Skocz do zawartości
IGNORED

BOXY wieloplytowe

ABs

Rekomendowane odpowiedzi

Gość papageno

(Konto usunięte)

Nie jestem zbyt gorącym zwolennikiem Karajana. Boxy kupiłem, gdyż znajdują się w nich nagrania kompozytorów, po których bym nie sięgnął. Obracałem się bowiem w zaklętym kręgu: Bach, Mozart, Beethoven, Chopin, Verdi, Puccini. A, że mam swoje lata, uświadomiłem sobie, że jest jeszcze tyle muzyki, której nie słyszałem. W ten sposób zauroczył mnie Bruckner i ostatecznie odstarszył Wagner. Znudził Sibelius, i oczarował Dvorak. Itd,itp. W boxie tym jest jeszcze inna ważna dla mnie sprawa. Mianowicie remastering czyniony w Abbey Road Studio w Londynie. Nagrania z lat 40 i 50 brzmią po ich "obróbce" wspaniale.

papageno, to ciekawe, że Cię znudził Sibelius. Nie mówię, że mi się wszystko podoba, ale II i V to moje ulubione, ciekawe czy w tym boksie jest tylko po jednym nagraniu, czy też wszystkie. Ciekawe jest porównanie chociazby V, w której przy każdym nagraniu Karajan pokazuje inną (radykalnie) wersję.

Gość papageno

(Konto usunięte)

Oto jak ma się sprawa Sibeliusa w wymienionym boxie:

rok 1952 4 i 5

rok 1953 6 i 7

rok 1960 2 i 5

rok 1976 4 i 5

rok 1980 1 i 2 i 6.

A więc sporo. Przypomina mi się co mówił inż. Mamoń o polskich aktorach (w przybliżeniu): "patrzy w lewo....zapala papierosa....patrzy w prawo....Nuda...Nic się nie dzieje. Aż się chce wyjść z kina. I wychodzę"

Gość papageno

(Konto usunięte)

Zza grobu? Podobno zmarł w 1957 roku. Rezurekcjonista?

Jak każdy człowiek mam pewne ograniczenia, muzyka Sibeliusa nie dociera do mnie. Ale chyba nie będziemy się o to spierać?

Największe wrażenie zrobiło na mnie nagranie 9 Beethovena z 1946 lub 47 ( nie pamiętam teraz dokładnie). Zwłaszcza Oda do radości brzmi niesamowicie. Jest zagrana nie z karajanowską werwą, tylko spokojnie, subtelnie, przebija z niej nie tytułowa radość, ale jakiś smutek - może żal? Tak to odebrałem.

papageno, sorry, masz rację, pomyliłem daty. Sibeliusowi spodobały się pierwsze nagrania z lat 1955 i 1956. Ostatnio jestem pod wrażeniem ostatniego koncertu Karajana z Tokio - maj 1988. "Obrazki z wystawy" zadyrygował niesamowicie, a "Brama" to rzeczywiście brama śmierci, nie ma tam triumfalnego marszu jak u Bernsteina, tylko marsz żałobny, jak to chciał słyszeć Musorgski.

Gość papageno

(Konto usunięte)

O.K. Też lubię Obrazki. Mam trzy wykonania, ale diabeł wie, które lepsze. W każdym wyeksponowane co innego. I dobrze, i nie jest nudno. Okazuje się, że ta muzyka jest zawsze żywa. Pozdrowienia.

Co do Obrazków, najlepszy jest oryginał, czyli na fortepian.

Co do wersji orkiestrowej, bardzo ciekawa jest Stokowskiego (na Naxos, świetne technicznie i muzycznie nagranie, dostało sporo nagród), bardziej odwołująca się do tradycji rosyjskich, nie francuskich. Naxos wydał też płytę, gdzie są kawałki różnych wersji orkiestrowych. Też ciekawa.

• 1 miesiąc później...

Daevid ALLEN i zbiór jego nagrań Bananamoon Obscura Series - dwudziestopłytowy boks w limitowanej serii tysiąca sztuk (trzy ostatnie płyty serii: No18, No19, No20, w przygotowaniu).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Właśnie jestem po przesłuchaniu drugiego dysku:

Daevid ALLEN "Brainville, Live In The UK"

W trójosobowym składzie: Daevid ALLEN (gitara, wokal); Hugh HOPPER (bass); Pip PYLE (perkusja).

Fascynujące improwizacje dżez-rockowe, zakręty, odjazdy, hipnotyczne rytmy...

Większość utworów z tego konceru pochodzi z albumu ALLEN/KRAMER "Who's Affraid", poza tym zdominowana przez solo gitarowe kompozycja GONG Fohat Digs Holes In Space; długie, odjazdowe Flowers Gone NEW YORK GONG; mroczna, narkotyczna Hope For Happiness z repertuaru SOFT MACHINE.

post-20981-100005549 1241954408_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

post-15-100005522 1241979483_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tak, jest tego troche, "idz na calosc, idz na calosc, idz na calosc" ;-))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

JANE'S ADDICTION "Cabinet Of Curiosities"

Pięknie wydany boks, w formie drewnianego, otwieranego "ołtarzyka", z bogatą wkładką, "kartami-truposzami" plus cztery małe niespodzianki, o których nie powiem (niespodzianka).

Muzycznie, to zbiór niepublikowanych wcześniej, (ale w większości znanych) nagrań grupy (demo+live+covery) na trzech CD + DVD (o nim nic nie powiem, gdyż nie mam u siebie "sprzętu" do łechatania się obrazem).

Moim zdaniem to wydawnictwo skierowane jest jedynie do fanów grupy, lub "nałogowych zbieraczy muzyki" - w każdym razie nie wnosi nic "nieobliczalnego", do tego co już wiemy o muzyce zespołu

Na pierwszych dwóch dyskach surowe wersje demo z 1987 r. - dzikie, nieokiełznane, nieokrzesane, z wielkim potencjałem - ciekawostką niech będzie fakt, że już wtedy (1987 r.) grupa grała praktycznie "skończone" wersje utworów Stop!, Classic Girl, Three Days z "Ritual De Lo Habitual"!!!

Trzeci dysk, to utwory zagrane przez zespół na koncertach w 1991 r.

Piękne, organoleptycznie wydawnictwo...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Jeśli ktoś jeszcze nie ma tych płyt, to czeka go wydatek.....rekompensowany na szczęście wspaniałą Muzyką Mistrza!

W każdym razie, ze swojej strony gorąco polecam Muzykę Roberta WYATTa.

Wielka szkoda, że nie "zmieściła" się "The End Of An Ear"...

Ukryta Zawartość

post-20981-100001804 1245764228_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nawet za tę cenę warto kupić ten box - ja jestem bardzo zadowolony.

Ukryta Zawartość

post-19666-100001790 1245774184_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

świetny box, polecam

Ukryta Zawartość

post-15-100001303 1246357560_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

nie wiem czy juz bylo, ale namierzylem cos takiego na gigancie, znacie?

Ukryta Zawartość

post-15-100009788 1248102498_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wielkie Opery

"Kolekcję "Wielkie opery" tworzy 20 tomów w ramach Biblioteki Gazety Wyborczej. Każda książka, oprócz opowieści o twórcach i kulisach powstania dzieła, zawiera dwie płyty: DVD z zapisem spektaklu operowego na jednej ze sławnych scen świata, takich jak La Scala czy Opera Wiedeńska, oraz CD z inną wybitną realizacją tego samego dzieła. Obie wersje uświetniają swoim udziałem wielcy wykonawcy, jak np. Maria Callas, Plácido Domingo, Cesare Sepi czy Giuseppe di Stefano, i dyrygenci (m.in. Herbert von Karajan), a także słynne orkiestry."

Cena całej kolekcji 449,82 zł (18 tomów x 24,99 zł + 2 tomy gratis)*

*oferta obowiązuje przy zamówieniu prenumeraty i dokonaniu przedpłaty

(hi hi)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kim jest mój przyjaciel, który jest nieprzyjacielem?

Kezlok - mam ten cały zestaw. bardzo dobre realizacje, pięknie sfilmowane, świetnie wydane z porządnymi tekstami. na dodatek do każdego dvd dostajesz hajlajtsy, przeważnie w starych, znakomitych wykonaniach na cd. Cena jest znakimita na taki poziom wydań (mam kilka oper z serii niemieckiego Focusa "400 Jahre oper" - też jak by nie było "gazetowej" - choć sygnowanej przez Deutsche Grammophon, które były znacznie gorzej wydane, a cena była wyższa).

to chyba jedyna seria z wydań popularnych gazetowych, którą skompletowałem w całości (nawet jeśli części oper bym pewnie nie kupił w innym przypadku). naprawdę polecam.

pozdr

Parmenides

Dziękuję za wrażenia zadwolonego konsumenta:)

Przyznaję, że z całej tej serii najbardziej interesuje mnie `Halka`. I może jeszcze `Koronacja Poppei`. No i też tak troszkę `Aida`. `Alceste` mam z von Otter pod Gardinerem, `Alcinę` pod Williamem Christie`em z Dessay, Fleming i Graham w obsadzie.

Poluję na nowsze realizacje...np. coś takiego:

Ukryta Zawartość

albo

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kim jest mój przyjaciel, który jest nieprzyjacielem?

Ukryta Zawartość

Za tę cenę polecam bardzo, nawet przy dla mnie nieładnym głosie śpiewaczki śpiewającej partię Rinalda :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobra pozycja dla miłośników średniowiecza i renesansu. Niektóre płyty z tego zbioru to prawdziwe perełki

Ukryta Zawartość

Mam prośbę o jakieś słowa recenzji, gdyby ktoś został szczęśliwym lub nieszczęśliwym posiadaczem boxu o którym napisał Meloman62. Ciekawe, czy to pudełko trafi też do polskich sklepów. Na razie nigdzie nie mogę znaleźć.

Ł.A. Woman

negra,

niestety nie podejmuję się napisania recenzji - nie jestem muzykologiem. Na płytach są utwory różnych kompozytorów od średniowiecza do późnego renesansu, najwięcej jest polifonicznej muzyki sakralnej. Kompozytorzy może nie są najbardziej znani, ale muzyka jest - jak dla mnie - bardzo dobra; dla mnie wielką zaletą tego boxu jest różnorodność nagranej na płytach muzyki. W każdym razie jak dla mnie warto kupić. Można go dostać też w Gigancie, ale wychodzi drożej. Pozdrawiam

> meloman 62

Dziękuję za informację. Mam już jakąś płytę w wykonaniu Huelgas Ensemble i po prostu zastanawiałam się, czy warto mieć aż piętnaście płyt tego zespołu. Stąd prośba o ocenę całego boxu. :)

Ale może masz rację, że dla samej muzyki warto. Dzięki raz jeszcze. Pozdrowienia.

Ł.A. Woman

86 płyt Glenna Goulda:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.