Skocz do zawartości
IGNORED

Skrzynki proac ukończone... piękne??

dialer

Rekomendowane odpowiedzi

:)

[obrazekLUKASZ-126920_1.jpg] [obrazekLUKASZ-126920_2.jpg] [obrazekLUKASZ-126920_3.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-2620-100004934 1170256726_thumb.jpg

post-2620-100004935 1170256724_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

skan słaby niestety

[obrazekLUKASZ-126921_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może niech ktoś się pochwali, co zbudował na Excelach i napisze nam o wrażeniach odsłuchowych.

A może by tak zrobić oddzielny wątek o Excelach i innych (bo to jest również b. ciekawy temat), a w tym wątku skoncentrujmy się jednak na ProAcu.

> pitdog

to są skany z katalogu intertechnika - do nabycia w qba za 35zł. jest tam dużo projektów, m.in taki o jaki pytasz.

sory, że zaśmiecam wątek informacjami nie na temat

w końcu to o pro ac

ave diy

:)

rogus nie podam Ci teraz konkretnych linków, skorzystaj proszę z google.com, na pewno znajdziesz.

Przeglądam bardzo dużo stron i po prostu na takie projekty się nadziewam, wystarczy przeanalizować zwrotnicę, zrobić kilka symulacji i mniej więcej wiemy czego się spodziewać.

Nie zagra?

Nie ma problemu, zawsze można zmodyfikować zwrotnicę.

SS to głośnik typowo basowy, ja bym to odcinał przy max 1kHz. To było super, jak wyszło. Nie teraz.

W nowych głośnikach Scan odchodzi od węgla, bo węgiel nie gra. Ta super innowacja okazała się nie taka super, nowe 18-ki to już celuloza.

Accuton czy Excel to mega sztywne membrany, a to podstawa przy głośniku. Bardzo sztywna membrana daje świetny bas.

Z rezonansami można walczyć pułapkami.

W przypadku Accutona dochodzi potężna wytrzymałość termiczna i mniejsze Xmax (Excel też), bo prawda jest taka, że bardzo duże Xmax nie często chodzi parami z dobrą średnicą.

Scan to dobry głośnik, jednak nie za 990zł. Gdyby kosztował 450 jak najbardziej. Mógł by konkurować z XT.

Jeśli chodzi o kopię PrAc za 2500zł to coś tanio, chyba, że głośniki są np. sprowadzane.

Koło ProAc'a za sprawą ceny kolumn krąży za dużo legend. Vodoo.

ps. jest jeszcze Focal ;-)

>Grip

Mam nadzieję że z głośnikami wszysko będzie OK. kasę wysłałem i czekam :)

rogus

Co do mat to w przypadku zastosowania cieńszej warstwy chyba trzeba by było wziąc poprawkę na rozmiary obudowy....

Myślę że jak już się tego podejmujesz to nie powinieneś iść na łatwiznę bo Ci wyjdą atrapy a nie klony :))

dialer

a jak sądzisz czy wystarczyłaby warstwa 4 mm, bez żadnego dodatkowego wytłumienia. Znalazłem w necie matę bitumiczną która jest opisana jako miękka. Podobno miękkiej używa Proac. Czy Proac stosuje jakieś dodatkowe wytłumienie oprócz mat bitumicznych ?

Pozdr.

Którą matę zastosować z zamieszczonych poniżej, miękką czy normalną. Jakie mogą być akustyczne różnice między nimi. Która będzie bardziej odpowiednia do Proaców.

[obrazekLUKASZ-127914_1.jpg] [obrazekLUKASZ-127914_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-225-100004894 1170256788_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ok dzięki, czyli uważasz że sama mata wystarczy, w oryginalnych chyba jest tylko mata. Rozumiem że matą obklejam tylko ścianki - tylną i boczne, i żadnych innych ? A co do ceny fo faktycznie jest zaporowa, ale chyba się skuszę.

Pozdr.

.

[obrazekLUKASZ-127971_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wydaje mi sie że tak nie jest dobrze musiałbyś albo włożyć wełnę przed założeniem frontu albo zrobić odłączany front

i nie będziesz miał możliwości wydostania nic co Ci wpadnie poniżej wzmocnienia a samego pyłu z mdfu będzie b.dużo

Ja mogę wełnę włożyć dopiero teraz (bo nie mam wzmocnień)

Rogus - ja dodam tak delikatnie ze swojej strony na temat mat bitumicznych. Stosowałem maty miękkie, ale ona w moim przypadku okazała się nieeeepoootrzebna. W niczym nie przeszkadzała ,tylko w jednym aspekcie : "zjadła" bas, było go bardzo malutko i cieniutko . Jeszcze szybciej ją wyjąłęm ( całkowicie )niż włożyłem. Ty jak się doczytałem chcesz ją wyłożyć nawet podwójnie na boki i tył , to może być zbyt duże ryzyko. Dwa razy przemysl i dopiero ją wklej.

Moim zdaniem lepiej wkleić mniejszą ilość ,a w przypadku niedosytu dołożyć, niż ją później zrywać.

pawiowy

w jakich kolumnach ją stosowałeś i czy była podobna do tej którą wkleiłem na zdjęciu ? U mnie akurat jakby zjadła trochę basu to nie zaszkodzi bo mam nie za duży pokój. Ale nie powiem trochę mnie zmartwiłeś bo już zamówiłem :(

Avance Epsilon 960- mam teraz zero !!! wytłumienia i jest jak należy ,żadnych dudnień na basie . Poprostu ścianki gołe. Wniosek jest taki ,że w przypadku tych kolumn wytłumienie komory niskośredniotonowej jest wielkim nieporozumieniem.

Jeżeli już wrzucisz maty ,to doklejaj ręką niezbyt mocno , jakby co - łatwiej oderwać.

>Pawiowy

Piszesz o modyfikowaniu kolumn(tak mi się wydaje że tam fabrycznie nie ma mat) a "rogus" wykonuje klon - a tam są maty... ale masz rację jak przyklei tylko na docisk to będzie je zrywał bo mata nie będzie spełniała swojego zadania!

Przecież ona musi pracować razem ze ścianką.

Tak na marginesie to jakoś sobie nie wyobrażam jak miałbym zerwać maty ze ścianek w moim klonie - to jest technicznie niemożliwe (dostęp jest praktycznie zablokowany przez bassrefleks)

>Rogus myślę że powinieneś robić wszystko zgodnie z projektem albo pogodzić się z tym że obudowa będzie zestrojona zupełnie inaczej niż w oryginale, zakłądając że projekt wg którego wykonujemy jest zgodny z oryginałem :))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.