszała dźwięk. Jakby tłamsiła w całym paśmie. Mikrodetale gdzieś się pochowały. Po listwie A.W. nie podobało mi się. (Ale dobra jest do nocnych odsłuchów.)

* * *

Panie Andrzeju, pozostaje mi pogratulować. Ponoć pusta w środku, a działa :)

I tylko nie wiem: ona tylko nie psuje dźwięku - ? Sklepowe listwy może i efektywnie chronią urządzenia ale niestety dźwięk nieco partolą - j.w. Widać obowiązuje zasada: "coś za coś").

A wybór, jak zwykle - należy do klienta.

Jak na listwę komputerową nie było aż tak tragicznie i nie mając porównań można by słuchać. Przepięcie na listwę Sonusa spowodowało, że dzwięk sie wyraźnie otworzył (wybrzmienia, oddech, dymanika w skali mikro) i wygładził. Dzwiek z szelestu staje się naturalny. Belkin rozjaśnił i zaszeleścił oraz zmienił (usztucznił) barwę.

• 3 miesiące później...

Także miałem listwę zasilającą Sonus Oliva. Jest to dobra listwa, jednak problem tkwił w kablu, jaki do niej został zamontowany. Miałem tę listwę w wersji z dorobionym gniazdem IEC. Jak do niej podłączyłem dobry kabel sieciowy (akurat był to Lamat, z Ansae) to dźwięk zmienił się nie do poznania. Po prostu dobra sieciówka jest także potrzebna do listwy. U mnie jednak skończyło się na pociągnięciu dwóch kabli ze skrzynki zasilającej. Jeden zasila CD, drugi zasila wzmacniacz. Do tego dwa złote gniazda oraz Muluc do CD oraz Muluc do wzmacniacza. I wiem, że z prądem mam "maksa". A rezultaty niewiarygodne. Jak bym nie usłyszał, to bym nie uwierzył, gdyż prąd to przecież tylko prąd. Zatem jeśli ktoś zamierza kupić listwę Sonus Oliva, gorąco polecam poprosić Pana Andrzeja Witka o zrobienie od razu gniazda w tej listwie i pokombinowanie z porządnymi sieciówkami do listwy. A na marginesie, Pan Andrzej Witek "Sonus Oliva" jest niesłychanie miłym człowiekiem i rozmowy z nim to prawdziwa przyjemność i inspiracja do ciekawych poszukiwań ze sprzętem.

• 1 miesiąc później...

Oto listwa SO w oryginale i przed uszlachetnieniem.

Do kupienia w Elfa.pl

Jak to mówią: bez komentarza.

Ukryta Zawartość

post-13776-100009409 1183046630_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

stachu7012, 16 Maj 2007, 19:54

>A na marginesie, Pan Andrzej Witek "Sonus Oliva" jest niesłychanie miłym człowiekiem i rozmowy z nim

>to prawdziwa przyjemność i inspiracja do ciekawych poszukiwań ze sprzętem.<

potwierdzam!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.