Skocz do zawartości
IGNORED

Czy warto ładować kasę w tuner ?

raudio81

Rekomendowane odpowiedzi

Lubie słuchać radia i słucham go dość dużo...według mnie warto.

Co do tunerów to miałem ich kupe...od zabytkowych analogów których radze unikać bo półprzewodniki starzeją się szybciej niż my i sprawność ucieka - nie jest to zasada ale bardzo często się sprawdza.

Poźniej były Denony, Pionki (polecam 504-ke do ciepłego wzmaka), angielscy minimaliści...NAD, Rotel, Arcam, były ze dwa Marantze z nowszych serii aż przyszedł czas na Yamahy...najpierw 580 poźniej 590, 670 i 680...no i wkońcu traf w dzięsiątke... TX-930 RS (UK) :)

Wg mnie to swietny tuner z ciepłym ale przy tym jasnym dźwiękiem, świetną selektywnoscią i dynamiką a do tego ładny,ma dwa gniazda i sterowanie pilotem. Wykonany starannie na dobrych komponentach i świetnie zestrojony... gra naprawde dobrze i to zarówno pod sygnałem z anteny analogowej jak i sygnałem z kablówki.

Szczerze polecam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-2990-100009662 1170309891_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Radio to nie CD, chociażby to że jakiegobyśmy nie mieli tunera nic powyżej 16kHz nie usłyszymy. Ale dobra stacja na dobrym tunerze może naprawdę zaskoczyć poziomem brzmienia. Dużo słucham radia jako tła, po prostu nie umiem siedzieć w ciszy, a nie zawsze się chce wybrać płytę. No i czasem w radiu można usłyszeć coś nowego ciekawego, oczywiście jeżeli jest to stacja na poziomie. Wybór tunera warto rozpocząć od pytania czy słuchasz zawsze tej samej stacji czy skaczesz jak w TV. W drugim przypadku wygodniejszy jest tuner cyfrowy (a właściwie z cyfrową syntezą częstotliwości, bo cyfrowy to jest DAB a każdy tuner FM jest analogowy). Jeżeli słuchasz jednej stacji albo lubisz kręcić gałką to o wiele lepiej poszukać jakiegoś klasycznego analoga. Jest też kompromis analogowe z cyfrowym wyświeltaczem częstotliwości - one bardzo często mają możliwość zaprogramowania (mechanicznie) kilku stacji.

Za cenę za którą niektórzy kupują 10cm kabla albo wtyk do sieciówki można znaleźć pięknego klasyka, ale trzeba szukać, czekać aż się coś fajnego pojawi.

Tego Marantza co wyżej nie polecam, wygląda na strasznie niski tandetny model. Za to polecam ST-510, to bardzo porządnie brzmiący tuner ze średniej półki Marantza. Prawdopodobnie jeden z pierwszych cyfrowych.

A z analogowych to można naprawdę znaleźć piękne rzeczy za małą kasę, ale aktualnie na Allegro za bardzo nie widzę. Ponoć Sansuie są fajne, nie wiem czy akurat ten:

Ukryta Zawartość

Piękne są stare wielkie Rotele z rączkami. Teraz niestety tylko coś takiego:

Ukryta Zawartość

nie dosć że poobijany to już nie z tych najokazlszych, jakiś niższy model, został mu tylko ten świetny kolor podświetlenia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ten nie fajny?

Ukryta Zawartość

Chciałbym taki, lubię ten stary szyk.

Ukryta Zawartość

zwolennik łagodności

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Adam to jest swietny tuner... Lepszy byl na pewno F 93. Moze cos ze starszych ale watpie. Naprawde swietna jakosc. Polecam.

PS Ze wzgledu na moje Sony ST-S 700 ES sam nie jestem zainteresowany:):):)

Skoro jesteśmy przy Pioneerach polecam F-99X - to świetny tuner, niepozorny na pierwszy rzut oka, ale dźwiękowo pierwsza klasa, naprawdę potrafi zagrać... I zdarza się w atrakcyjnych cenach, nawet poniżej 100 PLN ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Popieram to co napisał discomaniac,mam ten tuner i bardzo jestem zadowolony z niego,pół roku temu kupiłem

na eBay z niemiec i zapłaciłem 290 euro.

Za tą cene można go łyknąc

Skoro Marantz , który podałem na początku nikomu się nie podoba to może takie, stare śmiecie wprawdzie, ale jare. Z wyglądu też mogą być, jak grają - nie wiem, ale chyba bardzo nie trzeszczą:BM933, BM931(wersja basic, trochę kiepska brzmieniowo, ale + za solidność), T108 (staruszek, ale niektórzy twierdzą, że ok):

Ukryta Zawartość

post-9741-100009643 1170309919_thumb.jpg

post-9741-100009644 1170309918_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawe... Marantz to czy nie Marantz? :o)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ej Ej zejdźcie na ziemie :)

Nikt nie bedzie wydawał ponad 2000zł na tuner bo to nie rozsądne przy jakosci nadawania naszych polskich stacji :)

No chyba ze ktos ma kaprys estetyczny ale temat "Najpiekniejsze tunery...." juz był a tutaj jest sprawa użytkowa i jak się domyslam za rozsądne pieniądze wiec powrzucajcie propozycje tunerkow do max 600zł.

Mnie na Allegro rzucił sie w oczy Pionek 701 ...to wydaje mi sie dobry tunerek biorac pod uwage cene 350zł.

Aha no i oczywiście Sonowki ST-S7xxES , Pionki F93 i 99 są świetnymi tunerami i ciezko je trafić.

dartman

...ciesze sie że jeszcze komus udalo sie stać szczęśliwym posiadaczem tej serii

zastanawiam sie czym sie róznia 930 od 950 bo patrzac na zdiecia i gałkologie jakos roznicy nie widze

...musze poszperac w danych technicznych

Ciekawy jestem jak rozwiazałeś wtyki do tych diablich nietypowych gniazd głośnikowych :) ...bo nasze polskie wtyki labolatoryjne robia w cały świat i do tej pory udało mi sie dorwać tylko jeden który wchodzi w ta dziure a cala reszta ktora kupiłem była ciut za gruba.

skoro tak wszyscy proponują to i może ja zaproponuje,po połowie roku poszukiwań wkońcu dopadłem coś takiego

Ukryta Zawartość

posiada wszystko co potrzebne łącznie z RDS-em,ciężko dostępny i jak już się pojawi to 400 trzeba wyłoźyć.

Ukryta Zawartość

Przede wszystkim bardzo Wam dziękuję za rozkręcenie tematu :)

co myślicie o tym :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

zawsze to nasza forumowa brać a nie jakieś ;)) allegro..pozdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

może za 653 zł z transportem i warto by trochę zaszaleć

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Na pytanie w waku odpowiem tak - oczywiście, że watro !!! Teraz mam twa tunerki - Kenwooda KT3300D i Grundiga Fine Arts T-905. Oba bezapelacyjnie godne polecenia. A i tak dalej poluje na Sonego ST-S707 lub 770 ES w szampanie z drewnem na boczkach ;)

Jaro4444,

znajdziesz na ebayu w Europie. Piszę w Europie, bo z reguły wszyscy "rzucają się" na ebay.de. Warto spojrzeć na oferty w Holandii, Belgii, Francji i UK. Niedawno kolega szukał konkretnego modelu pre, w Niemczech były szalone ceny, coś pomiędzy 250 a 300 euro, w Belgii znalazłem za 145 euro - sprzęt był w idealnym stanie chcociaż miał ponad 6 lat.

A tak a propos, też szukam takich soniaczy jak i Ty :-), tylko czekam na trochę lepsze ceny.

Co do tego Sony z ogłoszenia to zależy jak gra bo to że ma te bajery o których pisze sprzedający to jest zupełnie nie ważne. Wiem bo sam sprzedwałem nie dawno niższy model (ST-S370) i też pisałem o podobnym zestawie funkcji. Grał dobrze ale Marantz który zapamiętuje 7 stacji i wyświetla częstotliwość, poziom sygnału i multipath i nic poza tym gra po prostu lepiej.

czy warto ładować kasę w dobry tuner? jeśli traktujesz radio jako pełnoprawne źródło i dużo słuchasz rozgłosni, które oferują w miare przyzwoity sygnał (PRI - reportaże, rozmowy, II- koncerty na zywo czy retransmisje, programy autorskie, III- programy autorskie, rozmowy na zywo) to pewnie warto. jeśli jednak radio to tylko muzyka tła i zdajesz się na przypadkowe słuchanie bez wybierania audycji lub słuchasz rozgłośni komercyjnych i stacji programowanych, gdzie playlista ogranicza się do 100 kawałków, głosy poszczególnych speakerów są nierozróżnialne, a muzyka odtwarzana jest z plików skompresowanych, to wtedy pewnie nie warto. wystarczy radiobudzik w kuchni lub sypialni.

PS. jednak dobry tuner, to poważny skok jakościowy. Jozwa pisał o md90 - to bardzo tuner, choć mało funkcjonalny. ja go używam i nie zamierzam zmieniać chyba,że na wyższy model MD.

parmenides, 20 Sty 2007, 12:26

Tak w ogóle to wydaje mi się że ta firma trochę sobie siadła na laurach, naprawdę można by tam parę parametrów technicznych poprawić-widocznie przy desce projektanta nie ma odpowiedniego człowieka. Można by dodać proste purystyczne programowanie stacjami n.p. silnik krokowy do gały strojenia-ale też trzeba chcieć-życie idzie do przodu.

pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ten ST-SB920 z naszych ogłoszeń jest ok. ale daleko mu do poziomu 7xx ES. 700/730 można kupić taniej, szczególnie 700 :-) A jak zależy ci na bajerach i RDS to poszukaj coś z serii 5xxES, bedą grać tak samo jak ten 920, ale będziesz miał ES :-)

Noru -> kiedys miałem do kompletu c 422 nada i było ok. obecnie mam jolide 1501rc , źródło się ostało z bowersowo-rotelowego (brrrr) systemu czyli rcd 02 ...a kolumn szukam w wlonych chwilach - najpewniej dali icony 6 abo vienny bachy..musze tylko posłuchać ;) i fajnie by mieć rotela rt ale drogie to jest i chyba niepotrzebne...

czego słucham w radiu ? wiadomości ;) , trójki , jazz radio i radio 94 - czasem wieczorami dają fajne koncerty... w trójce w dzień wichury pięknie doorsi pogrywali;) i tyle - jak nie mam nastroju na swoje płyty i nie mam kasy na płytotekę dream theater za 500 zł :/ ...

jak napisałem - szkoda, że tuner rotela tyle kosztuje (seria ra02 - ta poprzednia) wątpię by był wart tej kaski - może znacie jakiegoś importera ? ale - jak napisałem - jak nie warto przynaszych stacjach będę myślał o maks kilkuset złotych... tylko czy będzie różnica - trójka - i tuner rotela za 1500, nada za 900 czy jakiegoś starego za 100-400zł ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.