Skocz do zawartości
IGNORED

Harman Kardon HK 3480 DVD 22 JBL E90

Henryk V

Rekomendowane odpowiedzi

Tydzien temu kupilem powyzszy zestaw za 1700zl.

Amplituner i DVD 3 letnie glosniki roczne. Wszystko wyglada jak nowka (poza pilotami).

Pytania 2.

1. Czy cena jest ok?

2. Jak oceniacie ten zestaw?

Do tej pory sprzet mialem bardzo kiepski, wiec aktualnie jestem zachwycony (nie mam jednak porownania i sie nie znam). Poki co mam wrazenie, ze jest ciut za duzo basow.

Na poczatek po zakupie wrzucilem Stinga, 3 koncert fort. Rachmaninowa, 1 Czajkowskiego (oba M. Argerich) i Old Metropolitan Band. Wszytko brzmi, jak dla mnie, przepieknie, ale musi byc w miare glosno. Ok. -35 -30 dB.

Kable sa chyba ok. ale nie mam pojecia jakie.

Slucham glownie jazzu i muzyki klasyczej.

Pokoj mam pow. ok 7x4m glosniki stoja na dluzszej scianie - taki uklad.

Bede wdzieczy za porady i informacje.

https://www.audiostereo.pl/topic/31056-harman-kardon-hk-3480-dvd-22-jbl-e90/

Krótka historia ze STEREO

Na początku był HARMAN:

Jeszcze niedawno taką konfigurację, Na początku było super, ale już niedługo zaczął przeszkadzać mi szeleszczący wokal w DVD 22. Na wyższych Hz jednoznacznie szeleściło i...przeszkadzało :) - i tak to się zaczyna.

Dokupiłem sobie CD - HD 750. Poprawa natychmiastowa. Dźwięk "wspaniały", czysty, piękny i takie tam...

Ale "z pomocą" przyszło forum, które czytając mocno utwierdza Cię w przekonaniu, że Twój dźwięk WCALE nie jest "wspaniały, czysty, piękny" i takie tam, a jedynie co najwyżej ZNOŚNY.

Z uwagi na ograniczone fundusze zacząłem rozglądać się za kolumnami, które grałyby dużo lepiej od moich JBL E80, ale które by nie wyczyściły mojego konta. Najpierw pułap - około 3000 zł. Wtedy to "z pomocą" przyszło forum, gdzie okazało się, że głośniki za 3000 zł mogą co najwyżej popiardywać do rytmu...

Następny pułap - 5000 zł. Odsłuchałem to i owo i padło na Hyperionki IIIs, dość szybko bo spodobało mi się ich granie, mojej lepszej połówce zresztą również.

I wszystko by było wspaniale, gdyby nie co? Ano właśnie to! - forum audiostereo...

Okazało się bowiem, że moje CD jest delikatnie mówiąc gówniane. Znów rozpoczęta orientacja w terenie i wybór zdecydowany - DAC Stelmachowski. A więc w skrócie - zakup CD za 200 zł, wysyłka, przeróbka i odbiórka.

I to jest mój aktualny etap, jednak forum nie było by forum, gdybym nie wyczytał, że Stelmach owszem GIT, piękny, wspaniały itd. itp., ale są LEPSZE...

Na razie sobie odpuszczam bo obecna konfiguracja sprawia mi ogromną frajdę.

Podsumowując wiedz jedno - jeśli coś Ci zaczyna w obecnym sprzęcie Ci przeszkadzać, to

- albo sobie odpuścisz i będziesz się cieszył z tego co masz,

- albo wejdziesz na forum audiostereo popytać o opinie...a jeśli już tak zrobiłeś, sądząc po niniejszym temacie - toś CHŁOPIE PRZEPOD! (jak to w tym dowcipie).

także ciesz się człowieku z Harmana i nie wracaj tu nigdy, słyszysz? nigdy! ;)

pzdr. :)

>Smetan

>Wszytko brzmi, jak dla mnie, przepieknie

Jeśli tak to lepiej posłuchaj Jędrusia i daj sobie spokój z zmianami, w przeciwnym wypadku czarno widzę. Chyba że masz za dużo wolnego czasu i zbędnych pieniędzy oraz za mało problemów.

A tak poza tym KD to inna zakładka.

p. deep

Smetan przepadłeś ;)

A tak na poważnie to HK3480 jest dość mocny ale moim zdaniem rozjaśniony nieco. Chcesz posłuchac naprawdę dobrej muzy na nim to kup sobie za ok 500-600 zł CD Marantza 63, 67 lub 6000 i nie zaglądaj więcej na forum ;) Albo kup "nosiciela" + DAC Stelmacha i w tym poziomie cenowym masz z bańki ;)

Nie daj się wpędzić w "spiralę zbrojeń" bo nie ma odwrotu później :)

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

no to jazda : HK3480 nadaje się do E60, na moich E80 lipnie to było HK970 też nie dawał rady i pokój 18m2 anie 28m2. E90 to baaaaaaaaaaardzo lubią prądzik... bardzo. Już nie chce mi się tego wałować po raz xxxx. Jak jesteś sado to wpisz se w wyszukiwarce temat jbl E itp :>

Master

A moim skromnym zdaniem HK970 gral tak na JBLach jak mial grac. Moze Ci sie wydawalo ze nie dawal rady. Harman w nowej serii HK970 zmienil proporcje roznych zakresow, co zaowocowalo innym brzmieniem niz HK670. jak Harman pizgal basem ludziska marudzili ze muli. Jak w chwili obecnej jest bardziej wyrownany w calym zakresie ludziska mowia ze nie daje rady. Swoja droga master co za problem podbic sztucznie skraje zakresow (za pomoca jakis wewnetrznych filtrow) jak np. w denonie 700AE lub byc moze w Twojej AX900 ? Zawsze w dupach bedzie zle i cos tam nie bedzie pasowalo. A moze na tym polega ten audiofilizm aby przypierdolic sie do wszystkiego co mozliwe ?

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

nie nie piter to nie tak. Słuchałem na HK970 na +3dB i to był szczyt jego możliwości. Basy latały jak szmatexy a jakoś super głośno nie było. Na jamaszcze na godzinie 11ej jest głośniej. basy ledwo co się ruszają. Perfekcyjna kontrola.

Ale co za tym idzie moc idzie w ciepło :/

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Ano to na pewno. Ja nie szukam wad sprzętów i nie chce ich wyzywać. U mnie to jest tak. Mam coś.. jest fajnie.

Dopadam coś lepszego i jest lepiej... to zostaje. HK970 przez rok u mnie grał i było fajnie. teraz jest dużo lepiej

Swoją drogą, jak sądzicie, czy jak ktos ma wujka szejka i ma np. zestaw za 300 000zł, będzie bardziej zadowolony niz osoba, która ciuła, ciuła i ciuła i kupuje coś za 3000zł. Ale to tak na marginesie :-)

>masterofdeath6, ja coraz mniej słucham metalu, mój pokój ma 25 m kw. i jest OK. Ja jestem z tych, co to ciułali, i nie dali się zmanipulować innym znawcom. dlatego apeluje do założyciela tego wątku: nie słucha ludzi, słuchaj muzyki, a osiągniesz to co zamierzałeś.

Wracając do muzy, mnie się brzmienie kefulców podoba, zmieniłęm kable i teraz kupuje płyty, kupuję, kupuję, kupuję...i kupuję :-)

Pozdr

Ja tymczasem sluchalem KEF iQ7. Przestrzen naprawde piekna jak na moje ucho, lecz posucha w basie dyskwalifikowala dla mnie te kolumny. O uderzeniu stopy w splot przy tych kolumnach mozna poprostu zapomniec. Dlatego wybralem Tannoy Sensys DC2. Podobne roziwazanie glosnikow srednio i wysokotonowego (wspolosiowosc) lecz bas wg mnie wiekszy i bardziej miekki. Aczkolwiek te Tannoye tez raczej brzmia delikatne i na pewno nie loja tak poteznie jak JBLe.

zabawie sie w jasnowidza

przedtem - hk970 + hd970 is coool dzięki harman

teraz - odkąd mam yamaszke ten hk to syf brrrr.

za jakiś czas - ma ktoś schemat do yamahy? bo 15lat daje efekty

kolejny czas - jak dobrze ze pozbylem sie tego japonskiego trupa - niech zyje krell..!

masterofdeath6 jestes bardziej zmienny niz moja zona przed menstruacją. uwazaj bo oczerniając mozna zrobić kółko i samemu sobie w końcu obrobić dupsko.

zapewniam że poradzą sobie w/w grania przy np.jbl 90. to ze buczal ci bas to podejrzewam ze raczej kiepsko

wytłumiony lokal. no chyba ze harman wypuscil sprzety specjalnie nie mogace uciągnąć wlasne kolumny, ale bylby chyba............ sabotaz?. np. bmw m5 przy esp tez nie zrywa osfaltu - chyba za slabe.

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

iQ9 chyba już przyłoiłyby basem na 18m2 :) nie mam narazie możliwości zatargać na chatę :/

Nie wiem czemu Hk zrobiło co zrobiło, ale im nie poszło. Raz też miałem okazję posłuchać E100 na HK675 -

• 3 miesiące później...

Do: jaro4444, 22 Sty 2007, 10:50

>Smetan przepadłeś ;)

>

>A tak na poważnie to HK3480 jest dość mocny ale moim zdaniem rozjaśniony nieco. Chcesz posłuchac

>naprawdę dobrej muzy na nim to kup sobie za ok 500-600 zł CD Marantza 63, 67 lub 6000 i nie zaglądaj

>więcej na forum ;)

Nie chcialbym się mądrować, bo nie słyszałem jak gra HK 3480. niemniej porównywalem niedawno w identycznych warunkach (p[okój ok. 30 m2, na ścianach obrazy, rogi wytłumione jednak nie wydmuszkami, lecz zasłonami i innymi sprzętami) HK 675 w zestawie z DVD 22 i w zestawie z Marantzem 6000 właśnie. Być może w tym konkretnym zestawieniu tak bylo, ale moje wrażenia to, że Marantz jest bardziej metaliczny w stosunku do DVD 22, bardziej chłodny. DVD 22 wygrał w 'moich uszach' z marantzem właśnie piękną, ciepłą średnicą, bardziej naturalną niż marantz. Pondato, tony wysokie były lepsze, czystsze i nie kłujące w uszy (polecam np. drugi utwór z płyty M. Flatley Lords of the Dance, gdzie solistka śpiewa bardzo wysoko akompaniując sobie na harfie - naprawdę dobry test dla wysokotonowych głośników). Dlatego nie polecam takiej pochopnej zmiany jak zasugerował jaro4444.

Dodam tylko, że kolumny to były Avance Omega 503 na AST SonicLink 200, rozstawione na 3m, 40 cm od ściany tylnej, odsłuch ok 2,5m od bazy stereo.

pozdrawiam

Powrót po dłuższej przerwie...

• 2 miesiące później...

Teraz to piszesz o F1, a to inna bajka...

a i jeszcze jedno - jakoś wszyscy spece od F1 nie widzą, że Twój Ferdek i Miecio (w sumie gówno nie Miecio bo McLaren) startują w F1 wieeeele lat, a dla BMW to drugi sezon i są TRZECIM konstruktorem...sporo przed Toyotą, Hondą, Renault - tego już nikt nie widzi. Poczekaj - zobaczysz co będzie w sezonie 2008. Mogę się już założyć, że to nie będzie trzecia pozycja.

Co prawda BMW kupiło Saubera w 2005 ale wcześniej projektowali dla Williamsa prawie 7 lat, więc z debiutem to bullshit ;)

PS. Pamiętam F1 z czasów Mansella ale za speca sie nie uważam :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.