Skocz do zawartości
IGNORED

Paradigm 40v.3 vs. 20v.3

Pawlacz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Byłem już zdecydowany na 20-stki ale okazało się ,że mogę wyższy model kupić dopłacając więcej tylko 550 zł.

Czy warto dokładać taką sumę do 40-stek, i czy nie będą one zbyt mocne do moich 17m2; pytam bo niestety nie będę miał możliwości odsłuchu tych kolumn.

Dzięki za pomoc

https://www.audiostereo.pl/topic/31161-paradigm-40v3-vs-20v3/

Pawlacz, 24 Sty 2007, 20:06

> Czy warto dokładać taką sumę do 40-stek

Ogólnie warto, bo to lepsze kolumny są. :) Ale charakter mają nieco inny, niż 20-tki. I jak spodziewasz się tego, co usłyszałeś z 20-tek, to potem możesz się rozczarować...

Do 17 m2 jak najbardziej .

Charakter inny , ponieważ mamy soecjalizowany głosnik sredniotonowy więc wszytko jest podane jak na tacy .

Studio 20 są dwugłosnikowe więc siłą rzeczy musza cos zgubis po drodze ))))

No i najwazniejsze to diametralnie inna dynamika przekazu

Moim zdanie warto , pamietając o prądożernosci tych głosników. ))))

>Moim zdanie warto , pamietając o prądożernosci tych głosników. ))))

Jako ,że planuję również zakup wzmacniacza, mam pytanie:

Jakie powinny być optymalne(minimalne) parametry wzmacniacza aby mógł poprawnie współpracować z tymi kolumnami w pokoju=17m2?

Dzięki za pomoc

Myślę,że niezbędna minimalna moc wzm. to 100 W przy 8 omach. Nie spiesz sie z wyborem wzmacniacza. Te kolumny są dość wymagające i potrafią zapewne bardzo wiele ,ale tylko z dobrym piecem.Powodzenia

Pozdrawiam

kabaczek

Parametry są istotne, wspomniane wyżej 100W/8Ohm faktycznie jest ważne. Ale to nie przesądza, niestety. Tabelka z danymi technicznymi nie powie, czy wzmak zrobi coś fajnego z Paradigmami (jak i każdymi innymi kolumnami), czy nie.

Popieram więc zalecenie o nie spieszeniu się ze wzmakiem, a przede wszystkim zalecam odsłuchy. Jak najwięcej odsłuchów. Bo można wtopić ostro, nawet z teoretycznie dobrym wzmakiem...

kerikawon, 26 Sty 2007, 00:36

> Ty przecież wiesz z jakim wzmacniaczem te głosniki dobrze zagrają. Co się nie chwalisz ????

Bo ja skromna panienka jestem i chwalić się nie lubię... :-P

A co do wzmaka do Paradigmów - proponuję poczytać wątek 29356 i moje wrażenia w nim zawarte. Wzmaki bardzo zbliżone w parametrach...

Acha, tylko proszę zwrócić uwagę, że ja odsłuchiwałem Studio v4 głównie. W przypadku v3 nie było takich różnic, więc polecałbym zarówno Denona, jak i chińczyki oba. A co z tych trzech, to już kwestia osobistych preferencji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.