Skocz do zawartości
IGNORED

HDMI czy Component ?

MarCichy

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli chodzi o kwestię poobcinanych krawędzi to wynika ona z niekoniecznie błędnego założenia projektantów co do przeznaczenia konkretnych interfejsów. O ile DSUB jest praktycznie wyłącznie używany do połączeń z komputerami (a jeżeli nawet gdzie indziej to zawsze towarzyszą mu wtedy co najmniej dwie alternatywne możliwości) o tyle HDMI czy komponent służy również do połączeń sprzętów wideo. A czy overscan ma sens może przekonać się każdy kto bez niego ogląda kanały tvn okraszone niebieskim paskowym śmieciem po obróbce studyjnej.

Jednakże tego, że w wiekszości przypadków nie można overscanu wyłączyć nie zrozumiem. To nie jest przecież trudne od strony inżynierskiej. W ogóle można by pomyśleć, że 1:1 pixel mapping to jest jakieś dizajnerskie wyzwanie XXI wieku. Z tym, że to raczej są problemy oderwane od natury (cyfrowości) przekazu, być może choroby wieku dziecięcego.

Jeżeli odbiorniki TV nie wykazują problemów jakościowych w połączeniach HDMI z urządzeniami wideo, wówczas nie ma jakiś fundamentalnych przeszkód by dotyczyło to także połączeń z komputerami. Problemem są zazwyczaj sterowniki, względnie spartolona aplikacja stosownych funkcji wideo w procesorach kart graficznych. Zawsze należy przeczesać jak największą grupę różnych drajwerów.

A że nvidia traktuje po macoszemu funkcjonalność wideo w swoich własnych produktach niech świadczy fakt, że od pół roku nikt nie kwapi się tam by naprawić trywialny bug związany z profilami temperatury barwowej nakładki overlay, zwiększający i tak już dużą upierdliwość ich nowego "genialnego" panelu sterowania.

Jest taka możliwość. W przypadku serii 8800 czytałem o problemach z kolorami w trybie overlay, wcześniejsze generacje również miały różne przypadłości oraz trwałe zwyrodnienia. Ostatnie wydania sterowników dla serii 7900 mają przykładowo schrzaniony zoom, wczesniej wszystko działało prawidłowo. Starałbym się w ogóle unikać overlay mixer i raczej wymuszać rendering VMR z tym, że mało która aplikacja udostępnia takie możliwości.

W szczególności chyba wszystkie programowe odtwarzacze dvd z wyłączeniem TheatreTrek oraz MPC są jej pozbawione.

majmaj, Twój problem polega chyba na tym że Twój LCD

1. ma niestandardową rozdzielczość z punktu widzenia HDTV - standard obejmuje 1280x720 więc obraz musi być przeskalowany. Chyba nie jest możliwe wymuszenie rozdzielczości 1366x768 po HDMI?

2. prawdopodobnie na wejściu HDMI robi domyślnie overscan a na vga nie, stąd obcięte boki - poszukaj w instrukcji czy można go wyłączyć.

W takiej sytuacji chyba musisz pozostać przy VGA.

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Wniosek jest taki że musisz szukać TV z opcją wyłączenia overscanu, najlepiej FullHd. Niestety producenci w folderach wolą się chwalić jakimiś nieprzydatnymi do niczego poprawiaczami obrazu zamiast taką podstawową funkcjonalnością... Do HD Ready prawdopodobnie lepszy będzie kabel VGA z wszystkimi jego wadami, bo LCD HD Ready mają rozdzielczość niezgodną ze standardem HDTV.

Ja w każdym razie nie mam żadnych problemów z podłączeniem tv fullHD do komputera po HDMI ze sporo niższym modelem Geforce.

a moze sie nie opłaca pchac w HDMI moze nei bedzie wielkiej róznicy?

jak bym mial dobry kabelek VGA

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

to moze jeszcze bardziej zmiejsze ta róznice?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To już zależy od wsparcia dla VGA w danym modelu TV. U mnie VGA wymusza format 3x4 i jest ograniczona rozdzielczość więc zupełnie odpada, ale w innym modelu może być super :)

"Sprawdź czy masz w menu TV w zakładce PICTURE , pozycję SIZE ( 2 od góry ) i czy możesz w niej ustawić opcję JUST SCAN !

Jeśli nie , to masz stare firmware i możesz je upgradować ( servis , samodzielnie )

Aby znaleźć instrukcję , kabel , program do upgradu i plik główny , to

wpisz w wyszukiwarkę słowo JUST SCAN na sąsiednim forum HD i postępuj zgodnie z instrukcją !

Nowy soft zapewni Ci pełną obsługę 1080 x 1920 p na każdym wejściu , a

dodatkowo na HDMI uzyskasz pixel maping 1:1 i masz po problemie !

"

hehe czyli bedze dobrze :)

• 4 miesiące później...

Panowie mam pytanie kupiłem kabel HDMI/DVI Profigold Oxypure i nie działa.

LCD Samsung LE27T51B DVD Samsung HD 950 bardzo dziwne bo na zwykłym kablu działa a na profigoldzie nie.

Proszę o pomoc może coś w ustawieniach jest źle.

Tylko dlaczego kabel który był do DvD pokozuje obraz a Profigold nie.

Zmieniałem już chyba wszystko w ustawieniach i nic za chwile pojade do sklepu RTV sprawdzić go na innym LCD i DVD zobaczymy co dalej.

Hehe wróciłem ze sklepu wtyk HDMI z kabla Profigold jest uszkodzony wsówki są zabardzo rozciągnięte pomimo to że wtyk HDMI siedzi prosto w gnieździe trzeba kabel dzwignąć do góry by wtyk się zwarły z gniazdem w DvD sprawdzałem na kilku DvD i z różnymi kablami HDMI/DVI wszystki działają tylko nie mój.

Na szczęście Pan ze sklepu RMS.pl wymieni mi kabel na nowy.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.