Skocz do zawartości
IGNORED

przygasanie żarówek a włączanie czajnika

raudio81

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jak byłem młodszy i mieszkałem z rodzicami kwestia prądu mnie nie interesowała - ważne , że był i komputer działał...

na studiach wynajmowałem mieszkanie w nowych blokach i sytuacji z tematu wogóle nie było. Pojawił się w międzyczasie temat audio i mam obecnie drogie jak dla mnie klocki (widać w o mnie)..trochę sie o nie martwię.

W planach mam budowę domku na placu rodziców (przemyślane - nie śmiejscie się,zależy od starych - u mnie sie da ;) ). By było szybko, musiałbym sie podłączyć do sieci rodziców a tam są tematowe zjawiska - ich dom to bliźniak i jesteśmy podpięci przez sąsiadów.Elektrownia mówi , że tak ma być ale mi się to nie widzi..

o czym to świadczy, że jak włączy sie czajnik czy pralka to przygasają światła ?

jakie jest faktycznie zagrożenie dla elektroniki (szczególnie elementów lampowych) ?

i jak argumentować w podaniu do elektrowni by mnie podłączyli osobno ? (to państwowe k**ewstwo więc wiadomo..może im napisać, że pokryję koszta robocizny i materiałów..przykład - nowa zakończona budowa w mieście, mieszkania gotowe do zamieszkania, sieć zrobiona a elektrownia raczy podłączyć za pół roku...chyba mają łase łapy)

...żaden ze mnie elektryk, nie mam o tym bladego pojęcia, za łopatologiczne (lecz niezłośliwe ;) ) tłumaczenie będę niezmiernie wdzięczny ...

co radzicie ? pozdr.

Pocieszę Cię , że prędko temat będzie nieaktualny.

Nim dostaniesz decyzję o warunkach zabudowy, zapal audio może ci minąć.Najpierw zrób przymiarki administracyjne.

Powodzenia

A spadki napięcia sa prawnie usankcjonowane i zakladowi energetycznemu nic nie zarzucisz.

Agregat lub własna wiatrowa.

Może w UK to norma ale dla większości tu to raczej żart złośliwy ;) .. choć prawdę mówiąc mieszkam przy szpitalu gdzie na dachu trochę tych baterii słonecznych się znajduje - może to faktycznie rozwiązanie ;)

niemniej jednak na moje pytania nie odpowiedziałeś..

...słyszałem o ogrzewaniu wody poprzez energię słoneczną ... myślicie , że koszta tego typu urządzenia, które zapewniłoby prąd dla małego domku dla dwóch osób bez wspomnianych problemów z napięciem będą rozsądne w stosunku do efektu ?

Przygasanie żarówek to normalne zjawisko przy długiej linii zasilającej i o małym przekroju, szczególnie napowietrznej. Mały, to np. 6 mm2, zależnie od jego długości. Lampom raczej nic nie grozi, układom cyfrowym też (komputer), bo mają zasilacze z dużą tolerancją napięcia zasilania. Jeśli te spadki są b. duże i częste, może doraźnie sprawę rozwiąże UPS ?

Do Zakładu Energetycznego w pierwszej kolejności składa się wniosek o wydanie warunków przyłączeniowych do sieci n/n. W warunkach szczegółowo opisane jest przyłącze i jego rodzaj, zabezpieczenia, itd. Potem ZE ma chyba pół (lub cały, nie pamiętam) rok, na realizację przyłączenia. Część kosztów poniesiesz Ty, np. za moc przyłączeniową, WLZ, itd.

Pozdrawiam

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

dzięki terminus, właśnie tak jest u mnie z linią napowietrzną :/ rozumiem, że takie wzmacniacze hybrydowe już nie mają takiej tolerancji i nie jest już tak wesoło ? no i pewnie wpływ na dźwięk jest zbliżony do tego jaki uzyskujemy zmieniając sieciówkę na lepszą niż "komputerowa" ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.