Skocz do zawartości
IGNORED

Skrzynki proac ukończone... piękne??

dialer

Rekomendowane odpowiedzi

jestem na etapie prostowania płyt MDF co się wygięły jak stały oparte o ścianę :) ale dzisiaj zrobiłem przegląd i już prawie wszystko pasuje idealnie, mam już maty bitumiczne. Podejrzewam, że w przyszłym tygdniu składam skrzynki, tak więc u mnie praca w powijakach. Znalazłem zakład gdzie mi wytną wyfrezowane otwory na głośniki, ale to już po nałożeniu forniru. Mam problem z bass-refleksem, nigdzie nie mogę znależć odpowiedniego, chyba użyję zwykłej rury pcv, wygląd nie ten, ale swoje zadanie spełni :). Aha i nie wiem czy użyć konfirmatów czy wkrętów do płyt gipsowo-karotnowych. Tutaj Andrea mi trochę namieszał w głowie :)

Pozdr.

Żyję i słucham ukończonego dzieła jestem b. z nich zadowolony tylko ta reszta sysytemu :( z kompaktu słychać więcej niż to chyba przewidział producent :) (Pioneer PD 503)

Tak się zbieram do napisania opinii ale jakoś nie mogę nic sensownego poskładać jeszczę poczekam aż zaczne dostrzegać wady, bo po co pisać super , fantastyczne itd...

Rogus daj skręcaj na konfirmaty! wkręty do gipsu są do ... "gipsu" konfirmaty możesz wkręcać i wykęcać i jest mniejsze prawdopodobieństwo że ci się MDF posypie...

>dialer

No to gtatulacje!!!

To oznacza, że nowe głośniki grają już tak dobrze. A co będzie jak się wygrzeją???!!!

Miłego odsłuchu!

Jeszcze jedno: jakiej muzyki słuchasz?

Pozdrawiam

grip

dialer

jeszcze raz gratuluję :-), a faktycznie po wygrzaniu głośników powinno być sporo lepiej, tak więc to dopiero początek tego co potrafią te głośniki.

Ja dzisiaj skręciłem pierwsze pudło, wyszło całkiej niezłe, kąty idealne, skrzynia stoi prosto i się nie chwieje :). Tylko jest mały problem we wzmocnieniu chciałem wyciąć dziury wyżynarką z dupomarketu :-) i schrzaniłem robotę. Dialer wiem, że Ty masz klony bez wzmocnień, czy uważacie że klon ze wzmocnieniem i bez wzmocnienia w środku może różnić się pod względem dźwięku. Nie wiem czy jest zakład który wytnie mi jeden kawałek MDF-u. To raczej nikomu się nie opłaca. Ale jeżeli znacie taki zakład w Warszawie to będę bardzo wdzięczny za informacje. Zwrotnicę zamówiłem w firme Polink, powinno wyjść coś koło 300 zł za komplet. Teraz trzeba kombinować kasę na głośniki. Dialer ile Cię w sumie wyniósł zakup głośników w sumie z transportem i podatkami ?

Pozdr. i życzę wytrwałości budowniczym nie ma nic bardziej satysfakcjonującego niż własnoręczna robota :-)

"Kopia Rembranta zawiera inaczej mieszane farby,nikt nie wie jak mieszął je sam wielki malarz"

Masterplan sądząc po tym co piszesz, wydaje mi się, że nie widziałeś chyba nigdy kolumn od środka.

Elementy zwrotnicy jak i schemat zostały skopiowane, elementy zostały zmierzone.

Wybacz, ale 4 elementy LC to nie farby Rembranta, daruj sobie takie porównania.

Głośniki to typowe Scany, a opowieści i specjalnych modyfikacjach to bajki dla... audiofilów?

Obudowa?

A co to za problem?

Takie teorie wypisują Ci, którzy słono zaplacili za ProAc'a i teraz im żal, że ktoś to skopiował dwa razy taniej.

>grip

-słucham rocka i jazzu

kolumny wygrzane są już dość dobrze w końcu to już 3 tygodnie.

już nawet wymieniłem w sekcji wysokotonowej rezystorki na metalizowane

- wcześniej były podstawkowe alr entry 2M i miałem kilka dni eposy es12 (wiem że do dużo niższe przedziały...)

w sklepach słuchałem kolumn kilku kolumn za ok 5kzł ale jak wiadomo to nie te same warunki

>rogus

wzmocnienia mają napewno wpływ na dzwięk ale myśle że "przesztywnienie" konstrukcji również może mieć niekorzystny wpływ...

mam pytanie do wszystkich budowniczych - jakie kable planujecie użyć wewnątrz kolumn (Dialer jakich Ty użyłeś ?). Ja mam zamiar okablować Audioquestem CV-4, to będzie najrozsądniejsze rozwiązanie ponieważ tych kabli używam na co dzień. Mam też pytanie czy trzeba użyć dwóch oddzielnych kabli do dwóch głośników czy można użyć jednego odcinka a do głośników poprowadzić wiązki przeznaczone do średnich-niskich oraz wysokich. Wolałbym z racji ceny zastosować drugie rozwiąznie :-).

Pozdr.

Co do kabli to ja zastosowałem na góre plecionke OFC (z POLINK) a do niskich średnich OFC 4mm^2

proponuję Ci żebyś zamówił odrazu w polinku zwrotnice z kabelkami.

lutowanie dużych przekrojów miedzi OFC jest dość kłopotliwe

musisz się przygotować że aby okablować wnętrze potrzeba ok 3-4 m kabla.

(Gniazda -> zwrotnica -> głośniki)*4

• 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Witam serdecznie, odświeżam wątek, zamieszczam zdjęcie moich przyszłych kolumn :-). Jestem ciekaw jak praca nad klonami przebiega u innych forumowiczów, czy ktoś oprócz Dialera ukończył swoje dzieło i może się pochwalić rezultatami ? Ja w przyszłym tygodniu kupuję kabelki Audioquest CV-4, lutuję, potem zamykam skrzynki i kładę fornir. Później ciułam kasę na głośniki :-).

Pozdr.

[obrazekLUKASZ-154997_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

i jeszcze zbliżenie na zwrotnicę

[obrazekLUKASZ-154998_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Brawo Rogus!

Wygląda na niezłą robótkę. Tylna ścianę fornirujesz, czy malujesz. Pytam, bo widzę, że masz już otwór pod bassrefleks.

>Dialer

Co u Ciebie?

Jak Proaczki grają?

grip

Witam, tylną ściankę będę chyba malował. Polutowałem już kable do zwrotnic, pierwsza skrzynia jest już zamknięta, za drugą biorę się w tym tygodniu. Zastosowałem tak jak wspominałem wcześniej Audioquest CV-4. Nie mogę się doczekać, kiedy je w końcu skończę i popłynie muzyka, ciekawość zżera :-). A co u Ciebie Grip, na jakim jesteś etapie ?

Pozdr.

Eh poważnie myślę nad zrobieniem sobie czegoś takiego. System wykorzystuje nie tylko do słuchania muzyki ale także do kina. Fajnie by było mieć dwa osobne systemy ale to za drogo wyjdzie jak dla mnie. Możecie mi podpowiedzieć jaki do tego sensowny się amplituner? Cena myślę że nie więcej jak 3000 zł. Największy nacisk chciałbym położyć właśnie na stereo.

>rogus

jestem na etapie poszukiwania MDF-u. Jednym słowem - daleka jeszcze droga.

...a dialer tak się chyba zauroczył dźwiękiem swoich klonów, że zapomniał o istnieniu forum :)

Pozdrawiam

grip

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.