Skocz do zawartości
IGNORED

Porzadne DIY na Usher / Revelator

lete

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Poniewaz powolutku przestaje mi juz wystarczac moja konstrukcja oparta o m18wh i d25ag, zastanawialem sie nad wykonaniem drugiego projektu. Zalezy mi na solidnej zmianie, duzym kroku naprzod :)

Pomyslalem, iz kolejna aplikacja moglaby odbyc sie w oparciu o przetworniki Ushera (midwoofer - piekna srednica, podoba mi sie ten dzwiek) lub Revelatory. Wystarczy mi w zupelnosci solidny projekt dwudrozny (z dobra aluminiowa kopulka).

Pytanie:

Ktore z aplikacji DIY omowionych na tym forum (posiadajacych schemat zwrotnicy + wymiary skrzyn, etc.) warto polecic Waszym zdaniem celem samodzielnego 'sklonowania'. Mowiac prosciej, jaki projekt jest juz na tyle dopracowany, opomiarowany i gotowy w zasadzie do samodzielnego wykonania, ze mozna "w to wejsc bez pudla" i uzyskac dzwiek na poziomie konstrukcji firmowych na pulapie 10-15 tys. zl lub wyzszym?

Mysle o przeznaczeniu budzetu do okolo 4 tys. na calosc (przetworniki + skrzynie + zwrotki).

Pozdrawiam,

Lete

https://www.audiostereo.pl/topic/31330-porzadne-diy-na-usher-revelator/

> mozna "w to wejsc bez pudla" i uzyskac dzwiek na poziomie konstrukcji firmowych na pulapie 10-15 tys. zl lub wyzszym?

Ambitny plan ;)

Poważnie to Usher ma piękną średnicę, 18W8531G00 ma super bas ale cienką średnicę. Pomierzonych i udokumentowanych projektów z twardomembranową kopułką nie widziałem na tym forum. Polecam Ci V1 Albeckiego - za tą cenę ciezko coś lepszego dorwać. Jak chcesz lepszy bas to Akustyka R1 ale z glośnikiem D7100 - lepszy od 7000 i tańszy.

Jak nie boisz się wyzwań to połącz Ushera z Morelem MTD33 ;)

>Jaro4444

Mowisz o zamowieniu tych oto monitorow (lacznie z "paczkami" i ofornirowaniem?)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Czy raczej chodzi Ci o sam zestaw przetwornikow i zwrotnice + wrzucenie tego do wlasnych paczek i przeslanie do p. Albeckiego do korekty zwrotki?

Co do Akustyka, to raczej wielu tutaj wypowiadalo sie, ze ich kolumny moze i sa dobrze wykonane, dobrze policzone, ale... po prostu nie graja... Nie wiem co o tym myslec.

Pozdrawiam,

Lete

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>Jaro4444

...ah.. jeszcze jedno... W budzecie 4K zmieszcze sie z cala konstrukcja V3. Co o niej myslisz?

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam,

Lete

Ukryta Zawartość

> Mowisz o zamowieniu tych oto monitorow (lacznie z "paczkami" i ofornirowaniem?)

Lete z tego co wiem Pan Albecki sprzedaje tylko gotowe obudowy (fornirowane lub lakierowane). Swoją drogą

760 zł za parę porządnych i fornirowanych obudów to bardzo dobra cena. Dodatkowo zamawiając cały komplet glośników i elementów do montażu na obudowy dostajesz 10% rabatu (gdzieś to było na stronie Akkusa).

> Czy raczej chodzi Ci o sam zestaw przetwornikow i zwrotnice + wrzucenie tego do wlasnych paczek i przeslanie do p. Albeckiego do korekty zwrotki?

Masz prosty front w swoich paczkach. Zobacz, że Usher w swoich konstrukcjach i Albecki też pochylają front. Rozmawiałem parę dni z Panem Witoldem i stwierdził, że to pochylenie jest bardzo wskazane przy Usherach, bo bez niego też zagrają ale już nie tak dobrze. Ja dlatego wybrałem AC-165 + T9950 do podłogówki bo muszę zrobić bez pochylenia front (żona ;/). W sobotę bedę w Akkusie i zamawiam projekt ;)

Na temat Akustyka nie wypowiadam się, ale Kisiel wie tez co robi...

>jaro4444

>Ja dlatego wybrałem AC-165 + T9950 do podłogówki bo muszę zrobić bez pochylenia front (żona ;/)

Pobawie sie wiec jeszcze w strojenie moich m18wh i d25ag i poczekam na to, co Ty uzyskasz w swojej aplikacji.

Chec zmiany przetwornikow na Usher jest u mnie duza - slyszalem jak graja w podobnej konfiguracji sprzetu (A-9000 + Nakamichi OMS 7EII) u Oli... Jej zestawienie bylo jak dla mnie fenomenalne... :) Ja ze swoimi vifkami (nawet przy tak dobrym zrodelku) nie mialem jednak czego szukac :P

Pozdrawiam,

Lete

Lete --->

ostateczną decyzję podejmę w sobotę bo przesunięcie równoległe przegrody i zmiana pojemności paczki z 27dm3 (dla AC-165) do 22 dm3 (Usher) to zero problemu. Muszę jeszcze pogadać z Panem Witoldem bo rozważam cały czas AC-165 i Ushery 8945-W lub 8945P + T9950.

Ushery znam doskonale, AC-165 mniej stąd te rozterki...

Pawcio możliwe ale AC-180F1 ma membranę z PE co jakoś nie specjalnie przekłada się przeważnie na ładną średnicę. Poza tym mają być ponoc już nie importowane bo mały popyt na nie jest - ciężkie do zrobienia podfrezowania...

W sumie po ostatnich rozważaniach zawęziłem swoje wahania go AC-165 i 8945W. Szczególnie, że jest nowa wersja projektu V2 ze znacznie zmienioną zwrotnicą (prostszą) i jest poprawiona brzmieniowo.

Równolegle będę robił też konstrukcję na SS Revelator 18W8531G00+D7100. Jak szaleć to szaleć ;)

Ja mam ushera z korektorem i morela mdt29. Po pomiarach wyszło całkiem płasko.

Zdjęcia i pomiar niżej.

Ukryta Zawartość

post-2263-100008695 1170403723_thumb.jpg

post-2263-100008696 1170403722_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.