Skocz do zawartości
IGNORED

Czy warto ładować kasę w tuner ?

raudio81

Rekomendowane odpowiedzi

tak się podjarałem tymi gadkami o tunerach, że sprawiłem sobie takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ciekawy jestem, czy dobrze zrobiłem i nie przepłaciłem i czy będzie lepiej grał od Sony ST-SE370, którego miałem i dzwięk był płaski i nie ciekawy, więc go sprzedałem?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

-> Habakuka

Nie liczyłbym, że Yamaha TX-680 zagra lepiej od tego Soniacza - muszę Cie zmartwić - widoki na to są mizerne, tak jak mizerny jest ten tuner Yamahy.

A tak na marginesie refleksja: w taki oto sposób ceny tunerów na Allegro osiągają absurdalne ceny; żeby zapłacić 286 PLN za Yamahę TX-680, to trzeba rzeczywiście mieć ułańską fantazję... ;-/ Już wyżej pisałem, co udawało mi się kupić na Allegro za mniejsze pieniądze...

-> Habakuka

No, miej litość, przecież ja W TYM WĄTKU pisałem, że Yamha T-680 to kiepski tuner....

Gdybyś zajrzał w drugą zakładkę, jest tam mój wpis z 20 stycznia z 22:24 do radka i dartmana, gdzie napisałem m.in.:

"(...) Ale 450 PLN za - w sumie - byle jaką Yamahę TX-680, to kosmicznie absurdalne nieporozumienie... (...)".

I - moim zdaniem - takim samym nieporozumieniem jest zapłacić za tren tuner niemal 300 PLN... Koniec, kropka.

"..........opisując brzmienie, nie sposób się nie zachwycic. Zniewalające są stereofonia i zjawiska przestrzenne. Koncert na żywo w II Programie Polskiego Radia okazał się niezapomnianym przeżyciem. IX symfonia Dworzaka zabrzmiała aksamitnie. przestrzennie i analogowo. Przypominało to bardziej dźwięk gramofonu niż odtwarzacza Cd. Nawet głos, zapowiadający koncert, był naturalny....efekt jest piorunujący. W koncertach na żywo uwidacznia się aura dźwiękowa. Największą przyjemnoś dają partie wokalne, oszałamiając barwą.....czysta poezja i piękno....wybitna rozdzielczoś, pozwalająca odróżnic audycję na żywo od płyty CD....".

Myślę że ten cytat da paru osobom tu na forum wychwalającym zalety 16 bitów (aż ?) zapisanych na tandetnej starodawnej umierającej juz na szczęście płycie CD do myślenia. Dobry analogowy tuner to dobra analogowa muzyka i porownywanie tego do skompresowanej do postaci 16 bitów płyty CD nie ma sensu. To mezalians.

Pozdrawiam

Prawda jest gdzies po srodku. Faktycznie, jezeli poprawnie zrealizowany i odebrany sygnal na zywo jest wysluchany przez dobry tuner, porownywanie tego rodzaju doswiadczenia z plyta jest nie na miejscu. Sa dwie rozne formy odsluchu, gdzie z jednej strony czysty analogowy sygnal z odbywajacego sie w czasie rzeczywistym koncertu jest przez niektorych porownywany do zmiksowanej plyty, ktora uderza w rynek w kilku milionach kopii jest zupelnie inna forma sluchania muzyki. Nastepnym faktem jest ocena transmisji radiowych przez osoby nie majace zadnego doswiadczenia z odbiornikiem wysokiej klasy, ktore czesto (niestety) znajduja sie poza finansowym pulapem przecietnego hobbysty, a szczegolnie tych molestujacych kilkoma zlotymi swoje nie najlepsze odtwarzacze podlaczone do watpliwej jakosci toru. Poza tym zadna plytoteka nie zastapi radio, a to ze jest ono czesto niedoceniane, nie ma to nic wspolnego z bardziej tak wyrafinowana, jak i zamozna grupa sluchaczy. Nie bez powodu, odbiorcy wysokiej jakosci tunerow statystycznie pozbywaja sie ich najczesciej przy ich wymianie na jeszcze lepszy model.

Tak czytam ten wątek i i zastanawiam się jaki tuner leży u moich rodziców w szafie w kartonie ... wiem że Sony ES, na pewno z serii 5. Słuchaczowi PR 2 i 3 (przez cyfrę+) nie wypada żeby go mole żarły ...

No to mam go - jest w IDEALNYM stanie !

Ukryta Zawartość

post-7657-100008866 1170311134_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no jak zafop się chwali (btw - serdeczne pozdrowienia :) )

to ja też - zakupiłem Marantza ST6000. Niestety nie jest w stanie idealnym, niezłym, ale nie idealnym.

Mam też pytanie - jaką antenę i gdzie mam zakupić - jestem totalnie zielony w temacie. Potrzebuję coś pokojowego bo tylko taką mogę aktualnie zamontować - mieszkam w samym centrum wawki - gdyby to było do czegoś potrzebne.

pzdr.

Andrzej

--> Jędruś

Obejrzyj katalog tutaj:

Ukryta Zawartość

podaj im szczególy których stacji słuchasz, gdzie mieszkasz to Ci na 100% doradzą antenę.

Ukryta Zawartość

Właśnie od tygodnia cieszę sie nowiutkim TUNEREM ST6001 MARANTZ , bosko gra i z antenką i bez niej . Mieszkam w oklicach centrum Krakowa więc sygnał jest raczej dobry . W kazdym większym mieście tunerki tej klasy co MARANTZ powiny grać na palcu , a przynajmniej TRÓJECZKA

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bob:

Mieszkam w centrum Wawki, samym centrum. Widok z okna na bank - szyby, w którym odbija się Pałac Kultury.

Jakiego radia słucham?

Póki co radio śmigało w tle bo nie miałem lepszego tunera, także ciężko powiedzieć, ale zależy mi oczywiście na jak najlepszym odbiorze.

Z uwagi na różne okoliczności preferowałbym antenę pokojową.

czekam na propozycję :)

pzdr.

Andrzej

Aby uzyskać dobry odbiur na pokojowej antenie należało by dokupić pokojową antene (o ile kabelek

dołączony do tuner nie wystarcza) za 20-30 zł . W mieście sygnał radiowy dużych stacji ogólnoposlkich jak i maniejszych lokolnych jest naogół bardzo silny . Jak to niepomoże do radziłbym jednak dipol za oknem . ( a podczas burzy pamiętać o odłączeniu anteny od tunerka )

Zafop to nie był mój system :)

Ja zakupiłem jedynie ST6000.

Natomiast pytanie jest zasadnicze - czy w ogóle ten tuner obsługiwalny jest z pilota?

Jeśli tak - z jakiego klocka?

Potrzebowałbym model, numer - cokolwiek. Ponieważ mam pilot uniwersalny, który muszę zaprogramować.

pzdr.

P.S. Ty przypadkiem nie miałeś właśnie ST6000?

zafop - instrukcja twierdzi inaczej:

Ukryta Zawartość

jest podłączenie REMOTE z jednostką główną.

poza tym zobacz te kody REMOTE:

Ukryta Zawartość

o co tu chodzi?

Musi być jakaś możliwość sterowania tym klocem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O ile pamiętam, ten tuner był sprzedawany z własnym pilotem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

powiem Ci, że to pierwsze zdjęcie ST6000, jakie widze z pilotem.

W dodatku w manualu nie ma mowy o pilocie, a jedynie na rysunku jest pokazane, że istnieje możliwość podłączenia z tyłu.

Sorry że sie wtrącam , wczoraj chwaliłem sie Marantz st6001 (kosmetyczna różnica z st6000) , te tunery mogą być obsługiwane tylko pilotem systemowym z wzm. Podłącza się je przez kabelek RCA pig plun cord , dokładnie tak jak w instrukcji narysowano , i stad te opisy do pilota w instr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.