Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie cd kupić do 3000 tys.zł

dragon66

Rekomendowane odpowiedzi

Dla jasnosci, nawet z tymi oryginalnymi J/J jajami owa "ostrosc" gory pasma to nie ta sama jednostajna ostrosc co z wielu przyzwoitych cd w okolicach 3-4 tysiakow, znacznie strawniejsza. Balem sie poczatkowo o jakosc basu (slucham tez sporo ciezszych wybuchow) z lampiaka, ale moje obawy zostaly szybko rozwiane. Dla potencjalnych zainteresowanych, dobrze jest sprawdzic czy warto doplacac do 88 kiedy 66 wydaje sie konstrukcyjnie niemal identyczny, plyta ta sama, nie sluchalem jednak modelu nizszego to nie wiem, moze Zafop.

ps. poluje teraz na Mullardy z dawnych zapasow, jak dostane to powiem czy warto, badz dlaczego warto, jesli warto..

Pastwa,

kupuję na ebayu - jest gość o nicku jspth (coś w tym stylu) - ma dobre ceny i świetną jakość.

Co do różnic między 66 a 88 - sprawa jest trudna i łatwa zarazem - jeśli ktoś szuka bardzo uniwersalnego źródła, to nie powinien oszczedzać tylko kupić 88. Natomiast jeśli ktoś szuka cd-ka do klasyki i "spokojnego" jazzu, wokali damskich/męskich, to zdecydowanie polecam 66 - nie ma sensu dopłacać do 88.

Dla mnie 88 to bardziej wyrafinowany dźwięk, który zagra wszystko z zachowaniem głębi, trójwymiarowości i holografii dźwięku.

Natomiast co jest ciekawe, ze znajomym dokonywaliśmy odsłuchu Rimskiego-Korsakowa (czyli dosyć trudny materiał) i generalnie trzeba powiedzieć, że obydwa modele poradziły sobie dosyć dobrze.

Artur,

chcesz się do mnie wybrać? - bo nie wiem do kogo to pytanko - jeśli tak to serdecznie zapraszam - z przyjemnością posłucham Twojego tak chwalonego Kena :-)

Tungsramy mowisz, wszystko fajnie tylko co masz dokladnie na mysli, jakiekolwiek z tego typu, czy tez ich obecne wznowienia/kopie (bo chyba takowe teraz sa glownie) czy tez jakies biale kruki z dawnych lat ?

ps. jeszcze mala wzmianka odnosnie 88 (bo akurat sobie slucham), prezentowane przez to zrodlo separacja instrumentow/glosow oraz ich wyrazistosc nawet na dalszych planach genialnie dziala na niektore stlamszone przez realizatorow plyty , to jak wpuszczenie powietrza do zatechlego pomieszczenia, natomiast te dobrze nagrane albumy to...nie ma co tak kadzic moze:"))

Pastwa,

TUNGSRAMY NOS - poszukaj na ebayu - najlepiej z Węgier.

88-ka dokładnie tak gra jak napisałeś - mam takie same wrażenia.

Artur,

z przyjemnością posłucham Twojego Kena i porównam z 88-ką :-)

=>>artPaw, 12 Maj 2007, 00:28

>do ciebie zafop lub pavlosa

>aby posłuchac naprzemian MHZS i kena

>ciekawe to może być

Chętnie bym się zgłosił, ale ten MHZS opisany przeze mnie powyżej jest zafopa... niestety ...;)

• 10 miesięcy później...

Witam! . Widze ze watek juz dawno zapomniany , ale ze wzgledu ze znajduje sie w takim samym punkcie w jakim znajdowął sie autor tego watku postanowiłem nie otwierac nowego tylko zapytac tutaj. Po co poweilac cos co juz dawno zostało wymyslone? Nosze sie z zamiarem wymainy zródła i ostatnio miałem okazje kupic VRDS 10 jednak opinie forumowiczów skłoniły mnie do wycofania sie z zamiaru zakupu. Czytałem cały watek z zainteresowaniem i w koncu trafiłem na cos co mnie bardzo zainteresowało. Mianowicie MHZS cd88. Widze ze mineło troche czasu od momentu gdy kolega pastwa zakupił wspomniany wyzej cd stad moje przekonanie ze wystarczajaco dobrze zna ten odtwarzacz , a i inni forumowicze byc może go równiez poznali. Może niektórzy zdecydowali sie na jego zakup? Sadząc z wczesniejszych wypowiedzi kolegi Pastwy i kilku innych maszynka ta gra dzwiekiem którego szukam. Dodatkowym bonusem jest fakt ze mozna do pewnego stopnia modyfikowac brzmienie z pomoca wymiany lamp co ma duze znaczenie ze względu na znalezienie tej najlepszej opcji pasujacej do własnych preferencji.

Bede wdzieczny za obszerne opisy brzmienia tego cd z dodatkowymi info co do systemów w których był odsłuchiwany . Równiez kilka słwo na temat własnych preferencji bedzie mile widziane i pozwoli na łatwiejsze i bardziej precyzyjne wyciagniecie wniosków.

Zobaczcie koledzy wątek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Opisałem tam porównanie MHZS ze Stelmachem.

Trochę już czasu minęło od testu więc mam więcej doświadczeń. Mój system jak w "o mnie".

1. MHZS lepiej gra po XLR - zdecydowanie zwiększa się rozdzielczość, o ile pierwszy plan jest podobny jak po RCA to przy połączeniu XLR zostaje zdjęty koc z dźwięków z tła. Tym samym scena nabiera głębi.

2. Potrzebny jest dobry kabel zasilający.

3. Dźwięk jest dynamiczny, szczegółowy ale pozbawiony agresji, choć tam gdzie ma być ostro jest ostro. Nie męczy podczas długich sesji odsłuchowych - a z tym bywa różnie nawet w CD z wysokiej półki.

4. Bas nisko schodzi i jest dobrze kontrolowany. Ale reszta systemu musi na to pozwolić.

5. Mam lampy EH Gold co pewnie też ma pozytywny wpływ.

Pilot od MHZS to pełną gębą High End. Ładniejszego nie widziałem.

10 maja organizuję mały odsłuch, jeśli ktoś miałyby ochotę wpaść to od razu zapraszam. Będzie o tym nowy wątek: Odsłuchy na Śląsku.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

foxymf, 30 Mar 2008, 22:02

>Koledzy - pomóżcie - naprawdę nikt nie opisze aktualnych wrażeń dotyczących MHZS 88e? Też jestem

>zainteresowany Waszym zdaniem.

>Prosimy o wpisy :)

Jesli nie jestes handlarzem to niczego nie powinienes kupowac bez odsluchu. Wrazenia ze sluchania MHZS 88 na pewno wiele sie nie zmienily od kilku miesiecy. To jest swietny sprzet za swoja cene tak jak jeszcze kilka innych chinskich maszyn. Bawi mnie jak wielu nigdy nie sluchalo i wciaz wierzy, ze to jakosc chinskich podkoszulek. Ale pozwolmy im "delektowac" sie dalej ich w wielu przypadkach mizernym dzwiekiem.

W weekend zabralem moja pol-lampe (pelen tor lampowy w CD zbudowaly chyba tylko Audio Note i Xindak) czyli Shanling T80 do sklepu pod pretekstem poszukiwan nowego wzmaka. Wielkiego wyboru nie bylo i praktycznie tylko brytyjski sprzet na polkach. Sprawdzilismy najpierw jak gra najtanszy system Naima i glosniki PCM. Glosniki szybko zamienilismy na B&W CM7 ale zebym byl zachwycony to nie powiem. Widzialem lekki usmiech na twarzy sperzedawcy gdy poprosilem o podlaczenie mojego Chinczyka do najtanszego Naima 5i. Moj Chinczyk mial scene jak 3 CD Naima i od tego momentu sprzedawca zaczal mnie traktowac powazniej. Wzmak w ogole mnie nie oczarowal i mysle, ze jest raczej sredni za te pieniadze. Podlaczylismy Arcam FMJ A38 i tu powiem szczerze Arcam pokazal, ze to zacny sprzet. Tylko dla testu zmienilismy kolumny na Nautilus 803 i Chinczyk zaczarowal nawet bardziej. Sprzedawca przyznal, ze sie nie spodziewal :).

Dodam, ze znalazlem super kawalek do testow basu. Co ciekawe najszyciej wymiekaja wzmacniacze, a nie CD czy kolumny. Numer to "No need to argue" z plyty Cranberries o tym samym tytule. Pierwsze kilka taktow i pozniej najnizsze tapniecia rozwalaja wzmaki az milo. Naim polegl totalnie, Arcam poradzil sobie w 80%. Jak macie plyte to chetnie sie dowiem jaki sprzet daje rade.

Czy posiadacze MHZS probowali bawic sie w zmiany opampow? Sprobujcie bo to tanie, a zmiane slychac jak zmiane lamp. Ja mialem OPA2604 i zmiana na OPA2132PA dodala nieco mieska w basie. Koszt to $15.

CD jest żródłem i jest bardzo ważne w systemie! Ostatnio zakupiłem Creeka classic cd player - mając denona 735 i odsłuchując arcama 192 uważam, że to świetny sprzęt- kosztuje 4500 ale mogą nówkę od producenta załatwić za 3990 zł. Na ceneo itp masz 4250 co najmniej. Gra rewelacyjnie sprawdź parametry i dynamikę 117 Db mówi za siebie i pasmo od 1Hz-20TYs. U mnie gra to w systemie z wzmacniaczem lampowym i kolumnami Esa vivace 3.Polecam

pomijając chińską egzotykę (dodam, że wcale jej nie neguję) do 3k warto wypróbować też Cairn'a Fog z softem (oczywiście w tej cenie mówimy o używce)...wartością dodaną jest wspomniany soft pozwalający na modyfikację dźwięku pod własne gusta (choć, aby wychwycić te różnice trzeba mieć chyba słuch absolutny :-)) no i xlr'y...

XLR ma równiez MHZS 88 a kosztuje znacznie mniej. Co do modyfikacji lub jak kto woli dopieszczania brzmienia do własnych preferencji MHZS ma nieporównywalnie wieksze pole manewru niz wspomniane wyzej cd. Przynajmniej 5-6 róznych lamp = 5-6 róznych brzmien , a jesli dobrze poszukamy pewnie znajdziemy i wiecej opcji do wyboru. Mój wybór padł na MHZS cd88 . Teraz kombinuje by go przesłuchac a potem juz tylko zakupy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.