Skocz do zawartości
IGNORED

Kable głośnikowe Nordost contra Albedo

Krys

Rekomendowane odpowiedzi

wracaj do piaskownicy kuba, tam twoje miejsce

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Nigdy nie rozmawiaj z głupcem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Używam kabli Albedo od kilku lat (Flat One, Air 1, Air 3, Monolith) i skomentuję krótko - bardzo dobre produkty (może nie idealne ale co to znaczy idealne...? Tylko tyle ile usłyszymy. Albo nie :))). Świetny kontakt z właścicielem firmy - konkretnie, sympatycznie i bezkompromisowo.

>Kabel ma pracować w zestawieniu HK 630 głośniki JBL E 90

na litość, piopiu, kto tu jest głupcem? i kto komu robi wodę z mózgu??

>Kabel ma pracować w zestawieniu HK 630 głośniki JBL E 90 !!!

jaki kabel ? jedyna rada rozsądna: głośnikowy! normalny!

Do tak wspaniałego zestawu kup koniecznie jeszcze 2 choinki i masę światełek. Wepnij to w listwy zasilające sprzet i będziesz miał cudowne filtry :P :P :P

Człowieku o czym Ty w ogóle piszesz ? Jaki Nordost ? Jaki Albedo ? Wejdź w Allegro ( www.allegro.pl ) i szukaj kabli głośnikowych z metra do max 20 zł/m ( choć i 5 wystarczy w zupełności ) i o przekroju 2,5 mm2

Prosze się nie obrażać ale pan Kuba jest właśnie osobą o której pisałem w poprzednim wpisie.

Zawsze wystarczy odczekać swoje i sie pojawiają...EKSPERCI !

Są przecież inne hobby które nie wymagają pewnych predyspozycji jak Np. SŁÓCH.

Młode pokolenie nazywa to hardcore. Bo jak inaczej nazwać głuchego audiofila. Przecież każdy z tych krzykaczy nazywa siebie audiofilem ...a jakże.

Dobieranie kabli do budżetowych urządzeń to przerost formy nad treścią. Owszem, może poprawić to samopoczucie i wywołać dobry humor nabywcy, podobnie jak nowe buty czy torebka poprawiają humor naszym żonom, ale wrażenia dotyczące poprawy brzmienia wynikać będą wyłącznie z autosugestii.

piotrekguc:

>Są przecież inne hobby które nie wymagają pewnych predyspozycji jak Np. SŁÓCH.

Spraw sobie chłopie jakiś moduł sprawdzania pisowni, bo kaleczysz język w sposób litość budzący.

piotrekguc:

>…w słowie słuch błąd jest celowy.

Taaa, jasne.

>...myślałem ,że taki poliglota odczyta ukrytą aluzje.

"Poliglota"? Cóż, słownik języka polskiego także sobie spraw. I używaj.

A pan Piotrek zapewne należy do tych audiofili, co słyszą kable, oczywiście wzrokiem, bo jeszcze taki, co na słuch potrafi jakieś różnice wyłapać się nie objawił niestety. A nie tacy jak pan Piotrek i pan piupiu aspirowali do tej rzadkiej umiejętności. Zresztą podkreslanie, że "kabelek za 900 zł" i że "szczena na podłodze" już wskazuje, że mamy do czynienia z kolejnym cudownym audiofilem-wzrokowcem-metkowcem.

Oczywiście nie mam nic przeciwko żeby sobie hobbyści kupowali srebrne druty klejnotami wysadzane i nawet przez szamana obtańczone czy przez księdza pokropione kupowali, świetnie się bawię jak o tym czytam.. A agresywno-obronne reakcje panów wskazują, że w głębi serduszka dręczy panów niepewność co do realnej wartości tej kablarskiej bizuterii, na którą się dali naciągnąć :D

Powiedz mi szczerze kuba ... bawi Cię robienie z siebie głupca ? Zastanawiam się po co w ogóle zaglądasz na to forum. Dla takich jak Ty jest onet - tyle się tam dzieje - każde wydarzenie można skomentować. Tam nie trzeba się na niczym znać żeby pisać. Coś dla ciebie.

Kuba - pieprzysz jak potłuczony. Nie słyszysz zmiany interkonektu czy zmiany głośnikowych ? Głuchy jesteś. Dyskusja czy kable wpływają na dźwięk czy nie praktycznie ograniczyła się tylko do kabli zasilających. Różnice w pozostałych słychać i to wyraźnie.

pan kuba jest przeciwwagą dla słyszących.

pan teo jest przeciwwagą dla dyslektyków.

Zgadzam się z opinią że obydwu panów miejsce jest na innym forum.

…tak słowo pan celowo napisałam z małej litery.

Bez urazy Skibus, ale to ty pieprzysz jak potłuczony. Sprawa w żaden sposób nie jest rozstrzygnięta na korzyść "słyszących" a jeśli już to raczej wręcz przeciwnie :). Nawet na tym forum, jest kupa ludzi, którzy twierdzą tak jak ja.

No ale ja ci wierzę, że słyszysz, i nawet, że odróżniasz, o ile tylko możesz zerknąć ;)

Polecam poczytać sobie o znanym audiofilu panu Lavigne, który nie tak dawno chciał zgarnąć milion dolarów nagrody za odróżnianie kabli, hehe nawet ostro trenował i jak się to skończyło..

Szkoda mi tylko nowicjuszy którzy szukają rozsądnej rady min na tym forum i wmawia się im różne bzdury, typu podłacz sobie kabelek za 900 zł do swoich jbl e90.

zdrówko :)

Mialem okazje posluchać Red Dawna i Dwoch modeli Albedo...zdaje sie nadroższy w ofercie Monolith i model niższy....prosze nie brac mojej opinii jako wyroku sadu ostaecznego :) ....to tylko luźne uwagi.

Nordost.....jak dla mnie najdziwniejszy z trojki....jeżeli mialbym rozpatrywać dźwiek jako podzielony na pasma(bo ten kabel w mojej opinii takie wlasnie efekty pododuje) to powiem ze góra pasma jest bardzo dobra, rozdzielcza, dobitna....nieco przy tym jednobarwna(w kolorze srebra a nie zlota czy miedzi), srodek pasma jest lekko pomniejszony , ale tez czytelny - ladne kontury, bas....w systemie w ktorym go odsluchiwaliśmy wypadł slabiej od sporo tanszego DNM Reson....ale byl też wiekszy. Kabel gra trochę jak korektor ustawiony w polozeniu - U(celowo przejaskrawiam) ...lekko przywilejując skraje pasma. Może sie to swietnie sprawdzic w systemie w jakim z tego co pamietam byl wysoko oceniony(w MHF) wzmacniacz McIntosch + AP virgo....z tym ze to akurat nie moj pomysl na dźwiek - aby w celu uzyskania jednorodności wpadac z elementami systemu ze skrajnosci w skrajność.

Bardzo ładnie na kablu wypadła przestrzen, choć lekko dominująca gora pasma akurat w systemie w ktorym go odsluchiwaliśmy mogła przeszkadzac zbyt śmialo jak na mój gust zaznaczając swoja obecnosc kable dla poszukiwaczy "smaczków".

Albedo Monolith... ponoc jest świetny, ale wymaga wygrzewania....meliśmy niewygrzany i akurat w systemie w ktorym go sluchaliśmy żadnych rewelacji nie było....dźwięk był mniej interesujacy niż na standardowym kablu używanym w systemie....choc pod paroma względami dosc ciekawy....przede wszystkim jak na srebrny kabel nie byl rozjaśniony....nawet nie jak na srebrny....ot po prostu neutralny z ladnym wypelnieniem, bez drażniacych efektow... zabraklo tylko trochę "tego czegoś" co sprawia ze muzyka jest angazujaca.

Tańszy model Albedo słuchany w innym systemie w mojej opinii jest ... no własnie....bardzo ładnie sie wpasował....przede wszystkim jego wpiecie objawiło sie ladną kontrola basu, góra pasma pól kroku za średnica...ale w tym konkretnym wypdaku calosci wyszlo to na plus....nie ma sie co oszukiwac, ze pierwsza lepsza studyjna linka będzie lepsza od wymienionych kabli :) ... ale uważam warto sie rozejrzec przy zakupie okablowania za przewodami przede wszystkim dobrymi/pasujacymi do systemu nie ograniczajac sie tym, ze tańszy "nie może grać"....choc szczerze mowiac najtanszy ze stwki albedo okazal sie jedynym kablem, który konkretnemu systemowi w którym byl odsluchiwany zrobil dobrze....komplet w cenie ok 2Kzl z tego co pamietam, jezeli macie mozliwosć wypożyczenia to gorąco polecam.

Pozdrawiam

Kuba, Ty sobie jaja robisz swoim "o mnie", a byl kiedyś taki slepy test gdzie audiofile mieli odróżnić levinsona od pioneera...i wiesz co ....nie to ze sie pomylili, tylko....nie było sonicznej różnicy :)

lancaster, 2 Lut 2008, 16:43

>Kuba, Ty sobie jaja robisz swoim "o mnie", a byl kiedyś taki slepy test gdzie audiofile mieli

>odróżnić levinsona od pioneera...i wiesz co ....nie to ze sie pomylili, tylko....nie było sonicznej

>różnicy :)

było, było..

no są fachowcy, którzy uważają, że dwa nie zepsute wzmaki są nie do odróżnienia, o ile je wypoziomować do dziesiątej decybela. Jak Bob Carver klonował Conrada Johnsona to tak długo psuł swój wzmak, aż był nie do odróżnienia od CJ ;)

polecam (niestety po angielsku)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

no ale tą historię pewnie znają wszyscy.

stąd moja opinia, że o sprzętach można dużo i barwnie opowiadać, i rzeczywiście mnóstwo wysłyszeć różnic, bo ucho ludzkie jest równie omylne i podatne na sugestię jak i wzrok.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

piotrekguc, 2 Lut 2008, 16:13

>pan kuba jest przeciwwagą dla słyszących.

>pan teo jest przeciwwagą dla dyslektyków.

>Zgadzam się z opinią że obydwu panów miejsce jest na innym forum.

>…tak słowo pan celowo napisałam z małej litery.

Kupno słownika jezyka polskiego ponownie polecam. Dowiesz się zeń, dziewczę złote, że osoba niepotrafiąca użyć modułu sprawdzania pisowni to nie jest "dyslektyk". To zwykły kretyn.

(P) pan teo wziął się za obrażanie...argumentów zabrakło ?

Każdy swołocz przy braku argumentów sięga do rękoczynów - substytutem na forum jest obrażanie.

Jeszcze raz proponuje zmienić forum. Tu tylko poziom pan zaniża. Nie pozdrawiam

piotrekguc

Dając się wciągnąć w takie przepychanki stajesz się nie lepszy,więc odpuść .Miej satysfakcje w tym ,że to mądrzejszy ustępuje.Po ilości wpisów mniemam ,iż niejaki teo powiedział już wszystko .

Pozdrawiam i apeluje o powściągliwość.

Panowie,i tak się na wzajem nie przekonacie.

Dziwi mnie tylko jedno,dlaczego "antykablarze" tak często wbijają się w wątki na temat kabli?

Są ludzie,którzy słyszą różnicę między przewodem z targowiska a np. AQ Mount Everest.I nieistotne,że stumetrowa rolka AQ kosztuje tyle co dwa hummer'y , a za 100m przewodu targowego nie kupi się przyzwoitego modelu hummera-jak słyszą to ich sprawa,mają pełne ku temu prawo-dajmy im spokój.

Zwolenników niesłyszenia różnic w brzmieniu poszczególnych kabli takie wątki powinny z natury rzeczy nudzić,być nieinteresujące albo nawet niezrozumiałe (o czym oni piszą?),ale to właśnie oni najczęściej zabierają w nich głos i histerycznie próbują "słyszącą" brać nawracać na "niesłyszenie".Po cholerę?

>>Krys

Nie zmieniaj kabli,to na samym końcu,kiedyś.Taki ostatni szlif systemu.Na razie to na prawdę szkoda pieniądza.

pozdrawiam.oct.

l'enfant sauvage

octavarium:

>Dziwi mnie tylko jedno,dlaczego "antykablarze" tak często wbijają się w wątki na temat kabli?

Bo mierzi ich polecanie kabli jako recepty na upgrade dźwięku budżetowego?

>Są ludzie,którzy słyszą różnicę między przewodem z targowiska a np. AQ Mount Everest.

Są raczej ludzie, którzy twierdzą, że słyszą. Jak sądzisz, jaka część rzeczywiście rozróżnia brzmienie różnych kabli (czyli ma np. sprzęt i pomieszczenie pozwalające na identyfikację takich niuansów), a jaka kieruje się po prostu autosugestią?

>histerycznie próbują "słyszącą" brać nawracać na

>"niesłyszenie".

A skądże, nikt tu nie nawraca ani nie twierdzi, że różnic nie ma. Są, ino na tyle małe, że zwykle nie warto się nimi przejmować. W przypadku budżetówki w ogóle nie ma o czym mówić, a polecanie zmian kabli do takich zakresów cenowych to zwykła hochsztaplerka. W rodzaju uprawianej przez pewnego redaktora, który raczył "testować" brzmienie sieciówek podłączonych pod NADy serii C.

>Po cholerę?

Żeby sobie potrollować. BTW, czy to nie oczywiste?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.