Skocz do zawartości
IGNORED

Obudowy do wzmacniaczy

Lordus Absordus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,czytałem wiele na temat wzmacniaczy produkcji DIY.Na forum jest opisanych wiele ciekawych konstrukcji lecz w każdym z wątków pojawia sie ten sam problem OBUDOWY (Dla mniej doświadczonych problem dla innych rzecz naturalna i prosta)

Mam warunki i możliwości wykonywania obudów do wzmacniaczy,była by to hobbystyczna produkcja na potrzeby np

kolegów z forum.Chciałbym wyczuć temat,czy sa zainteresowani taką działalnością i przedewszystkim chodzi o wasze uwagi i porady.

Chciałbym wyposrodkować preferencje i gusta forumowiczów

Bardzo z góry dziekuje za wszelakiego rodzaju wpisy (nawet te bardzo krytyczne) :)

Pozdrawiam i przepraszam za ortografie :)

https://www.audiostereo.pl/topic/30645-obudowy-do-wzmacniaczy/

Mysle ze na tym mozna niezle zarobic gdyz ukochane dzieci forumowicza nie moga latac w obsranych majtkach - czytaj w kiepskich obudowach. Zrobienie ladnej obudowy jest trudne. Najlepeiej jak sam cos zaproponujesz np pod gacka?

Wątki przeczytałem,nie chodzi mi o obudowy typu AR..L tylko o wykonanie czegoś co przedewszystkim nie rezonuje.

Alu 5mm do 10mm i co ładnie wygląda,anodowanie lakier proszkowy itp.

Nie chce giąć blachy na stole w kuchni a potem wiercić wiertarą! Panowie mówimy o frezach,szlifach itp

Odpowiednie miejsce na trafo oraz otwory na gniazda,toczenie gały też wchodzi w gre.

Pozdrawiam

Zarobić na obudowach??

Kompletna bzdura! Bardzo dobre i ładne obudowy to mnóstwo pracy i drogie materiały. Dobre alu jest drogie, miedź jest droga, mosiądz drogi. Precyzyjna obróbka mechaniczna wysokiej jakosci (frezowanie, toczenie, wiercenie) jest bardzo droga, obróbka galwaniczna (anodowanie) jest droga, dobre i porządne śruby z kwasówki sa drogie, a poniklowane jeszcze bardziej.

Dobra i ładna obudowa to w samym koszcie materiałów i robocizn czesto koszt 800-1000zł a nawet wiecej. Jeśli do wzmaka z duzymi radiatorami to moze i byc z 1,5-2 tys, zł.

Do tego projekt i zapłata za pracę dla tego kto ją wykona, godziny które poświeci na jeżdzenie od zakładu do zakładu, ewentualne pomylki, błędy i ich koszty?

Już widze jak przecietny DIY-owiec wydaje 1,5tys na obudowe do wzmaka, raczej mało prawdopodobne.

Zmniejszyć mozna koszta poprzez produkcję obudów uniwersalnych ale to juz są zawsze kompromisy i nigdy to co obudowa projektowana pod dany układ z uwględnieniem chłodzenia i rozmieszczenia konkretnych elementów.

Dlatego ładnych obudów jako gotowych lub zakładów wykonujących takowe na zamówienie nie ma, bo to się poprostu nikomu nie kalkuluje.

Mówie oczywiscie o ładnych, precyzyjnie i z dobrych materiałów wykonanych obudowach, nie jakimś badziewiu z blachy giętej fi 1,5mm obrabianych pilnikiem.

Niestety, masz rację.

Solidna i ładnie wykonana obudowa to spore pieniądze i wiele biegania.

Kiedys zamawiałem panel czołowy do wzmaka z anodowanego aluminium (10-40 cm) z dwoma otworami i cos tam jeszcze, to producent wycenił na 250 zł.

I pewnie miał rację, bo trzeba kupic dobre alu, o małej zawartości szkodliwych dodatków, wyciąć, najlepiej laserem, (a grubsze alu tną tylko niektóre zakłady), do tego anodować, a robią to dobrze tylko w kilku zakładach w Polsce itd itd.

Jak widać wykonanie pojedynczej sztuki jest drogie a czasem niemożliwe do wykonania, bo zakład ślusarski nie podejmie sie wykonania.

A przeciętny diy-owiec z reguły ma niewielkie zaplecze techniczne, nie mówiąc o umiejętnościach (i budżecie).

S

Bartek1

Mam dostep do wszystkiego o czym mówisz po kosztach,moja rodzina siedzi w obróbce metali od lat

są układy i układziki,ja w to nie wnikam.Nie będe cioł tego wyrzynarka,po co jak może zrobić to laser.

Nie wymysliłem sobie tego tak od czapy.

Wiem,że w Polsce nic się nie opłaca,jak mam mozliwości to pytam?

Stachr

Wszystko o czym mówisz przemyślałem,masz absolutną racje.Zabawa w pojedyńcze sztuki to kupa biegania i ogromne koszty.Do tego nie zawsze jest sie zadowolonym z rezultatów.

Dlatego pytam o kaprysy i wymagania forumowiczów,aby spokojnie zrobic kosztorys i przedstawić jakąś propozycje.

typowa obudowa to plyta przednia 8-10mm boki to najlepeij z radiatorow poczernionych w wysokosciach od 10 do 15cm tyl to juz male piwo blacha zelazna z otworami na zlacza. Plyta przednia z otworami na pot i przelacznik wejsc i ew, na balansOgromnym problemem sa galki na potki i przelaczniki. Wymiar podstawowy to 19" czyli cos ok. 42cm na glebokosc 30-35cm powinno wystarczyc. No to juz wiesz na czym stoisz i policz sobie koszty.

dobrze to ja poproszę o wycenę takowej oto obudowy:

chasis - alu wygięte wg załączonego kształtu (1,5mm)

boki i góra - alu (5,0mm)

front i tył - alu (10,0mm)

wymiary ~160x90x300mm

wszystkie elementy anodowane bez barwienia i druga wersja z oksydowaniem (czernieniem).

elementy:

Witam robie od czasu do czasu jakieś obudowy i naprawde nie potrzeba do tego jakiś specjalnych narzedzi ale przedewszystkim checi faktycznie to nasze aluminium może nie jest za dobre ale można z tego naprawde jak sie chce coś zrobic poniżej pare zdjec aluminium o gtr 4mm blacha i płaskownik 10mm mozna wykonać wszystkie otwory w warunkach domowych nawet frezowanie gniazd pod sruby ostatnie zdjecie to obudowa od mojego wzmacniacza i tutaj koszt nie jest mały ale pracy było przy niej dużo jeszcze do końca nie jest wszystko skończone samych otworówwentylacyjnych i di śrub jest przeszło 1000 żeby zrobić na gotowo jeden otwór trzeba wykonać 5 operacji już nie licze rysowania i punktowania ale jak się chce to mozna zdjecie troche kiepskie na zywo wygląda lepiej jedyna rzeczą którą nie robiłem to front tego to już bym w domu nie dał rady ale zawsze mozna zrobić prost taki jak na pierwszych zdjęciach też żle nie wyglada ta pierwsza obudowa to wyrób całkowicie domowy tak ze jak się chce to mozna

pozdrawiam

Nie no ludzie porażka Człowiek chce nam pomóc a wy już na niego co wy z PIs jesteśćie. Człowieku z nieba zpadłeś. Ja odrazu się pisze na dużą obudowe do KRELLA do GC i coś na Przedwzmacniacz. Ludzie sobie niezdajecie sprawy jake ceny są na świecie no i dotego jest niewielki wybór i o określonych wymiarach i wzorze. Mam nadzieje że kolega wytrwa a reszta go niezdołuje.

Czy jet możliwość wykonać coś takiego?(Pod krella, alepha) Albo coś prostszego?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-11522-100000525 1170308598_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Proponuje odwiedzić tą strone w celach poglądowych>

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Proponował bym puste w środku, wtedy każdy może sobie sam środek dopasować. Również lepiej zostawić płytę czołową i tylną nie pokrywaną niczym, można sobie samemu nawiercić i dać do anodowania/ lakierowania. Największym problemem jest docięcie i spasowanie wszytskich elementów tak aby nie wyglądały jak robione na kolanie. A mając zrobione i dopasowane pudło tył i przód dopasować do własnych potrzeb powinno być mniejszym problemem.

w

a i z mojego doświadczenia wynika że zrobienie takiej obudowy to koszt rzędu 500-700zł bez robocizny więc Lord Absordus jak masz możliwość to chętnie zamówię u ciebie albo obudowę albo poszczególne elementy według projektu.

Pozdrawiam

w

miałem na myśli takiej:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mad_z a skąd masz takie informacje?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.