Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer do 1500 złociszy

sebol81

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie... Obecnie mam suba KODA SW1000 v2 i chciałbym go zamienić na coś lepszego. Przeanalizowałem wiele wątków i źródeł - zarówno na tym forum jak i w innych miejscach. Generalnie chciałbym wybrać jeden z poniższych...

- Jamo E7sub

- MIRAGE FRx-S12

- JBL Northridge E 150P

- JBL Northridge E 250P

- JBL Balboa SUB

- SUB 11.1 BIG 350W

I teraz tak... Chciałbym go używać 40/60 (kino/muza). Pomieszczenie 18m2 - w kształcie kwadratu.

Jeżeli ktoś z Was ma lub słyszał jakiegokolwiek z powyższych subów to proszę tutaj o wypowiedz :)

Po jakim czasie sub wyłącza się gdy nie dochodzi do niego odpowiedni sygnał?

Czy subwoofer podczas gdy jest podłączony tylko do zasilania wydobywa z siebie takie "ciche" szumienie? Ciche w cudzysłowiu bo z tą cichością to bywa czasem różnie... Wiem już że szumi E150P bo jako jedynego z powyższych udało mi się już posłuchać... Grał całkiem całkiem :) Innych jak na razie nie udało mi się znaleźć u mnie w okolicy (Poznań)...

https://www.audiostereo.pl/topic/31024-subwoofer-do-1500-z%C5%82ociszy/

Dzięki za propozycję... Za tym modelem B&W też się rozejrzę... Czy on rzeczywiście ma tak niskie zejście? Tylko 22 Hz... Wielkością to on nie powala na kolana (niewiele większy od mojej KODY). W necie nigdzie nie znalazłem jakiś konkretnych opini odnośnie tego suba...

>Najlepiej gdybys sobie go posluchal w salonach top hi-fi cena nowego to 2800 chyba ale na allegro czasem ten rodzynek wystepuje trzeba wykazac sie cierpliwosca ale oplaci sie bo to naprawde szatan!!!! ktory rowniez doskonale spisuje sie w stereo

>Wiec posuchaj i sam ocen czy warto!!!!

Widzę, że wątek cieszy się małą popularnością... A szkoda :)

Generalnie po głębszej analizie i kolejnych odsłuchach mój krąg zawęził się do następujących subów...

- Jamo E7sub

- B&W ASW 600

Z MIRAGE FRx-S12 zrezygnowałem bo to sub widmo - absolutnie nigdzie go nie można dostać a tym bardziej posłuchać... SUB 11.1 BIG 350W - tutaj sam nie wiem (nie słuchałem go), ale nie mam zaufania do głośników niskotonowych Tonsila, natomiast co do kolumn frontowych to Tonsile są jak najbardzij OK dla mnie.

Co do JBL Northridge E 150P - nie urażając nikogo mówiąc teraz o tym subie przychodzi ma na myśl jedno określenie - "szumiąca pierdziawa" :) JBL Balboa SUB ma wiele pozytywnych opinii w internecie ale według mnie ma mały zapas mocy - jest ok do nagłośnienia niewielkiego pomieszczenia. No i głośnik tylko 20cm... Hmm... Tutaj nie jestem pewien... A na temat JBL Northridge E 250P się nie wypowiadam bo go nie słuchałem - ale z parametrów wynika że jest to kawał byka:) Co do jakości generowanego przez niego dzwięku do zdania też są podzielone...

Możecie mi powiedzieć czy automatyczne wyłączanie suba gdy nie dociera do niego odpowiedni sygnał - 5 minut to dużo czy mało? Jeden z nich (Jamo) ma 20 minut, a B&W tylko 5 minut...

nie jest ok.... czasem w filmach, nawet filmach akcji są przerwy większe niż 5 minut pomiędzy scenami z wykorzystaniem suba, a zanim sub się załączy to minie ok 1s i może nie zdążyc na czas "huknąc"

a co do sub jbl e150 no to kazdy ma swoje zdanie i ja natomiast jestem zadowolony ale nietwierdze ze e250 niepowalila by mnie na kolana , a jak ty masz (tylko)18m2no to niewiem czego si wiecej trzeba. wiecej mocy -zeby sluchac na 1/5 glosnosci - ?

Witam!

A ja poleciłbym Ci poszukać Mirage...sam mam PS-12 i jestem z niego bardzo zadowolony. Przy muzyce jest naprawdę dynamiczny (zamknięta obudowa), natomiast jak coś w filmach wybucha, to człowiek ze strachu pod łóżko się chowa...

Pozrawiam

No właśnie - 5 minut dla mnie też wydaje się troche mało...

Co do głośników Tonsila to troszke źle się wyraziłem... Według mnie Tonsil robi dobre (a wręcz bardzo dobre głośniki) ale w subie jakoś mi nie pasują...

No właśnie - 5 minut dla mnie też wydaje się troche mało...

Co do głośników Tonsila to troszke źle się wyraziłem... Według mnie Tonsil robi dobre (a wręcz bardzo dobre głośniki) ale w subie jakoś mi nie pasują...

Jeszcze mi się nie zdarzyło aby sub się wyłączył przez 5 minut w czasie filmu, a tym bardziej filmu akcji, oczywiście mówimy tu o poziomie przynajmniej średnim wysterowania głośności, a co dopiero o " huknięciu " jak pisze don111.

pozdrawiam

coex, 23 Sty 2007, 16:23

>Jeszcze mi się nie zdarzyło aby sub się wyłączył przez 5 minut w czasie filmu, a tym bardziej filmu

>akcji, oczywiście mówimy tu o poziomie przynajmniej średnim wysterowania głośności, a co dopiero o "

>huknięciu " jak pisze don111.

>pozdrawiam

u mnie sub wyłącza się po niecałych 10 min (nie mierzyłem ale gdzieś tak w granicach 5-10 min) i samo załączenie suba gdzieś tam w tle zdarza mi się często, choc sama sytuacja że potrzebny jest nagle mocny "atak" suba na szczęście juz rzadko (ale jednak kilka razy się zdarzyło)

generalnie to mało istotna wada i powinna byc decydująca przy wyborze suba :)

u mnie tez takiej opcji nieznalazlem ale tak jak ktos wczesniej napisal ze zalezy jak glosno ogladamy np: film, bo jak ma sie dzieci male (tak jak ja) to dobrego filmu z efektami niema co na noc ogladac gdyz pare razy mi sie zdazylo ze sub za pozno sie zalaczyl

Z czasem chciałbym mieć system 2.2:) Ale póki co na razie będę miał jednego subika, tylko jeszcze nie wiem którego...

Poolak... Ty masz suba PS12, ja mówię o FRX-S12 :)

Ostatnio spotkałem się także z jakimś modelem MAGNATA u znajomego mojego znajomego:) Miał go tymczasowo... Jak mi powiedział że ma "czaderskiego" suba Magnata to go wyśmiałem :) Pomyślałem że jakiś marketowy szajs... Ale gdy "to" zobaczyłem stanąłem jak wryty... Taki czarny kolos (dosłownie kolos) w kształcie trumny he he... Nie wiem co to był za model ale jak go odpalił myslałem, że kamienica się zaraz zawali. Pierwszy raz w życiu słyszałem tak potężny bas... Normalnie szok :)

żebyś Ty posłuchał mojego Magnata Omega 300 to też byś się zdziwił...miałem Mirage FRX S12, Paradigm PS 1200 i dużo dużo innych okazów, ale ten Magnat na prawdę potrafi przyłoić i to nie takim pudełkowatym basem jak JBL E250 tylko niskim pioruńsko twardym basem o dużym natężeniu....tak czy siak Paradigm PW 2200 który stoi obok niego jest jeszcze mocniejszy, ale mimo wszystko Magnat nie powinien mieć kompleksów...dziwi mnie tylko to, że jak był test w piśmie Audio tego Magnata to z tabelek które umieszczają wynikało, że on przy częstotliwościach między 50 a 100hz dochodził do 130db natomiast mam analogiczny wykres dla JBL E250 gdzie osiąga on ledwo okolice 110db a wyniki SPL podali: 117 Magnat 124 JBL E250 , coś mi się w to wierzyć nie chce bo słuchałem jednego i drugiego i raczej bardziej prawdopodobne wydaje mi się, że te 130 i 110 bardziej są wymierne....

Ten sub co słuchałem to był Magnat OMEGA 380. Wiem, że miał głośnik 38cm, tutaj na zdjęciu jest ten sam model ale słabszy (głośnik 30cm) - ale wygląda prawie identycznie :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

norwidos... Jakby co to Cię poinformuję... Ja też chętnie kupiłbym takiego suba ale kompletnie mi nie pasuje do niczego... No i jak do mnie jest chyba "troszkę" za mocny :)

Wracając do tematu - jeśli ktoś ma jeszcze jakieś propozycje/sugestie/opinie to proszę śmiało pisać...

To będzie mój zakup na dłuższy okres :)

Poczytałem sobie trochę o typach obudów stosowanych w subwooferach i jedno mnie zaczęło zastanawiać... Skoro suby z obudową zamkniętą mają gorsze zejście w dolne Hz to jak modele Jamo i B&W które biorę tutaj pod uwagę mają zejście w granice 22-25 Hz - czyli w rejony które osiągają także JBL E150 czy E250 (bass-reflex'e)... A Balboa sub tutaj już w ogóle wymięka (35 Hz) a też bass-reflex...

Czy ktoś słuchał E7sub'a w KD... Jak to gra? W muzyce jest rewelacja - zapierdziela aż miło:) Dynamika jest "sehr gut"... Ja go słuchałem tylko w muzyce, a jak chciałem posłuchać kiedy indziej w KD to ktoś go kupił... I nie mają go na razie :(

E7sub - na razie mój faworyt. Za minusem B&W przemawia auto on/off (na którym mi zależy) wynoszące tylko 5 minut oraz cena (400 setki droższy od E7)...

Po wielu przemyśleniach zdecydowałem się na Jamo E7sub...

W sklepie słuchałem go w muzyce i najbardziej przypadł mi do gustu...

Jeśli chodzi o jakość dzwięku to tutaj nie mam zastrzeżeń - wcześniej miałem KODĘ SW1000v2 i ten E7sub jest nieporównywalnie lepszy :) Bas jest cudowny, schodzi bardzo nisko no i przede wszystkim czuć go. W KD też jest "zajebioza" :-) Muszę jeszcze trochę popracować nad ustawieniami - bo trochę ich jest...

Ale w sklepie nie zwróciłem uwagi na kilka szczegółów no i teraz trochę się zdziwiłem.

Przede wszystkim sub nie ma wyłącznika zasilania ??? Jest tylko pstryczek włączony/auto... Dziwne...

No i w subie dość "głośno" buczy chyba wzmak - denerwuje to zwłaszcza w nocy jak śpimy w tym samym pomieszczeniu... Nieważne czy sub jest włączony czy w stanie uśpienia - wzmak buczy tak samo...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.