Skocz do zawartości
IGNORED

który projektor wybrać

qooobix

Rekomendowane odpowiedzi

Mam możliwość kupna następujących projektorów za następujące kwoty:

Optoma hd70 - 1000Euro

Sanyo z4 - 1100Euro

InFocus PlayBig In76 - 1400Euro

Panasonic ptax100e - 1450Euro

Sanyo Z5 - 1500Euro

Warunki i sposób użytkowania- pół na pół zaciemnienie / światło rozproszone o średnim natęzeniu, odległość od ekranu 4m, szerokość rzucanego obrazu ok 2,4m, ekran - gładka płyta drewnopochodna na raze malowna na biało mat (docelowo zamierzam rzucic się na specjalną farbę)

Macie jakieś sugestie?

https://www.audiostereo.pl/topic/30934-kt%C3%B3ry-projektor-wybra%C4%87/

Pobaw się trochę na tej stronie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

są 3 z tych co podałeś

Ukryta Zawartość

>Pobaw się trochę na tej stronie:

>

Ukryta Zawartość

>są 3 z tych co podałeś

nie chodzi mi o to czy te projektory są zdolne "rzucić" z 4m obraz szerokości 2,4m tylko jakie są wasze typy w kontekście ceny

Ukryta Zawartość

heh

Tam są porównania dokładności reprodukcji barw, ostrości, zakresu barw ( color gamut ). Ta odległość itd. to ostatnia rzecz w tych danych na którą powinieneś patrzyć ...

Strona potwierdza, że dynamika obrazu jest zdecydowanie lepsza w DLP.

W teście "Film" (obrazek z Matrixa) najlepiej prezentuje się Infocus IN76.

LCD wypadają bardzo mdło. Najelpiej radzi sobie Sanyo Z5, ale i tak obraz jest kiepski.

>>Konrado

Oczywiście. W przypadku projektorów też cenie sobie funkcjonalność. Dlatego teraz w tym roku poprzestanę na AE900, choć wiem, że nie jest pozbawiony wad.

Zadziwia mnie, że teście "film" różnice są aż tak drastyczne.

KOpyt25, 17 Sty 2007, 15:10

>Meloman słowa ci sie pomyliły. Jaka "dynamika">? raczej "jakosc"

>Dynamika w filmach to szybkosc filmu (smuzenie/ rwanie obrazu). A na zdjeciach niestety tego nie

>zobaczysz.

Jest coś takiego jak dynamika obrazu ( statycznego też ) ciężko to tak opisać bo to nie jest taka typowa różnica kontrastu. Jeśli chcesz w 100% zobaczyć o co chodzi to w 3D studio wyrenderuj animację i skompresuj ją przy wysokiej jakości do np. Divx ( animacja po to by przepuścić to przez kompresor filmowy bop porównanie i tak robisz na stop klatce ) . Porównuj na statycznej stop klatce a zobaczysz że wersja nieskompresowana jest bardziej dynamiczna jeśli chodzi o barwy - Divx i chyba wszystkie stratne kompresory świetnie się nadają do pokazania między innymi spadku dynamiki pojedynczych klatek.

Dynamika jako potoczne tłumaczenie "dynamic range"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oznacza ilość odcieni (od czarnego do białego) jakie projektor jest w stanie wyświetlić w tym samym czasie. (odpowiednik gęstości optycznej w skanerach). Zależność dynamiki i kontrastu jest taka, że duży kontrast przy małej dynamice powoduje utratę określonej ilości odcieni (skrótowo: ciemnoszare staje się czarne, a jasnoszare białe).

Ukryta Zawartość

takie rozumienie dynamiki jest powszechnie znane, również w ocenach aparatów fotograficznych cyfrowych,

wystarczy porównać zdjęcie z małego cyfraka mydelniczki do jakiegoś dużego nikona czy canona na dpreview.com

Meloman, 17 Sty 2007, 09:42

>Strona potwierdza, że dynamika obrazu jest zdecydowanie lepsza w DLP.

>W teście "Film" (obrazek z Matrixa) najlepiej prezentuje się Infocus IN76.

>LCD wypadają bardzo mdło. Najelpiej radzi sobie Sanyo Z5, ale i tak obraz jest kiepski.

Meloman, już nie przesadzaj, obraz nie jest kiepski z takiego projektora. To są na prawdę fajne projektory i obraz mają bardzo przyzwoity. (moim zdaniem lepszy od Optomy)

Dla wideofila to ani Optoma ani ten infocus to nie są akceptowalne projektory, ale nie każdy jest wideofilem. Ja jastem tylko kinomanem na przykład:) i Z5 bym nie pogardził....

Jednak IN78 to skok jakościowy do przodu...

Oczywiście, że projektory LCD najnowszych generacji to udane urządzenia w swoim zakresie cenowej.

Na pewno warto na początku kupić i TX300, i Z5, i AX100. Radość i uciecha gwarantowana.

Z czasem jednak można próbować czegoś lepszego.

• 4 tygodnie później...

>krzys

"dawno" temu rozmawialem z Toba w temacie Optomy, przeczekalem, obserwowalem i nagle buch kupilem okazyjnie Mitsubishi hc3000 z przebiegiem 2godz. za 4tys pln, kiedy jego cena byla ponad 3krotnie wyzsza w Polsze... co nie zmienia faktu, ze ryzyko istnieje...

Rzeczywiście jeśli chodzi o gwarancję to Optoma wypada najlepiej.

Niestety ceny u nas są po prostu chore!!!

Nie jestem w stanie zrozumieć tego, że w US HD73 kosztuje niecałe 2k$, a u nas 3k$. Niesamowite!

• 2 tygodnie później...

krzy$

Piszesz o cle na projektor.

Otoz jezeli wszystko pojdzie dobrze ( nie zapeszajac ) stane sie wlascicielem projektora Mitsubishi HD1000U. Zostanie on zakupiony w sklepie internetowym i dowieziony pod adres amerykanski a nastepnie przywieziony do Polski.

Otoz zgadzam sie z Toba iz istnieje koniecznosc zaplacenia 22% VATu w Polsce. Nie zgadam sie niestety z Toba w temacie wspomnianego cla. Przewoz/przelot projektora nastapi przez Frankfurt a nastepnie na lotnisko Rebiechowo do Gdanska . Dzwonilem do Gdanska na informacje celna i dowiedzialem sie tam iz nie ma koniecznosci oplacenia cla za tego typu urzadzenie. We Frankfurcie nalezy zglosic do odprawy projektor i zaznaczyc iz bedzie on transportowany tranzytem do Polski i w Polsce dopiero zaistnieje koniecznosc oplaty VATu.

W Polsce taki projektor znalazlem w roznych zrodlach od 5250zl do 6500zl... Zaznaczam tu ze ciezko go dostac i w niewielu miejscach tak na prawde jest dostepny. W USA kosztuje on 1090$ (czyli ~3tys zl) z dostawa - na Amazon.com.

Przy takiej przebitce cenowej jestem w stanie zaryzykowac brak gwarancji... Nawet jezeli ewentualna naprawa w Polsce mialaby mnie kosztowac 1tys zl to jestem na tym zakupie "do przodu" min 1tys zl (przy zalozeniu najnizszej podanej przeze mnie uprzednio ceny zakupu w Polsce)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.