Skocz do zawartości
IGNORED

ScanSpeak- jaki czas dotarcia ?

kijek

Rekomendowane odpowiedzi

kijek

jak wyglada twoja zwrotnica? ja zrobilem kolumny ring radiator i 18stka revelator ale moja zwrotka jest szregowa, po wielu probach tylko taki uklad mnie zadowala brzmnieniowo, nie moge sie zgodzic z paroma przedmowcami ktorzy pisali ze srednica ss jest jakas taka itd...Uwazam ze mikrodetale so w jak najwiekszym porzadku chyba ze ktos lubi przerysowany dzwiek czyli oddech wokalistki slychac lepiej niz jej glos ,niektorzy uwazaja to za zmyslowe ja za wypchnieta sztuczna srednice

pozdr.

When it comes to A Class amplifiers . I am totally biased.

• 2 lata później...

He,he.Nie ma to jak dobrze poszukać.Właśnie nabyłem te kolumny (tak te same z fotki na początku wątku).Od sprzedawcy (nie kolega kijek) nie mogłem się dowiedzieć dlaczego te RR2 mają bas reflex (mówił że takie kupił) ,ale zalecał zatkać otwór.Zatykam więc porządnie dziurę i żeby nie malować na nowo przodu walnę płytkę z grawerą RR2 Akustyk.

No i dopiero zapisuję się do fan klubu Akustyka oczywiście.

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Ależ głupoty piszecie

Sam mam konstrukcje Akustyka ale abstrahując od tego co mam z waszych wypowiedzi wynika, że czas "wygrzania" jest w we wszelkich konstrukcjach odwrotnie proporcjonalny do ilości wypitego piwa.

Pozdrawiam kolegów, którym "gra" po wygrzaniu ( a nie po normalnym trzeźwym słuchaniu).

AK ma rację, mówiąc, ze na forum większość nie zna nawet prawa Ohma natomiast "budowniczych teorii" jest w zasadzie 90% - szkoda, że to tylko teorie.

kijek,

jestem w podobnej, o ile nie gorszej sytacji - docieram Triangle i wcale nie mam zamiaru męczyć się trzy miechy...

zrób tak: skrzynki czółkami do siebie - jak najbliżej, podepnij do jednego kanału jedna w przeciwfazie, możesz jeszcze uszczelnić układ uszczelką do okien, i jedziesz, tylko nie przewal mocowo, bo zjarasz przetworniki.

za dnia zapuszczaj "gęste" łojenie typu Status Quo, w nocy szum z tunera (zbliżony do różowego) - znów uwaga na moc.

pzdr.

Ale nie dodałeś, że pomiędzy trzeba włożyć jajko wściekłego psa odkopane o północy i oplute przez chorego na osłabienie wysokich nietoperza. Potem bioenergoterapeuta z Ukrainy z różdżką i nagle się okaże, że nawet SS nie grają z Denonem.

Nie bardzo rozumiem, twierdzisz że wygrzewanie to lipa? Sam AK w recenzjach w Audio zwracał nie raz uwage że głosniki przyszły już po testach i są wygrzane/dotarte.

Przeciez nawet pomiary pokazują jak zmienia sie głosnik po kilkudziesięciu godzinach.

Wygrzewanie to nie jest zadna lipa. Zbudowałem jedne rr2 dla siebie i potem po ok 3 miesiącach drugie kumplowi i postawilismy jedne obok drugich i te niewygrzane grały znacznie gorzej - płasko (brak przestrzeni i bas zdecydowanie mniej spręzysty twardy , i mniejszy). Teraz u kumpla grają jak nalezy. Zbudowałem teraz konstrukcje na perlesach i tez przez pierwsze dni nie było za ciekawie.

Jak ktos nie miał doczynienia z budową kolumn to pierdzieli głupoty i przytacza jakąs głupią teorie która sie nie pokrywa często z praktyką.

Pozdrawiam.

Każdy fabryczny sprzęt trzeba wygrzać (dawniej były wygrzewane w fabryce w specjalnych piecach/chłodziarkach). W przypadku elektroniki chodziło głównie o szukanie tkzw. zimnych lutów.

Głośniki teoretycznie też powinny być "ruszone". Natomiast SS mierzy swoje głośniki i drukuje dla każdego charakterystykę.

Czyli jak rozumiem to co robią w fabryce nie ma się nijak do tego co osiągamy po 2 tygodniach?

To może sprzedajmy ten patent SS bo inaczej testy i pomiary zestawów powinny być przeprowadzane po 2 tygodniach pracy.

Ile razy membrana powinna się wychylić zanim uzyska odpowiednia "podatność"?

Nie neguje konieczności "dopasowania" elementów toru i ich wygrzania ale nie róbmy z tego fetysza typu 2 tygodnie do ściany dwa do słuchacza i ....

I nautiliusie pamiętaj - to nie fizyka dostosowuje się do nas a z reguły my do fizyki.

Jak zmienisz zestaw i posłuchasz tej samej płyty w odstępie kilku dni/tygodni to nagle "odkryjesz" coś czego nie słyszałeś lub słyszałeś inaczej (o teorii odwrotnej proporcjonalności do wypitego browaru nie wspomnę).

W uproszczeniu (może trochę szowinistycznym) na początku może się wydawać, ze kobieta, która poznałeś jest "płaska" i chodzi tylko o seks - w miarę "poznawania" odkrywasz więcej ......

I jako motto:

“If you have to choose from some number of competing theories, choose the simplest one because

it’s most likely to be true”,

Sharon Kay, www.royalinstitutephilosophy.org/think/

BTW - zbudowałem w swoim życiu ok 30 zestawów kolumn estradowych i jak do teraz 3 konstrukcje "domowe" (o modyfikacji domowych nie wspomnę)

Nie chodzi o pasującą nam teorie. Przeciez nie podważysz, że głośnik zawiera elementy czysto mechaniczne, które z biegiem czasu będą pracować nieco inaczej.

Ja nie popadam w paranoje typu odwrócone głosniki i słuchanie w pudełkach...dla jasności.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.