Skocz do zawartości
IGNORED

Liniowe przetworniki

MrKatharsis

Rekomendowane odpowiedzi

Interesuje mnie, jakie znacie najbardziej "płaskie" głośniki (lub samę markę), wg klasycznego wzoru:

niskotonowe - od 20 do 300hz (wiem, że to mało realne...);

średniotonowe - 300 do 3000hz;

wysokotonowe - 3 do 20khz.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/30838-liniowe-przetworniki/

Tak, na przykład prezentowany przez Edyton średnio-niskotonowy.

Chciałbym poznać uznawane na świecie za wzorcowe (mówię tylko o liniowości) głośniki.

Istnieje tego typu basowy, przenoszący do 300hz, bez dużych zniekształceń harmonicznych?

Pisałem, że liniowo z małym thd, najwyżej jak się w basowym da. Fazowo? Chodzi Ci o grę w fazie? Jednego głośnika??

Wiesz, myślałem raczej o Seasie, Vifie, Scan-Speaku, ale skoro STX rządzi...

zaraz tam rzadzi. Sa jednak sposoby aby poprawic to co fabryka popsula. Np. przez opowiednia obudowe basowca lub system isobaric. No i trzeba tez pamietac o odpowiednim wytlumieniu obudowy. Co do srednicy to sprawa jest nadzwyczajnie trudna. Oczywiscie dzwiekowo subiektywnia bo 3k dobrze liniowo odtworzy tylko maly glosniczek o membranie max 10cm ale od 300hz to juz nie pociagnie zbyt mocna wiec trzeba dwa takie. Co do wysikotonowego to 3k jest duzym wyzwaniem i nawet nie technicznym bo jest sporo glosnikow dla ktorych rekomenduja nawet nizszy podzial ale dzwiekowo to jest syf. Mocno podbarwiona gora. Lepiej podniesc podzialy na 400-500-700-800 hz zaleznie od wielkosci basowca/basowcow i srednice podniesc do 4-5-6- a nawet 8k. To pozwoli uzyskac bardzo spojny dzwiek. a gorka przy wysokich podzialach to juz ............

wszystko zalezy od wielkosci membrany. Np. dla 20cm podzial nie powinien byc wyzszy niz np. 500hz choc calkiem znosnie beda graly i na podziale 700hz. Np. 42cm powinien byc dzielony na 20-300hz gdyz jego membrana zacznie sie dzielic na 400hz. Oczywiscie sa zwolennicy puszcania calosci na szeropasmowke i niech se tam skrzeczy na srednicy ale jaka radosc z jaskrawego brzmienia. Bardzo czesto jest tak ze wielu z tych zwolennikow jaskrawego brzmienia ma dziury w audiogramie na srednicy i na wysokich i ich cieszy dopalona srednica. Ja np. robilem sobie badanie sluchu. A kto jeszcze? wiem o wielu gluchych ktorzy zajmuja sie audio i sa nawet ekspertami w ocenie jakosci dzwieku. Mozna i tak co?

Fajnie, że występujesz przeciw fullrange-świętościom dla co niektórych, ja również nie mógłbym tak słuchać.

Miałem świetny wynik na swoim badaniu słuchu, ale to było kilka lat temu... Szokujące jest co piszesz o autorytetach - ale to nie są ślepi za kierownicą. Tu karty rozdają "el magico" od psycho-ekonomii.

Dzięki i pozdrawiam.

MrKatharsis:

Wszystko zależy od poziomów SPL jakich oczekujesz od tych głośników. Nie licz na to że np. 18cm midwoofer dostarczy w miare niezniekształconego basu.

Z tego co do tej pory znalazłem na sieci dobrze w porównaniu z konkurencją wypadły (w zakresach które podajesz)

Bas - Seas L26RFX/P (choć na 20Hz jest raczej za słaby), Dayton RSS265HF-4 oraz RSS315HF-4 - napęd tych dwóch ostatnich sięga zaskakująco wysoko (przy niskich zniekształceniach) jak na subwoofery o takim wychyleniu liniowym. Tak czy siak niestety 300Hz oznacza że woofery większe niż 30cm się raczej nie nadadzą z racji problemów ze sztywnością membrany (zniekształcenia liniowe).

Średnie - niestety (z racji $) 15cm Revelatory Scana. Trudno znaleźć inne średniotonowce bez wąskopasmowych anomalii w zniekształceniach (główna wada twardomembranowców) bądź dominacji trzeciej harmonicznej na wyższym środku

Wysokie - zależnie od wymagań co do mocy i kierunowości warte uwagi są IMHO Seas 22TAF/G (tani jak barszcz a dobry, ma trochę drugiej harmonicznej za to wyższe leżą bardzo nisko, żeby zniekształcenia były niskie trzeba go ciąć wysokim rzędem), nowy Peerless HDS oraz Scan 9700.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.