Skocz do zawartości
IGNORED

Paradigm Monitor 7 v.5

Salata

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Poszukuje nowych glosnikow. Przez chwile mialem w domu v4 siodemek, podobalo mi sie ale musialem je oddac. Wie ktos czy roznice w brzmieniu sa duze? Aktualnie nowe do dostania sa v5, natomiast v4 mozna znalezc na necie. W dziurze gdzoe mieszkam i na jej obrzezach nie ma mozliwosci znalezienia Paradigmow, chyba ze je zamowie. Czytalem test w A-V, ale nic mi nie wyjasnil. Wolalbym poczytac opini kogos z forum, kto slyszal te paczuszki.

Pozdrawiam

Marcin

https://www.audiostereo.pl/topic/31013-paradigm-monitor-7-v5/

Słuchałem obu wersji tych głośników w Polpaku .Najpierw v.4,zaraz po nich v.5.Ten sam utwór Cohena"In My secret Life".Przy czwórka opadła mi szczęka,że to może tak brzmieć.Na v.5 już mi się nie podobało.Było bardziej sucho,płasko(mniejsza głębia,jak dla mnie) .

Nowa wersja ma zmienione głośniki.Paradigm zakombinował coś z głośnikami z innych wersji swoich kolumn.

Zdecydowanie polecam posłuchać przed kupnem,bo potem może byc kłopot.

Ja też słuchałem .

versja 4 gra miękko zaokrąglając detale z duzym zamaszystym basem i śrdenią przestrzenią leciutko wycofana srednica.

versja v5 gra zdecydowaniej szczegółowo z lepszą lokalizacją średnica na swoim miejscu bardziej zdyscyplinowany i nienarzucajacy sie bas .Głosniki słuchane na podwójnym drutowaniu bez maskownic .Wzmacniacz Xindak A06 kable

Ultralink BW1412

jakich słuchaliście - 7v5 czy 9v5 ??

interesuje mnie porównanie kilku kwestii - pierwsza to bas...

jak wiadomo w v4 jest on bardzo rozciągnięty i zróżnicowany tzn że może zejśc bardzo bardzo nisko i uderzyc "miękko" by w innych utworach jak potrzeba również i "twardo" uderzyc

czy w v5 bas jest mniejszy od v4 pod względem % udziału względem średnich i wysokich ale zachował ten sam zróżnicowany charakter czy jednak coś się zmieniło w jego charakterystyce rozciągnięcia ??

i druga sprawa - nowsze grają bardziej szczegółowo ale czy przy okazji nie ostrzej ?? i co z dynamiką, grają spokojniej czy podobnie do v4 ??

Według mnie Monitor 7 v.5 grają suszej i jakoś tak płasko.Wszystko mają wyrównane-wg.słów sprzedawców z Polapaku.Na moją uwagę że grają gorzej od v.4 stropili się i powiedzieli,że "niewygrzane",a v.4 też były niewygrzane.

Jeszcze raz powtórzę ,żeby było jaśniej:ogólnie v.4 oceniane są jako kolumny z lekko wycofaną średnicą ,i moim zdaniem tak jest,ale dźwięk mają mocny głęboki,ciepły -krótko mówiąc super miło się ich słucha.

Paradigm 7v.5 są niby bardziej wyrównane we wszystkich pasmach,i tu się zgadzam,ale niestety konstruktorom "coś" uciekło.Dla mnie dźwięk był mocno przyklejony do kolumn.

Zgadzam sie bas jest mniejszy ale i dokładniejszy (stopa sie nie ciągnie ).Co do oderwania sie dzwieku od głosników wszytko zależy od wzmacniacza .M9v5 z Xindakiem i Harmanem gra świetnie i sądze że jak zwykle w Paradigmie potrzebują one kopa żeby zagrały .

A i jeszcze jedno według reklamówek Paradigm M7v4 jest zastepowane przez M9v5 więc sądze że powinno sie porównywać te głosniki w tej konfiguracji , aże cena inna , no cóż to pytanie do Polpaku

no zgadza się, w nowej serii dopiero 9v5 mają 16.5cm niskotonowce, choc mają w sumie o jeden głośnik więcej... a w 7v5 są 3x 14cm

wracając do tego basu - to w końcu jak z nim jest ? bo obydwaj twierdzicie że jest go mniej, ale chyba jednak proporcjonalnie mniej niż wcześniej w stosunku do reszty pasma, także można by go podkręcic i po kłopocie :)

bo w 7v4 ja przynajmniej miałem problem żeby zmniejszyc sam bas (jednak w 7v4 mocno jest powiązany ze średnicą) i zmniejszenie basu troche "odchudzało" też średnicę, przynajmniej ja takie miałem (może i mylne) wrażenie...

napiszcie coś więcej o charakterze tego basu - dalej jest taki troche "zaokrąglony" jak w starszej wersji czy gra bardziej twardo, potrafi tak samo nisko zejsc ??

Wg.mnie basu jest mniej ale czy jest dokładniejszy?

Ja osobiście odniosłem wrażenie,że muzyka jakoś tak "zgasła".I to w całym paśmie.

Słuchałem na ich zestawie wzmak Xindak XA-6950 +Ultralink Ultima+Ultralink Challenger+CD Xindak C-06.

I tyle.Mnie się nie podobało.

Co z tego że napiszę ,że bas taki czy siaki,schodzi nisko,jest bardziej okrągły,scalony ze średnicą czy nie.

To wszystko jest kwestia gust,czy też uszu słuchającego,upodobań etc.

Napisałem tylko o własnym wrażeniu,a moim zdaniem odsłuch własny konieczy.

Dla mnie jak mi przełączyli z v.4 na v.5 to poprosiłem o wyłączenie.Serio.

I jeszcze jedna uwaga.

Skoro rozmawiamy o Monitor 7v.4 i 7v.5 to trzymajmy się tematu.

Jak zaczniemy porównywać ze wszystkim to daleko nie zajedziemy.

Ja czytając często na forum jakiś wątek zaczynam się gubić.

Zaczyna się powiedzmy od CD Denon-jakiśtam,a kończy na wzmacniaczu Yamahy,poprzez kolumny i kable.

Sorry,ale Paradigm 7 i 9 to dla mnie już kompletnie inne kolumny.

Szczególnie,że ostatnio firma zaczęła żonglowanie głośnikami pomiędzy swoimi różnymi modelami.

papaja,

>Skoro rozmawiamy o Monitor 7v.4 i 7v.5 to trzymajmy się tematu.

Wszytko w pożądku tylko według Paradigm bezposrednia kontynuacją M7v4 jest o dziwo M9 v5.

M7v5 jest kontynuacją Performance Phantom i Esprit .

Więc jesli konstruktorzy i producenci tak mówią to ....

Co do basu , to już napisałem że faktycznie opinie sa kontrowersyjne jedni chwalą inni ganią ,

faktem jest że jest inny, krótszy ale czy mniejszy?Poprzednie wesje były projektowane pod typowe amerykańskie gusta i pomieszcenia.

Tu mamy do czynienia z istotnym przewartościowaniem dołu oferty także jesli mówimy o sposobie prezentacji jak i docelowych lokacji głosników, do mniejszych europejskich pomieszceń.

Zawsze mnie uczono że bas jest funkcją obudowy i pomieszczenia .więc ??

Wnoisek ; należy słuchać w docelowym pmieszczeniu .

>Wszytko w pożądku tylko według Paradigm bezposrednia kontynuacją M7v4 jest o dziwo M9 v5.

>M7v5 jest kontynuacją Performance Phantom i Esprit .

>Więc jesli konstruktorzy i producenci tak mówią to ....

Niemożliwe - Phantom i Espirit to były inne kolumny (inna konstrukcja, nieco inne głośniki).

Także nieważne czy następcami Monitor 7v4 są 7v5 czy 9v5 bo to identycznej konstrukcji kolumny, różniące się tylko wielkością niskotonowców (14cm vs 16,5cm) - a charakter brzmienia jest na pewno taki sam.

>Zawsze mnie uczono że bas jest funkcją obudowy i pomieszczenia .więc ??

>Wnoisek ; należy słuchać w docelowym pmieszczeniu .

Tylko że od pomieszczenia zależy ilośc basu i jakośc (w małym pomieszczeniu duże kolumny mogą troche dudnic) natomiast charakter basu to inna sprawa (i ja dalej nic o nim się nie dowiedziałem - oprócz tego że jest go mniej w nowej wersji) :)

Biorąc pod uwagę róznicę w objetości M7v5(25 )do M9v5 (39 litrów - róznica w pojemności o 52%)i przyblizona pojemnoscM9v5 do Monitor 7v4 (45litrów)

Bas o przyblizonym charakterze osiagniemy w monitor 9 v5 .Monitor 7 v5 to zgruntu inne głosniki i nie zabardzo jest jak je porównywac z m7 v4 .

Zgadzam się z kerikawonem.

Moim zdaniem trudno te dwa głośniki porównać.

>Don111 -moim zdaniem,tak jak i mojego przedmówcy powinieneś posłuchać M7v.5 i wtedy będziesz wiedział na 100%.

Nic tu już więcej nie wymyślę.Bez odsłuchu możesz się "przejechać".

Nie podpasuje Ci,i co wtedy?

konieczny samodzielny odsłuch, wiem wiem :) ... tylko do Warszawy mam kawałek drogi, dlatego chciałem się wstępnie zorientowac czy jest sens wogóle się zainteresowac tą nowszą serią :)

i troche odpychające te opinie jak na razie...

Dlaczego odpychające ??

Sam co prawda jestem włascicielem Paradigm Reference Studio 40 v4 ale uważam że seria Monitor poszła jakościowo bardzo do przodu .

Producenci narobili tylko ludziom trochę kłopotu zmieniajac sygnatury poszczególnych modeli .i w tym problem .siódemka odpowiada dziewiądce.

Kolumny sa wentylowane 2-oma otworami bass-reflex. Jeden na wysokosci tweetera, drugi na wysokosci najnizszego glosnika. Paradigm poszedl po calosci i calkowicie zmienil konstrukcje glosnikow. I na pewno nie bedziej latwiej ich ustawiac.

Oczywiscie nie zmienili grubosci scianek, niestety.

Pozdrawiam

Marcin

a co tam grubośc scianek ,grunt żeby obudowy sztywne były i nie wprowadzały dodatkowych rezonansów. Co prawda to prawda , cos niejasny dla mnie powód dla którego zrobili te dwa bassrefleksy i to całkiem wbrew dotychczasowym dogmatom Paradigma.

kerikawon

"w innym wątku napisałeś (o Titan v5):

Ja słuchałem tego na Cambridge Azur 540 , oraz Xindaku A06 . Musical Fidelity E-11 , AMC 3050a ,Denonie 700 i Technics Su-10"

Piszę w tym wątku aby zachować jakiś porządek na forum:)

Interesuję się 7v4 i 7v5 (szukam sprzętu do swoijego pierwszego w życiu stereo) dlatego jeżeli słuchałeś tych modeli kolumn z innymi wzmacniaczami to bardzo proszę o opis Twoich wrażeń. W szczególności interesuje mnie Denon, CA (jakieś inne do 1700 PLN) i dlaczego z Xindak'iem gra najlepiej? Ups.. przepraszam, nie mogłem się powstrzymać:)

Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam

jerryxx

Z xindakiem A06 grał najlepiej w tym zestawieniu poniewaz jest dynamika ,otwartośc i przestrzen |Denon to porazka (dopiero 1500 cos reprezentuje )|CA całkiem fajnie ale za lekko i bez miecha ale z przestrzenią| Musical , za słodko i za wolno no chyba że ktos tak lubi |AMC ogólnie ciemny dzwiek co prawda z zaj... dynamiką i basem ale ...|technics SU-MA10 za surowy i techniczny "Chirurg".Warto posłuchać oraz zasięgnąc opini Np. Pana Wojtka Pacuły .

Oczywiscie słuchane byłu w podwójnym drutowaniau na kablach za 55zł z metra.Interkonekty rózne co tam mielismy pod ręką.Wrażenia ogólne jeśli chodzi o tęnowa serię ???

Najbardziej podoba mi sie monitor 9 v5

M7 v5 ze wzgledu na europejski profil nie ma tek fajnego ale i krytykowanego na tym forum basu jak poprzednie wersje , jesli chodzi o góre to o dwie klasy lepsze niz w poprzedniej wersji a o srednicy nie mówie ,bo po prostu juz jest na swoim miejscu .

kerikawon, 25 Sty 2007, 14:18

Dzięki za szybką odpowiedź:)

Z jakim CA słuchałeś tych głośników? Interesuje mnie 640 v2 - coś o tym napiszesz?

Jakie głośniki polecasz do pokoju około 19 m^2? Raczej podłogowe.. 9v5 wydają mi się za duże.. 7v5 mało basu (sprzęt do jazzu.. elektroniki ale także i do drum'n'bass'u..).. dlatego myślę o 7v4 - masz może lepszy pomysł (a może moje pomysły są w ogóle od czapy)?

Pozdrawiam

jerryxx

czy chcę, czy nie to niestety muszę z konieczności wymienic moje Paradigmy 7v4 na inny model Paradigma i będzie to właśnie Monitor 9v5.... myślę że w przyszłym tygodnia powinienem je już miec w domu, także podziele się wrażeniami :)

Niedawno miałem okazję posłuchać 2. monitorów Paradigma. Produkt młodszy mnie zaskoczył. Ze starej szkoły brzmienia P. nie zostało nic. Pasmo przekazywane było równo, mocny bas (niegdysiejsza wizytówka P. gdzieś znikł), obecny wtopił się w charakter brzmienia całości pasma (równouprawnione wszystkie podzakresy ) i nie pokazał się - jak niegdyś - od strony mocy i potęgi. Jaki był każdy wie. Mógł się podobać wtedy i teraz (zwłaszcza w KD).

Elektronika towarzysząca to cedek XINDAK MUSE 1.0 DELUXE oraz pre (chyba Anthem) i końcówka na pewno ANTHEM.

Czy mi się podobało ? Bo ja wiem. Powodów do krytyki zestawienie nie dawało. Grało równo, spokojnie, łagodnie, spójnie i bez ekstrawagancji. Brakowało mi w pzrekazie nieco energii i spontaniczności (takiej bez przesady). Ot uczciwa, niemęcząca, ale też i niezbyt wciągająca prezentacja.

Na dłuższą metę albo urzeknie (komfort niemęczącego odsłuchu) albo... uśpi. Jak dla mnie to nazbyt monotonna. Odniosłem wrażenie, że system nie będzie różnicował nagrań z różnych płyt, a tak lubię. Brakowało mi tego co mam na swoim systemie: ekspresji. Czegoś co przykuwa słuch i sprawia, że przekaz wciąga. Tu mi tego zabrakło. U mnie każda płyta gra trochę inaczej. I dobrze ! :)

Dźwięk powinien poruszać i angażować słuchacza, a nie tylko być kojący - dobry jako tło lub do małych pomieszczeń. (Ale co kto lubi).

Podejrzewam, że za sposób prezentacji mogą współodpowiadać nieznane mi zabawki: cedek, pre i końcówka. Na kable nie zwróciłem uwagi, w każdym razie głośnikowe były ponadprzeciętnie, zdecydowanie mocno grube.

Zmiana monitorów na starsze (ok. 3,6kzł?) pokazała, że dźwięk - moim zdaniem - pokazał się nieco ciekawszy. Bardziej zwięzły. Owszem środek nieco cofniętry lekko dominował jego wyższy podzakres ale nie było to wcale dokuczliwe, tylko - IMO - efektowne - do przyjęcia. Na pewno dół byłby lepszy za sprawą zastosowania dodatkowego głośnika, a tak trochę mi go brakowało. (Modelu z 2 niskośredniotonowcem akurat nie mieli ale wybór i tak mają naprawdę duży /salon Bemowo/.)

* * *

Można się zastanawiać jak to jest, kiedy dwuprzetwornikowe konstrukcje potrafią niekiedy pokazać dół lepszy - bardziej słyszalny i całkiem efektowny. Nie ma wtedy człek jakby potrzeby dopłacać za 3. przetwornik, skoro 2 dają sobie całkiem dobrze radę :)

Gdybym miał wybierać to stara szkoła + w tym wypadku dodatkowy woofer. I co w tym złego, że P. swego czasu stworzył (i nadal jest z nią kojarzony) swoją szkołę brzmienia ? U nas nie dość popularną wśród audiofili ale przecież całkiem niezłą. Ma je wiele firm i jakoś nikt nie ma im tego za złe (Castle, VA, ProAc, B&W, Harbeth i inne).

Obsługa też podkreślała odejście P. od starej szkoły brzmienia w kierunku równouprawniena podzakresów, grania spójnego, bez szaleństw na basie (szkoda).

Jedno wiem: nowa szkoła P. ma się nijak do starej.

Odpowiedź leży tu (cytat ze strony Polpaku o podejściu do tematu dobrych kolumn wg Paradigma):

"BADANIA NRC

Już od przeszło 20 lat, NRC, z siedzibą w Ottawie (Kanada), bada naturę związków pomiędzy tym jak brzmią zestawy głośnikowe w relacji do ich charakterystyki parametrów.

W setkach naukowo kontrolowanych podwójnych, "ślepych" testów odsłuchowych, przy użyciu różnorodnego materiału muzycznego, poproszono zarówno nowicjuszy i już "osłuchanych" ekspertów o dokonanie gradacji kolumn, z uwagi na ich brzmienie. Kolumny zostały pogrupowane ze względu na preferencje słuchających jak i parametry pomiarowe.

Naukowcy z NRC przeanalizowali wyniki i doszli do konkluzji, że jest bezpośrednia korelacja pomiędzy dobrym dźwiękiem a dobrymi parametrami, w trzech podstawowych obszarach:

PŁASKA CHARAKTERYSTYKA ŚRODKA

Najlepiej ocenione zestawy, nie podkreślały żadnej z wielu średnio tonowych częstotliwości - niechciane rezonanse były całkowicie pod kontrolą.

ŁAGODNE BRZMIENIE

Najwyżej uznane kolumny rozprzestrzeniały dźwięk w sposób jednakowy, zarówno na wprost osi kolumn jak i poza nią. Krzywe charakterystyk poszczególnych częstotliwości były łagodne i zbliżone do siebie.

NISKIE ZNIEKSZTAŁCENIA

Kolumny najwyżej ocenione przez słuchających, charakteryzowały się bardzo niskimi zniekształceniami.

Badania wykazały, że wszyscy ludzie słuchający muzyki preferują wymienione powyżej trzy czynniki. Stanowią one dla Paradigma podstawę i wzorzec przy projektowaniu wszystkich modeli kolumn."

I całość:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Trochę zboczyłem z tematu ale myślę, że nt. nowej koncepcji brzmienia zestawów głośnikowych Paradigma warto wiedzieć, bo to już nie to co było kiedyś.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

mam pytanie - którego nowego modelu (Monitor 7v5 , 9v5) słuchałeś i do czego porównywałeś ze starszej serii (domyślam się że 3v4 bo wspomniałeś o 2 głośnikowej konstrukcji) ??

ze swojej strony troche się obawiam właśnie tego o czym napisałeś, że w tej nowej serii dźwięk po prostu spowszednieje i będzie brakowało tego ich charakterystycznego stylu brzmienia wyróżniającego te kolumny spośród wielu innych (brzmienie może nie neutralne ale lekko efektowne, angażujące - po prostu przyjemne dla ucha)

no ale obym się mylił i coś z tej starej "szkoły" brzmienia jednak zostanie :)

pozdrawiam

tak sobie czytam i mimo tego, że nie miałem w planach włączania mojego systemu, byłem dosłownie przed chwilą włączyć stojące u mnie Paradigm Monitor 11 v 2 na dosłownie 2 minuty na utworze z płyty którą ostatnio bardzo polubiłem czyli zespół THE BUDDAHEADS albo coś w tym stylu a płyta tytułuje się MUMBO JUMBO i jest to taki blues-rock, nagrany z wykopem, moje wyobrażenie o możliwościach dynamicznych Paradigm Monitor 11 v 2 po prostu przeszły najśmielsze oczekiwania, dotychczas męczyłem ciągle JBL LX 2005 które też grają bardzo fajnie, ale nie mają aż takiego zejścia w basie natomiast niezły atak i dobrą przestrzenność, ale wracając do Paradigma to nie potrafię tego ująć w słowa, bo te kolumny po prostu GRZMIĄ i jakkolwiek są krytykowane jako mało audiofilskie to słucha ich się przyjemnie i to wciąga....tam gdzie jest dynamiczny moment to kolumny te tworzą z niego moment ARCY-dynamiczny....więc jeśli nowa seria poszła w stronę szkoły europejskiego grania to ja z góry dziękuję, bo w ten sposób zatracili cały swój charakter i jak mam kupować kolumny o brzmieniu łagodnym/europejskim to po żadną cholerę nie kupię Paradigma bo od takiego soundu to akurat jest WIELU lepszych specjalistów a do tego nie lubię jak się ktoś dostosowywuje na siłe do klienta łamiąc tym samym całą filozofię swojej szkoły brzmienia, jak dla mnie to co piszecie świadczyłoby o porażce Paradigma bo powiedzmy sobie krótko, czy ktoś kto szuka takich cech dźwięku jakie oferuje teraz Paradigm kupi sobie kolumny o takim wyglądzie??? Jak dla mnie to stylistyka tych kolumn pachnie bardzo brzydko i do tego marketem, ale to już tak na marginesie. Nie rozumiem tylko jak się mają do rzeczywistości parametry podawane przez Paradigma, tzn. jak podają efektywnosć rzędu 96-97db to chciałbym to usłyszeć ale coś mi się wierzyć nie chce, wszystkie te elementy mogą mieć wpływ na postrzeganie tej firmy i żeby im się czkawką nie odbiło...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.