Skocz do zawartości
IGNORED

Kto słyszał Marantz PM 7001 / 7001 KI ?

norwidos

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli ktoś z forumowiczów miał już styczność z tym wzmacniaczem prosiłbym o opisanie wrażeń z tą stycznością związanych...interesuje mnie w kwestii brzmienia czy dźwięk jest miękki czy twardy, ciepły czy chłodny, ostry czy łagodny?

W związku z tym, że miałem już Denona PMA 1500AE pytam też ( o ile ktoś miał możliwość porównania tych urządzeń do w.w. Denona) jak się mają te nowe Marantze do wspomnianego Denona?

Dla określenia jakiegoś punktu odniesienia zdradzę, że w moim mniemaniu Denon grał twardo, chłodno i ostro...

Pozdrawiam i z góry dziękuję za informacje....

Niebawem sam też pojadę posłuchać o ile są miejsca w Warszawie gdzie można dokonać takiego odsłuchu w dobrych warunkach? ( tutaj też mam pytanie gdzie można posłuchać te wzmacniacze z kolumnami JBL, Paradigm?

Właśnie, podłączam się do pytanka. Ja już wprawdzie kupiłem, ale miałem chętkę na ten właśnie zestawik. W odróżnieniu od norwidosa, mnie moja konfiguracja się bardzo podoba: dynamika, uniwersalność bez zarzutu. Odrobinka jasności-owszem ale ja tak lubię.

Miłego dnia

Sluchalem w TopHifi na Nowogrodzkiej wersji KI w zestawieniu z B&W 704. Brzmienie nie bylo chlodne acz ciepla tez nie za wiele, taka neutralnosc, szczegolowosc precyzja, wykop nieprzesadny, tu moze 1500 okazalby swoja wyzszosc? W kazdym razie elementy pasowaly do siebie i przyjemnie sie sluchalo, nie wiem jak ten marantz wypadnie z innymi kolumnami.

Witam!

Od piatku (mam nadzieję) będę szczęśliwym posiadaczem Marantza 7001 KI. Bedzie to grało z CECem 3300 (lub z Arcamen 73t) i eposami 15.2. a połączone Qed Silv. Anniversary+Qunex2 Wszystko nówki niewygrzene. Kupuję ten zestaw zupełnie nie po audiofilsku w ciemno - słuchałem tylko eposów z creekiem i arcama z denonem i kefami. Wrażenia za jakiś czas (2-3 tygodnie), ale już wiem że będzie mi się podobać..;-)) najważniejsza i tak jest muzyka

jbb

Nie wiem czego bardziej ci gratulowac odwagi czy glupoty bez obrazy oczywiscie swiat do odwaznych nalezy kto nie ryzukoje ten nie zyskuje - ja to wiem ale kupowac w ciemno???? -mocna rzecz

A tak do tematu to sluchalem tego wzmaka z dedykowanym CDkiem i musze powiedziec ze bylo neutralnie ale po cieplej stronie barw z miekkim raczej nieco podbitym basem i w miare rytmicznie ot taki przyjazny wzmacniacz

..ale ja w ryzyku pracuję - dla mnie to chleb powszedni...;-))...( to oczywiście off topic)

prawdą jest że trochę słuchałem ale i tak kupiłem co innego..;-)

zdałem się na intuicję.. trzeba być bardzo osłuchanym żeby wiedzieć że drugie skrzypce nie stroją, albo że alt wstała lewą nogą .....wiem że można kiepsko złożyć sprzęt nawet za dziesiątkli kzł...(słuchałem Accuphasa z Avantgarde Accoustic połączonych kablami grubości nadgarstka i brzmiały gorzej niż Epos albo Esy z dobrymi budżetami..) Posłucham, jak mi nie będzie pasować sprzedam albo zostawię młodej.. (córka, coś słyszy).

A na razie czekam na dostawę. Jak temat nie umrze to moze coś napiszę ...

no to niezle ja to specjalnie po duzych miastach jezdzilem zeby sprzetu sluchac i dopasowac cos dla siebie a tu kolega w ciemno..no no tez tak mozna w kacu napewno to zagra

to w "w kacu" to nie żadna pomyłka brodawid..;-)) rozumiem stres z powodu utraty cnoty przez Twoje B&W :-))

ja mam w domu 3 sztuki destrojerów klasy ziemia-ziemia, dlatego eposy wygrały z harpią pat.. (harpia nie ma maskownicy a epos ma metalową) i liczę że kopułka bedzie bardziej bezpieczna....

ale prawda jest taka że były bardziej zrównoważone od harpii pata

(podobno ostatnia w kraju stoi w Bielsku, producent bedzie robił coś z drugim basem) swoją drogą chciałbym popierać polskich producentów ale ta dystrybucja...

>ja mam w domu 3 sztuki destrojerów klasy ziemia-ziemia, dlatego eposy wygrały z harpią pat..

>to w "w kacu" to nie żadna pomyłka brodawid..;-)) rozumiem stres z powodu utraty cnoty przez Twoje >B&W :-))

jbb wybacz kolego ale nie zrozumialem twojego wpisu odnosnie czego on byl?????????

brodawid,

A moze wlasnie takie zakupy w ciemno sa najlepsze... Ja tez tak robie ale przy kazdym zakupie oczekuje od sprzedawcy ze gdy cos bedzie nie tak to bede mogl zwrocic to z powrotem.

Tak w ciemno kupilem glosniki tj. zamienilem piszczalki B&W DM301 na polskie rzemioslo BWM M1 ale ich producent/konstruktor zapewnil mi mozliwosc zwrotu w przypadku niezadowolenia. Nie zaluje decyzji. Rzeczywiscie glosniki graja super z moim 10-letnim wzmakiem SONY.

Teraz tez chyba zaryzykuje wlasnie wymieniajac wspomnianego wzmaka na Marantza PM-7001. Kto nie ryzykuje nie wygrywa! :-)

A tak reasumujac ze sprzetem audio jest jak z seksem bo W WIEKSZOSCI PRZYPADKOW trudno powiedziec ze jeden zestaw gra lepiej albo gorzej. Gra INACZEJ a co nam pasuje albo nie, i do czego z czasem sie przyzwyczajamy to inna sprawa. Trudno powiedziec ze z jedna kobieta jest lepiej lub gorzej, dla normalnych ludzie jest po prostu inaczej ;-)

pawjer

No jasne stary jednak ja jestem raczej nie inaczej bardzo srednio zamozny i powiedzmy musze zakupy robic raz na dlugi czas auta nie mam, mieszkam w miescie w ktorym nie ma sklepow audiofilkich no wiec jedyna opcja zebym cos posluchal jest wysylka ktora kosztuje okiol 100zl w jedna strone no to teraz sobie wyobraz jak mial posluchac powiedzmy 3-par kolumn i je odeslac to koszt okolo 600zl a na to mnie nie stac wiec ja wybieram kupic bilet do wroclawia i tam posluchac paru zestawow kosz z powiedzmy posilkiem w Mc Donald to 50zl

sam widzisz ja po prostu jestem zmuszony dzialac w ten sposob

A może wrócmy do meritum. JCzy osoby które słuchały ww wzmacniacza mogły by wypowiedziec się do jakiej muzyki nadaje się tan 7001 najlepiej, czo jest jego mocną stroną a co wzbudziło niechęć ??

Mi wydaje sie bynajmiej odnioslem takie wrazenie ze ten wzmacniacz jest dosc uniwersalny sprawdzi sie w wielu gatunkach muzyczny bo nie jest ani jasny ani ciemny raczej cieply miekki jest to zachowane we wlasciwych proporcjach bo najgorsze to gdy tranzystor pruboje udawac lampe

Mysle ze jego slabsza strona jest to ze czasem moze zabraknac nieco witalnosci w utworach ktore potrzebuja troche pierwiastka drapiznosci no i nie przykowa uwagi sluchacza na szczegolach z nagran moze brakowac nieco rozdzielczosci to odnosnie wersji podstawowej a co do KI to nieslysszalem ale czytalem w prasie ze podstawowa wersja jest na tyle dobra ze KI nie jest wart doplaty.

Dodam ze moim zdaniem firmowa konfiguracja z dedykowanym SCD gra troche za cieplo ,moze nawet ciemno moze sie to nawet nie ktorym bardzo podobac sczegolnie dla osob sluchajacych starych nagran nienajlepszej jakosci albo plyt winylowych bodz tez metalu ciezkiej muzyki rokowej bowiem jest dosc mocno zakcetowany dol pasma ma odpowiednie dociazenie oraz sile troszke gozej z kontrola i szybkoscia !

moim zdaniem wzmacniacz Denona gra jasno szczegolnie na przelomie wyzszej srednicy i gory co ogolnie przy odpowiednio zachowanych proporcjach jest atrakcyjne daje wrazenie analitycznosci przekazu natomiast sama srednica jest bardzo czytelna bogata i barwna jednoczesnie co niewatpliwie jest zaleta w budrzetowych wzmacniaczach. Co zas tyczy sie basu to jest to chyba najwieksza zaleta tego produktu jest odpowiednio masywny dobrze dociazony ale nigdy nie poluzowany wydaje sie prowadzic silna reka membrany glosnikow dyscyplina i dynamika znana z urzadzen przekraczajacych dwukrotnie wartosc tego wzmacniacza.!!

Moze nie jest do kaca uniwersalny ale z latwoscia wysteruje kazde kolumny a wyposazenie tylniej scianki -imponujace

założyciel tego wątku bardzo by chciał znaleźć chwilkę na odsłuchanie tytułowych urządzeń, ale jak na złość mam obecnie 2 miejsca pracy a do tego dzienne studia a co z tym związane sesja na głowie, więc wolne chwile zdarzają się tak jak dziś od około 21 a wtedy sklepy już dawno pozamykane:(

żeby się nie skończyło tak jak z Denonem PMA 1500AE, że kupię po to żeby dokonać oceny:)

zapomniał bym, że pojawiła się perspektywa ( za sprawą jednego z naszych forumowiczów) dokonania kilkudniowego odsłuchu Marantza PM 7200, więc gdy stało by się to faktem, mogę trochę opowiedzieć o wrażeniach na różnych kolumnach podłogowych, jednak obawiam się, że niezależnie od tego jak on zagra, nie rozwiąże mi całkiem problemu, bo nie ma możliwości grania jako końcówka mocy:( a Marantz PM 7001 ową ma i do tego jest przełącznik na tylnej ściance który robi końcówkę z integry i na odwrót bez wciskania zworek:)

moje pierwsze wrażenia z odsłuchu 7001 umieściłęm tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 1 miesiąc później...

Ja zupelnie nie rozumiem zachwytow nad Denonem. Jak komus moze sie podobac wyostrzone brzmienie o podbitym przelomie srednicy i gory??? Przeciez to brzmi cyfrowo i technicznie. JEsli chodzi o CD w tej cenie Usher CD-1 buje Denona na glowe w kazdym zakresie moze poza dynamika. I nie mowie tak dlatego, ze mam Ushera. Jest dokladnie odwrotnie. Niedawno stalem przed problemem zkupu urzadzenia i kierujac sie odsluchami, wybralem wlasnie ten sprzet. Denona porownywalem bezposrednio po Usherze - przelaczajac tylko CD, cala reszta toru ta sama. Co tu duzo mowic, w tej cenie Denon to raczej porazka....

Oj przepraszam za moj powyzszy wpis, chyba jest w nieodpowiednim watku.... Jesli chodiz o Marantze, odsluchiwalem wersje zwykla vs KI, ale porownywalem odtwarzacze CD. W moim przekonaniu, jesli chodzi o CD, warto doplacic roznice do KI. Wysokie tony w wersji bez KI to zupelna porazka - suche, cykajace pozbawione finezji i niedoskonale zespolone z wyzsza srednica... Jak jest ze wzmacniaczami? Nie wiem. Najlepiej posluchaj sam :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.