Skocz do zawartości
IGNORED

Separacja galw. laptopa i wzmaczniacza

Enleth

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zacznę od opisania problemu: po podłączeniu laptopa do wzmaczniacza (kabel mini-jack=>chinch z wyjścia słuchawkowego na AUX) przy podłączonym zasilaczu laptopa w głośnikach pojawia się dość głośne furkotanie i trzeszczenie, o częstotliwości i dodatkowych dźwiękach zmieniających się razem ze zmianami poboru mocy przez laptopa, w tym włączaniem/wyłączaniem się silników, diod itp. Muzyka na tle tego gra bez dodatkowych zniekształceń, ale słuchać się jej w takich warunkach nie da. Problem całkowicie ustępuje po odłączeniu zasilacza od laptopa - podczas pracy na akumulatorach dźwięk jest czyściutki, na tyle na ile Ac'97 SiS potrafi czysto grać. Zasilacz jest uziemiony, ale z laptopem połączony już dwużyłowym kablem, wzmaczniacz wpięty w tą samą listwę, uziemiony. Słuchawki i głośniki "komputerowe", włącznie z aktywnymi zestawami zasilanymi impulsowo, działają dobrze i z podłączonym zasilaczem laptopa i bez niego. Dodam jeszcze, że z komputerem stacjonarnym takiego problemu nie było.

Z "odsłuchu" odnoszę wrażenie, że o ile różnicowy sygnał audio na wyjściu laptopa jest dobry, o tyle i masa i sygnał wyjścia sobie pływają zgodnie z szumami zasilacza impulsowego o te kilkadziesiąt mV, wystarczająco żeby wzmaczniacz z liniowym zasilaczem i masą na zerze sieci elektrycznej rzęził.

Z poszukiwań w sklepach (hi-fi, elektryczne, elektroniczne) nic nie wyszło, sprzedawcy nie mieli pojęcia, czy istnieje jakiekolwiek gotowe, tanie urządzenie zdolne do wyeliminowania takiego szumu.

Ostatecznie stwierdziłem, że mogę coś takiego zrobić - problem tylko w tym, że z elektroniką audio miałem niewiele do czynienia i nie orientuję się w technikach używanych do separacji - czy przetwarzania w ogóle - sygnałów dźwiękowych, moje jedyne doświadczenia w tych okolicach to przekazywanie cyfrowych sygnałów sterujących transoptorami. Będę więc wdzięczny za wskazanie metody wykonania układu separującego, który nada się do takiego zastosowania, względnie jakiegoś rozwiązania załatwiającego problem z innej strony - wystarczy ogólna idea i wskazówki, wiedząc czego szukać powinienem sobie poradzić ze szczegółami technicznymi, prosiłbym tylko o konkretne nazwy ewentualnych układów, żebym nie musiał zgadywać, czego można użyć, a co omijać.

Dziękuję, pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/31041-separacja-galw-laptopa-i-wzmaczniacza/

wymien zasilacz na lepszy. Sa na allegro rozne aby tylko napiecie i prad pasowaly. Separacje bardzo trudno zrobic na analoga. Oczywiscie sa opto do liniowego przesylania ale czy zadowoli cie znich muza?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chyba o coś takiego chodzi.

W muzyczny.pl cena 36zł.....

Ukryta Zawartość

Takie problemy zwykle występują jak się jakaś pętla masy pojawia ale tu jak masz wszystko na jednej listwie to trochę dziwne. Ja jak miałem problemy z petlą masy to zawsze pomagało odłączenie uzimnienia - tzn podłączenie np przez przedłużacz bez bolca ochronnego - spróbuj. A najlepsza separacja to Toslink.

Miałem identyczny problem:

Ukryta Zawartość

Separator za 26 zł. całkowicie rozwiązał problem.

Ukryta Zawartość

geertgen: z tego co widzę, u ciebie chodziło o separator na kablu antenowym - nie o to mi chodzi, nie mam żadnej anteny podłączonej do amplitunera, o kablu antenowym już nie wspominając. No i ze stacjonarnego komputera było w porządku.

trryt: samobójcą nie jestem, nie mam zamiaru podłączać czegokolwiek wymagającego uziemienia bez niego. Już raz kiedyś odczułem efekty takiego zabiegu, więcej wrażeń nie potrzebuję. Co do Toslinka - domyślam się, ale pewnie nie ma taniego sposobu na takie połączenie, jeśli wzmacniacz nie ma wejścia, a komputer wyjścia optycznego.

PrzemekElektro: rozumiem, że ten - 1:1 - jest tym odpowiednim?

Ukryta Zawartość

senicz: inny może dać ten sam efekt, a nie będę wiedział, dopóki nie kupię, więc to nie jest najlepszy pomysł.

Ukryta Zawartość

ten twoj jest chyba bardzo kiepski lub uszkodzony moze tez byc tak ze bruzdzi zasilacz w kompie ten od ladowania aku. Mozesz zrobic tak - podlacz zewnetrzny aku dopasowany napieciowo do laptopa. Jak bedzie warczec to wew. zasilacz od ladowania aku wew a jak nie to szukaj dobrego zasilacza zew.

Jest jeden problem: ten komputer to moje narzędzie pracy, czyli jedyne urządzenie jakie posiadam, od którego z wszelkimi narzędziami i samoróbkami typu zasilacz się trzymam z daleka, bo nie mogę sobie pozwolić na jego uszkodzenie. Inna sprawa, że faktycznie jest badziewny, ale kupienie nowego mam dopiero w dalszych planach i muszę na razie działać na tym, co mam.

Coś mocno mnie się wydaje, że to nie żadna pętla masowa i separacja galwaniczna nie jest potrzebna, poza tym pewnie już taka jest w samym zasilaczu- pewnie jakiś prosty flyback i transformator.

Problem jest w samej karcie, która jest czuła na syfy zasilania, a te będą w 99% zasilaczy impulsowych.

Dobrze radzą koledzy o zewnętrznej karcie dźwiękowej na PCM 2x0x czy nawet jakiejś komercyjnej od M-audio czy cholera wie...

pozdrawiam

Karta USB to dobry pomysł. A np PCM2706 można zrobić z wyjściem Toslink, wtedy jakby sama karta nie pomogła to można zrobić całkowitą separację. Jak chcesz to mam taką kartę do sprzedania.

Inne rozwiązanie. Jeżeli masz internet do laptopa podłaczony po ethernecie zastosuj nieekranowaną skrętkę. Jeżeli masz po USB a internet z kablówki to załóż na wejściu modemu separator o jakim już ktoś napisał.

Pozwolę sobie jeszcze raz zabrać głos. Także posiadam laptopa i to jest całkiem nowe urządzenie i zakłócenia jakie wydobywają się z wyjścia słuchawkowego z całą pewnościa nie pochodzą od zasilacza. Poprostu to płyta główna jest sprawcą tych zakłóceń(myślę, że przedewszystkim to karta grafiki). Takie same efekty zaobserwowalem u innych użytkowników. Dlatego jeszcze raz radzę zainteresować się kartą na USB nalepiej z osobnym zasilaniem. Bez fajerwerków. Zrób tylko zasilanie części analogowej i ciesz się dźwiękiem z komputera.

Na Allegro widziałem PCM wlutowany w adapter DIP tak więc sam zrobisz resztę i tak jak wcześniej wspomnieli koledzy będziesz miał jeszcze SPDIFa.

Pozdrawiam

trryt: po pierwsze - jaki jest koszt części dla takiej karty? Po drugie, to samo - ale przejściówka z optycznego na chinch (trudno o to, żeby wzmacniacz z 1971 miał wejście optyczne, nie?). Jeśli ceny samych układów nie są przesadne, chyba się zdecyduję na samoróbkę, przynajmniej będę miał okazję do zapoznania się z cyfrowym audio.

wstach1: więc jak wyjaśnisz to, że podczas pracy na akumulatorach nie słychać w głośniach nawet najcichszego pierdnięcia od laptopa? Nawet, jeśli cokolwiek z tych szumów zostaje, przy maksymalnej głośności ustawionej na wzmacniaczu (oczywiście bez żadnego sygnału audio - nie wiem, co by pierwsze poszło od tego, głośniki czy moje bębenki w uszach) jest zagłuszane lekkim przyszumem 50Hz przepuszczanym przez zasilacz samego wzmacniacza.

Koszt karty na USB to tak np taka płytka:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to 9,10zł + przesyłka od nich to jakieś pewnie kilkanaście

do tego PCM2706

Ukryta Zawartość

9,50zł + przesyłka. Reszta części SMD to drobiazgi, pare złoty ale ciężko kupić czasami (zwłaszcza w mniejszym mieście), jeszcze gniazdo USB, przyciski, kwarc wszystko razem (licząc te sMD) z 10zł. Najgorszy jest nadajnik optyczny - 20zł. To jest oczywiście najprostsza karta na USB (ale i tak na dobrej kości), tu na forum są oczywiście projekty o wiele bardziej skomplikowane). Jeżeli nie chcesz lutować SMD to na priv moge Ci napisać za ile mogę Ci sprzedać, ale bez nadajnika optycznego bo go nie montowałem. A co do konwersji ze światłowodu na analog no to potrzebujesz DACa a to temat już bardzo szeroki. Ale jak pisali koledzy może sama karta USB pomoże...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.