Skocz do zawartości
IGNORED

DVD stacjonarne vs Geforce TEST OBRAZU!

KOpyt25

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś testowałem DVD Pioniera 380 vs geforce5700. Geforce miał przewage. Tym razem testowałem DVD DENON 1730 vs Geforce Galaxy 7600GS. Tym razem jest odwrotne. K.graficzna wypadła bardzo słabo w porównaniu z DENONem. Widać było gołym okiem. Na zdjeciach jeszcze jako tako wyglada. Ale gołym okiem widać latające artefakty. Tego nie było natomiast na HDMI DENON ustawione na 1080. Nawet poprzez podłoczenie componen DVD lepiej sobie radzil od k. graficznej. Moze to kwesta ustawien programów. Ale nie sądze na dużą poprawe. Filmy z kompa odtwarzane POWERD DVD 6.5 HD

Testy robione na filmach DVD przerobione DVDSHRINKIEM przez co nie miały jakosci 100% jak oryginały. Sproboje zrobić jeszcze fotki na lepszych filmach.

PC

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

HDMI 1080

Ukryta Zawartość

Teraz component vs HDMI 1080

COMPONEMT kabel zwykły.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

HDMI kabel Tech+LINK plus przejsciowka z DVI na HDMI

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Obraz na HDMI był zdecydowanie bardziej czystrzy bez latających pixeli. Bardzo przyjemny dla oka! Tego na zdjeciach nie widać jedynie kolory mozna zaobserwować.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/31288-dvd-stacjonarne-vs-geforce-test-obrazu/

PC

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denon HDMI 1080

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W pierwszym zdjeciu kolory zblizone do naturalnych. Ale za to zdecydowanie przewaga HDMI na ostrosci i widzianych szczegółów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Spróbuj odpalić sterowniki purevideo (sprzętowa akceleracja video), powinno być lepiej. Rodzaj karty graficznej raczej nie ma żadnego znaczenia - w końcu to wyjście cyfrowe. Liczą się sterowniki i kodeki. Możesz też spróbować pobawić się postprocessingiem.

Zobacz też tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Acha, no i najważniejsze - jakie rozdzielczości masz ustawione w obu przypadkach i jakiej rozdzielczości natywnej masz panel?

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Tak... to jest kwestia oprogramowania. Zresztą w gruncie rzeczy wszystko sprowadza się do oprogramowania, w takim Denonie też pewnie wykonywany jest mikrokod na jakimś mniej lub bardziej general-purpose processor. Różnica w saturacji, która na poczatku uderza może wynikać ze świadomego lub nie użycia "Digita Vibrance" w sterownikach karty graficznej. Niezależnie od tego mamy także kwestię odpowiedniej regulacji nakładki w oprogramowaniu Cyberlinka.

Możesz się KOpyt25 pobawić innym softwarem. Weźmy na przykład Mediaplayer Classic. On także ma możliwość odtwarzania płyt dvd z czytaniem struktury menu włącznie choć o ile się nie mylę nie poradzi sobie z płytami zabezpieczonymi css'em. Ma własny engine mpeg-2 niezależny od dostepnych w systemie filtrów DShow. Jest jeszcze TheatreTek, WinDVD i inni.

Można by spróbować także zaprząc do pracy ffdshow, które ma wiele możliwości postprocessingu.

Dopóki nie ustawisz porównywalnie jakości obrazu w domenie cyfrowej wypowiadanie się na temat jakości w domenie analogowej (komponent) nie ma większego sensu.

Z moich doświadczeń w materii urządzenia stacjonarne vs. komputery PC wynika, że istnieją dwa aspekty w których PC przegrywa z kretesem.

Jest to po pierwsze "płynność obrazu" w szczególności dla materiału nie-czysto-progresywnego (strumienie przekazów sat, niektóre bardziej pokręcone materiały na dvd, niektóre ripy hd, przekaz analogowy TV). Tego nie pokażą żadne screeny ale niestety np.: porządny stacjonarny tuner sat miażdży pod tym względem wypasionego Geforce'a z kartą PCI-SAT. Pure video pomaga ale niestety to nadal nie to.

Po drugie "głębia obrazu" ale tutaj dysproporcja jest widoczna dopiero w porównaniu do drogich skalerów stand-alone albo układów przetwarzania w odbiornikach wysokiej klasy (np.: Loewe).

Wszystko inne w szczególności kolory czy ostrość obrazu daje się sprowadzić kombinacjami softwarowymi do porównywalnego poziomu.

Uruchomiłem film zdecydowanie lepszej jakosci od wczesniejszych testowanych. Program VLC wypadł rowniez lepiej od POWERDVD. VLC wygładził wszysto ładnie. Tak samo jak wygładza DVD. Teraz ciezko okreslić ktory sprzęt ma przewage. Jesli ktos wie jak ustawic prawidłowo aparat bedą kolejne zdjecia.

Kopyt, bez sensu jest ustawianie sygnału 1080 na wyjściu z denona, bo dodajesz jedną dodatkową konwersję sygnału, korzystając z projektora 720p.

Jak ustawiasz 1080i to masz:

576p (materiał DVD) na 1080i (scaler w denonie) na 720p (scaler w Optomie).

Jak ustawisz 720p to masz:

576p (materiał DVD) na 720p (scaler w denonie) na 720p (w Optomie nie ma juz scalingu).

Sprawdzałem u mnie na projektorze 720p i obraz jest ostrzejszy kiedy sygnał jest 720p (sprawdzałem na DVD playerze ze scalerem a także na tumerze HDTV i programach HD)

• 4 tygodnie później...

nowe wieści!

Co do sygnału 1080 ,a 720 to podczas przełaczania nie zauwarzyłem zadnej roznicy! Ale nie wazne.

Wracając do tematu dzis zbadałem sprawe bardzo dokładnie.

Nie urzyłem tym razem aparatu bo to bez senu.

Podłaczyłem projektor do grafiki HDMIDVI. Oraz kablem component do DVD przez co moglem za pomoca pilota szybko przełaczać obraz miedzy DVD (componnet) ,a komputerem (hdmi). Tym razem urzyłem VLC media player - duzo lepiej sobie radzi od Bestplayera Vplayera czy nawet PoweraDVD.

Najepierw poszły Divxy:

Na komputerze były widoczne latające pixele. Podczas pauzy widać było ich 3x wiecej. Natomiast na DVD nie było zadnych pixeli. Wszystko zostało wygładzone. Nawet podczas pauzy nic nie widziałem.

W nastepnej kolejce znalazła sie płyta testowa DVD super jakosc. Do testowania obrazu:

Tym razem PC radził sobie dobrze ale niestety tez gorzej od Denona. Obraz był prawie prawie podobny. roznice były bardzo słabo odczuwlane. Tak słabo ,ze musiałem kilka razy przełaczać i wyczuc. Na DVD obraz wydawał sie ciut bardziej trójwymiarowy. Powtarzam ,ze roznica była "bardzo mała".

Nie wpomne o dzwieku ktory jest zdecydowanie lepszy na DVD. Jesli zalezy wam na dzwieku i obrazie ,a grosz w kieszeni sie znajdzie to warto wydac na stacjonarne DVD!

To jest problematyczny test na jakość przeskalowywania obrazu, czyli było nie było stopień jego degradacji. Tematem wątku powinno być Denon vs Software, Geforce ma tu niewiele do gadania. Gdyby ktoś jednak wątpił w możliwości Nvidii to polecam przy jakiejś sposobności spojrzeć co daje np. Quadro np. po SDI.

Galaxy 7600GS na agp miałem okazję sprawdzac w tym tygodniu u siebie, obraz gorszy niż na ati8500 przy standardowych ustawieniach, geforce maja kilka opcji Color Correction, możliwe, że da się tam cos poprawic, ale tylko poprawić, z ati oddanie kolorów lepsze, artefakty to mam delikatne na starej ati8500, natomiast na galaxy 7600gs nie było kompletnie problemów w odtwarzaniu, płynnosć wzorcowa, obecnie sprawdzam 7900gs ichill, ale kolory i głębia jest podobnie kiepska jak na 7600, stare ati 8500 bije je pod tym względem na głowę.

Różnice stwierdzam na monitorze komp. i projektorze benq6100, mimo, że to nie najwyższa liga ;) to różnice są dobrze widoczne. Pokój dosyć mocno zaciemniony jak na domowe warunki, a to już dobra podstawa do prawidłowego wyświetlania, ekran 200x200 professional projecty.

Ze stacjonarnych dvd którymi dysponuję to Hitachi wyświetla lepszy obraz od samsunga (kabel component) jednak nie lepszy niż ati d-sub. Jeśli o dźwięk idzie to wolę odtwarzać z komputera (audigy spdif) kablem cyfrowym koncentrycznym. Sygnał jest wyśmienity (porównując do klasycznych wyjsć) za sprawą nos dac petera, nie wiem czy jest w sprzedaży jakies dvd które mogłoby podać dźwięk lepszej jakości. W komputerze można dźwięk trochę skorygować przed wysłaniem do przetwornika, takich opcji w dvd nie ma.

Prawda ,ze Readeony świecą ładniej od geforcow.Ale na pewno nie zlikwiduja latających pixeli w divixach tak jak to robi moj DVD.

Co do dzwieku to do czego porownywales? podaj doklady model DVD i karty dzwiekowej.

Nie za bardzo wiem co znaczą latające pixele, ale w komputerze wygładzanie uzyskujesz używając odpowiednich programów. Do prawidłowego wyświetlania dvd potrzebny jest mocny komputer.

Xvid i divx doskonale mi odkodowuje XviD-1.1.2-01112006, nawet kiepskie divx wyglądaja bardzo ładnie.

Mniejsze znaczenie ma karta dźwiękowa przy odtwarzaniu dźwieku gdy podaje tylko cyfrowo przez spdif. Audigy czy może zintegrowana na płycie to nie jest takie ważne, ważniejszy jest końcowy przetwornik cyfrowo-analogowy i jakość sygnału po analogu. Obecnie produkowane płyty z kartami dźw. mają wyjscia cyfrowe rca, a to znacząco ułatwia podłączenie normalnego koncentryka coax >=> bnc do DAC.

Dźwiękowo mój samsung hd-745 jest kiepski w porównaniu z podłączonym dac.

Scharp DV-NC230 jest jeszcze gorszy od samsunga, ale ma duzo lepszy obraz na component (ciągle jednak gorszy od ati).

Stwierdzenia kiepski i gorszy odnoszę do wyjsć analogowych rca stereo z w/w odtwarzaczy.

To (kiepski, gorszy) przestaje mieć znaczenie przy podłaczonym przetworniku. Żeby nie było samych "och ach" to trzeba napisać, ze ten dac jest gorszy muzycznie od meridiana 508.

• 3 miesiące później...

odswierzam wątek!

DVD DENON 1730 podłaczony component do projektora

PC gef 7900GS podłaczony HDMI do projektora

PC >PowerDVD + (PureVideo - ale nie mam pewnosci czy działa)

To co na zdjeciach widać, widoczne tez gołym okiem. Mialem mozliwosc lawirowania pilotem miedzy HDMi ,a COMPONENT

Sprawdz litery na zegarku - ostrość.

HDMIPC

Ukryta Zawartość

ComponentDVD

Ukryta Zawartość

HDMIPC

Ukryta Zawartość

ComponentDVD

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.