Skocz do zawartości
IGNORED

Generator 50Hz stabilizowany kwarcem,

zimny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Poszukuje schematu generatora 50Hz stabilizowanego kwarcem. Nie chodzi mi o generator na ne555 bo z tym by był problem z dokładnym ustawieniem. Na tyle na ile mogłem przeszukałem zasoby google i niestety dokładnie takiego nie znalazłem. Może ktoś wie gdzie taki schemat znaleźć ? Moc jakiej szukam może być niewielka, byle wystarczyła do wysterowania diody led w stroboskopu gramofonu. W związku z tym bez znaczenia jest czy będzie to piła, sinusoida czy prostokąt.

A może ktoś ma gotowy schemat ?

https://www.audiostereo.pl/topic/30959-generator-50hz-stabilizowany-kwarcem/

Witam,

Jakiś czas temu robiłem podobny generator, w tym samym celu (zob. temat 27503). Posłużyłem się właśnie 555. Jeśli użyjesz stabilnego konda i precyzyjnego wieloobrotowego potencjometru to powinno wystarczyć. Na pewno będzie stabilniejszy niż sieć. Poza tym policz ząbki na talerzu, bo może się okazać, że dla precyzyjnego pomiaru wcale nie jest potrzebne 50 (100) Hz a np. 99 (tak było u mnie).

Pozdrawiam

amazarak

No fakt muszę policzyć te ząbki. Z tego co przeczytałem to użyłeś styrofleksowego, masz jakiś konkretny na myśli? Typ, producent? Czy taki zwykły na 0,5 pln? Jak rozważałem konstrukcje na ne555 to brałem pod uwagę 2 lub 3 potencjometry o stosunku rezystancji 1:10:100.

Na razie mam włożony taki ze sklepu za 0,5zł ;) Ale myślę, że spokojnie wystarczy jakaś WIMA z allegro, niewiele droższa. Jeśli chodzi o potencjometry to zrobiłem tak, że mam połączone szeregowo rezystor o stałej wartości i wieloobrotowy potencjometr o mniejszej od niego rezystancji, taki żeby regulować tylko margines sumarycznej rezystancji takiego układu. Jedyny kłopot może być w tym, że trzeba się "wstrzelić" z całkowitą rezystancją, żeby objąć potencjometrem docelowy opór (idealnie powinien on przypadać w połowie zakresu potencjometru), no ale to można sobie wyliczyć na podstawie karty katalogowej 555.

Jak pisałem w tamtym wątku, użycie 555 zamiast kwarcu i dzielnika pozwala uzyskać nierównomierne wypełnienie przebiegu, dzięki czemu można uzyskać bardziej wyraźny pozorny obraz ząbków (w przypadku dzielnika jest się skazanym na wypełnienie 50%).

Pozdrawiam

Zminejszylem wage schematu. Widze, ze jest zainteresowanie - zamieszcze na forum. Zaznaczam, ze to nie ja jestem autorem. Kiedys tez bylem w potrzebie i dostalem cos takiego. U mnie zrobione i dziala.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Asmod

Schemat zapowiada się ciekawe. Niestety zmniejszony stracił na czytelności. Wyślij mi go na pocztę to go dopsuję tak by był czytelny.

Jutro zrobię próbny układ na ne555, ale cały czs nie do końca jestem przekonany

Jesli chodzi o prostotę to można to zrobić na jednym układzie, albo czasowym NE555 albo liczniku-generatorze 4060. Żeby skrócić czas błysku LED podłącza się ją przez jakiś układ różniczkujący RC. Do LEDa musi być wtedy właczony równolegle rezystor albo antyrównolegle dioda żeby uzyskać rozładowyanie kondensatora.

Bardzo fajny projekt stroboskopu stabilizowanego kwarcem jest na vinylengine:

Ukryta Zawartość

i popatrzcie na : "DIY Turntable Strobe"

Ukryta Zawartość

hififreak.wordpress.com

Asmod

Dzięki bardzo. Schemat przeszedł bez problemu. Właśnie go przerysowuję. Jak skończę zaprezentuję wraz z propozycją płytki

Bryan

Tamten stroboskop jest na 4060, jeśli dobrze przeczytałem na tamtym forum. Swoja drogą tą kość znalazłem w tme za około 1 zł. Znaczy można kupić więcej i eksperymentować.

P.S. Powinienem zmienić w tytule wątku 50 na 100hz ;-)

amazarak

Zmontowałem ten generator według twojego schematu. Działa wyśmienicie ;-|) , znaczy mruga. Chciałbym go podpiąć pod kompa. w celu wstępnej regulacji i sprawdzenia. Sygnał na wejście audio karty trzeba by chyba podać przez jakiś rezystor ? robiłeś takie testy ?

Witam

Dowolny generator można zrobić na procku, np pic16f84a z kwarcem 4MHz

Jeden scalak, jeden kwarc, dwa kondensatory i działa.

Każde wyjście może sterować diodą do 20mA.

Program do procka jest też bardzo prosty.

z pozdrowieniami

rezi

> zimny, 21 Sty 2007, 21:51

Tak, ponieważ nie mam oscyloskopu, częstotliwość kalibrowałem przy pomocy komputera. Żeby uzyskać sygnał nadający się na wejście karty dźwiękowej trzeba zamiast diody LED wstawić odpowiedni dzielnik z rezystorów (podłączany nie do plusa (jak dioda) tylko do masy). Wartości R oblicza się tak, że zakłada się iż na wyjściu 555 jest napięcie zasilania - w takiej sytuacji dzielnik pośrodku musi dawać napięcie nie wyższe niż 0.5V. Dodatkowo, trzeba pamiętać, że wyjście 555 ma ograniczoną wydajność prądową, czyli wartości R nie mogą być zbyt małe - z tego co pamiętam, u mnie wartości rezystorów w dzielniku były rzędu kilku-kilkunastu KOhm.

Gdyby okazało się że częstotliwość pływa, spróbuj dać większą pojemność na nóżkę 5 (o ile dobrze pamiętam - było to opisane w tamtym wątku).

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.