Skocz do zawartości
IGNORED

dali ikon 6 i niewielkie pomieszczenie

liquido

Rekomendowane odpowiedzi

jestem na etapie składania pierwszego 'poważniejszego, a raczej pełnowymiarowego zestawu' (pianocraft wędruje do sypialni),

nabyłem wzmak denon PMA 1500ae z dedykowanym DCD i wstępnie po odsłuchach salonowych (satysfakcjonujących moje niewytrawne ucho) wybrałem Ikony 6...

i tu pojawia się problem.. pomieszczenie w którym mają zagrać po pierwsze jest niewielkie, po drugie piersze słabo wytłumione, po kolejne dziwne (z jednej strony zamknięte 13,5m2 z drugiej otwarte na kuchnię 20m2 wysokie na 2,80)...

naczytałem się na forum o nienajlepszym graniu podłogówek(monitorów z duzym basem) w niewielkich wnętrzach, to też pytanie brzmi... czy to co usłysze w domu mnie nie rozczaruje?

dodam że nie bardzo mam możliwość odsłuchu Ikonów przed zakupem w mieszkaniu....

https://www.audiostereo.pl/topic/31155-dali-ikon-6-i-niewielkie-pomieszczenie/

powiem jedno - wynajmowałem kiedyś na antresoli mieszkanie - podobnie wysokie - co bym nie zrobił - było nieciekawie głównie z basem...zmieniełem mieszkanie głównie z tego powodu - gdyby to było moje to bym obniżył sufit lub montował jakieś ustrojstwa - a kuchnie postaraj się jakoś oddzielić - najlepiej ścianke działową (przynajmniej częściowo - wymyśl jakiś gustowny barek albo coś) ja bym wolał mieć dobre 13-15 m2 z droższymi monitorami niż 20 m2 wysokiego (czyli trudnego do "normalnego" wytłumienia) ponmieszczenia z przeciętnymi podłogówkami... za ok . 3 tys. można fajne monitorki kupić..ale wtedy kluczowe są standy - najlepiej 30 kg sztuka z kolcami (kiedyś nie mogłem uwierzyć)...z drugiej strony jak to takie wysokie pomieszczenie to zmniejszanie jego powierzchni może średnio wpłynąć na architekturę całego mieszkanka - zrobią się wysokie klitki...

w każdym razie minimalizm w umeblowaniu Ci nie pomoże - po pierwsze dobry dywan, półki z książkami i może takie ustrojstwo co wieszają w studiach by nie było echa na suficie... nie wiem - ja wolałem się wyprowadzić niż z tym walczyć..pozdr.

Fakt, pomieszczenie nie jest duze ale na szczescie dosc wysokie. Jezeli owo 'otwarcie' na kuchnie nie jest z boku a na przyklad na wprost kolumn to nie powinno byc zle. W sumie widze raczje problem z uzyskaniem dobrego wrazenia 3-wymiarow niz nadmierny bas o ile da sie nieco odsunac kolumny od scian

pzdrw

soso

dzieki za rady... załączam szkic który może nieco rozjaśni obraz....

może zatem jakaś sensowna alternatywa dla Ikonów?

dodam że przemeblowanie raczej nie wchodzi w gre... dojdą zasłony i po negocjacjach z najpiękniejszą może dywan..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam,

Jestem szczęśliwym posiadaczem Dali Ikon 6. Wybór na nie padł również po kilu odsłuchach i póki co w moim pomieszczeniu nie grają jeszcze tak jak należy. Mam również nietypowy pokój - w kształcie sześciokoąta ;-) (na trzech ścianach okna) o pow. ok. 22m2. Z basem nie będziesz miał problemu ponieważ bas w 6 jest bardzo zdyscyplinowany a na dodatek łatwiej je ustawić gdyż bas reflex jest z przodu. Przy Twojej konfiguracji znacznie gorzej będzie ze sceną i tutaj podzielam zdanie szanownych kolegów. Ja bym próbował jednak przestawić cały zestaw na dłuższą ścianę, a w ostateczności Ikony będziesz mógł dostawić na 15 -20cm do ściany, aby zbytnio na pokój nie wychodziły. Zyska na tym stereofonia, bas zelżeje (wtedy już na pewno nic nie będzie dudniło) a i doda to uroku całemu salonowi. Póki co ze szkicu widzę, że upchnąłeś klocki i kolumny w mało widocznym zakamarku tak jak byś się ich wstydził;-). Trochę po macoszemu traktujesz ten sprzęt, nie sądzisz? Zaproś żonę na wytworną kolację do restauracji, zaserwuj dobrą butlę francuskiego wina a jak będziecie się zbliżać do dna butelki przedstaw jej szkic z propozycją jw. Na moją Polowę podziałało a teraz z dumą pokazuje znajomym naszą Świątynię Dźwięku. Bajki o monitorach i 30 kg stendach daruj sobie. W Ikonach drzemie wielki potencjał i następnym krokiem w moim przypadku jest inwestycja w akustykę pomieszczenia. Zmian klocków, kolumn, kabli g..o da jak pomieszczenie samo w sobie degraduje dźwięk. Tak na marginesie u mnie Ikony również grają z Denonem i dźwięk daje mi bardzo dużo satysfakcji - a wiem że może być o 2 klasy lepiej. Pozdrawiam i do dzieła!!

wszyskto ok. ale określenie kwestii dobrych standów do monitorów jako bajki to według mnie i dużo bardziej osłuchanych i doświadczonych w audio kolegach jest nieprawdą... sam próbowałem i zupełnie inaczej to grało na podłodze(to wiadomo), na tanich stojakach od monitorów kina domowego i na pożądnie zrobionych standach..i tyle... bajkami można określać diametralne zmiany charakteru systemu kablami , które grają tak lub tak, w tym płacenie za kable tyle co za klocki...

co do dali icon 6 - jak zresztą widać z "o mnie" także się nad nimi zastanawiam i są jedną z opcji, którą będę odsłuchiwał... przy okazji - jakie one mają wymagania - czy jolida 1501rc wystarczy by je DOBRZE wysterować ? pozdr.

Icony sa latwe do wysterowania mimo swych 4 ohmow i na dodatek maja bardzo dobra skutecznosc. Dla wzmacniacza bajka.

Co do ustawienia w narysowanym pokoju - trzeba najzwyczajniej w swiecie poeksperymentowac. Sytuacja nie jest bajkowa ale moze cos da sie wycisnac

pzdrw

soso

• 2 lata później...

belami, 27 Paź 2009, 14:26

>Ikony 6 są 6 omowe :)

zgadza się, a w pomiarach nie zchodzą niżej niż 4.8 ohma - więc nie ma problemu z napędzeniem. Efektywność też powyżej przeciętnej.

Uczciwe 50 watów mocy na 8 omach wysteruje Ikony 6 z powodzeniem. A poza tym kubatura pomieszczenia nie jest wcale taka mała. Owszem, 6 to podlogówki, ale to jeszcze nie takie sarkofagi jak np. Ikony 7. Także nie powinno być źle.

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.