Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki CD Marantz czy Pioneer

darek_74

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, wątek grzecznościowy dla kolegi który nie ma konta na audiostereo , a chce pilnie kupić jakiś używany CD.

Który cd wybrać?, marantza 63 czy pioneera pd-8700, nie mam możliwości porównać bezpośrednio obu cd-kow. Pierwotnie skłaniałem się ku marantzowi ale mam sporo płytek cd-r a ten model podobno często ma z nimi problem. Proszę o wyrozumiałość i w miarę możliwości oszczędzić mi odp. w stylu oba są kiepskie kup denona, yamahe itp. itd

pzdr,

Darek

https://www.audiostereo.pl/topic/31292-jaki-cd-marantz-czy-pioneer/

Marantz CD-63 ma problemy z plytami CD-R? Pierwsze slysze... Mialem do wczoraj tego Marantza i jezeli laser jest w dobrym stanie (ja wymienilem na nowy, koszt lasera to 61 zl z przesylka -> www.impelshop.com, laser CDM12.1), to czyta absolutnie wszystkie plyty, nawet te mocno porysowane, wypalane, itd.

Co do Marantza CD-63 i Pioneera PD-8700. to sa to bardzo przecietne odtwarzacze i dobrze sie 'zgraja' jedynie z pozostalym sprzetem w torze, ktory bedzie podobnej klasy. Jezeli jednak podlaczymy taki odtwarzacz do dobrego wzmacniacza i dobrych zestawow glosnikowych, oba odtwarzacze beda elementem ograniczajacym brzmienie calosci.

Osobiscie Marantz CD-63 podobal mi sie ze wzgledu na dynamike. Jego wady - gra dzwiekiem nie do konca neutralnym i ma raczej przecietny bas. W moim systemie juz przestal mi wystarczac, dlatego zmienilem - kupilem Nakamichi OMS-7E (bardzo tu w Polsce niedoceniane, a dzwiekowo bez problemu broniace sie w bezposrednim starciu nawet i z odtwarzaczami Naima dostepnymi za okolo 15.000 zl. Doskonala barwa, bardzo naturalna, dynamika i rozdzielczosc - tam gdzie trzeba, scena taka jak trzeba).

Reasumujac: Jezeli chodzi o tania eksploatacje i czesci, to Marantz CD-63. Dzwiekowo troche lepszy bedzie Pioneer PD-8700.

Pozdrawiam,

Lete

>kazan

Nakamichi OMS 7E kupilem za sluszna cene (jak na polskie warunki), acz bardzo okazyjna... Ale fakt, cena nie byla w zaden sposob nawet porownywalna do tej, jaka nalezy za takie CD zaplacic chocby w Niemczech (bez problemu osiaga 400-500 euro).

Oto opinia o Nakamichi OMS-7E poprzedniego wlasciciela - cytat: "Tego nakamichi porownywalem z CD NAIM za 15 000 zl i nie widzialem jakiejs znaczacej roznicy. Pewnie skonczył sie moj zakres percepcji. Sony ES - miałem różne, ale to już raczej niska polka (...)".

Jakis czas temu Discomaniac71 napisal, ze jest to bardzo przecietny odtwarzacz. Uwazam, ze byla to jedna z najpowazniejszych 'wpadek' Discomaniaca71, taka mala kompromitacja :) To REWELACYJNE CD!

Pozdrawiam,

Lete

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Wczoraj jakos nie bardzo moglem pisac - wiecie dlaczego...

Podtrzymuje swoje slowa. Lete ja po prostu mialem Nakamichi z tej serii a OMS 7 E odsluchiwalem na swoim owczesnym systemie. Jak widac duzo zalezy od tego co sie komu podoba. Moim zdaniem to przyzwoite CD aczkolwiek porownanie do Naima to spora przesada.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Co do tematu: mialem takze oba w/w CD. Jesli chodzi o naped to Pioneer jest zdecydowanie lepszy (jeden egzemplarz czytal CDRW). Pracuje bardzo cicho i czyta bez zajakniecia. Mojemu Marantzowi rozne rzeczy sie zdarzaly. Poza tym laser Pioneera jest trwalszy. Co do dzwieku: Marantz byl po cieplej stronie (mialem wersje KI) a Pioneer bardziej neutralny. Moim zdaniem to bardzo podobna klasa odtwarzaczy.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Widzisz Arek wszystko jest kwestia konfiguracji. Mialem tego Denona a sporo pozniej Marantza 63 - u mnie M zagral zdecydowanie lepiej. Denon jakos tak mdlo... Co nie znaczy ze jest to zle zrodlo. Pozdrawiam.

"(...)mialem Nakamichi z tej serii a OMS 7 E odsluchiwalem na swoim owczesnym systemie.(...)"

Mysle, ze wlasnie o to chodzi. Byc moze zatem OMS 7E w Twoim owczesnym systemie nie mial mozliwosci zaprezentowac swoich walorow i faktycznie mogl wypasc przecietnie i zagral tak, jak niemal kazde inne CD :(

Oceniajac brzmienie OMS 7E zwracalem uwage raczej na 'mierzalne' parametry: rozdzielczosc dzwieku, zroznicowanie barwowe, dynamika i impuls, jakosc prezentacji sceny, etc.

W tym samym czasie mialem tez u siebie Denona DCD-1560 tuningowanego dodatkowo przez Piotrka608 - zrobilem bezposrednie porownanie. Roznica klas na korzysc czystego, oryginalnego Nakamichi OMS 7E (po prostu pelna kultura, dzwiek uporzadkowany i bez ewidentych wad - "a cmoknieciom, achom i ochom nie bylo konca" :)).

Pozdrawiam,

Lete

No tez nie twierdze ze denon to hi-end (tez mysle powoli nad zmiana tylko brak pomyslu i duzych funduszy)..poprostu wart przemyslenia za te pieniadze...akurat w mojej konfiguracji zagral sporo lepiej od M. Zwłaszcza w konfiguracji z Forumem608 i HD600

>Lete

No to ci sie udalo, gratulacje :)

>discomaniac71

Nakamichi pokazuje pazurki przy sprzecie preferujacym granie detaliczne i barwne

anizeli silowe i dynamiczne. Jezeli szukamy CD z duzym wykopem, z podbita gora i dolem to

nie ten adres.

OMS 7EII (taki posiadam) nie ma podbitych zakresow.

Nie przerysowuje konturow (brak wypelnienia) dla poprawiena sceny.

Tak wiec nie dziwie sie, ze w Twoim owczesnym systemie zostal pokonany.

Nie uslyszales go poprostu.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.